فاصله بین دبی و بندرعباس بسیار کوتاه است پس باید برای زدن هواپیما سریع آماده بشوند، یعنی این حمله از عملیات از پیش تعیین شده بوده است و در نتیجه نمی‌توانند بگویند که خطا بوده و اشتباهی هواپیمای ما را مورد حمله قرار دادند.حمله به ایرباس نشانه ضعف و ذلت آمریکا بود چرا که اگر می‌توانست به هواپیمای جنگی اف 14 ما حمله می‌کرد نه هواپیمای مسافربری ایرباس.

گروه جهاد و مقاومت مشرق - امیر سرتیپ دوم خلبان بازنشسته سیاوش مشیری، معاونت اطلاعات نیروی هوایی ارتش و فرماندهی گردان 91 شکاری بندرعباس را در کارنامه حرفه ای خود  دارد. این خلبان شکاری فانتوم در دوران جنگ و و همرزم شهید عباس بابایی در گفتگو با «فردا» در خصوص حمله ناو آمریکایی به هواپیمای مسافربری ایرباس از لحاظ فنی به نکات مختلفی اشاره کرد که در ادامه می خوانید.


 این که امریکایی ها خطای انسانی و سیتم رادار را عامل سرنگونی هواپیمای مسافر بری ایرباس اعلام کرده اند ، از نظر شما به عنوان کسی که خلبان شکاری هستید و با مسائل فنی هوایی آشنایی کامل دارید، چقدر می تواند صحیح باشد؟

وقتی یک هواپیمای مسافربری می‌خواهد از زمین پرواز کند دارای طرح پروازی است که این طرح پروازی راهم از رایانه چند ساعت قبل از پرواز و هم طریق ویس یا میکروفون در زمان پرواز پخش می‌کنند.

هواپیماهای ایرباس از بندرعباس تیک اف کرد تا در امارات بشیند. پس در خطوط بین‌اللملی در حال پرواز بوده است لذا طرح پرواز هم از طریق کامپیوتر و هم از طریق ویس برای آنها رفته است. فاصله بین دبی و بندرعباس زمان بسیار کوتاهی است. شاید یک ربع تا نیمساعت، پس باید برای زدن هواپیما سریع آماده بشوند، یعنی این حمله از عملیات از  پیش تعیین شده بوده است و در نتیجه نمی‌تواند بگویند که خطا بوده و اشتباهی هواپیمای ما را مورد حمله قرار دادند.

دلیل دیگر که آمریکایی‌ها نمی‌توانند بگویند خطا کرده‌اند این است که داخل هواپیما یک سیستمی داریم بنام IFF به معنای شناسایی دوست از دشمن که وقتی نمایش داده شود کدی را می‌دهد که این کد را تمام سیستم‌هایی که دارای رادار در منطقه هستند رادار آن را می‌گیرد و اگر این کد را نفرستد می‌گویند که کد ندارد. کافی است که کد را از کامپیوتر بررسی کنند معلوم می شود که از کجا پرواز کرده و به کجا می‌خواهند بشیند.

مورد آخر اینکه هواپیمای مسافربری ایرباس یک هواپیمای ملخی یا فوق سبک و کوچک نبوده که در صفحه رادار معلوم نشود بلکه یک هواپیمای بزرگ بوده که در صفحه رادار کاملا مشخص و چیزی مبهم نبوده است.

شما در زمان حمله به ایرباس در چه سمتی و کجا مشغول فعالیت بودید؟

 در آن زمان بنده فرمانده گردان 91 شکاری بندرعباس بودم، زمانیکه ایرباس ما مورد هجمه موشک‌های ناو (وینسنس) قرار گرفت، دوفروند موشک به سمتش پرتاب کردند و هواپیمای ما را ساقط کردند و حدود 290نفر تلفات دادیم که هیچ کدام زنده نماندند.

سیستم هواپیمایی اف 14 را تنها ایران و آمریکا دارند که در نتیجه می‌دانند که سیستم شناسایی هواپیمای نظامی با شخصی فرق دارد. پس توجیهی برای حمله آنها به ایرباس که مرتکب اشتباه شده اند، وجود ندارد.

در روزنامه گاردین در آن زمان نوشتند که فرکانس‌هایی تنظیم می‌شود که یک هواپیما هشدارهایش را بتواند مخابره کند لذا فرکانس‌ها روی هواپیمای مسافربری متفاوت بوده است و ناو نیز هشدار داده محدوده را ترک کنید ولی چون روی یک موج دیگری تنظیم شده بوده مورد خطا قرار گرفته، آیا این موضوع صحت دارد؟

کلا سیستم‌های رادیو دارای فرکانس های اچ اف یا یو اچ اف یا وی اچ اف بوده که تمامی هواپیماهای شکاری یو اچ اف دارند و همه هواپیماهای ترابری هر سه دستگاه را دارند و یک ناو بزرگ جنگی با توجه به اینکه اندازه بزرگ دارد غیر از اینها دستگاه دیگری هم دارد لذا یک سیستمی هست بنام گارد که وقتی روی آن صحبت می‌شود همه می‌شنوند. این سیستم آنقدر قابلیت دارد که از ایران با آمریکا می توانند با آن تماس گیرند. خود آمریکا این طرح ها را به ما یاد داده و طرز کار با ان سیستم های رادیویی و این نام تمام ان رادیو هارا داشته و می توانند روی فرکانس گارد اخطار بدهد. آن وقت چطور می‌شود که می‌گویند دچار اشتباه شدند و هواپیمای مسافربری را از اف 14 نتوانستند، تشخیص دهند؟

وقتی هواپیما پرواز می‌کند، روی هوا هیچ مرزی وجود ندارد و یک خط فرضی است به نام اف آی آر که این سیستم خط فرضی مرز روی هوا را مشخص می‌کند لذا زمانیکه شما از قسمت مرز فرضی کشورخارج شدید اطلاعات پروازی شما مربوط به کشوری می‌شود که شما در آن پرواز می‌کنید و زمانیکه عبور کردید باید اطلاعات بعدی برای کشور جدید را استفاده کنید.

در همان زمان واکنش‌ها نسبت به حمله آمریکا به ایرباس چه بود؟

بنده بعنوان یک متخصص و نظامی این جنایت را ضعف بزرگی برای آمریکا بعنوان کشوری که به یک ابرقدرت از نظر فهم و تخصص معروف است، می‌دانم که در حقیقت می‌خواست به ما ضرب شصت نشان دهد. چنین اتفاقی نشان می دهد آمریکا ضعیف است چرا که اگر هواپیمای نظامی ما را مورد حمله قرار می‌داد بسیار متفاوت بود؛ از منظر و نگاه ما آمریکا به حدی ذلیل است که نمی‌تواند با ما مقابله کند . از منظر مردم عادی هم اتفاقی افتاده بود که عزیزانشان را از دست داده بودند و بسیار هم شاکی بودند.

واکنش دنیا نسبت به این حرکت آمریکا چطور؟

این اقدام آمریکا را قبل از اینکه ما محکوم کنیم مورد محکومیت دنیا قرار گرفت که در پی آن آمریکا پول هواپیما و غرامت را به خانواده شهدا پرداخت کرد. هیچ توجیهی مبنی بر اینکه هواپیمای مسافربری ایرباس را با هواپیمای جنگی اف 14 اشتباه گرفتند، وجود ندارد لذا نباید این کار را انجام می‌دادند و در نهایت با انجام آن در اذهان عمومی تصویری منفی را از خودشان بر جای گذاشتند.

منبع: فردا