کد خبر 546081
تاریخ انتشار: ۱۹ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۲:۱۴

اطلاعات منتشر شده از سوی منابع ایرانی و غربی نشان می دهد با وجود اجرایی شدن برجام و کاهش ظاهری تحریم ها، مشکلات مربوط به افزایش فروش نفت ایران بر جای خود باقی است.

به گزارش مشرق، اطلاعات منتشر شده از سوی منابع ایرانی و غربی نشان می دهد با وجود اجرایی شدن برجام و کاهش ظاهری تحریم ها، مشکلات مربوط به افزایش فروش نفت ایران بر جای خود باقی است.

گزارش ها نشان دهنده آن است که وضعیت فروش نفت ایران اکنون حتی به مرحله ما قبل تحریم هم بازنگشته و همچنان برخی از خریداران سنتی نفت ایران، از آغاز خرید خودداری می کنند.

دیمیتری ژادانیکوف و الکس تاولر در گزارشی برای خبرگزاری رویترز که روز 19 اسفند (9 مارس) منتشر شده نوشته اند: «به موجب آمار واطلاعات مقامات ایرانی و سازمان کشتیرانی، ایران از زمان برچیده شدن تحریمها در ماه ژانویه، موفق شد محموله های 4 تانکر خود را -یعنی به عبارتی چهار میلیون بشکه نفت- به اروپا از جمله شرکت توتال فرانسه، سسپای اسپانیا (Cepsa) و لیتاسکوی روسیه (Litasco) بفروشد. این رقم معادل تنها ارزش فروش حدود 5 روز نفت در سطح قبل از سال 2012 و هنگامی به شمار می رود که خریداران اروپایی روزانه بیش از 800 هزار بشکه نفت از ایران خریداری می کردند. بسیاری از خریداران بزرگ و مشتریان سابق نفت ایران -مانند شرکت شل، شرکت انی ایتالیا، شرکت یونانی نفتی هلنیک و شرکت تجاری ویتول، شرکت گلنگور (Glencore) و ترافیگورا (trafigura)، هنوز روند خرید نفت از ایران را از سر نگرفته اند».

کارشناسان در گفت وگو با این خبرگزاری، دلایل زیر را به عنوان دلایل اصلی ناتوانی وزارت نفت ایران از فروش برشمرده اند:

1- زمان برچیده شدن تحریم ها

2-نبود سیستم کلر کردن دلار (dollar clearing)

3- فقدان مکانیسمی تعریف شده برای فروش غیر دلاری و اکراه بانک ها در گشایش ال سی یا اعتبار نامه به منظور تسهیل خرید و فروش و تجارت با ایران

کارشناسان ایرانی در داخل کشور، دلایل زیر را نیز موثر می دانند:

اول-مدیریت و بازاریابی بسیار ضعیف وزارت نفت

دوم- تعطیلی شبکه فروش غیررسمی نفت

سوم- اصرار به معامله با دلالان و واسطه های خاص

چهارم- تلاش درون وزارت نفت برای وادار کردن نظام به پذیرش فرمت جدید قراردادهای نفتی

پنجم- تولید فشار به نظام برای پذیرش آغاز مذاکره با امریکا برای رفع تحریم معاملات دلاری

یا این وجود به نظر می رسد، بر خلاف وعده های داده شده، توافق هسته ای هیچ تاثیر ویژه ای بر افزایش درآمد نفتی ایران نداشته است و همچون بسیاری موارد دیگر، تیم وزارت خارجه و دولت در این باره نیز اغراق کرده است.


منبع: ایران هسته‌ای