چرا روحانی مردد است؟
دور دوم انتخابات ریاستجمهوری در سالهای 72، 80 و 88 نشان میدهد که رؤسای جمهور مستقر در انتخابات شرکت کرده و در هر سه مورد نیز موفق بودهاند، اما انتخابات سال 96 نکته متمایزی نسبت به سه انتخابات گذشته دارد و آن هم فاصله بسیار کمی است که روحانی در انتخابات 92 داشت و باعث پیروزی وی شد؛ یعنی 7 دهم درصد بیشتر از نصف شرکتکنندگان. این پیروزی شکننده و عدم توفیق دولت در گشایشهای اقتصادی طی سال 92 تاکنون باعث تردید روحانی نسبت به شرکت در انتخابات شده است.
تاجیک درباره یک دورهای یا دو دورهای شدن روحانی میگوید: اگر دولت آقای روحانی تمایل دارد دولت چهارسالهاش به هشت سال ارتقا پیدا کند باید در طول یک سال آینده نمایش کارآمدی و توانمندی از خود بروز بدهد. برای من بسیار عجیب است که برخی افراد چگونه به خود اجازه میدهند به صورت علنی عنوان کنند که جریان اصلاحات در انتخابات آینده قرار است از چه کسی حمایت کند.[1]
این نظرات تاجیک نشان میدهد که اعتماد زیادی بین اصلاحطلبان و اعتدالیون به روحانی وجود ندارد و این احتمال وجود دارد که برخی از طیفهای اصلاحطلب گزینه دیگری را برای ریاستجمهوری 1396 معرفی کنند.
ظریف؛ کاندیدای برخی از مدرسین حوزه
به نظر میرسد برجام و مذاکرات با 1+5 به گونهای پیش رفته است که دیپلمات کابینه تدبیر، نیمنگاهی هرچند ناچیز به صندلی رئیس داشته باشد.
هاشمی؛ شاگرد اول کابینه یازدهم در مقابل روحانی
وزیر بهداشت دولت یازدهم نیز به سبب اقداماتش در حوزه سلامت که بارها مورد تمجید قرار گرفته است، وارد تحلیلها درباره انتخابات
قاعدتاً هاشمی با توجه به طرح تحول نظام سلامت، جایگاه ویژهای نزد افکار عمومی دارد.
علی شمخانی؛ نظامیای که به کسوت سیاست درآمد
شمخانی که از سوی روحانی به سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی منصوب شد بهعنوان یکی از گزینههای ریاستجمهوری اصلاحطلبان نام برده میشود. البته او پیشازاین نیز نامزد انتخابات ریاستجمهوری بوده است. انتخاباتی که پس از یک دوره ریاستجمهوری رئیس دولت اصلاحات برای تعیین رئیسجمهور بعدی در 18 خرداد 1380 با حضور 10 نامزد نهایی برگزار شد. شمخانی در آن انتخابات نفر سوم شد.
مسعود پزشکیان و اظهارات جنجالیاش
پزشکیان که به زبان کردی هم مسلط است، گفته به مهابادی بودن خود نیز افتخار میکند لذا میتواند رأی قومیتها را هم داشته باشد. در کنار هم قرار گرفتن این پازلها او را به یک کاندیدای بالقوه برای حضور در رقابتهای انتخاباتی تبدیل میکند.
علی مطهری و آرزو برای ریاست جمهوری
مطهری در انتخابات هیئترئیسه مجلس نیز توانست با رأی نمایندگان عنوان نایبرئیسی دوم را کسب کند.
محمدباقر نوبخت؛ سخنگوی خوش پوش دولتیها
محمد نهاوندیان؛ رئیس دفتری که به فکر ریاستجمهوری است
سکوت معنادار عارف مقدمه کاندیداتوری انتخابات
این اظهارات در حالی بیان میشود که روزنامه آرمان، وابسته به خاندان هاشمی، در ویژهنامه هفتگی خود از آلترناتیوهای احتمالی روحانی پرده برداشت و آنها را معرفی کرد. بر پایه این گزارش این روزنامه سه نفر را بهعنوان جایگزینهای روحانی معرفی کرده و آنها را رابط اصلاحطلبان با دولت معرفی کرد. این روزنامه از محمدرضا عارف، محمد علی نجفی و اسحاق جهانگیری بهعنوان جایگزینهای احتمالی روحانی برای انتخابات 96 نام برد.
این روزنامه اصلاحطلب محتملتریــن آلترناتیــو اصلاحطلبان بــرای روحانی در انتخابات ریاستجمهوری اردیبهشت ماه را عارف دانست و نوشت: «مواضع دو پهلوی این روزهای عارف در قبال دولت و همچنین سکوت معنادار وی در مجلس به این شائبه دامن زده است.»
محمدعلی نجفی؛ مقبول در بدنه اجتماعی اصلاحات
اصلاحطلبان در ماههای اخیر از تاکتیکهای جدید عبور در برابر روحانی میگویند و مینویسند. در اردوگاه اصلاحطلبان موضوعاتی مانند ندادن «چک سفید امضا» به روحانی در انتخابات ریاستجمهوری 96 یا «ائتلاف مشروط» و «خواستن سهم» فراتر از خرداد 92 در قدرت و اعضای کابینه مطرح است و به نظر میرسد اصلاحطلبان برای ورود گزینههای جدید به انتخابات ریاستجمهوری زمینهسازی را شروع کردهاند.
[1] - http://www.tasnimnews.com/fa/news/1395/04/29/1133961
[2]- yon.ir/8h2K
[3]- http://www.irankhabar.ir/fa/doc/news/69576/
[4] -http://www.entekhab.ir/fa/news/61191/
[5] -http://www.tasnimnews.com/fa/news/1395/04/12/1120355/
[6] -http://www.tasnimnews.com/fa/news/1395/04/12/1120355/
[7] - www.mashreghnews.ir/fa/news/626934/
[8] - www.mashreghnews.ir/fa/news/621584/