به گزارش مشرق، ابتداييترين و مهمترين موضوع صحبت والديني كه جدا شدهاند، فرزندانشان هستند. هميشه بايد به همين صورت باشد و محور اصلي گفتوگوهاي والديني كه جدا از يكديگر زندگي ميكنند، فرزندان و مسائل و مشكلات مربوط به آنها باشد.
والدين نياز دارند كه در مورد نقششان كاملا آگاه باشند و بهطور واضح با وظايفشان آشنايي داشته باشند. والدين نياز دارند كه يك ديدگاه مشترك در ارتباط با آينده فرزندانشان داشته باشند. سؤالاتي در اين زمينه راجع به فرزندان مطرح ميشود؛ سؤالاتي مانند: 1- فرزندان به چه مدرسهاي بايد بروند؟ 2-فرزندان بايد به انجام چه نوع فعاليتهايي مشغول باشند؟ 3- فرزندان بايد چه نوع دوستاني داشته باشند؟
نوشتار زير راهكارهايي را ارائه ميدهد تا والدين بتوانند اين مسائل را مديريت كنند.
پس از طلاق، ابتدا لازم است كه ارتباط بين والدين به صورت پياپي و مكرر باشد؛ انجام اين كار باعث ميشود كه فرزندان حتما از ارتباط بين والدينشان تبعيت و پيروي كنند و همچنين توانايي لازم براي عادت كردن به شرايط جديد را نيز به دست آورند و خود را با آن سازگار كنند. اما اين گفتوگوها ميتواند به يك بار در ماه كاهش يابد؛ زماني كه فرزندان بزرگ شدند و نياز به مشورتهاي مكرر نداشته باشند. اما نياز است كه والدين به صورت دائمي و هميشگي با يكديگر ارتباط داشته باشند تا بدانند كه در زندگي فرزندانشان چه اتفاقاتي رخ ميدهد. ماهيت و اصل ارتباط زماني بهبود مييابد و بهتر ميشود كه در زمان مناسب و همچنين در مكان مناسب و خوبي انجام شود. اين نكته حائز اهميت است كه هنگام جدايي شما از همسرتان، خطوط ارتباطي را شناسايي كرده و آنها را باز نگه داريد.هر زماني مناسب آن نيست كه به فرزندتان بگوييد، ميخواهيد خانه را براي هميشه ترك كنيد و ديگر شما نيستيد كه هنگام خواب براي او قصه بخوانيد.
صادق و روراست باشيد: فرزندان نسبت به محيط اطرافشان و اتفاقاتي كه رخ ميدهد، حساس هستند. آنها معمولا پيچيده و بغرنج بودن موقعيت را درك ميكنند و بنابراين بسيار مهم و حياتي است كه با فرزندانتان از ابتدا در مورد تصميمي كه اتخاذ كردهايد، سخن بگوييد. بهتر است كه در مورد طلاق و جداييتان نزد آنها حرف بزنيد.
نياز است كه والدين به فرزندانشان بگويند كه چهقدر تلاش كردهاند و هنوز هم سعي دارند كه روي رابطهشان كار كنند، اما در اين مواقع كار كردن روي رابطه اثرگذار نخواهد بود و با تلاش زياد فرزندان نيز والدين از يكديگر جدا خواهند شد. هر والدي بايد ادامهدار بودن جدايي را براي فرزندانش توضيح دهد و ترسهاي فرزندانش را فرونشانده و آنها را آرام سازد.
دوباره اطمينان يا قوت قلب پيدا كردن: وقتي يك طلاق يا جدايي اتفاق ميافتد، اغلب فرزندان احساس ناامني ميكنند و نگراني در مورد جايگاه خودشان در زندگي والدينشان شروع خواهد شد. وجود اين قبيل مشكلات بعد از طلاق دليلي بر لزوم صحبت كردن والدين قبل از طلاق با فرزندانشان است. والدين بايد فرزندانشان را از عشقي كه نسبت به آنها دارند آگاه كنند و به آنها بفهمانند كه در همه مراحل زندگي و در هر زماني راهنماي آنها هستند و بينهايت دوستشان دارند. انجام اين كار لازم و ضروري است زيرا اين كار به فرزندان نشان ميدهد كه والدينشان قصد رها كردن و دست كشيدن از آنها را ندارند و همچنين خود فرزندان دليلي براي طلاق و جدايي والدينشان نيستند.
گوش دهيد: هم پدر و هم مادر بايد بهعنوان والدين از خود عكسالعمل نشان دهند. والدين بايد خواستههاي فرزندانشان را در اولويت خواستهها و نيازهاي خودشان قرار دهند و به صورت كاملا فهميده، معقول و منطقي با آنها برخورد كنند. والدين بايد آمادگي شنيدن ترسها، احساسات منفي ناشي از خشم و همچنين نفرت و انزجار فرزندانشان را داشته باشند. والدين بايد از استفاده ابزاري كردن از فرزندانشان و همچنين استفاده از آنها بهعنوان زبان خودشان و بار سنگين مسئوليت و فشار را بر آنها تحميل كردن، خودداري و اجتناب كنند. نبايد از فرزندانشان بهعنوان جاسوس يا مامور و مخفي براي اطلاع پيداكردن از طرف مقابلشان استفاده كنند و از اين طريق طرف مقابل را تحت نظر قرار دهند.
نبايد از فرزندانشان بهعنوان كسي كه برايشان پيغام ببرد و بياورد، استفاده كنند. از طرف ديگر والدين بايد به صحبتهاي فرزندانشان گوش دهند و آنها را درك كنند. در حقيقت فرزندان علاقه به داشتن ناپدري يا نامادري ندارند و به هيچوجه دلشان نميخواهد كه والدينشان با كس ديگري دوباره ازدواج كنند.
با هم بودن: يك والد بايد درك كند و بداند كه نبايد نزد فرزندانش به سرزنش كردن و انتقاد كردن از والد ديگر بپردازد يا حتي نبايد با لحن تحقيرآميز در مورد او سخن بگويد. انجام اين كار باعث ميشود كه فرزندان با پدر يا مادرشان بد شوند و از او ذهنيت بدي در ذهنشان بهوجود آيد، در نتيجه رابطهشان نيز با او تيره و تار خواهد شد؛ درصورتي كه فرزندان به هردوي آنها نياز دارند و در واقع بايد والدين همراه با يكديگر سرپرستي فرزندشان را بر عهده بگيرند. فرزندان نياز دارند كه والدينشان با فعاليتهاي آنها درگير باشند و از نزديك از برنامههاي مدرسه و دوستانشان اطلاع داشته باشند.
اهميت و اعتبار: ارتباط مناسب ميتواند باعث شود كه والدين در بهبود و رشد شخصيتي فرزندشان در همه مسائل با هم شريك و سهيم باشند. اين كار سبب ميشود كه فرزندان نيز از اعتماد به نفس بيشتري برخوردار شوند و اين اعتماد بهنفس به آنها احساس امنيت و آرامش ميدهد و در اين صورت است كه ميتوانند هم از پدر و هم از مادرشان عشق و محبت دريافت كنند و والدينشان نيز همواره پشتيبان آنها باشند. بهطور خلاصه اهميت دادن به فرزندان چنين نتايجي دارد:
1 - به فرزندان كمك ميكند تا از والدينشان براي بهبود و توسعه فرصتهاي تحصيلي و آموزشي كمك بگيرند و بيشتر روي اين مقوله تمركز و توجه داشته باشند.
2 - سبب بهبود تمركز حواس و لذت و خوشي با توجه و عنايت بيشتر به فعاليتهاي اجتماعي و اوقات فراغت ميشود.
3 - احساس عصبانيت، پرخاشگري و تنهايي را به كمترين مقدار ممكن ميرساند.
4 - به فرزندان كمك ميكند تا به صورت منطقي روابط غيرفاميلي را بهتر درك كنند و به بلوغ فكري برسند.
بهطور كلي، ارتباط ميتواند خانواده از هم پاشيده و جدا از هم را گرد هم آورد و به هم نزديك سازد. اما لازم است كه ارتباط، راحت و بيدردسر، همراه با نزاكت و تنظيم شده و منظم باشد. نياز است كه والدين بدانند برقراري ارتباط منظم و مكرر با فرزندانشان بعد از طلاق و جدايي بسيار لازم و ضروري است و هر پدر و مادري بايد از اين موضوع آگاهي داشته باشد اما آنها بايد سعي و تلاششان را بكنند تا يخروابطشان شكسته و آب شود تا شايد دوباره زندگي خانوادگي شكل گيرد.
در پايان به والديني كه از يكديگر جدا شدهاند و همچنين فرزندانشان توصيه ميكنيم كه اين موارد را به خاطر بسپارند و از آنها نهايت استفاده را ببرند و مطمئن باشند كه اين نكات و راهكارهاي كليدي و مهم بهطور حتم مورد استفادهشان قرار خواهد گرفت و نتايج آن را نيز مشاهده خواهند كرد.
منبع : همشهري آنلاين 1390/03/30
ابتداييترين و مهمترين موضوع صحبت والديني كه جدا شدهاند، فرزندانشان هستند. هميشه بايد به همين صورت باشد و محور اصلي گفتوگوهاي والديني كه جدا از يكديگر زندگي ميكنند، فرزندان و مسائل و مشكلات مربوط به آنها باشد.