سرویس سیاست مشرق - حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در همایش پنجاهمین سالگرد تأسیس شرکت ملی گاز درباره برجام گفته است که «تحریم بود عزت نبود؛ برجام برای ما عزت آورد.».
آنچه در ادامه ذکر میشود، مصادیقی از عزت مورد نظر رئیس جمهور است:
1- نمایندهای که آمریکاییها به سازمان ملل راه ندادند: راه ندادن حمید ابوطالبی، نماینده ایران در سازمان ملل به نیویورک با اتهام شرکت داشتن وی در جریان تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و تروریست خواندنش یکی از این موارد است که بعد از مدتی دولت یازدهم فرد دیگری را به جای ابوطالبی به سازمان ملل معرفی کرد.
2- فاجعه منا و برخورد زشت عربستان با مقامات ایرانی: در فاجعه منا که منجر به فوت تعداد بشماری ازهموطنانمان حین ادای فرایض دینی شد، رفتار عربستان با مقامات ایرانی بسیار زشت و دور از شأن نمایندگان ملت ایران بود. در زمانی که روحانی در نیویورک به سر میبرد، سعودیها به وزیر ارشاد ویزا ندادند و رایزنیهای ظریف برای دیدار با وزیر خارجه عربستان به ثمر ننشست و با وجود قصور سعودیها مقامات این کشور رفتار زشت و زنندهای با مقامات ایران که پیگیر حال و اوضاع زائران ایرانی بودند، داشتند.
3
4- نواختن سیلی به گوش دختر ایرانی در ترکیه: روزنامه دولتی ایران با بیان اینکه ترکیه برای ایرانیان امن نیست درباره ماجرای سیلی پلیس ترکیه به دختر ایرانی در یکی از فرودگاههای این کشور مینویسد: «در فرودگاه استانبول مسافرانی که مقصد بعدیشان شهر اسلو بوده، متوجه میشوند که باید ۳ روز منتظر پرواز بعدی باشند. مسافران از شرکت هواپیمایی میخواهند که با پرواز دیگر و زودتر حرکت کنند. صحبتها بالا میگیرد و کارمند شرکت پگاسوس بیاحترامی و پرخاش میکند که این بیاحترامیها با اعتراض مسافران همراه میشود و چند نفر از مسافران برای ثبت و ارائه این حرکت به مسئولان بالاتر، شروع به فیلمبرداری میکنند. درباره حادثه فرودگاه کارمندان پگاسوس، پلیس فرودگاه را در جریان میگذارند و پلیس فرودگاه بدون لباس پلیس و نشان دادن مدارک اقدام به درگیری با مسافران میکنند. در این میان یک دختر نروژی- ایرانی را مورد ضرب و شتم قرار میدهند و بهصورت وی سیلی میزنند. آنها ۳ نفر از مسافران را که خانمهایی جوان بودند، بازداشت میکنند.»
5
7
8- تحریم پسابرجامی آمریکا برای محدودیت سفر به ایران: کنگره آمریکا طرح محدودیت سفر به ایران را تصویب و این طرح با امضای اوباما به قانون بدل شد. دولت اما در برابر این موضوع عنوان همیشگی مغایرت با «روح توافق» و «روح برجام» که در حوزه دیپلماتیک هنوز معنای خاصی را متبادر نمیسازد را بر این کار مشترک دولت و کنگره آمریکا نام نهاد.
9- 52 قطعنامه و طرح آمریکاییها علیه ایران: اخیرا علی لاریجانی، رئیس قوه مقننه درنطقی دراینباره خطاب به بان کی مون گفت: «آقای دبیر کل! پس از توافق هستهای تاکنون 52 لایحه و قطعنامه در کمیتههای مختلف مجلس نمایندگان و سنای آمریکا علیه کشور ما طرح شده که اکثر قریب به اتفاق آن کاملاً با روح برجام مخالف است. گرچه همه آنها مسیر تصویب را طی نکرده، اما سه مصوبه اخیر در مجلس نمایندگان آنقدر صراحت در مخالف با برجام دارد که مقامات کاخ سفید هم با آن اعلام مخالفت کردهاند، چطور در این زمینهها سکوت کردهاید؟! آیا مصوبه مجلس آمریکا در مورد روادید مخالف روح برجام نبود؟ چرا در گزارش خود ذکر نکردید؟» رئیس قوه مقننه در پایان نطق خود نیز تأکید کرد: لازم است سازمان انرژی اتمی مطابق قانون مربوطه، طرح راهاندازی کارخانه هستهای برای غنیسازی در درجات مورد نیاز کشور را آماده نموده و مجلس شورای اسلامی را در جریان امر قرار دهد.»
11- تنزل رتبه پاسپورت ایرانی: علیرغم شعار دولت یازدهم مبنی بر تعامل و آشتی با جهان، درسال اول دولت تدبیر و امید، در ارزشگذاری به پاسپورت کشورها، رتبه گذرنامه ایرانی با 1 پله سقوط به رتبه 87 جهان تنزل پیدا کرد. در جدول ارزشگذاری پاسپورتهای جهان، گذرنامه ایرانی با 37 امتیاز بهصورت مشترک با کشورهای اریتره، اتیوپی، نپال و سودان در یک جایگاه قرارگرفته است.