عملیات‌های یگان‌های ارتش و دفاع وطنی (بسیج مردمی) سوریه در محور عملیاتی "جوبر" در شرق "دمشق" با کندی در جریان است بدون آنکه دورنمایی برای آن متصور باشد. جوبر، به‌دلیل موقعیت خاص جغرافیایی‌اش از اهمیت نظامی ویژه‌ای برای دو طرف درگیری برخوردار است.

گروه بین الملل مشرق - برای مخاطبان گزارش‌های تحولات سوریه، از آخرین تحولات میدانی جبهه «دمشق و حاشیه دمشق» گزارش‌هایی رسیده است که مطالعه آن را به علاقه‌مندان "تحولات در صحنه" سوریه توصیه می‌کنیم؛ با ما همراه باشید.

تحولات میدانی جبهه دمشق و حاشیه دمشق

بن بست عملیات نظامی در جوبر!
عملیات نظامی یگانهای ارتش و دفاع وطنی(بسیج مردمی) سوریه در محور عملیاتی "جوبر" واقع در بخش شرقی شهر "دمشق" با کندی هرچه تمامتر در جریان است بدون آنکه دورنمایی برای آن متصور باشد. جوبر ، بدلیل موقعیت خاص جغرافیایی اش از اهمیت نظامی ویژه ای برای دو طرف درگیریها برخوردار است و آن به دلیل قرار گرفتن آن مابین شهر دمشق و حاشیه مساله ساز آن یعنی "غوطه شرقیه" است که از ابتدای بروز بحران در سوریه یکی از کانونهای اصلی و مهم تروریستهای تکفیری از "داعش تا ارتش آزاد و جبهه النصره و جبهه اسلامی و ... می باشد.


 
از آغاز نخستین جرقه های بحران تروریسم تکفیری در این کشور ، مهمترین هدف اتاقهای 3 گانه هدایت و فرماندهی عملیات مستقر در کشورهای همسایه سوریه شامل "اردن (مرز جنوبی) ، ترکیه (مرز شمالی) و لبنان (مرز غربی)" فراهم آوردن بستر لازم برای حمله سراسری به شهر دمشق پایتخت سیاسی و اداری و اقتصادی این کشور عضو محور مقاومت ضد اسراییلی ، اشغال و در نهایت ساقط کردن نظام مشروع ، منتخب و قانونی حاکم بر آن بوده است.

بدین منظور ، با شروع بحران نظام گروههای مختلف تروریستی طبق برنامه ریزیهای بعمل آمده در بخشهای مختلف دمشق و حاشیه آن پراکنده شده و اقدام به تشکیل هسته های نظامی ، حفر هزاران تونل عمیق و طویل (برای تردد،ذخیره سلاح و مهمات یا بمبگذاری زیر ساختمانها و مراکز امنیتی و نظامی و دولتی) کردند. در این میان دو منطقه موسوم به غوطه شرقیه و غوطه غربیه واقع در حاشیه شهر دمشق که از دو مسیر ارتباطی کشور لبنان (منطقه مرزی القلمون) و اردن (استان درعا – بادیه دمشق) تغذیه تسلیحاتی و نیرویی می شدند کانون اصلی تجمع نظامی و نیرویی آنها تعیین شدند.

تروریستها برای عبور از غوطه شرقیه به داخل شهر دمشق نیاز به معبری برای پشت سر گذاشتن مناطق حاشیه و رسیدن به قلب پایتخت داشتند. بهترین معبر منطقه جوبر معروف به "دروازه شرقی دمشق" بود که غوطه شرقیه را مناطق شهر دمشق به شمار می آمد که تا پیش از بحران سوریه دهها هزار نفر سکنه داشت. با حضور تروریستهای تکفیری و عملیاتهای نظامی و تروریستی آنها علیه دمشق (ترور،آدم ربایی،بمبگذاری در خیابانها و اماکن عمومی،پرتاب موشک و خمپاره به محلات مسکونی و ...) ، ارتش سوریه با اجرای عملیات نظامی با عنوان "سپر پایتخت" اقدام برای تامین امنیت شهرندان دمشق و پاکسازی منطقه از حضور تروریستها اقدام کرد.  
 


در این بین یکی از بزرگترین معضلات ، پاکسازی جوبرو قطع دسترسی تروریستهای مستقر در غوطه شرقیه به قلب دمشق بود. چرا که تروریستها طی حدود دو سال با استفاده از تجهیزات پیشرفته و فراغ بال کامل اقدام به ساخت سنگر و خطوط دفاعی مستحکم چند لایه و حفر دهها تونل و کانال ارتباطی در منطقه جوبر و زیر آن کردند. بخشی از این تونلها و کانالها جوبر را به مناطق مختلف در غوطه شرقیه مانند ، عربین ، زملکا ، عین ترما ، القابون و ... متصل می نمود که تروریستها از طریق همین تونلها و کانالهای سرپوشیده ، روزانه اقدام به انتقال صدها تن سلاح و مهمات و مواد منفجره و نیروی نظامی از داخل غوطه به جوبر می کردند.



با عنایت به موارد ذکر شده ، ارتش سوریه برای پاکسازی جوبر با مشکلاتی همچون "وجود مسیر های ارتباطی میان جوبر و غوطه شرقیه" و "عبور از خطوط دفاعی و کشف و انهدام صدها تونل حفر شده در زیر معابر و خیابانها و ساختمانهای مسکونی و غیر مسکونی" مواجه بوده و هست. لازم به ذکر است که با آغاز عملیات نظامی و درگیریهای شدید میان دو طرف ساکنین غیر نظامی از منطقه خارج شده و درنتیجه ارتش سوریه برای اجرای جنگی تمام عیار با تروریستهای تا بن دندان مسلح و مجهز و آموزش دیده با هیچگونه محدودیت و محذوریت اخلاقی ناشی از حضور غیر نظامیان و احتمال وقوع تلفات غیر نظامی مواجه نمی باشد.

 

اکثر ناظران و کارشناسان نظامی با اشاره به تلفات سنگین انسانی و توان نظامی درگیر در این منطقه ، معتقدند که راه حل قطعی برای پاکسازی منطقه جوبر تنها از طریق اجرای سیاست "زمین سوخته" (به عربی:ارض المحروقه) می باشد ولا غیر! در هفته های اخیر کانون نبردها میان نیروهای ارتش و دفاع وطنی سوریه با تروریستهای تکفیری در بخشهای شمالی جوبر متمرکز بوده که در نزدیکی زملکا در غرب غوطه شرقیه قرارداشته و آخرین مسیر امدادی – تسلیحاتی تروریستهای مستقر در جوبر بحساب می آید.
 


تا دوماه پیش فرماندهان میدانی ارتش سوریه فکر می کردند که تروریستهای فعال در جوبر در محاصره کامل قرار دارند و امکان ورود تسلیحات و مهمات و ذخایر تداراتی برای آنها وجود ندارد. اما با کشف یک کانال عمیق در نزدیکی پل زملکا که امکان تردد کامیونهای باری نیز در آن وجود داشت ، این گمان رنگ باخت و موجب شد تا ارتش سوریه برای کشف و انهدام سایر مسیرهای تدارکاتی تروریستها ، تمرکز بیشتری را در این محور صرف نماید.



امری که با مقاومت سرسختانه تروریستها مواجه شده و درگیریهای بسیار شدیدی را برای کنترل بر یک ساختمان و یا حتی یک محوطه کوچک در پی داشته است. طی دوروز اخیر درگیریهای سنگینی در اطراف "مسجد جامع غزوه بدر" رخ داد که طی آن نیروهای ارتش و دفاع وطنی موفق به تصرف این مسجد و مناطق اطراف آن شده بودند اما پیش از تثبیت موقعیت و استقرار در آن ، با پاتک شدید و پر تعداد تروریستها ، یگانهای ارتش و دفاع وطنی مجبور به عقب نشینی و تخلیه این بخشها شدند.
 


انفجار خودروی بمبگذاری شده در شهرک "التل" در شمال غربی شهر دمشق
در اثر انفجار خودروی بمبگذاری شده در مقابل مسجد "فاطمه الزهراء(س)" واقع در محله حرنه غربی شهر "تل" واقع در شمال غربی شهر دمشق حد اقل 6 نفر کشته و بیش از 20 نفر دیگر بشدت زخمی شدند. این انفجار شهروندان عادی را هدف قرار داده بود و قربانیان نیز بین 5 تا 75 سال سن داشته اند که اسامی آنها به شرح زیر می باشد:
أحمد محمد الهادي 75 ساله
محمد رياض الهادي73 ساله
عبد الله رياض الهادي 28 ساله
غيث عبد اللطيف كلثم 5 ساله
أنس صلاح ابو حسن 17 ساله
حسن صلاح ابو حسن
 
  



هلاکت امیر داعش در غوطه شرقیه!
منطقه غوطه غربیه به موازات عملیات ارتش سوریه در محورهای شمالی و جنوبی آن صحنه اوجگیری اختلافات شدید میان گروههای مختلف تروریستی تکفیری می باشد.طی ماههای گذشته همزمان با تشدید اختلافات داخی میان تکفیریها ، موجی از ترورهای فرماندهان ارشد و کادرهای این گروهها به راه افتاده است که منجر به هلاکت خطرناکترین تروریستهای تحت تعقیب دستگاههای نظامی و امنیتی کشور سوریه شده است. در جدید ترین تحول از این دست ، روز گذشته نیروهای گروه تروریستی جیش الاسلام و جبهه النصره طی یک عملیات نظامی مشترک اقدام به شناسایی و ترور "محمد تونسی"(اهل و ساکن کشور آفریقایی تونس!) امیر گروه داعش در غوطه شرقیه دمشق کرده اند. رسانه های نزدیک به این دو گروه با انتشار تفاصیل عملیات تعقیب و مراقبت این فرد وی را خوارج معرفی کرده و بر تصفیه و نابودی داعش در غوطه شرقیه دمشق تاکید کرده اند. در مقابل داعش با مرتد و ملحد اعلام کردن جبهه النصره و جیش الاسلام آنها را به پاسخی دردناک تهدید کرده است!
 


دور سوم موشک باران دمشق؟!
طی دو هفته گذشته شهروندان ساکن شهر دمشق روزهای پر التهابی را پشت سر گذاشته اند. به فاصله کمتر از ده روز شهر دمشق شاهد موشک باران شدید مناطق مسکونی و خیابانهای پر تردد از سوی گروه تروریستی جیش الاسلام بفرماندهی "زهران علوش" مزدور سرویس اطلاعاتی عربستان سعودی بود که منجر به شهادت دهها نفر و مجروحیت صدها نفر دیگر از شهروندان بی گناه این شهر شده است.
 


موشکهای شلیک شده از سوی این گروه تروریستی تکفیری از نوع گراد ، کاتیوشا و موشکهای دست ساز با نام "سهم الاسلام" بوده است که به عمد بازارها ، میادین ، مدارس ابتدایی و دانشگاهها و پارکهای شهر دمشق را نشانه رفته اند. منبع اصلی پرتاب آنها نیز مناطقی همچون : "دوما ، جوبر ، زملکا ، حرستا بوده است که با پرتاب اولین سری موشکها ، هواپیماها و یگان توپخانه ارتش سرویه با مکان یابی موقعیت شلیک آنها اقدام به گلوله باران و بمباران سنگین این مواضع کرده اند.
 


واکنش متقابل ارتش سوریه به حملات کور موشکی تروریستهای جیش الاسلام اما به معنای واقعی کلمه ویران کننده بود و تلفات سنگینی را به سازمان رزم تروریستها و مراکز استقرار و فرماندهی آنها وارد آورد. هرچند که بدلیل سواستفاده تروریستها از غیر نظامیان و استفاده از آنها بعنوان سپر انسانی برای تامین امنیت اسلحه خانه ها و حتی پرتاب موشک از داخل حیاط منازل مسکونی شهر دوما ، در بمباران متقابل مصادر شلیک موشک گروهی از غیر نظامیان نیز کشته و زخمی شده اند.



واکنش شدید ارتش سوریه به اقدام تروریستها به حدی سنگین و شدید بود که موجب واکنش بروز اختلافات شدید داخلی میان گروههای مختلف تروریستی فعال در غوطه شرقیه و رسانه های حامی آنها شده است. روز گذشته یکی از رسانه های اصلی وابسته به گروه تروریستی ارتش آزاد با انتشار مقاله ای به عبث بودن و بدون توجیه بودن موشک باران غیر نظامیان و محلات مسکونی شهر دمشق از سوی جیش الاسلام بشدت اعتراض و خون بر زمین ریخته شده مردم عادی که در مجاورت مقرهای این گروه ساکن بوده اند را بر گردن این گروه و فرمانده آن زهران علوش دانست.