کد خبر 425863
تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۴

"محمد جواد ظریف" وزیر امورخارجه کشورمان در پایان کنفرانس «امنیت و ثبات در منطقه شانگهای» به گفتگو با شبکه تلویزیونی روسیه 24 پرداخت. این گفتگو محورهای مختلفی را در بر داشت؛ از گفتگوهای ایران در مذاکرات با 1+5 گرفته تا سیاست های ایران در مقابل داعش و امنیت منطقه.

 به گزارش مشرق، رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان در این گفتگو تاکید کرد: "ما تلاش نمی کنیم عربستان را از منطقه حذف کنیم. اصولا معتقدیم حذف بازیگران غیر ممکن است، امیدوارم آنها هم به این درک واقع بینانه برسند."

 باتوجه به فشرده بودن ملاقات و دیدارهای اجلاس، به چه توافقاتی به خصوص با روسیه دست یافتید؟

در زمینه همکاری های دو جانبه با چین و روسیه گفتگو و زمینه های پیشرفت روابط را مورد بررسی قرار دادیم. توافقاتی با روسیه نیز داشتیم مبنی برآنکه  بر یک سند همکاری راهبردی دراز مدت کار کنیم و اقدامات لازم در مورد پیشبرد توافقات در زمینه انرژی و بانکی داشته باشیم. همکاری دو جانبه هسته ای نیز از دیگر موضوعات مورد گفتگو بود که در مورد تکمیل نیروگاه بوشهر و فازهای آینده آن صحبت کردیم.

در مورد مسائل منطقه ای، جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه دیدگاه مشترکی با یکدیگر دارند، به ویژه در رابطه با سوریه و یمن؛ همچنین در مورد مسئله ایران و 1+5 در جلسه ای مشترک با چین و روسیه، آخرین تحولات را مرور کردیم. روسیه و چین دو کشور دوست ایران هستند و در 1+5 دیدگاه مشترک داریم و می خواهیم با کمک آنها مذاکرات را به سرانجام موفق برسانیم . توافق کردیم تلاش کنیم با همکاری و کار این مذاکرات به نتیجه برسد.

 مذاکرات فشرده در مورد پرونده هسته ای در جریان است، پیچیدگی مسئله هسته ای چیست؟

مذاکرات ما با 1+5 است و با آمریکا نیز مذاکراتی در این حوزه داشتیم. تعدادی از موضوعات نیاز به بررسی فنی دارد؛ مهمترین مشکل نیاز به یک تصمیم سیاسی است. ما راه حل ها را در لوزان مورد توافق قراردادیم و باید همه طرف ها درک کنند که در چارچوب آن توافقات موضوع به نتیجه می رسد و تلاش برای زیاده خواهی به شکست می انجامد؛ روسیه و چین این موضع را دارند. معتقدیم با یک آینده نگری به ویژه از سوی کشورهای 1+5 کار پیش می رود و به سرانجام می رسد.

 در مورد لغو تحریم ها بصورت کامل، اتهامات

ما در لوزان و دو سال قبل در ژنو توافق کردیم تمام تحریم های مرتبط با هسته ای باید لغو شود. تمامی تحریم های وضع شده از سوی شورای امنیت که غیر عادلانه و مرتبط با هسته ای است و همچنین تحریم های آمریکا و اروپا که در ارتباط با موضوع هسته ای است باید لغو شوند و ما قبول نمی کنیم به بهانه موضوعات دیگر، تحریم دیگری وضع شود.

مذاکرات ما در چارچوب هسته ای است و ما بحثی در مورد ادعای تروریسم و سایر موضوعات توسط کشورهای غربی نداشتیم. وضعیت منطقه ما مشخص است، معلوم است که چه کسی از تروریسم حمایت و چه کسانی در مقابل آن هستند؛ اینها ادعایی است که کسی آنها را قبول ندارد.

 کشور ما درحد و مرز یکسری از مناقشات قرارگرفته، اقدامات در عراق - داعش- حمایت از اسد ، چطور از عهده مناقشات برمی آیید؟

ما یک موضع منسجم در مورد همه داریم:
اولین مبنای ما این است که مردم این کشورها باید مشکل را حل کنند.
دوم آنکه این موضوعات فقط راه حل سیاسی دارد.
سوم؛ کنش های نظامی و اقدمات علیه یمن فقط به تروریسم و افراط گری کمک می کند.
چهارم؛ کشورهای همسایه باید به حل بحران کمک کنند نه خودشان قسمتی از مشکل باشند.
پنجم؛ کسانی که امروز به تروریسم

مامعتقد هستیم که کشورهای منطقه باید برای کمک به مردم منطقه همکاری نمایند. ما یک سابقه یکسان داریم و امیدوارم سایرین هم برای صلح و ثبات درمنطقه کمک کنند. ما تلاش نمی کنیم عربستان را از منطقه حذف کنیم. اصولا معتقدیم حذف بازیگران غیر ممکن است، امیدوارم آنها هم به این درک واقع بینانه برسند.

 قبلا تلاش می کردند ایران را ازسیاست منطقه حذف کنند.

الان هم تلاش می کنند، اما آنها نیز باید هم واقع بینانه شرایط را درک کنند. هیچ بازیگری مثل ایران در منطقه قابل حذف نیست.

 درعراق نمی توانند شما را نادیده بگیرند. ائتلاف داعش را بمباران می کند؛ شما نیز همینطور. آیا یک درک و تقاهمی در حال شکل گیری است؟

جمهوری اسلامی ایران در عراق به صورت مشورتی کمک می کند نه نظامی. ما دو رویکرد متفاوت در مورد عراق با آمریکا داریم؛ ما اعتقاد داریم مبارزه با داعش توسط مردم عراق امکان پذیر است و باید به مردم و ارتش عراق برای مبارزه با داعش کمک شود. اعتقاد نداریم حملات هوایی می تواند این مشکل را حل کند. لذا ما معتقد نیستیم سیاست دوگانه در عراق و سوریه بتواند راهکار مبارزه با داعش باشد. آمریکا نمی تواند ادعا کند در عراق با داعش مبارزه و در سوریه ارتش را که مهمترین سد علیه داعش است، مورد حمله قرار می دهد.

این تضاد در برخورد با داعش از سوی ائتلاف و آمریکا باعث شده دو کشور توفیقی در مقابله با داعش نداشته باشند. من فکر می کنم کشورهایی هستند که داعش را یک خطر جدی و خیالی تصور می کنند و از این هیولا برای اهداف خیالی شان استفاده می کنند ولی این هیولای خیالی مزاحم خود آنها هم خواهد شد.

 دولت ایران تصمیم گرفته در خصوص جریان گاز ترکی فعال باشد و در این پروژه سهیم شود چطور ؟

پیشنهادهایی شده ولی ما به دنبال همکاری با همه کشورها خصوصا روسیه برای انتقال انرژی به صورت امن هستیم. ما با سیاست امروز که علیه روسیه در این منطقه اعمال می شود مخالف هستیم و اعلام کرده ایم که این گرایش ها برای امنیت منطقه و بین الملل ضرر دارد. زمینه های همکاری برای تامین انرژی وجود دارد.

به عنوان کشور صادر کننده گاز، دو کشور همکاری خوبی دارند و آماده هستیم این همکاری ها را گسترش دهیم. ایران در نظر دارد که گاز خودش را صادر کند اما هنوز بطور جدی وارد نشدیم. ما در حال حاضر به ترکیه گاز صادر می کنیم و گفتگو با این کشور برای افزایش صادرات گاز در جریان است.

 برخی در خصوص انزوای ایران و توصیه به 1+5 برای سخت کردن موضعشان در گفتگو ها صحبت هایی می کنند. شما چطور می توانید با اظهارات خود آنها را متقاعد و آرام کنید؟

ایران منزوی نیست. ما رئیس جنبش عدم تعهد هستیم که یک سوم ملت های جهان عضو آن هستند. ما بدنبال حل مشکلی هستیم که ادعا می کردند برای منطقه خطر ایجاد می کند. البته برنامه هسته ای ما صلح آمیز است و هیچ خطر و تهدیدی نیست.
 
به نظر می رسد تعدادی از کنشگران در منطقه ما نیاز به بحران دارند تا سیاست خودشان خصوصا سیاست هایشان علیه مردم فلسطین را دنبال کنند. اگر نیاز به بحران دارند، حل بحران به آنها کمکی نمی کند.

منبع: ایراس