کد خبر 59373
تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۶:۲۰

آيا وابسته كردن بازار استراتژيك داروهاي بيماران خاص به داروهاي بحث‌انگيز و حاشيه‌دار آرژانتيني كه حاكمانشان همواره مواضع خصمانه‌اي نسبت به كشور ما داشته‌اند، بحث‌برانگيز نيست؟

مشرق-- مسئولان سازمان غذا و داروي كشور براي توجيه سياست‌هاي غير‌كارشناسي واردات داروهاي حياتي بيماران خاص از كشورهايي همانند آرژانتين و اروگوئه شكستن انحصار داخلي را بهانه قرار داده‌اند، حال آن‌كه به نظر مي‌رسد با اين تصميم‌هاي غلط تمام آرمان‌ها و آرزوهاي انقلاب اسلامي و نظام در عرصه بومي‌سازي صنايع حياتي توليد داروهاي داخلي را يكجا هدف قرار داده‌اند.
در اين ميان بايد توجه داشت صنعت داروهاي بيولوژيك با داروهاي شيميايي متفاوت است، چرا كه در اين‌باره با مولكول‌هاي پيچيده‌اي مواجه هستيم كه كوچكترين نقص كيفي مي‌تواند فاجعه‌آفرين باشد. در چنين شرايطي متأسفانه شاهد هستيم برخي مسئولان سازمان غذا و دارو براي توجيه تصميمات خود در‌خصوص واردات داروهاي آرژانتيني، افتخارات ملي كشور را زير سؤال مي‌برند و يكي از معتبرترين صاحبان فناوري‌هاي نوين كشور را تنها به جرم اعتراض به روند غير‌متعارف واردات داروهاي آرژانتيني پايمال مي‌نمايند.
همان‌طور كه بر همگان روشن است، همواره هدف توليد‌كنندگان محصولات بيوتكنولوژيك دارويي كشور بر اين مبنا استوار بوده كه محصولي مشابه داروهاي امريكايي و اروپايي توليد كنند كه طي سال‌هاي اخير هم طبق همين رويه عمل شده است و همواره توليد‌كنندگان محصولاتي با كيفيت مشابه محصولات معتبر دنيا و تا نصف قيمت به بازار دارويي كشور عرضه كرده‌اند. حال آن‌كه امروز مشخص نيست به چه دليل محصولات آرژانتيني كه به اذعان كارشناسان عالي‌رتبه و دست‌اندركاران دلسوز حوزه دارو با مشكلات جدي كيفي روبه‌رو هستند، مرجع سازمان غذا و دارو قرار گرفته است. آیا اگر فردا پیشنهاد قیمت پایین تری از چین، آفریقا یا آسیای میانه دریافت کنیم آنها مرجع سازمان غذا و داروی ما خواهند بود و تولید کننده ی داخلی بازهم سودجوتر از پیش جلوه می نماید؟
شركت وارد كننده داروهاي آرژانتيني سال‌هاست كه به عنوان يك شركت وارد‌كننده شناخته شده است و امروز نقابي از توليد براي واردات جديدش فراهم نموده است. بر‌اساس ادعاي اين شركت در سال اول واردات و از سال دوم در صورت آماده شدن كارخانه، فقط عملیات پر كردن دارو تا سال پنجم در ايران انجام خواهد شد. در سال پنجم نيز در صورت انجام تمام تعهدات تنها از ميان 10 قلم فراورده براي انتقال دانش فني فقط 3 دارويي كه بيشترين بازار را داشته تصميم‌گيري مي‌شود و اين يعني در زماني كه آرژانتيني‌ها درباره واگذاري يا واگذار نكردن دانش فني به كشورمان همچنان در حال تصميم‌گيري هستند، بیش از 15 سال از بومي شدن اين دانش در كشور گذشته است كه اين نكته جاي تأمل بسيار دارد.
 از سوي ديگر با صراحت اعلام مي‌شود توليد‌كنندگان داخلي هرگز به دنبال انحصار نبوده و نيستند، اما پذيرش واردات يك محصول هايتك از كشوري مثل آرژانتين كه جزو فهرست وزارت بهداشت در زمينه كشورهاي تأمين‌كننده داروي كشور نمي‌باشد و از ميان 10 قلم داروي وارداتي، وزارت بهداشت آرژانتين هم تنها 3 قلم آن را آن هم فقط در فاصله پنج ماه گذشته ثبت كرده است، جفايي به حيثيت فناوري كشور محسوب مي‌گردد. حال آن‌كه همچنان بر اين گفته خود تأكيد داريم كه از تمامي متخصصين و محققيني كه در‌خصوص پروژه‌هاي به واقع توليدي قدم به عرصه دشوار توليد داروهاي حياتي بگذارند، بشدت استقبال، حمایت و پشتیبانی مي‌كنيم و همواره نيز چنین كرده‌ايم.
 از سوي ديگر بدینوسیله صراحتا" اعلام می کنیم که انحصارطلبي هرگز تفكر مجموعه های تولید فرآورده های هایتک دارویی نبوده و نيست و عقد قراردادهاي انتقال دانش فني با ساير شركت‌هاي ايراني كه قصد توليد واقعي دارند، گواهي بر اين ادعاست. قيمت‌گذاري همواره در اختيار وزارت بهداشت بوده و حتی جای تعجب است که پيشنهاد كاهش قيمت توليد‌كنندگان داخلي به ميزان كمتري لحاظ مي‌گردد. ارائه محصول ايراني مشابه محصول امريكايي آن هم با نصف قيمت در حالي تمام دنيا را شگفت‌زده كرده كه كيفيت داروهاي ايراني رضايت جامعه پزشكي كشور و بيماران را نيز به دنبال داشته و صادرات اين داروها نيز آغاز شده كه برگ زرين ديگري براي ايران عزيز اسلامي به شمار مي‌رود. ضمن اينكه ايران ظرفيت تأمين كل نياز دارويي منطقه را دارد كه به‌طور قطع به عنوان يك اهرم قدرت مي‌تواند در اختيار دولتمردان نيز باشد.
حال سؤال اينجاست در چنين شرايطي كه دشمنان ايران اسلامي همواره درصدد ضربه زدن به انقلاب اسلامي و ملت ايران هستند، چگونه دغدغه مسئولان تنها شكستن انحصار مجموعه توليدي صددرصد ايراني است كه تمام آرمان‌ها و آرزوهاي انقلاب و رهبري را يكجا متبلور ساخته است؟ آيا وابسته كردن بازار استراتژيك داروهاي بيماران خاص به داروهاي بحث‌انگيز و حاشيه‌دار آرژانتيني كه حاكمانشان همواره مواضع خصمانه‌اي نسبت به كشور ما داشته‌اند، بحث‌برانگيز نيست؟
به راستي دلیل اصلی اینگونه بی مهری ها و اتخاذ تصمیمات غیرکارشناسی در صنعت نوظهور توليد داروهاي هایتک داخلي كه با همت محققان، پژوهشگران و متخصصان ايران اسلامي تبلور يافته، چيست؟ به‌طور قطع اين شكل واردات بر‌خلاف ضوابط و آئين‌نامه‌هاي مصوب معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت است و شكل واردات آن و ورود غير‌مجاز به شركت پخش نيز تاكنون سابقه نداشته است.
 نگرش خاص به يك شركت وارد‌كننده و در اختيار گذاشتن شرايط خاص و تسريع در روندهاي ثبت و بررسي و تلاش برخي مسئولان و دست‌اندركاران براي موجه نشان دادن يك پروژه بخش خصوصي خود مصداق دقیقی از واژه ی انحصار است. متأسفانه برچسبي غير‌واقعي به نام انحصارطلبي بر روي درخواست معقول متخصصين و محققين افتخارآفرين كشور در جهت رعايت ضوابط و مقررات زده شده و تمامي خدمات آنها در شرايط تحريم و نا‌امني زير پا گذاشته مي‌شود. آيا توجيه واردات از يك كشور دست‌چندم ارزش نابودي افتخارت ملي و زير سؤال بردن منويات مقامات عالي و دلسوزان كشور در‌خصوص افتخار به مجموعه‌هاي دانش‌محور و خدمات آنها را دارد؟
در حالي كه به‌طور مكرر به موضوع پرداخت 90 ميليارد تومان يارانه به توليد‌كننده داخلي اشاره مي‌شود، آيا به اين پرسش نيز پاسخ داده شده كه در صورت به بازار نيامدن محصول توليد داخل بيش از 280 ميليون دلار به شركت امريكايي پرداخت مي‌گرديد و كشور همواره وابسته به داروهاي خارجي بود؟ آيا با اين گفتار، برخورد و تصميم‌گيري‌ها به‌راستي انتخاب محصول برتر تحقيق و توسعه كشور توسط جناب آقاي دكتر احمدي‌نژاد رئيس جمهور محترم زير سؤال برده نمي‌شود؟
 محصولاتي كه امروز تنها برای دفاع از یک تصمیم گیری نابه جا آماج حمله‌هاي مكرر مسئولان سازمان غذا و دارو قرار گرفتند جزو معدود افتخاراتي بودند كه در بيت مقام معظم رهبري به ايشان معرفي شدند و مورد تقدير و توجه نيز قرار گرفتند. ايشان نيز بر ضرورت حمايت از توليد‌كنندگان اين‌گونه محصولات تأكيد كردند، اما آيا اين نوع برخوردها جفا بر متخصصين داخلي و توليد‌كنندگان و موجبات ايجاد دلسردي در آنان و ساير توليد‌كنندگان نيست؟
در شرايط تحريم و بدبيني‌هاي بين‌المللي نسبت به توليد فرآورده‌هاي بيولوژيك در ايران آنچه بيش از هر چيز حيات انگيزه‌هايمان را تهديد مي‌كند و بذر دلسردي مي‌كارد اينگونه پا بر حق گذاشتن برخي مسئولين است وگرنه ما سال‌هاست لباس رزم در عرصه جهاد اقتصادي را بر تن كرده و زره‌اي هم از اهداف متعالي مد‌نظر مسئولان عالي نظام و خواست ملت ايران اسلامي بر تن داریم، هرگز از این کارزار عقب نخواهيم نشست و بر احقاق حق و حقوق قانوني‌مان همچنان تأكيد كرده و اميدواريم مسئولان عالي‌رتبه با بررسي ابعاد مختلف موضوع به اين ماجرا به شكل منطقي و شفاف پايان دهند.
در پايان از سرکار خانم دكتر مرضيه وحيد دستجردي، وزير محترم بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، نمايندگان محترم كميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي و جناب آقای دكتر قانعي معاونت تحقيقات و فن آوری وزارت بهداشت كه همواره با اتخاذ مواضع شفاف، اصولي و منطقي‌شان بر حمايت از توليد داخلي و نظارت جدي بر روند واردات دارو تأكيد داشته‌اند، كمال تشكر و قدرداني مي‌گردد.

*دكتر فريدون مهبودي
رييس هیات مدیره شرکت تولید کننده ی داروهای ام اس