امير دريادار سيدمحمود موسوي گفت: براي نخستين بار سامانه هاي موشکي بر روي هواناوها يا هاورکرافتهاي نيروي دريايي ارتش بکار گرفته شد.

به گزارش گروه دفاع و امنيت مشرق به نقل از ايرنا، امير دريادار سيدمحمود موسوي معاون عمليات نيروي دريايي ارتش گفت: ايران تنها کشور در جهان است که هواناوهاي موجود نيروي دريايي را به موشکهاي سطح به سطح برد بلند، مجهز کرده است.
موسوي با بيان اين که مجهز کردن هواناوها به سامانه هاي موشکي اقدامي جديد و نوآوري است که ارزش عملياتي بالايي دارد، خاطرنشان کرد: با توجه به خصوصياتي که اين هواناوها دارند ، از جمله سرعت بالاي آنها و از سوي ديگر يگانهايي که از نظر عمق در دريا محدوديتي ندارند، مي توانند در مناطق مختلف دريا و سواحل حضور يابند.
به گفته امير دريادار موسوي، با توجه به سرعت بالاي هواناوها و اين که به راحتي قابل رهگيري توسط دشمنان نيستند، توان عملياتي نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران در زمينه يگانهاي حامل و متحرک پرتاب کننده موشک در سطح بسيار بالايي قرار دارد.
وي با بيان اين که پس از پيروزي انقلاب اسلامي و با خروج مستشاران غربي از ايران، کار تعمير، بازسازي و بهينه سازي هواناوها توسط متخصصان داخلي کشور انجام شد، گفت: در همين حال تحقيقات خوبي در زمينه ساخت هواناوها انجام شده و نمونه اي هواناو نيز توسط صنايع وابسته به وزارت دفاع ساخته شده که مراحل آزمايشي آن هم در حال انجام است.
معاون عمليات نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران ياد آور شد: هم اينک هواناوهاي ساخته شده توسط مهندسان متخصص ايراني اين قابليت را دارد که به عنوان يگانهايي بتوانند در دريا حضور يابند و جابجايي نفر انجام دهند اما براي اين که به عنوان يگانهاي رزمي بتوانيم از آنها استفاده کنيم نياز است که مراحل آزمايشي ديگري را هم پشت سر بگذارند که اميدواريم با اعلام نتايج مثبت اين آزمايشها وارد مرحله توليد انبوه شويم.
امير دريادار موسوي با بيان اين که هواناوها در دوران دفاع مقدس نيز توانسته اند بخوبي نقش خود را ايفا کنند، گفت: نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران براي اولين بار توانست از هواناوها که از يگانهاي بسيار سريع و خوب براي انجام عمليات در خشکي و دريا هستند در شکست حصر آبادان و عمليات جابجايي نيرو در خرمشهر استفاده کند.
وي افزود: نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران علاوه بر استفاده از قابليت پشتيباني که هواناوها دارند، توانسته است با نصب سامانه هاي موشکي بر روي هواناوها آنها را تبديل به يگانهاي رزمي و موشک انداز کند .
وي خاطرنشان کرد: با بکار گيري اين هواناوها در پهنه درياها قدرت بازدارندگي نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران در حد بسيار زيادي ارتقا پيدا کرده و توانايي ما را در دريا خصوصا در اقدام موثر و سريع با توجه به سرعت خوبي که اينها دارند بسيار افزايش داده است.
هواناو يا هاورکرافت نوعي شناور دريايي است که بر روي بالشتکي از هوا تکيه دارد که توانايي گذشتن از پهنه‌هاي گوناگون بر روي زمين و همچنين گذر از روي آب را دارد.
هاورکرافت، شناوري دو منظوره (آبي- خاکي) است که به روش هوابرد و با استقرار روي بالشتکي از هواي فشرده به‌آساني و با نيروي رانش نسبتاً کمي روي سطوح آبي و خاکي حرکت مي‌کند.
هواي ورودي به هاورکرافت, از طريق پروانه (fan) به زير سازه و بالشتک‌ها منتقل شده و سبب خيزش (hovering) يا بلند شدن وسيله از روي سطح و استقرار آن بر روي توده‌اي از هواي تحت فشار مي‌شود، بدين ترتيب در زمان حرکت نيروي مقاوم شناوري تا حد قابل توجهي کاهش مي‌يابد و هاورکرافت با استفاده از سيستم رانش و ملخ هوايي به حرکت در مي‌آيد.
در اين شناورها به سبب جدايي سطح استقرار و بدنه شناور (وجود فاصله هوايي بين آنها)، استفاده از سيستم‌هاي رانشي آبي (مثل واترجت) ميسر نيست.
معلق شدن هاورکرافت روي قشري از هوا اين امکان را فراهم مي‌کند که با نيروي کمي بتوان جهت حرکت آنرا تغيير داد ضمن اين که اين ويژگي حساسيت هاورکرافت را در برابر نيروهاي ناخواسته خارجي (نظير بادهاي جانبي و امواج) به شدت افزايش مي‌دهد.