گروه سیاسی مشرق - رسانههای مکتوب همواره نقش عمدهای در هدایت افکار عمومی و جریانسازی رسانهای به عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامهها، جایگاه ویژهای است. به همین منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامههای متعلق به جریان اصلاحطلب میپردازد.
روزنامههای اصلاحطلب اولین روز هفته را با تمرکز بر سخنان جان کری در سنا آغاز کردند؛ از سوی دیگر آنان خواهان مدیریت مطالبات از سوی دولت و هشدارهای مبنی بر اینکه اگر دولت تلاشی برای گشایش سیاست داخلی انجام ندهد، دستاورد توافق به سود دولت نخواهد بود.
از سوی دیگر روزنامههای اصلاحطلب در پاسخ به انتقادات پیرامون سفر فابیوس خواستار فرصت «جبران» برای فرانسویها شدند و انتقاد به حضور وی را آبوآتش اصولگرایان برای جلوگیری از سفر تعبیر کردند.
گفتنی در دهه 60 زمانی که کشورمان درگیر جنگ تحمیلی بود، دولت ایران تصمیم میگیرد برای درمان بیماران هموفیلی از یک شرکت فرانسوی محصولات خونی تهیه کند. شرکت فرانسوی نیز محصولاتی را که به ویروس HIV و هپاتیت آلود بوده به ایران صادر میکند و تاکنون دولت فرانسه نسبت به این اقدام غیرانسانی پاسخی نداده است.
روزنامه مردم سالاری
· دلواپسی به روایت یاران لاریجانی
روایت اصولگرایان حامی لاریجانی از دلواپسان توافق هستهای رنگ اصلاحطلبانه به خود گرفته است؛ آنان مدعی هستند «دلواپسان» برای بقا در قدرت انتقاد میکنند. گفتنی است در روزهای گذشته روزنامههای اصلاحطلب خبر از تلاشهای برای ائتلاف سیاسی میان فراکسیون رهروان ولایت و اصلاحطلبان مجلس برای حضور در کمیسیون ویژه بررسی برجام داده بودند.
گروه سیاسی روزنامه مردم سالاری در انعکاس این سخنان نوشت: «عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس با اشاره به اینکه برخی از دلواپسیها از نوع مذاکرات هستهای نیست گفت: این نوع از دلواپسیها از نوع ماندن در حلقه قدرت است. بهروز نعمتی در گفتگو با خانه ملت، با اشاره به اینکه توافق هستهای متعلق به همه مردم بوده و ملی است گفت: این توافق متعلق به هیچ جناحی نیست و زیر نظر رهبری انجامشده است. نماینده اسدآباد ادامه داد: جنس برخی از دلواپسیهای مطرحشده از نوع مذاکرات هستهای نیست بلکه از نوع ماندن در حلقه قدرت است این دلواپسان 8 سال مسؤولیت مستقیم مذاکرات را بر عهده داشتهاند و اگر تلاشی در این مدت بوده انجامشده هرچند که به نتیجه نرسید. نعمتی با اشاره به اینکه مذاکرات بازی برد - برد بود تصریح کرد: طبق اظهارات روز گذشته آقای ظریف در این مذاکرات اگر امتیازی دادیم امتیاز هم گرفتهایم و در این میان امتیاز و دستاورد بزرگی است که پس از 12 سال و صدور 6 قطعنامه امروز برای اولین بار انرژی صلح آمیز کشورمان را به رسمیت شناختهاند. وی ابراز امیدواری کرد دلواپسان در مقابل ملت ایران سر تعظیم فرو آورند و به گونهای حرکت کنند که حقوق ملت مغتنم شمرده شود.»
روزنامه ابتکار
· این روزهای مشایی؛ بازداشت، بازجویی، شایعه
زمزمههای از بازداشت «مراد» یاران احمدینژاد در محافل سیاسی شنیده میشود و به سرعت از سوی یاران «بینام» احمدینژاد تکذیب میشود.
پیش از این احمدینژاد در افطاری ساختمان ولنجک به آنچه شایعه پیرامون یارانش خواند؛ واکنش جدی داد و اظهار داشت: «متاسفانه در رسانهها، حرفهای دروغ و بیپایه و اساس زیاد میزنند. در رابطه با ما ظاهراً فعلاً «رفع القلم» است. ظاهراً همه آزادند که هرچه میخواهند از دروغ و تهمت و افترا علیه دولتهای نهم و دهم و اینجانب و دوستانم بگویند، بنویسند و منتشر کنند. خبرهای جعلی را در بولتنها، سایتها و روزنامهها منتشر میکنند و حتی به داستان سرایی میپردازند. یکی از دوستان امروز متن مفصلی را از یک روزنامه نقل کرد که از صفر تا صد آن کاملاً ساختگی بود. ابتدا خبرهای دروغ را منتشر میکنند و سپس برپایه القائات سوء، در باره آنها به داستانسرایی میپردازند.»
گروه سیاسی روزنامه ابتکار در همین راستا نوشت «با این حال مهمترین خبری که در روزهای اخیر از احمدینژادیها منتشر شد، به شایعه بازداشت اسفندیار رحیم مشایی، یار غار رئیس دولتهای نهم و دهم اختصاص داشت. فردی که بسیاری از حامیان پیشین احمدینژاد، نزدیکی وی به رئیسجمهور سابق را عامل جدایی از او و دست کشیدن از حمایتش اعلام کردهاند. برخی رسانهها در روزهای گذشته مدعی شده بودند، رحیم مشایی در اولین ساعات روز یکشنبه بی سرو صدا وارد دادگاه انقلاب شعبه چهارراه قصر شده و بلافاصله به دستور رئیس دادگاه، در اتاقی که وی وارد آن شده بود، بسته شده است. بنا بر همین اخبار شایع شد که وی اکنون در بازداشت به سر میبرد. گفته میشود رحیم مشایی برای پاسخگویی به یک پرونده جدید اختلاس که ظاهراً مرتبط با بازجوییهای حمید بقایی معاون اجرائی و زندانی محمود احمدی نژاد است، به دادگاه فراخوانده شده و هنوز معلوم نیست که وی پس از بازجویی به خانهاش بازگشته و یا با قرار بازداشت به زندان منتقل شده است. با این حال یک منبع نزدیک به محمود احمدی نژاد در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوانحضور رحیم مشایی مشاور عالی رئیسجمهوری در دولت نهم، در دادگاه و بازداشت وی را تکذیب کرده است. بازداشت رحیم مشایی، احتمالاً یکی از سؤالات خبرنگاران در جلسه نشست خبری سخنگوی قوه قضاییه در هفته جاری خواهد بود. باید دید خبرسازیهای احمدینژادیها در ادامه وزنه را برای ایشان به کدام سمت خواهد برد. فعلاً که با بازداشت دو معاون سابق و وجود پروندههایی از برخی مدیران دولت سابق – همچون سعید مرتضوی – و حتی خود احمدینژاد در دادگاه و شایعه جدید بازداشت مشایی، اوضاع از نظر خبری چندان بر وفق مراد احمدینژادیها نیست.»
روزنامه اعتماد
· توافق وین ضد دولت روحانی
هشدار اصلاحطلبان به دولت یازدهم آغاز شده است؛ آنان معتقدند که اگر میان دستاورد سیاست خارجی و تلاش برای گشایش سیاست داخلی رابطه جدی در دولت شکل نگیرد، فرجام برجام ضد دولت حجتالاسلام روحانی خواهد شد.
ابراهیم اصغرزاده در گفتوگو با روزنامه اعتماد پیرامون تأثیر این توافق در سیاست داخلی ایران اظهار داشت: «اگر دولت بین دستاوردهای دیپلماتیک خودش و مطالبات موجود در سیاست داخلی تلفیق ایجاد نکند و اگر نتواند جامعه مدنی را در ایران تقویت کند همین توافق وین تبدیل به ضد خودش خواهد شد. بالاخره توافق وین باید اجرایی شود و برای این کار دولت نیازمند زیرساختهایی در افکار عمومی است.
بر هیچکس پوشیده نیست که بخشی از اقتصاد ما در زیر زمین است و ما با یک اقتصاد ناکارآمد روبهرو هستیم. به زودی بخشی از داراییهای بلوکه شده ایران در خارج از کشور آزاد و به داخل منتقل خواهد شد. اگر بخشی از این سرمایهها به دست مافیای اقتصادی برسد بیتردید از آنها علیه دولت استفاده خواهد کرد. اگر دولت روحانی آمادگی لازم را نداشته باشد و برای تقویت جامعه مدنی گامی برندارد و همچنان تلاشش بر این باشد که به سبک سالهای گذشته به حد کافی در جریان سیاست خارجی و سایر مسائل قرار نگیرند و دچار نوعی کماطلاعی و حتی بیاطلاعی نسبت به این موضوعات شود قطعاً برنامههای دولت حسن روحانی است که دچار ضعف خواهد شد.»
همچنین این فعال اصلاحطلب در پاسخ به این سؤال که فکر میکنید وضعیت افکار عمومی در حوزه سیاست داخلی هم مانند اقتصاد است یا با وضعیت دیگری روبه رو هستیم، با توجه به اینکه در پایان امسال با دو انتخابات مهم مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان روبهرو هستیم؛ اظهار داشت: «در حوزه سیاست داخلی هم همین وضعیت برقرار است. دولت روحانی نمیتواند چشم و گوش بسته وارد حوزه انتخابات اسفند ماه شود. فراموش نکنیم هر دو انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان فوقالعاده مهم هستند.
دولت روحانی باید بداند که حالا و بعد از این توافق جامعه جهانی نورافکنهای خودش را بر صندوقهای رأی در اسفندماه میتاباند تا ببیند انتخابات ایران از چه درجهای از دموکراتیک و رقابتی بودن برخوردار خواهد بود. بنابراین دولت روحانی باید بتواند هم به ملت ایران و هم به مردم دنیا نشان دهد که چون مجری انتخابات است قادر خواهد بود یک انتخابات دموکراتیک و آزاد را برگزار کند. بیتردید چنین انتخاباتی احتیاج به مقدماتی دارد. دولت نمیتواند با یک اقتصاد فاسد وارد انتخابات شود، دولت نمیتواند با دست و پای بسته اصلاحطلبان و همینطور مطبوعات و جامعه مدنی وارد عرصه انتخابات شود. نمیشود عدهای در انتخابات از امکانات بسیار محدودی برخوردار باشند و یک عده دیگر تمامی تریبونها را از رسانه ملی تا سایر جاها در اختیار داشته باشند. تبعیض در بحث تأیید صلاحیتها، تبعیض در امکانات اقتصادی و تبعیض در تبلیغات انتخابات همگی باعث میشوند که با یک انتخابات ضعیف روبهرو باشیم. دولت روحانی برای اینکه بتواند توافق را به مرحله اجرا برساند و به خوبی این مسیر را طی کند و پیروزی دیپلماتیک خود را با پیروزی در عرصه سیاست داخلی تکمیل کند باید بتواند مقدمات یک انتخابات خوب را در ایران فراهم کند و برای این کار باید دارای برنامه مشخصی باشد. هم برنامهای برای تقویت جامعه مدنی و دادن فضای مناسب به جریانهای مختلف و فضای گفتوگو و نقد به مطبوعات و هم شفاف سازی اقتصادی.»
روزنامه شرق
· تفسیر برد - برد هستهای
سیروس ناصری، عضو اسبق تیم مذاکرهکننده در گفتوگو با روزنامه شرق به بررسی مذاکرات هسته ای پرداخته است؛ او بهعنوان فردی نزدیک به تیم مذاکرهکننده هستهای در تفسیر برد- برد توافق اظهار داشت: «برد هستهای ما این بود که توانستیم غنیسازی را به هر زور و فشاری بود، به طرف مقابل بقبولانیم. اینکه آمریکا سالهای متمادی گفته بود بههیچوجه اجازه غنیسازی در ایران را توسط ایران نخواهد داد؛ اما سرانجام این را پذیرفت و تصویب کرد و با جزئیات به اینکه ایران برنامه غنیسازی جامعی خواهد داشت تن داد؛ این عقبنشینی بزرگی برای آمریکا و یک موفقیت بسیار بزرگ برای ما بود. این موفقیت هم استثنایی است. شما امروز ببینید که هنوز کشوری مثل کرهجنوبی که یار و همراه آمریکاست و چتر امنیتی آمریکا روی آن سوار است؛ مجوز غنیسازی بسیط ندارد. هنوز باید مورد به مورد با آمریکا توافق کند. بسیاری از کشورهای دیگری هم همینطور هستند. کشوری مثل استرالیا، فقط در حد آزمایشگاهی مجاز به غنیسازی است. آنچه برای ایران، از طریق این توافق تثبیت شده، واقعاً یک استثناست. من مبالغه نمیکنم، این عین واقعیت است.
آنهایی که مخالف هستند، بروند مطالعه کنند، ببینند چند کشور دیگر در دنیا هستند که توانسته به چنین شرایطی برسند؟ این شرایط برای کشوری مانند ایران است که با صراحت و قاطعیت در مقابل همه سیاستهای غیرعادلانه و غلط آمریکا در منطقه و در جاهای دیگر دنیا ایستاده است. برای چنین کشوری، پذیرش برنامه تمامعیار غنیسازی واقعاً چیزی غیرعادی است. نتیجهاش صرفاً این است که مردم ما بههرحال هزینه سنگینی دادند، ولی درنهایت با همتی که مذاکرهکنندگان ما داشتند به یک دستاورد روشن رسیدند.»
روزنامه آرمان امروز
· ندای مظلومیت هاشمی رفسنجانی
روزنامه آرمان هاشمی در واکنش به تکذیبیه هاشمی رفسنجانی پیرامون پرونده مهدی هاشمی مدعی است بار دیگر مظلومیت هاشمی در فضای سیاسی طنین آمیز شده است؛ روزنامه خانوادگی آرمان امروز خطاب به منتقدان نوشت «آنها بهخوبی میدانند آیتا... هاشمی به مثابه درخت تنومندی است که وزش بادهای مخالف تنها لبخندی بر لب او و دعایی در دلش برای اصلاح تندروها میآورد.»
روزنامه آرمان مدعی است که اظهارات مخالفان هاشمی رفسنجانی «نماد ناکامی دلواپسان دروغین» و ایشان نماد «قانونگرایی» است؛ گروه سیاسی این روزنامه نوشت: «آیتا... هاشمی بارها ثابت کرده است که خود و فرزندانش در برابر قانون سر تعظیم فرود میآورند؛ اثبات این ادعا هم به زندان رفتن فائزه هاشمی بر اساس حکم دادگاه بود و اکنون که حکمی برای مهدی صادر شده است باز هم آیتا... قلبی مطمئن دارد؛ مطمئن همانند روزی که در گوش مهدی که برای نخستین حضورش در دادگاه پس از بازگشت از خارج کشور آماده میشد دعای سفر خواند. بار دیگر اما برخی نمیخواهند آرامش آیتا... و خانواده او و مهمتر از همه تمکین آنها به قانون را درک و بدان اعتراف کنند چون خوب میدانند زنجیره حیات آنها به تخریب چهرههای دلسوز کشور از جمله آیتا... هاشمی وابسته است.»
روزنامه ایران
· توصیه روحانی برای سلامت رسانههای بداخلاق
روزنامه دولتی ایران اولین خبر ستون «دیگه چه خبر؟!» صفحه سیاسی خود را به آزادی زندانیان امنیتی پس از عفو عید سعید فطر اختصاص داد و سپس پیرامون توصیههای رییسجمهور به رسانهها نوشت: «صبح پنجشنبه رئیس جمهوری در همایش ملی سازمانهای مردم نهاد سلامت سخنرانی کرد که این سخنرانی از «شبکه خبر» صدا و سیما «پخش زنده» شد. به گزارش «خبرآنلاین»، روحانی در بخشی از سخنانش که به موضوع سلامت اختصاص داشت، با بیان اینکه «سلامت مردم فقط با پزشک و بیمارستان حل نمیشود، بلکه مردم هم باید به صحنه بیایند»، گفت: «سلامت که فقط شستن سبزی و میوه نیست، از آن بوق بیدلیل در خیابان و رانندگی بیملاحظه در جادهها شروع میشود.» او سپس گریزی به سایتها و روزنامههای منتقد دولت و رسانه ملی زد و ادامه داد: «اجرای سلامت، از بداخلاقیها در سایتها و برخی روزنامهها که انشاءلله در صدا و سیما نیست، آغاز میشود!» رئیس جمهوری سپس با خنده گفت: «چقدر باید B12 مصرف کنید که اعصابتان راحت شود!» این بخش از سخنان وی با لبخند وزیر خارجه و تشویق حضار روبهرو شد.»