کد خبر 712230
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردین ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۷

روسیه فعالیت خود برای جهت گیری درست مذاکرات آتی آستانه را آغاز و چهار پیشنهاد به مخالفان مسلح سوری ارائه داده که می تواند به حل مناقشه نظامی در سوریه کمک کند.

 به گزارش مشرق، بر اساس اطلاعات روزنامه «ایزوستیا»، روسیه در آستانه چهارمین دور مذاکرات پیرامون سوریه در آستانه (پایتخت قزاقستان) بسته پیشنهاداتی تهیه کرده و برای گروههای مسلح مخالف سوری ارسال نموده که می بایست به حل و فصل مناقشه نظامی در این کشور کمک کند.

علاوه بر این، مقامات شورای فدراسیون (سنای) روسیه یادآور شده اند که حتی اگر مخالفان سوری باز هم از سفر به پایتخت قزاقستان خودداری کنند، نشست آستانه که برای اوایل ماه می برنامه ریزی شده، در هر صورت برگزار خواهد شد. البته به عقیده کارشناسان، روند مذاکرات پیرامون سوریه به دلیل حمله موشکی اخیر آمریکا به پایگاه هوایی ارتش سوریه، بطور جدی دشوارتر از گذشته خواهد شد.

منابع خبری که به روند آماده سازی مقدمات مذاکرات آستانه نزدیک هستند، به روزنامه «ایزوستیا» گفته اند که روسیه بسته پیشنهادی شامل ۴ بند را برای نمایندگان مخالفان مسلح سوری ارسال کرده است. تحقق این طرح پیشنهادی باید به ادامه منطقی آتش بس اعلام شده در اواخر سال ۲۰۱۶ در سوریه، کمک کند.

بر اساس این اطلاعات، در این سند از مختصات تشکیل کمیسیونی که باید روی تهیه قانون اساسی سوریه کار کند، مسائل مربوط به اداره امور در مناطقی که درگیریهای نظامی در آنها متوقف شده و همچنین شروط لازم برای تبادل اسرا و اجرای طرح مین زدایی در برخی مناطق، صحبت شده است.

ادامه مذاکرات آستانه حتی بدون حضور مخالفان سوری

"فرانس کلینتسویچ" نائب رئیس کمیته امور دفاعی و امنیتی شورای فدراسیون (سنای) روسیه وجود این بسته پیشنهادی را تایید کرده و توضیح داد: «تحقق این طرح چهاربندی می تواند به پیشرفت روند صلح در سوریه کمک کند. هرچند عروسک گردانانی که در پشت مخالفان مسلح قرار دارند، نیازی به این پیشنهادات نداشته و قطعا از آن خرسند نخواهند شد، برای آنکه هدف آنها کاملا برعکس حل و فصل سیاسی اوضاع است. »

به گفته وی، البته در روسیه این احتمال در نظر گرفته شده که ممکن است گروههای مسلح مخالف بار دیگر از حضور در مذاکرات آستانه خودداری کنند. البته این مسئله دلیل نمی شود که این مذاکرات لغو شده و یا به تاخیر بیفتد. مذاکرات آستانه در هر صورت ادامه خواهد داشت و فقط ممکن است نمایندگان مخالفان مسلح سوری دیگر در آن حضور نداشته باشند.

این سناتور بلندپایه افزود: «ضمن اینکه به عقیده من، ترکیه که از مواضع آمریکا در مورد حمله موشکی به خاک سوریه و دورنمای سرنگونی "بشار اسد" حمایت می کند، ترسی از امکان تیره شدن روابط خود با روسیه و عدم مشارکت در روند حل و فصل مناقشه در سوریه در چارچوب مذاکرات آستانه ندارد. »

انتظار می رود که چهارمین دور مذاکرات آستانه در اوایل ماه می برگزار خواهد شد. دور قبلی این مذاکرات در تاریخ ۱۵-۱۴ ماه مارس انجام شد. ولی گروههای مسلح مخالف سوری به بهانه اینکه نیروهای دولتی آتش بس را نقض کرده اند، از شرکت در آن خودداری نمودند.

در رابطه با دور بعدی رایزنیها، طبق اطلاعات منابع خبری عرب زبان، مخالفان سوری هنوز تصمیم قطعی در این مورد اتخاذ نکرده اند. البته آنها در خصوص تبادل اسرا و مین زدایی مناطقی که دیگر درگیری نظامی در آنها جریان ندارد، اعلام آمادگی نموده اند، ولی به نظر میرسد که آنها با دو بند اول در پیشنهادات چهارگانه روسیه موافق نباشند.

حمله آمریکا آسیب جدی به مذاکرات آستانه وارد کرد

این مسائل در حالی است که ادامه گفتگوهای کامل پیرامون حل و فصل بحران سوریه به دلیل حمله موشکی ۷ آوریل آمریکا به پایگاه الشعیرات در استان حمص سوریه، زیر سئوال رفته است. این حملات باعث وخامت اوضاع در جبهه های نبرد شده و درگیریهای نظامی بین گروههای مسلح مخالف و نیروهای دولتی سوریه در استان دمشق، حلب، حماء و دیگر مناطق از سرگرفته شده است. در واقع این اقدام یکجانبه آمریکا، عواقب نامطلوبی به دنبال داشت.

"الکساندر ایگناتینکو" شرق شناس و رئیس موسسه مذهب و سیاست روسیه معتقد است که آمریکا با این اقدام خود، آسیب جدی به روند مذاکرات آستانه وارد کرده است. این کارشناس می گوید: «این حمله در چنین شرایط حساسی، باردیگر مانعی جدی برای حل و فصل مسالمت آمیز مناقشه در سوریه بوجود آورده است. بدون تردید اکنون مخالفان مسلح باردیگر از شرکت در مذاکرات آستانه سرباز خواهند زد. این احتمال بسیار جدی است که مذاکرات آستانه در ترکیب کنونی آن دیگر برگزار نشود ولی هنوز بطور قطعی مشخص نیست که در این شرایط، روند مذاکرات به چه صورت ادامه پیدا کند. البته درهای این مذاکرات فعلا برای مهالفان مسلح باز است. »

منبع: تسنیم