دیپلماتهای روس کارکشته بودند
شرمن ابتدا به کلّیت تعاملات آمریکا و روسیه پرداخته و در خصوص پرهیز دو کشور از دخیل کردن نقاط اختلاف در مذاکرات هستهای چنین گفته است: «ما هر جا که بتوانیم با روسها کار میکنیم و هر جا که باید، با هم رویارویی و چالش میکنیم. مذاکرات ایران یکی از جاهایی بود که توانستیم با هم کار کنیم. در آن مذاکرات، روسیه نقشی مفید و سازنده داشت. مذاکرات در روزهایی انجام شد که روسیه به صورت غیرقانونی، برای الحاق شبهجزیره کریمه تلاش و در شرق اوکراین، چالشهایی ایجاد میکرد و این مطمئناً امری بود که نمیتوانستیم بر سر آن اتفاقنظر داشته باشیم.»
وی ادامه داد: «این مسئلهای بود که وجود داشت ولی از تمرکز ما بر توافق نکاست. سرگئی ریابکوف که رئیس تیم روسی بود، دیپلمات کارکشتهای است. او هم مسئول روابط (روسیه) با کشورهای آمریکای شمالی و هم مسئول عدم اشاعه (هستهای در وزارت خارجه روسیه) است. بهمین خاطر او از درونمایه بحث آگاه بود.»
لاوروف در تدوین مکانیسم ماشه سودمند بود
شرمن در خصوص مواضع «مطلوب» وزیر خارجه روسها در خلال مذاکرات هستهای گفت: «سرگئی لاوروف نقطه نظرات بسیار محکمی داشت و البته مفاد مربوط به مکانیسم ماشه (بازگشت سریع همه تحریمها) در سازمان ملل را به خوبی میدانست. او فیالواقع نقشی محوری در تدوین روشی برای انجام کار (رسیدن به توافق هستهای) در عین حفظ حق وتوی آمریکا داشت. من و سرگئی ریابکوف و وزیر لاوروف و وزیر کری پیش از این بر سر توافق خروج تسلیحات شیمیایی از سوریه با هم کار کرده بودیم و به همین خاطر همدیگر را میشناختیم و البته، پیش از آن، یک توافق را به سرانجام رسانده بودیم.»
وندی شرمن افزود: «آمریکا میخواست بتواند تحریمها را با سرعت بازگرداند. ما میخواستیم مطمئن شویم که حق وتوی ما (در متن برجام) دستنخورده باقی میماند و به مکانیسم ماشه رسیدیم که یک نوع رأیگیری معکوس است. همانطور که گفتم، لاوروف در این زمینه، نقش سودمندی داشت.»