به گزارش گروه خواندنی های مشرق، رابطه بین غذا و خلقوخو که برخی به آن «مود» میگویند موضوع مطالعات متعددی هم در سطح جانوری و هم انسانی بوده و ثابت شده است که بین این دو ارتباطی فراوان وجود دارد.
میتوان گفت تغذیه به چند شکل میتواند روی مود اثر بگذارد. یکی به وعدههای غذایی و حجم آن مربوط میشود و دیگری از نظر ترکیب غذا.
1- مراقب نظم غذایی باشید!
کمبود ریزمغذیها مطمئناً روی خلقوخو تأثیر میگذارد. کمبود ریزمغذیها به ویژه ویتامینهای گروه B یعنی B2، B6 و نیاسین قطعاً اثرهای خیلی بدی بر خلقوخو میگذارد و سبب بیخوابی میشود.
البته راهحل این مسئله دست هر یک از ماست. بهطوری که با میانوعدههای کوچک مثل میوهها که قابل حمل و صرف در زمان کوتاه هستند یا با مصرف یک ناهار سبک به شکل ساندویچ ساده میتوان جلوی این مسایل را گرفت. منظور از ناهار، مصرف غذاهای سرخشده یا غوطهور در روغن نیست. ناهار میتواند نان و پنیر یا یک تکه سینه مرغ باشد که در زمان کوتاه ظرف نیم ساعت با آرامش صرف شود.
2- وعدههای حجیم نخورید!
3- مراقب ترکیبات غذایی باشید!
در این رابطه مطالعات بیشتری صورت گرفته است. مشخص شده ترکیب غذا روی 3 میانجی نامبرده به ویژه سروتونین تأثیرگذار است.
در مورد چربی باید گفت، چربی غذا اگر زیاد باشد حالت خمودگی و خستگی را القا میکند ولی حذف کامل روغن از غذا نیز کار درستی نیست. رژیم بیچربی و مصرف غذاهای آبپز کار درستی نیست. چربیها به چربی خوب و بد تقسیم میشوند. 25 تا 30 درصد از کل کالری دریافتی روزانه ما که البته با توجه به شرایط کم و زیاد میشود باید از چربیهای خوب مانند روغن زیتون و روغن مغز دانهها باشد. در مطالعات جانوری دیده شده اگر چربی غذا به شکل شدید محدود شود در سطح چربیهای خون یا لیکوپروتئینها و میانجیهای عصبی تغییراتی ایجاد شده و حیوان رفتار تهاجمی و تخاصمی پیدا میکند. این که این یافته در مورد انسان نیز صحت دارد یا خیر جای بحث دارد اما معلوم است که عدم تعادل در رژیم غذایی پیامدهای مفیدی نخواهد داشت.
4-زیاد گوشت نخورید!
این که رژیم پرپروتئین که سهم عمده آن میتواند از پروتئین جانوری تأمین شود آیا واقعاً بر خلقوخو تأثیر میگذارد یا خیر هنوز ثابت نشده است ولی به نظر میرسد اثر مثبتی نداشته باشد.
اگر بعد از صرف صبحانه فرد یک یا دو میانوعده داشته باشد، میتواند در وعده ناهار مقدار کمتری غذا بخورد و فعال و شاداب باقی بماند
فراموش نکنیم میتوانیم عکس این مسئله را هم نگاه کنیم یعنی کسانی که روحیه تخاصمی دارند، میل بیشتری به مصرف غذاهای گوشتی دارند. پس برای آنکه خوی خشن پیدا نکنید، در خوردن گوشت زیادهروی نکنید.
5- کمبودها را جدی بگیرید!
کمبود ریزمغذیها مطمئناً روی خلقوخو تأثیر میگذارد. کمبود ریزمغذیها به ویژه ویتامینهای گروه B یعنی B2، B6 و نیاسین قطعاً اثرهای خیلی بدی بر خلقوخو میگذارد و سبب بیخوابی میشود.
کمبودهای حاشیهای وقتی ایجاد شود روی مود تأثیر میگذارد و یک متخصص تغذیه با ارزیابی صحیح و ابزارهایی که میشناسد، میتواند این کمبود را تشخیص دهد و حمایتهای تغذیهای را شروع کند.
البته فراموش نکنید که بخشی از خلقوخو به محیط فرهنگی و اجتماعی افراد بازمیگردد و صرفاً ربط دادن خلقوخو به تغذیه سادهانگاری است. بنابراین در کنار تغذیه، داشتن شیوه صحیح زندگی و ورزش نیز اهمیت ویژهای دارد.