در این گزارش نگاهی انداختهایم به طرحی بیسروصدا که داعش در حال اجرای آن بود تا شمال عراق را به ساحل شرقی مدیترانه متصل کند؛ طرحی که تجزیه سوریه را بسادگی میسر میکرد. اما آزادی تدمر این رؤیای شیرین را بر باد داد.
دمشق چگونه از خطر گریخت؟
سلسله کوههای قلمون از غرب صحراهای استان دمشق تا مرزهای شرقی لبنان امتداد یافته و در دو سال گذشته شاهد بیشترین حجم درگیریها میان ارتش سوریه و نیروهای مقاومت حزبالله با تروریستهای تکفیری بود.
درگیریها در مناطق مختلف قلمون از جمله نبرد برای آزادسازی بزرگراه دمشق - حمص، پاکسازی شهرکها و روستاهای مرزی لبنان و سوریه و پاکسازی شهرک راهبردی الزبدانی همگی با پیروزی قاطع جبهه مقاومت همراه شد و همین مسئله ضریب امنیتی پایتخت سوریه را به شکل ویژهای افزایش داد و گروه های تروریستی جبهه النصره و داعش در غرب دمشق، شرق و مناطق مرزی لبنان در محاصره قرار گرفتند.
همزمان با این پیروزیها، ارتش سوریه و نیروهای مقاومت عرصه را بر مخالفان مسلح در قلمون شرقی بویژه در شهرهای الضمیر، رحیبه و جیرود تنگ کردند و در نهایت مسلحین در این مناطق به آشتی ملی تن دادند و تا حدود زیادی امنیت فرودگاه راهبردی نظامی الضمیر و بزرگراه حمص - دمشق تامین شد.
سقوط الضمیر زنگ خطری برای امنیت دمشق و شرق لبنان
اما در هفته های اخیر، رشته کوههای شرقی قلمون و در رآس آن شهر الضمیر شاهد درگیری سنگین میان گروه های تروریستی داعش و جیش الاسلام بوده است.
گروه تروریستی جیش الاسلام که یکی از بزرگترین گروههای شبه نظامی در مناطق مرکزی سوریه به شمار میآید در درگیریهای هفتههای گذشته با تروریستهای داعشی در قلمون شرقی ضربات سختی را متحمل شده که کشته شدن چند فرمانده سرشناس آنان فقط بخشی از این خسارتها است.
در مقابل، عناصر تروریستی داعش با حملات ایذایی و پیشروی های گام به گام توانستند ارتفاعات حومه شهر الضمیر را اشغال کنند و هر چه بیشتر به این شهرک راهبردی نزدیکتر شوند.
اما بافت جمعیتی در شهر الضمیر، تسلط عناصر تروریستی داعش بر این شهر را با مشکل روبه کرده و همین مسئله باعث شد تا آنان همزمان با راهبرد تبلیغات رسانهای، ترورهای پنهانی را نیز در دستور کار قرار دهند تا اشغال این شهر هموارتر شود.
اگر تروریستهای داعشی موفق به اشغال شهر الضمیر شوند بدون شک در آینده دامنه حملات به مناطق جرود جراجیر، قاره و در ادامه بخشهایی از مناطق مرزی لبنان و سوریه در قلمون غربی کشیده میشود.
فرماندهان میدانی جبهه مقاومت به این مسئله توجه کافی دارند که تسلط عناصر تروریستی بر شهر الضمیر زنگ خطر را برای کاهش امنیت پایتخت سوریه و بزرگراه حمص – دمشق به صدا در می آورد و تحوات میدانی در شهرک القریتین نشان میدهد، ارتش سوریه و نیروهای مقاومت پس از آزادی این شهر، پاکسازی الضمیر را در دستور کار خود قرار دادهاند.
تلاش همزمان داعش برای اتصال شمال عراق به شمال لبنان
داعش همزمان با پیشرویها در قلمون شرقی، در بخشهایی از مناطق شرقی لبنان و قلمون غربی نیز شکست سختی را به تروریست های جبهه النصره وارد کرده و همین مسئله باعث شده دیگر گروههای تروریستی از بیم شکست، درصدد اتحاد با داعش باشند و تجمیع این نیروها تهدیدی برای دمشق و شمال لبنان است.
درگیریهای شدید میان گروههای تروریستی جبهه النصره و داعش در شرق لبنان و در نزدیکی شهر عرسال و منطقه قلمون ادامه دارد و داعش در تلاش است با اشغال عرسال، علاوه بر شکست محاصره، یک خط پشتیبانی جدید ایجاد کند.
این تحرکات نشان میدهد عناصر تروریستی داعش درصدد هستند با اشغال شهر عرسال در شرق لبنان زمینه را برای تسلط بر قلمون غربی ( قاره، جراجیر) و همزمان قلمون شرقی فراهم کنند تا از این طریق به شهر القریتین در شرق استان حمص و در نهایت به استان دیرالزور در شرق سوریه و استان نینوا در شمال عراق متصل شوند اما غافل از اینکه القریتین سرانجام تحت کنترل ارتش درآمد.
قابل ذکر است تحرکات داعش در شرق لبنان، قلمون غربی و قلمون شرقی همزمان ادامه دارد.
اما باید به این نکته توجه داشت آزادسازی شهر تدمر و القریتین در شرق استان حمص تمام معادلات گروه تروریستی داعش را برای ایجاد امارتی متشکل از کشور عراق، سوریه و لبنان بر هم زده است.
راهبرد جبهه مقاومت برای جلوگیری از رسیدن داعش به مدیترانه چیست؟
گروه تروریستی داعش پس از تثبیت مواضع در شمال عراق (استان نینوا) و شرق سوریه (بخشهایی وسیع از استان دیرالزور) سال گذشته شرق استان حمص را هم به کنترل خود در آورد و در تلاش بود از طریق شهر راهبردی تدمر و القریتین، عملیات اشغال قلمون شرقی را آغاز کند و یک گام دیگر به قلمون غربی نزدیک تر شود.
داعش از سویی دیگر با تمام قدرت درصدد بود با تسلط بر شرق لبنان (شهر عرسال)، از یک جبهه دیگر بر قلمون غربی فشار وارد کند تا خط ارتباطی آنان از شمال استان عراق، شرق و مرکز سوریه به لبنان برسد.
همه تحرکات گروه تروریستی داعش در شرق استان حمص سوریه و شرق لبنان نشان میدهد آنان در یک سال گذشته با کمک متحدان منطقهای و فرامنطقهای به دنبال محقق کردن این مسئله بودند تا شمال استان عراق و شرق سوریه را از طریق اشغال بخشهایی از مرکز سوریه (قلمون شرقی و قلمون غربی) به شرق لبنان و در آینده به دریای مدیترانه متصل کنند.
یادآوری این نکته ضروریست که نیروهای مقاومت حزب الله در مناطق مرزی لبنان و سوریه در آمادگی کامل هستند و تاکنون برای جلوگیری از ایجاد شائبه اختلافات مذهبی، عملیات پاکسازی شهر عرسال (شرق لبنان) را آغاز نکردهاند هر چند گروه تروریستی جبهه النصره با سوء استفاده از کمپ آوارگان سوری در عرسال حملات علیه حزب الله را از این شهر سازماندهی میکند.
اما اگر گروه تروریستی جبهه النصره کوچکترین اقدام را علیه ارتش لبنان انجام دهد یا گروه تروریستی داعش به این شهر نزدیک شود بدون شک نیروهای مقاومت حزب الله این آمادگی را دارند یک بار برای همیشه ریشه فتنه را در شرق لبنان خشک کنند.
آزادسازی شهر تدمر و شهر القریتین و ادامه عملیات در شرق استان حمص برای تثبیت مواضع ارتش نشان میدهد نیروهای مقاومت نه تنها اجازه نمیدهند امارت عراق، سوریه و لبنانی داعش ایجاد شود بلکه این عملیات مقدمهای برای شکست محاصره شهر دیرالزور در شرق سوریه و پاکسازی استان الرقه در شمال شرق است که در بازههای زمانی مشخص انجام میشود و پیام آشکاری برای کاخ سفید به شمار میآید که راهبرد خاورمیانه جدید و تجزیه غرب آسیا محکوم به شکست است.