پنج سال پیش که فساد موسوم به 3 هزار میلیارد تومانی گروه آریا کشف شد، شاید کسی فکرش را هم نمی‌کرد چند سال بعد رکورد این فساد به علت تخلفات در صندوقی که متعلق به معلمان کشور است، شکسته شود.

سرویس اقتصاد مشرق - روز یکشنبه در مجلس، طرح تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان با رای بی‌سابقه 200 نماینده به تصویب رسید و فقط تعداد انگشت‌شماری از نمایندگان با آن مخالفت کردند.
در جریان بررسی طرح تحقیق و تفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان، عده‌ای از نمایندگان مجلس گوشه‌هایی از تخلفات رخ‌داده در این صندوق را افشا کردند.

در حالی که شماری از نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس تلاش دارند تخلفات صندوق ذخیره فرهنگیان را به دولت قبل نسبت دهند و دولت یازدهم را تبرئه کنند، اما افراد بازداشت‌شده در این پرونده، مدیران منصوب در دولت یازدهم هستند. ضمن آن که تغییر پیاپی مدیران بانک سرمایه که در دولت یازدهم منصوب شده بودند، جای هیچ تردیدی نمی‌گذارد که اوج تخلفات رخ‌داده در این بانک و صندوق ذخیره فرهنگیان مربوط به دو سه سال اخیر است.
 

مدیرعامل بانک سرمایه در دولت

تاریخ شروع به کار

احمد درخشنده (مدیرعامل)

5 اسفند 1392

شهاب‌الدین غندالی (سرپرست)

21 آبان 1393

خیرالله بیرانوند (سرپرست)

27 بهمن 1393

پرویز احمدی (سرپرست)

22 مهر 1394

عليرضا حيدرآبادي پور (مدیرعامل)

6 بهمن 1394

محمدرضا خاني (مدیریت اجرایی)

2 تیر 1395

محمدرضا خانی (مدیرعامل)

3 مهر 1395

 
ضمن آن که به گفته نمایندگان مجلس، اوج تخلفات رخ‌داده در صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه که زیرمجموعه آن است، طی سال گذشته بوده است که به نمونه‌ای از آنها اشاره می‌شود:

•    قاسم احمدی لاشکی نماینده مردم نوشهر و چالوس:

•    صندوق ذخیره فرهنگیان که 917 هزار معلم عضو دارد چند هزارمیلیارد از پول آنها گم شده است و در وضعیت نابسامانی قرار دارد؛ تنها در سال 94 بانک سرمایه بیش از 1500 میلیارد تومان خسارت و زیان دیده است.

•    در 2 سال بانک سرمایه 6مدیرعامل عوض کرده که شاید برای سرپوشی از بروز تخلفات انجام شده باشد؛ بیمه معلم که امروز خنثی شده است تنها 20 مشاور از آن محل حقوق دریافت می کنند این در حالی است که شخصی به بانک حدود 3 هزار و 900 میلیارد بدهکار است و 90 درصد تسهیلات تنها به 30 نفر ارائه می شود.

•    جبار کوچکی‌نژاد نماینده رشت:

•    هر کدام از مدیران عامل و اعضای هیأت مدیره صندوق ذخیره فرهنگیان در چند صندوق دیگر نیز جزء اعضای هیأت مدیره هستند. اعضای هیأت مدیره صندوق دریافتی های نجومی دارند و متأسفانه شرکت ساختمانی فرهنگیان که مقرر شده بود برای فرهنگیان منازل مسکونی بسازد با شکست مواجه شده است.

•    بانک سرمایه که متعلق به فرهنگیان است در طول 2 سال شش مدیر عامل تعویض کرده یعنی هر 4ماه یک مدیرعامل و مدیر عامل صندوق ماه ها مدیرعامل بانک سرمایه شده که سبب ایجاد فسادی بزرگ شده است.

•    اگرچه در دولت‌هاي قبل هم اين موضوع وجود داشت اما در اين دولت اوج گرفت. يعني درست است كه افرادي از هيات‌مديره يا مديرعامل در دولت‌هاي قبل تخلفاتي داشتند اما حالا فساد اين صندوق اوج گرفته است.

•    7 هزار ميليارد تومان معوقات بانك سرمايه است كه قابل وصول نيست. يك نفر فقط هشتصد ميليارد تومان از اين پول را گرفته است. يك نفر ديگر 3900 ميليارد تومان از اين پول را گرفته و پس نمي‌دهد. و جالب اينجاست كه در نهايت با زميني كه بي‌ارزش بوده است بدهي خود را تهاتر كرده است. چون هيچ چيز ديگري از او نداشتند. شركت‌هايي از 200 ميليارد تا 900 ميليارد گرفته‌اند و پس نداده‌اند.

•    اينها باندي عمل كرده و در سيستم‌هاي مختلف نفوذ داشتند. برخي با يك عدد چك، صد ميليارد به فردي وام داده است. اينها باعث شد قوه قضاييه ورود كند و چندين نفر بازداشت شوند. حدود 10 شركت همه صوري تاسيس شدند. از جمله شركت «آريان سور» و چند شركت ديگر مانند آنكه هر كدام صد تا صدو پنجاه ميليارد تومان از بانك سرمايه وام گرفته‌اند و آن را بازنگردانده‌اند. اين شركت‌ها بيش از 500 ميليارد از اين طريق از بانك پول گرفته‌اند.

•    به علاوه يك وام 800 ميليارد توماني با سود يك و نيم درصد را يك خانم گرفته است. اين خانم خودش سمتي نداشته است اما همسر دوم يكي از آقايان مسوول بوده است.

آمار و ارقامی که نمایندگان فوق مطرح کرده‌اند نشان می‌دهد سرجمع تخلفات رخ‌داده در پرونده صندوق ذخیره فرهنگیان و بانک سرمایه، بسیار بیشتر از فساد 3 هزار میلیارد تومانی گروه آریا است.

برخی نمایندگان مجلس، مجموع تخلفات این پرونده را 8 هزار میلیارد تومان عنوان کرده‌اند.
مطمئنا دستگاه قضایی با متخلفان این پرونده برخورد جدی خواهد کرد اما مسئولان دولت یازدهم که پیش از این شعار مبارزه با فساد می‌دادند، نسبت به این تخلف عظیم روزه سکوت پیشه کرده‌اند.