یک مقام ارشد آمریکایی می‌گوید رئیس‌جمهور این کشور قادر خواهد بود پس از اجرای توافق هسته‌ای، با عدم تمدید مجوز تعلیق تحریم‌های ایران، این محدودیت‌ها را به سادگی بازگرداند.

به گزارش مشرق، یک مقام ارشد آمریکایی می‌گوید ساز و کار بازگشت تحریم‌ها علیه ایران به نحوی است که رئیس‌جمهور این کشور قادر است به سادگی آن‌ها را بازگرداند.
 
این مقام ارشد آمریکایی که روز پنج‌شنبه پس از مشخص شدن عبور توافق هسته‌ای از سد کنگره آمریکا، به همراه دو مقام ارشد دیگر آمریکایی در یک کنفرانس تلفنی با خبرنگاران صحبت می‌کرد، در مورد ساز و کار رفع تحریم‌های یکجانبه علیه ایران، گفت: «ما در اولین گام با استفاده از اختیار رئیس‌جمهور برای تعلیق قوانین اجرایی تحریم‌ها را رفع می‌کنیم. این بدان معنی است که اصل قانون باقی می‌ماند. روشن است که، رئیس‌جمهور امکان لغو قانون را ندارد. این امر نیازمند اقدام کنگره است، که در آینده رخ خواهد داد... ما آن تحریم‌ها را بسته به مفاد مربوطه، برای دوره‌های 120 تا 180 روزه رفع می‌کنیم و این (رفع تحریم‌) به صورت مداوم تجدید می‌شود.»
 
او با بیان اینکه تا وقتی این رفع تحریم‌ها پابرجاست، شرکت‌ها قادر به تجارت با ایران خواهند بود، افزود: «اما ما این امکان را خواهیم داشت که زمانی که رئیس‌جمهور تصمیم بگیرد یا وزیر خارجه تصمیم بگیرد که دیگر رفع تحریم‌ها را امضا نکند، با یک حرکت قلم، یا در اصل با عدم حرکت قلم، آن تحریم‌ها را دوباره جای خودشان برگردانیم و آن‌ها را اجرایی کنیم.»
 
وی سپس گفت که بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک، دولت آمریکا پس از هشت سال برای لغو قوانین مربوطه در کنگره، وارد عمل خواهد شد و تنها آن زمان است که دیگر نیازی به تمدید دوره‌ای مجوز رفع تحریم‌ها وجود نخواهد داشت.
 
این مقام ارشد آمریکایی در بخش دیگری از این نشست در مورد ابراز نگرانی برخی اعضای کنگره در مورد آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده ایران، گفت: «این سوءبرداشت شایع شده است که انگار زمانی که روز اجرای توافق فرارسید، یک کیف پر از پول به تهران می‌رسد و آن‌ها ناگهان تمام این پول را در اختیار خواهند داشت. واقعا فکر می‌کنم این برداشتی نادرست از چیزی باشد که واقعا رخ می‌دهد.»
 
او با بیان اینکه بازگشت اقتصاد ایران به وضعیت قبلی زمان می‌برد و سود حاصل از رفع تحریم‌ها یک شبه حاصل نمی‌شود، گفت: «ارزیابی ما در وزارت خزانه‌داری این است که تا سال 2020 طول می‌کشد که ایران بخواهد به جایی برسد که اگر تحریم‌ها در سال 2012 نبود، اکنون به آن رسیده بود.»
 
وی با اشاره به نیاز به زمان برای بازگشت سطح فروش نفت ایران به میزان سابق، گفت: «بنابراین، هرچند در هر مورد، مسائلی وجود دارد که فورا امکان انجام آن‌ها وجود دارد، اما زمان لازم است تا ایران به طور کامل از مزایای آن بهره‌مند شود. ایران بازار بزرگی است و تصور می‌کنیم که شرکت‌ها به دنبال تجارت با این کشور پس از رفع تحریم‌ها باشند و بتوانند از رفع تحریم‌هایی که انتظار دارند، بهره ببرند. اما هرگونه بازیابی اقتصادی برای ایران، زمان‌بر خواهد بود.»
 
ایران و گروه موسوم به 1+5 روز 23 تیر ماه امسال در شهر وین اتریش به توافقی دست یافتند که قرار است پس از تائید در کشورهای متبوعه، روز 26 مهر (18 اکتبر) وارد مرحله موسوم به «روز پذیرش» می‌شود. پس از این تاریخ، به گفته مقامات آمریکایی، واشنگتن و اتحادیه اروپا دستورات اجرایی مربوط به رفع تحریم‌ها را صادر می‌کنند، اما این مجوزها تا زمانی که ایران تعهدات خود در برجام را اجرایی نکند، عملی نخواهند شد.
 
مقامات آمریکایی حاضر در نشست با خبرنگاران، گفتند نمی‌توانند پیش‌بینی کنند که فاصله میان روز پذیرش و «روز اجرا» که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اجرای تعهدات ایران را تائید می‌کند و تحریم‌ها به صورت عملی رفع می‌شود، چه میزان است، اما تصور می‌کنند که دستکم چند ماه طول می‌کشد تا تعهدات ایران اجرایی شود.
منبع: فارس