به همین دلیل نیز مسئولان بانک مرکزی در دولت از همان شروع به کار خود وعده دادند که دیگر در انتشار آمارها ملاحظهکاری نخواهند کرد.
در راستای همین وعدهها بود که در 2 سال اخیر آمار تورم هر ماه در کمترین فاصله زمانی و در روزهای ابتدایی ماه بعد اعلام شده است.
از آنجا که در این مدت شاخص تورم نزولی بود، بانک مرکزی همواره این وضعیت را دستاورد بزرگ سیاستهای اقتصادی دولت خطاب کرده است.
* از شتاب سال گذشته تا سکوت امسال
آمار رشد اقتصادی فصول سال گذشته با شتاب بیسابقهای از سوی بانک مرکزی محاسبه و منتشر شد.
بانک مرکزی آمار رشد اقتصادی سهماهه اول سال 93 را سوم مهرماه 93 اعلام کرد که رقم مثبت 4.6 درصدی آن از سوی اقتصاددانان مستقل و نمایندگان مجلس مورد انتقاد قرار گرفت و حاشيه هاي زيادي بدنبال داشت.
علت این حاشيه ها آن بود که آمار بانک مرکزی در فاصله کمی پس از آن منتشر شد که اظهارات حسن روحانی در شهریورماه 93 درباره خروج اقتصاد کشور از رکود مورد انتقاد واقع شد.
استناد روحانی درباره خروج از رکود برآوردهای آماری مسعود نیلی مشاور اقتصادیاش بود.
در میانه همین انتقادات بود که به ناگاه بانک مرکزی آمار رشد اقتصادی سهماهه اول 93 را اعلام کرد که مؤید اظهارات روحانی درباره خروج از رکود بود.
بانک مرکزی دوم دیماه سال 93 آمار رشد اقتصادی نیمه اول آن سال را 4 درصد اعلام کرد.
در نهایت 27 خردادماه امسال، بانک مرکزی آمار رشد اقتصادی سال 93 را 3 درصد اعلام کرد و اما شتاب بانک مرکزی در اعلام رشدهای اقتصادی مثبت سال 93 در سال جاری تکرار نشده است.
پس از انتشار سلسله آمارهای بانک مرکزی درباره رشد اقتصادی کشور در سال 93، انتقاداتي نسبت به این آمار مطرح شد و همگان منتظر گزارش مرکز آمار در این باره ماندند.
با این حال با گذشت یک سال از انتشار آمار بانک مرکزی درباره رشد 4.6 درصدی بهار 93، مرکز آمار هنوز هم رقم رشد اقتصادی آن فصل را اعلام نکرده است.
* نظر رئیس مرکز آمار در رابطه با آمار بانک مرکزی
این در شرایطی است که اظهارات سال گذشته رئیس مرکز آمار درباره گزارشهای بانک مرکزی، به بيشتر شدن حاشيه هاي آمار رشد اقتصادی در سال 93 دامن زد.
بهمنماه سال گذشته رئیس مرکز آمار ایران درباره علت عدم انتشار آمار رشد اقتصادی از سوی مرکز آمار از برآوردی و نه قطعی بودن گزارش بانک مرکزی خبر داد.
اظهارنظر عادل آذر در شرایطی بود که بانک مرکزی وظیفه اعلام آمار قطعی رشد اقتصادی را دارد و ارائه گزارشهای برآوردی درباره رشد اقتصادی کشور کار نهادها و مراکز پژوهشی و تحقیقاتی است، نه نهاد رسمی آماری دولت.
از سوی دیگر، تاخیر بانک مرکزی در اعلام آمار رشد اقتصادی سهماهه اول امسال بر حواشي اين آمارها افزوده است. در حالی که 3 مهرماه سال گذشته آمار رشد اقتصادی بهار 93 اعلام شد، هماینک به اواسط مهرماه 94 نزدیک میشویم اما خبری از آمار رشد اقتصادی سهماهه اول امسال نیست.
از آنجا که سایر آمارهای دولتی از كاهش شاخصهای اقتصادی در سال جاری خبر میدهند و مقامات دولتی نیز به این مسئله اشاره کردهاند، به نظر میرسد رشد اقتصادی سال جاری تاکنون كمتر از سال قبل بوده است. احتمالا به همین دلیل است که بانک مرکزی تمایلی به انتشار آمار رشد اقتصادی سهماهه اول سال جاری ندارد.
از سوی دیگر، هر روز تاخیر بانک مرکزی در اعلام آمار رشد اقتصادی سهماهه اول سال جاری نسبت به زمان انتشار مدت مشابه سال قبل، میتواند به منزله اعتراف غیرمستقیم بانک مرکزی نسبت به عجولانه بودن گزارش سال گذشته هم باشد.
با این حال، به نظر میرسد دلیل اصلی این تناقض رفتاری، همان كاهش شاخص رشد باشد که مسئولان بانک مرکزی را به عدم انتشار آن متقاعد کرده است.