به گزارش مشرق، يک منبع آگاه در گفتوگو با عصر ايران اعلام کرد: دولت عمان، مبلغ مالي تعيين شده براي آزادي «سارا شورد» تبعه آمريکايي بازداشت شده در ايران را پرداخت کرد.
اين منبع آگاه که خواست نامش فاش نشود اضافه کرد: دولت عمان براي انتقال سارا شورد به مسقط يک فروند هواپيماي اختصاصي به تهران فرستاد و تبعه آمريکايي شب گذشته از طريق پاويون تشريفات فرودگاه مهرآباد راهي عمان شد.
وي اضافه کرد: هواپيماي عماني که ديروز سارا شورد را منتقل کرد، جزء هواپيماهاي اختصاصي مورد استفاده مقامات ارشد عمان در سفرهاي ويژه آنها به کشورهاي منطقه است و تنها براي انتقال شورد، از طرف دولت عمان به تهران اعزام شد.
گفتي است، هم اکنون پروازهاي داخلي در فرودگاه مهرآباد و پروازهاي خارجي در فرودگاه امام خميني (ره) برقرار هستند.
با اين حال در هنگام به کارگيري هواپيماهاي اختصاصي توسط مقامات ارشد ايران يا ديگر کشورها، از فرودگاه مهرآباد و دو پاويون تشريفات آن استفاده ميشود.
سارا شورد به همراه دو تبعه ديگر آمريکايي يک سال پيش به دليل ورود غيرمجاز به خاک کشورمان از سمت کردستان عراق بازداشت و پس از آن به جاسوسي متهم شدند. مقامات امنيتي و قضائي ايران تاکيد کردهاند که اتهام جاسوسي اين سه تبعه آمريکايي حتمي است.
دادستان تهران روز شنبه گذشته در کنفرانس خبري ، اعلام کرده بود که شورد ميتواند پس از توديع وثيقه مالي به ارزش 500 ميليون تومان، آزاد شود اما خانواده اين تبعه آمريکايي گفت که توان پرداخت اين مبلغ را ندارد و خواهان کاهش آن است.
سخنگوي وزارت امور خارجه آمريکا نيز همان زمان گفت که دولت واشنگتن مبلغي را به عنوان وثيقه براي آزادي اتباع خود در خارج از اين کشور، نميپردازد.
سفارت سوئيس هم به عنوان حافظ منافع آمريکا در تهران از مقامات قضائي ايران خواسته بود تا مبلغ وثيقه را کاهش يا آن را لغو کند.
با اين حال سخنگوي وزارت امور خارجه آمريکا ديروز و پس از آزادي شورد اظهار داشت: آمريکا مبلغي را براي آزادي سارا شورد پرداخت نکرده است. آنچه اتفاق افتاد اين بود که يکي از افراد، تعهدات مالي را سپرده است که با شرطهاي مقامات ايراني براي آزادي شورد تطابق دارد. اگر طرف سومي مبلغي را پرداخته است ما اطلاعي نداريم.
فليپ کراولي ادامه داد: آزادي سارا شورد از طريق تلاشهاي مشترک ميان ديپلماتهاي آمريکا، سوئيس و عمان صورت گرفت.
دادستان تهران هم امروز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: مبلغ اين وثيقه در بانک ملي شهر مسقط در عمان به حساب قوه قضائيه واريز شد که طي نامه رسمي بانک ملي ايران به دستگاه قضاء شرايط آزادي اين تبعه آمريکايي مهيا شد.
کاردار عمان: نظري ندارم، اطلاعي ندارم
کاردار عمان در تهران نيز در پاسخ به سوالي درباره اين که آيا دولت عمان مبلغ سپرده وثيقه مالي را براي آزادي سارا شورد ارائه کرده است يا نه ؟ اظهار داشت: در اين باره سفارت عمان نظري ندارد و اظهار نظر نميکند.
«سالم مسن» افزود: در اين باره نظري نداريم. ما هم به مانند شما از تلويزيون و رسانهها از اين موضوع مطلع شديم.
وي با تاکيد بر سطح عالي روابط ميان تهران و مسقط، اظهار داشت: موضوع آزادي سارا شورد به سفارت عمان در تهران ربطي ندارد.
تشکر از دولت عمان
باراک حسين اوباما رئيس جمهور آمريکا شب گذشته و پس از آزادي سارا شورد در پيامي از تلاشهاي دولت سوئيس و عمان براي آزادي شهروند آمريکايي بازداشت شده در ايران تشکر کرد.
هيلاري کلينتون وزير امور خارجه آمريکا نيز در اين باره از دولت عمان و سوئيس براي تلاش براي آزادي شورد تشکر کرد.
خبرگزاري فرانسه نيز به نقل از يک مقام ارشد در وزارت امور خارجه آمريکا که خواست نامش اعلام نشود، گزارش داد: عمان مديريت رايزنيها درباره پرداخت مبلغ مالي لازم براي آزادي شهروند آمريکايي بازداشت شده در ايران را برعهده داشت.
عمان: از ايران متشکريم
دولت عمان نيز ديروز در بيانيهاي اعلام کرد تلاشهايي را براي آزادي شهروند آمريکايي بازداشت شده در ايران، انجام داده است.
در اين بيانيه به جزئيات اين تلاشها اشارهاي نشده است.
اين بيانيه اضافه ميکند: دولت پادشاهي عمان تقدير و تشکر فراوان خود را از مقامات ايران به دليل پذيرش تلاشهاي دولت عمان در مسير آزادي سارا شورد اعلام ميکند.
در بيانيه دولت عمان و مطبوعات اين کشور، سارا شورد، روزنامه نگار معرفي شده است.
اين بيانيه ادامه ميدهد: پس از اين اقدام انسان دوستانه، اقدامات مثبت ديگري در مسير روابط ايران و آمريکا نيز صورت خواهد گرفت که در راستاي منافع دو کشور است و ثبات را در منطقه محقق ميکند.
يک مقام مسول در وزارت امور خارجه عمان نيز به روزنامه «عمان» چاپ مسقط گفت: پذيرش تلاشهاي عمان براي آزادي شهروند آمريکايي بازداشت شده در ايران، نشان دهنده عمق روابط ايران و عمان است.
سارا شورد پس از ورود به مسقط در گفت وگو با خبرنگاران از سلطان قابوس پادشاه عمان و دولت اين کشور به دليل تلاش براي آزادي اش تشکر و قدرداني کرد.
وي همچنين از همه مقامات ايراني که در آزادي اش نقش داشتهاند، تشکر کرد.
روزنامه عماني «الشبيبه» نيز در مطلبي با عنوان «ميانجيگري عمان نتيجه داد؛ آزادي آمريکايي زنداني در ايران» نوشت: تبعه آمريکايي با استفاده از هواپيمايي ويژه (VIP) عمان با نام «مصيره» به مسقط آمد و با استقبال مادر و عموي خود و سفير آمريکا در عمان و تعدادي از مقامات عماني روبه رو شد.
اين روزنامه ادامه ميدهد: شورد در حالي که روسري قرمز و لباسي به شيوه ايرانيها پوشيده بود در فرودگاه مسقط از هواپيما بيرون آمد.
روابط ايران و عمان
ايران در ميان کشورهاي حوزه جنوبي خليج فارس بالاترين سطح روابط را با دو کشور قطر و عمان دارد اما رابطه تهران - مسقط از عمق و پيشينه بيشتري برخوردار است.
سلطان قابوس پادشاه عمان 13 مرداد 88 براي نخستين بار پس از پيروزي انقلاب اسلامي به ايران سفر کرد. وي قبل از سفر به تهران، با استفاده از کشتي اختصاصي اش به بندر عباس ميآيد و مدت زماني در اين بندر سپري ميکند.
عمان همچنين روابط بسيار خوبي با آمريکا دارد.
ايران در گذشته با دخالت در سرکوب مخالفان مسلح دولت پادشاهي عمان روابط ميان دو کشور را در مسير نزديکي قرار دارد.
ارتش ايران در پاييز 1352با حمله به مواضع مخالفان مسلح در استان ظفار عمان، دولت پادشاهي اين کشور را از خطر سقوط نجات داد.
در بيانيه دولت عمان آمده است: پس از اين اقدام انسان دوستانه، اقدامات مثبت ديگري در مسير روابط ايران و آمريکا نيز صورت خواهد گرفت که در راستاي منافع دو کشور است و ثبات را در منطقه محقق ميکند.