سخنان رئیس‌جمهور درباره عزت دادن برجام به کشورمان این سئوال را به‌وجود می‌آورد که منظور روحانی از عزت، کدام مصادیق را شامل می شود؟

سرویس سیاست مشرق - حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در همایش پنجاهمین سالگرد تأسیس شرکت ملی گاز درباره برجام گفته است که «تحریم بود عزت نبود؛ برجام برای ما عزت آورد.

آنچه در ادامه ذکر می‌شود، مصادیقی از عزت مورد نظر رئیس جمهور است:

1- نماینده‌ای که آمریکایی‌ها به سازمان ملل راه ندادند: راه ندادن حمید ابوطالبی، نماینده ایران در سازمان ملل به نیویورک با اتهام شرکت داشتن وی در جریان تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و تروریست خواندنش یکی از این موارد است که بعد از مدتی دولت یازدهم فرد دیگری را به جای ابوطالبی به سازمان ملل معرفی کرد.

2- فاجعه منا و برخورد زشت عربستان با مقامات ایرانی: در فاجعه منا که منجر به فوت تعداد بشماری ازهموطنانمان حین ادای فرایض دینی شد، رفتار عربستان با مقامات ایرانی بسیار زشت و دور از شأن نمایندگان ملت ایران بود. در زمانی که روحانی در نیویورک به سر می‌برد، سعودی‌ها به وزیر ارشاد ویزا ندادند و رایزنی‌های ظریف برای دیدار با وزیر خارجه عربستان به ثمر ننشست و با وجود قصور سعودی‌ها مقامات این کشور رفتار زشت و زننده‌ای با مقامات ایران که پیگیر حال و اوضاع زائران ایرانی بودند، داشتند.

3 - بی‌احترامی به معاون اول روحانی: دیدار اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور با رجب طیب اردوغان هم در ترکمنستان یکی دیگر از این بی‌احترامی‌ها بود. مسئولان ترکیه‌ای در اقدامی گستاخانه ترتیبی دادند که اردوغان روی صندلی سلطنتی جلوس کرده و برای آقای جهانگیری یک صندلی معمولی تهیه کردند و رجب پاشا درنهایت بی‌شرمی حتی به رئیس محترم جمهوری ایران هم توهین کرده و وی را دروغ‌گو خطاب می‌کند درحالی‌که حتی پرچم ایران نیز در کنار معاون اول رئیس‌جمهوری ایران در دیدار اردوغان و جهانگیری قرار داده نمی‌شود.

{$sepehr_media_1685885_400_300}

4- نواختن سیلی به گوش دختر ایرانی در ترکیه: روزنامه دولتی ایران با بیان اینکه ترکیه برای ایرانیان امن نیست درباره ماجرای سیلی پلیس ترکیه به دختر ایرانی در یکی از فرودگاه‌های این کشور می‌نویسد: «در فرودگاه استانبول مسافرانی که مقصد بعدی‌شان شهر اسلو بوده، متوجه می‌شوند که باید ۳ روز منتظر پرواز بعدی باشند. مسافران از شرکت هواپیمایی می‌خواهند که با پرواز دیگر و زودتر حرکت کنند. صحبت‌ها بالا می‌گیرد و کارمند شرکت پگاسوس بی‌احترامی و پرخاش می‌کند که این بی‌احترامی‌ها با اعتراض مسافران همراه می‌شود و چند نفر از مسافران برای ثبت و ارائه این حرکت به مسئولان بالاتر، شروع به فیلمبرداری می‌کنند. درباره حادثه فرودگاه کارمندان پگاسوس، پلیس فرودگاه را در جریان می‌گذارند و پلیس فرودگاه بدون لباس پلیس و نشان دادن مدارک اقدام به درگیری با مسافران می‌کنند. در این میان یک دختر نروژی- ایرانی را مورد ضرب و شتم قرار می‌دهند و به‌صورت وی سیلی می‌زنند. آن‌ها ۳ نفر از مسافران را که خانم‌هایی جوان بودند، بازداشت می‌کنند.»

5 - هتک حرمت دو نوجوان ایرانی در فرودگاه جده:‌ هتک حرمت سعودی‌ها در تعرض به دو زائر نوجوان ایرانی در اوایل سال 94 خشم و نفرت ملت را برانگیخت تا جایی که در همین راستا آیت‌الله مکارم شیرازی خواستار تعطیلی عمره مستحب برای عزت ایران شده و همچنین طرح لغو اعزام زائران به حج عمره در مجلس اعلام وصول شد. اما اینک رئیس سازمان حج و زیارت درباره پرونده تعرض به 2 نوجوان ایرانی در فرودگاه جده و پیگیری‌های صورت گرفته می‌گوید:«2 مأمور متجاوز محاکمه نشده‌اند!»

6- تراشیدن موی سر ۹ معلم ایرانی به دست اماراتی‌ها: در مهرماه سال گذشته 9 معلم ایرانی مدرسه ایرانیان در العین بازداشت شدند. دلیل این اتفاق، نداشتن ویزای العین عنوان شد؛ این در حالی بو که معلمان ایرانی ویزای دبی داشتند و تا زمان دستگیری با ویزای دوبی برای حضور در العین مشکلی ایجاد نشده بود.از سوی دیگر امارات از دادن ویزای العین به معلمان ایرانی خودداری کرد. اماراتی‌ها این معلمان را زندانی کردند و موهای سر آنان را تراشیدند و رفتار بدی با این افراد داشتند.

7 - قطع رابطه کشورهای ذره‌ای با ایران:‌ در دولت یازدهم سطح خصومت عربستان علیه ایران بالا رفت و از سوی دیگر دولت ایران با مسامحه با اعمال ضدایرانی سعودها رفتار کرد که در چند مرحله با راه‌اندازی جنگ نفت علیه کشورمان و توهین و اتهام‌پراکنی به مقامات ایرانی همراه بود و بعد از آن به تهییج کشورهای میکروسکوپی از جمله کومور و جیبوتی برای قطع رابطه با ایران انجامید و سعودی ها بعدها موفق به این امر شدند در میان انفعال سیاست خارجی ایران شدند. این درحالی بود که روابط این کشورها در دولت‌های گذشته با ایران خوب بود.

8- تحریم پسابرجامی آمریکا برای محدودیت سفر به ایران: کنگره آمریکا طرح محدودیت سفر به ایران را تصویب و این طرح با امضای اوباما به قانون بدل شد. دولت اما در برابر این موضوع عنوان همیشگی مغایرت با «روح توافق» و «روح برجام» که در حوزه دیپلماتیک هنوز معنای خاصی را متبادر نمی‌سازد را بر این کار مشترک دولت و کنگره آمریکا نام نهاد.

9- 52 قطعنامه و طرح آمریکایی‌ها علیه ایران: اخیرا علی لاریجانی، رئیس قوه مقننه درنطقی دراین‌باره خطاب به بان کی مون گفت:‌ «آقای دبیر کل! پس از توافق هسته‌ای تاکنون 52 لایحه و قطعنامه در کمیته‌های مختلف مجلس نمایندگان و سنای آمریکا علیه کشور ما طرح شده که اکثر قریب به اتفاق آن کاملاً با روح برجام مخالف است. گرچه همه آن‌ها مسیر تصویب را طی نکرده، اما سه مصوبه اخیر در مجلس نمایندگان آن‌قدر صراحت در مخالف با برجام دارد که مقامات کاخ سفید هم با آن اعلام مخالفت کرده‌اند، چطور در این زمینه‌ها سکوت کرده‌اید؟! آیا مصوبه مجلس آمریکا در مورد روادید مخالف روح برجام نبود؟ چرا در گزارش خود ذکر نکردید؟» رئیس قوه مقننه در پایان نطق خود نیز تأکید کرد:‌ لازم است سازمان انرژی اتمی مطابق قانون مربوطه، طرح راه‌اندازی کارخانه هسته‌ای برای غنی‌سازی در درجات مورد نیاز کشور را آماده نموده و مجلس شورای اسلامی را در جریان امر قرار دهد.» 

10- خدشه‌دار شدن مراودات و ارتباطات علمی پس از برجام: اخیرا علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی به وضع قانون روادید در کنگره آمریکا پس از برجام اشاره کرد و گفت: حالا من این را می‌توانم بگویم و دوستی نمی‌تواند به من اعتراض کند که مثلاً آقا شما وزیر اقتصاد و یا رئیس بانک مرکزی و یا وزیر امور خارجه نیستید چرا که حداقل از نظر علمی 40 سال استاد دانشگاه هستم، لذا این را می‌توانم بگویم‌. پیش از این دانشگاه‌های ما با دانشگاه‌های خارج در تماس بودند و تزهای مشترک داشتند و به ویژه دانشمندان اروپایی به راحتی به ایران می‌آمدند و در کارگاه‌های فنی ، آموزشی و تحقیقاتی مشارکت داشتند و این در حالی بود که هیچ مسئله‌ای در رفت و آمد آنها وجود نداشت. هم اکنون و پس از پیش آمدن قضایای روادید تعداد زیادی از دانشمندان اروپایی که مقداری احتیاط می‌کنند از آمدن به ایران استنکاف دارند‌. به قول دانشگاهی‌ها این یعنی وضعیت آنها پیش از برجام بهتر از پس از برجام بوده است.

11- تنزل رتبه پاسپورت ایرانی: علیرغم شعار دولت یازدهم مبنی بر تعامل و آشتی با جهان، درسال اول دولت تدبیر و امید، در ارزش‌گذاری به پاسپورت کشورها، رتبه گذرنامه ایرانی با 1 پله سقوط به رتبه 87 جهان تنزل پیدا کرد. در جدول ارزش‌گذاری پاسپورت‌های جهان، گذرنامه ایرانی با 37 امتیاز به‌صورت مشترک با کشورهای اریتره، اتیوپی، نپال و سودان در یک جایگاه قرارگرفته است.