صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر اساس مصوبه ستاد کشوری کنترل دخانیات، موظف به انجام اقدامات لازم برای نمایش ندادن مصرف دخانیات توسط هنرپیشگان در فیلمها و سریالهای ایرانی و خارجی شدند.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، مصوبات هفتمین جلسه ستاد کشوری کنترل دخانیات که هفته گذشته با حضور نمایندگان وزارتخانه ها و سازمانهای مرتبط در دفتر وزیر بهداشت برگزار شده بود، اعلام گردید.

1- مقرر گردید وزارت بازرگانی با هماهنگی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز  ظرف مدت 3 ماه  در فرآیند ساماندهی عرضه مجاز محصولات دخانی بر اساس دستورالعمل مصوب ستاد کشوری کنترل دخانیات مورخ 13/4/1387 و زیر ساخت های مکانیزه ایجاد شده در آن وزارت، هماهنگی و اقدامات لازم را انجام دهد.

2- در اجرای ماده 13 قانون جامع کنترل ومبارزه ملی با دخانیات ومواد 1 (بند 8) و 7 آئین نامه اجرایی آن مقرر گردید وزارت کشور با همکاری وزارتخانه های بهداشت، بازرگانی و فرهنگ و ارشاد اسلامی، شورای اصناف، نیروی انتظامی و مراجع قضایی ذیربط نسبت به ممنوعیت عرضه و استعمال مواد دخانی از جمله قلیان به شرح ذیل اقدام نماید:
 
الف) استمرار ممنوعیت عرضه و استعمال مواد دخانی از جمله قلیان در کلیه استانها و شهرستانهایی که اجرای کامل مواد ذکر شده در بند 2 این مصوبه را به وزارت بهداشت گزارش نموده اند.
 
ب) تمامی مراکز و اماکنی که فاقد هر گونه مجوز کسب هستند و عرضه قلیان نیز دارند برابر مقررات جاری واحدهای صنفی بدون مجوز عمل شود.
 
ج) به تمامی مراکز و اماکنی که دارای مجوز کسب هستند ولی در مجوز فعالیت عدم عرضه قلیان قید شده و یا تعهد داده اند قلیان عرضه ننمایند، باید تذکرات لازم مبنی بر خودداری از عرضه قلیان داده شود و در صورت ادامه تخلف، نیروی انتظامی با همکاری بازرسین وزارتین بازرگانی و بهداشت با آنها برخورد قانونی نماید.
 
د) قهوه خانه دارانی که مجوز فعالیت دریافت نموده اند و در مجوز آنها عرضه قلیان مسکوت و یا مجاز شمرده شده است تابع برنامه حذف پلکانی قلیان خواهد بود.
 
هـ) مبارزه با هرگونه تبلیغات گمراه کننده نسبت به قلیان و طرح مسائلی از جمله قلیان میوه ای و ...
 
3- استمرار جمع آوری مواد دخانی غیر مجاز و فاقد تصاویر هشدار دهنده بهداشتی با مدیریت کارگروه مبارزه با قاچاق کالای دخانی و همکاری جدی دستگاههای ذیربط 
 
4- الصاق تصاویر جدید هشدار دهنده بهداشتی ( 13 تصویر پیوست) بر روی بسته بندیهای محصولات دخانی از تاریخ 1/7/1390 مطابق دستورالعمل "الصاق هشدارهای بهداشتی مصور برروی بسته بندی های مواد دخانی" مصوب ریاست جمهوری مورخ 13/4/1387
 
5- پیشنهاد و پیگیری عضویت وزرای کشور، دادگستری و دادستان کل کشور در ستاد کشوری کنترل دخانیات توسط کمیسیون بهداشت و درمان مجلس
 
6- در اجرای ماده 21 آیین نامه اجرایی قانون جامع کنترل دخانیات، با تشکر از اقدامات شورای سیاستگذاری سازمان صدا و سیمای ج.ا.ایران، این سازمان اقدامات مناسب برای تهیه و پخش برنامه های آموزشی و تبلیغی در زمینه کنترل دخانیات را انجام و تمهیدات لازم به منظور بهره برداری از مجموعه فیلمهای آموزشی کوتاه مدت (انیمیشن) تهیه شده در دبیر خانه ستاد کشوری کنترل دخانیات و شورای سیاستگذاری آن سازمان در شبکه های سراسری صدا و سیما در برنامه های پربیننده به منظور اطلاع رسانی عموم از مضرات استعمال دخانیات بعمل آورد. این برنامه ها باید حداقل 60 دقیقه در روز از زمانها و برنامه های پر بیننده سیمای ج. ا . ایران را به خود اختصاص دهد.
 
7- به منظور حسن اجرای ماده 3 قانون جامع کنترل دخانیات و ماده 13 کنوانسیون جهانی کنترل دخانیات در خصوص ممنوعیت تبلیغ غیر مستقیم محصولات دخانی، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدامات لازم را برای عدم نمایش مصرف دخانیات توسط هنر پیشگان در فیلمها و سریالهای تولید داخل وحذف صحنه های استعمال دخانیات در فیلم و سریالهای خارجی بعمل آورد.
 
8- مقرر گردید وزارت آموزش و پرورش مفاد آموزشی مرتبط با مضرات استعمال دخانیات را با همکاری وزارت بهداشت در جلسات اولیاء و مربیان و ضمن خدمت کارکنان گنجانده و جهت اطلاع رسانی به دانش آموزان ، ماهیانه یکساعت در خصوص ارائه مطالب آموزشی از طریق مربیان به دانش آموزان اقدام نماید و همچنین تمهیدات لازم را در زمینه  افزایش مواد آموزشی مرتبط در کتب درسی دانش آموزان بکار گیرد.
 
9- با توجه به ترفندهای تولید کنندگان مواد دخانی درجلب مشتریان جدید به خصوص ازبین جوانان و زنان از طریق ایجاد جذابیت در تولیداتشان از نظر شکل ، ظاهر و ذایقه محصولات دخانی، مقرر گردید از ورود اینگونه محصولات جلوگیری بعمل آمده و شرکت دخانیات ایران موظف است با همکاری وزارتخانه های بهداشت و بازرگانی هیچگونه مجوزی جهت ورود اینگونه سیگارها صادر ننمایند.
 
10- به کارکنان دستگاههای اجرایی که در مبارزه با قاچاق کالای دخانی فعالیت دارند، به خصوص نیروی انتظامی، پاداشی از طرف ستاد کشوری کنترل دخانیات پرداخت گردد.
 
11- بر اساس ماده 4 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات که سیاستگذاری، نظارت و مجوز واردات مواد دخانی با دولت است، خصوصی شدن شرکت دخانیات ایران خلاف قانون بوده و برای سلامتی مردم مخاطره آمیز بوده لذا از شمولیت اصل 44 مستثنی است.