کد خبر 38454
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۱:۵۵

رئيس کميسيون ويژه بررسي طرح تحول در مجلس با بيان اينکه واحد پول ملي ما قابل استفاده نيست و نه "يک ريال " کاربردي دارد و نه "10 ريال "، گفت که حذف چند صفر از پول ملي نه راهکاري براي مبارزه با تورم است و نه موجب افزايش تورم مي‌شود.

به گزارش مشرق حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحي‌مقدم نماينده مردم تهران و رئيس کميسيون ويژه بررسي طرح تحول اقتصادي دولت در مجلس شوراي اسلامي در گفت‌وگو با خبرنگار پارلماني خبرگزاري فارس با اشاره به پروژه جديد بانک مرکزي در حذف 3 يا 4 صفر از واحد پول ملي کشور، اظهار داشت: بنده اين پيشنهاد را حدود سال 1384 براي اصلاح پول ملي کشور دادم که خوشبختانه مورد استقبال بانک مرکزي قرار گرفت و روي آن مطالعه و کار کردند.

*واحد پولي کشور ما نيازمند اصلاح است

وي افزود: پيشنهاد بنده يک پيشنهاد جامع بود که اولاً کارت اعتباري بين مردم منتشر شود تا مردم بيشترين مبادلات خودشان را از طريق کارت اعتباري انجام دهند که در اين صورت شايد نزديک به 80 تا 90 درصد نياز به نقدينگي در کشور برطرف مي‌شود و مي‌ماند حدود 20 درصد نياز به نقدينگي که نياز مردم به پول خرد دم دست است که اين پول نيازمند اصلاح است.

*هم‌اکنون واحد پول ملي ما قابل استفاده نيست و نه "يک ريال " کاربردي دارد و نه "10 ريال "

اين نماينده اقتصاددان مجلس در ادامه يادآور شد: در حال حاضر واحد پول ملي ما قابل استفاده نيست و نه "يک ريال " کاربردي دارد و نه "10 ريال " و نه "100 ريال " و اين موضوع نشان‌دهنده اضافي بودن اين صفرهاست که از لحاظ رواني بازتاب منفي نيز بين مردم در مقايسه پول داخلي با پول خارجي دارد.

*واحد پولي ملي بايد در مبادلات معنا داشته باشد

وي با بيان اينکه اصلاح واحد پولي موجب برطرف شدن اين ناراحتي رواني مي‌شود، گفت: واحد پولي ملي ما بايد واحدي باشد که در مبادلات معنا داشته باشد که اين اتفاق به نظر بنده با حذف 3 يا 4 صفر مي‌افتد.

*بايد مطالعه دقيق‌تري درباره حذف چند صفر از پول ملي انجام شود

حجت‌الاسلام مصباحي‌مقدم بر همين اساس يادآور شد: بايد مطالعه دقيق‌تري در رابطه با حذف چند صفر از واحد پولي کشور انجام شود و اگر مقصود عنوان واحد پولي باشد، بنده معتقدم که اين امر بايد با حذف 4 صفر از واحد پولي صورت مي‌گيرد؛ يعني "ريال " را به "تومان " تبديل کنيم يا چيز ديگري، چرا که در زبان کشور ما نيز "ريال " خيلي کاربردي ندارد و مردم در محاوراتشان از "تومان " استفاده مي‌کنند.

*هم‌اکنون در پول ملي کشور ما "يک تومان " نيز معنا ندارد

وي ادامه داد: هم‌اکنون در پول ملي کشور ما "يک تومان " نيز معنا ندارد و اگر اين "يک تومان " جايگزين 1000 ريال يا 10000ريال شود، معنا مي‌يابد و آن "يک تومان " در اين صورت قابل استفاده است؛ به عنوان مثال ما مي‌توانيم "يک تومان " کرايه تاکسي دهيم که قابل قبول و در مبادلات نيز مورد نياز است.

رئيس کميسيون ويژه بررسي طرح تحول اقتصادي دولت در مجلس در بخش ديگري از اين گفت‌وگو ضمن اعلام موافقت با حذف چند صفر از پول ملي کشورمان، تصريح کرد: بنده معتقدم اين کار بايد انجام شود چرا که در حال حاضر نيز در محاسبات، حسابداري‌ها، حسابرسي‌ها و يا در نگارش جداول بودجه، اين ارقام و صفرهاي اضافي را شاهديم و دائماً نيز 3 صفر را حذف مي‌کنند به معناي اينکه اعداد نوشته شده به هزار ريال و يا حتي ميليون ريال است، از اين رو مشخص است که اين صفرها اضافي است و بايد اصلاحي در واحد پول ملي صورت گيرد که اثر مثبتي هم دارد.

*حذف چند صفر از واحد پول ملي راهکاري براي مبارزه با تورم نيست و موجب افزايش تورم نيز نمي‌شود

وي همچنين گفت: اما بايد گفت که حذف چند صفر از واحد پول ملي، نه راهکاري براي مبارزه با تورم است نه اين کار موجب ايجاد و يا افزايش تورم مي‌شود.

اين نماينده مجلس با بيان اينکه مبارزه با تورم راهکارهاي ديگري دارد، متذکر شد: بنده پيشنهاد دادم ابتدا صفرهاي اضافي را کم‌رنگ‌تر از سمت راست در اسکناس‌هاي کشور بزنيم و يک مميز قرار دهيم و صفرهايي را که مي‌خواهيم نگه داريم، درشت‌تر در اسکناس‌ها منظور کنيم و اگر ظرف يکي دو سال اين پول جريان يابد، مردم خودشان متوجه مي‌شوند که اين صفرها اضافي است و بايد حذف شود و هيچ اثر رواني ‌منفي هم روي رفتار آنها نخواهد داشت.

*با حذف چند صفر از پول ملي، واحد پولي مي‌تواند تغيير نکند

حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحي‌مقدم در بخش پاياني گفت‌وگوي خود با فارس در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه آيا واحد پول ملي کشور در صورت حذف چند صفر تغيير مي‌کند يا خير، گفت: نه، واحد پولي کشور مي‌تواند "تومان " باشد يا همان "ريال " باقي بماند، فقط اين "ريال "، "ريال " جديد مي‌شود يا "تومان " جديد مي‌شود.

اين عضو کميسيون اقتصادي مجلس در خاتمه گفت: با حذف چند صفر از پول ملي "يک ريال " همان قدرت خريد 1000 يا 10000 ريال فعلي را خواهد داشت.