به گزارش مشرق، تهران امروز نوشت: «درآمد اوراق مشارکت پارس جنوبي در جايي به غير از پارس جنوبي هزينه ميشود.» اين خبر به سرعت پيچيد. با توجه به اهميت خبر کمي باور آن دشوار بود. اخبار حاکي از آن بود که اين تخلف طي گزارشي به دست کميسيون انرژي مجلس رسيده است.
کميسيون نيز پس از قرائت و تاييد آن، گزارشي را براي پاسخگويي به مسئولان ارجاع داده و هماکنون نيز منتظر جواب است. اما اين پاسخگويي چقدر طول بکشد هنوز معلوم نيست. از اهميت پارس جنوبي همين بس که بگوييم رهبر معظم انقلاب در ميانههاي عيد (?/ ?/ ??) به اين منطقه سفر کرد آن هم در سالي که سال «جهاد اقتصادي» ناميده شد. همين سفر نشان از اهميت عسلويه و پارس جنوبي دارد. در همين زمينه سيد عماد حسيني نماينده قروه و سخنگوي کميسيون انرژي مجلس در گفتوگو با تهران امروز گفت: چندي پيش گزارشي از نحوه عملکرد و هزينه کرد بودجه در پارس جنوبي به دست کميسيون انرژي مجلس رسيد که نشان ميداد، درآمد حاصل از فروش اوراق مشارکت پارس جنوبي در محلي غير از موضوع (پروژههاي پارس جنوبي) هزينه شده است. سخنگوي کميسيون انرژي در مورد منبع اين گزارش گفت: منابع اين گزارش يکي ا زمنابع معتبر و قابل استناد براي مجلس است که لزومي ندارد نام آن افشا شود. اما با بررسي اين گزارش مشخص شد که اين گزارش قابل استناد است. اين گزارش به مسئولان مربوطه اطلاع و ارجاع داده شده است اما هنوز از تاييد يا رد آن خبري داده نشده است. اميدواريم که هر چه زودتر پاسخ اين گزارش از طرف اين مسئولان براي مجلس ارسال شود. وي افزود: قرار است به زودي پس از بازديد کميسيون انرژي از پالايشگاه آبادان، براي بازديد از پارس جنوبي به اين منطقه سفر کند.
در همين حال يک منبع آگاه در پارس جنوبي در مورد اوراق مشارکت پارس جنوبي گفت: در چند سال اخير، يعني حداقل در سه سال اخير سه بار اوراق مشارکت براي پارس جنوبي منتشر شده است. يک بار نزديک به ???? ميليارد تومان بود که خود شرکت نفت و گاز پارس جنوبي با همکاري شرکت نفت آن را طراحي کرده و در بانکهاي داخلي به فروش رساند. ديگري اوراق مشارکت ارزي بود که يک ميليارد دلار بود و با همکاري بانک مرکزي در بانکهاي خارج از کشور عرضه شد و سومين دوره که همين اواخر بود متاسفانه استقبال زيادي از آن نشد که ??? ميليارد تومان بود. همه اين اوراق توسط شرکت نفت و گاز پارس با همراهي وزارت نفت منتشر و به فروش رسيد. البته بايد توجه داشت در حال حاضر پارس جنوبي تشنه سرمايهگذاري است و نياز مبرمي به پول براي پيشبرد پروژهها دارد. سال گذشته حدود ?? ميليارد دلار در پارس جنوبي هزينه شد در حاليکه بايد حداقل ?? ميليارد دلار هزينه ميشد. حال اين مشکل هم به آن اضافه شده است!
در اهميت اين منطقه بايد گفت؛ پارس جنوبي يکي از بزرگترين منابع گازي دنيا به حساب ميآيد و به گفته موسي سوري مديرعامل نفت و گاز پارس ارزش توليدات پارس جنوبي، سالانه حدود ??? ميليارد دلار است. تاخير در برداشت از اين ميدان باعث ميشود تا دامنه مرزي خود را از دست بدهيم و در نخستين واکنش اين تاخير با افت توليد محصول با ارزش ميعانات گازي مواجه شويم و لازم است براي به دست آوردن دانش کاربردي جهاد فني و تامين اعتبار، جهاد مالي داشته باشيم. پارس جنوبي طي ? تا ?? سال گذشته روزهاي پر فراز ونشيبي را پشت سر گذاشته است. در چند سال اخير نيز به دليل محدوديتهاي موجود و خروج شرکتهاي مهمي چون توتال، شل، رپسول، اني، آجيپ و.... که از حرفهايهاي حفاري و اکتشاف نفت هستند پارس جنوبي متاسفانه آن طور که بايد و شايد نتوانسته در جايگاه خود باشد و ايران نيز نتوانسته به طور کامل از اين ميدان همپاي طرف قطري گاز برداشت کند.
ميدان گازي پارس جنوبي (در قطر: گنبد شمالي) بزرگترين ميدان گازي جهان است که در خليج فارس و در آبهاي سرزميني ايران و قطر واقع شدهاست. اين ميدان گازي بين ايران و قطر مشترک بوده و در کشور قطر ميدان گازي گنبد شمالي نام دارد. گفتهميشود در صورت برداشت کامل گاز اين ميدان، انرژي ?? سال کل ساکنان کره زمين تامين ميگردد. به گفته مسئولان، قطر تاکنون با ??? ميليارد دلار سرمايهگذاري در صنايع نفت و گاز خود از سال ????(پايان جنگ ايران و عراق) توانسته است از پارس جنوبي (گنبد شمالي قطر) به عنوان بزرگترين ميدان گازي جهان، برداشت کند. اما ايران با سرمايهگذاري ?? تا ?? (بهترين ميزان)ميليارد دلاري در پارس جنوبي و عسلويه فاصله زيادي تا ميزان برداشت قطريها دارد.