تب تند تابستان امسال از دهه سوم خردادماه برخی استان‌ها را فراگرفت تا گرمای هوا علاوه بر خسارات جانی و مالی، مشکلاتی را برای اهالی برخی مناطق کشور به همراه داشته باشد.

به گزارش مشرق، «قطعی و کاهش فشار آب»، «نوسان برق»، « گرمازدگی»، «آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع» و ... تنها بخشی از سرتیتر اخباری است که این روزها به روند گرمای هوا در برخی استان‌های کشور پیوند زده می‌شود.

هرچند که از آغاز فصل تابستان در کشورمان چند روزی می‌گذرد اما گرمای تابستانی از هفته‌های پایانی خردادماه به استان‌های مختلف سر زده بود. این گرمای کم‌سابقه در برخی استان‌ها روزه‌داری رمضان امسال را سخت کرد و حتی ساعت برنامه راهپیمایی روز قدس و نماز عید فطر را نیز جلو انداخت.

همچنین در برخی استان‌های کشور شاهد افزایش مصرف برق بوده‌ایم به‌طوری‌که اوج مصرف برق در استان سمنان ۵۰ روز زودتر از پیک مصرف در سال ۹۵ ثبت شد.

حوادثی نیز در برخی استان‌ها رخ داد، به‌طوری‌که در شهرستان کرج گرمای بالای هوا و جاری شدن بنزین سبب بروز آتش‌سوزی در یک پمپ‌بنزین شد که هم خسارات مالی داشت و هم مصدوم برجای گذاشت.

افزایش آتش‌سوزی در جنگل‌ها، مراتع، مزارع و باغات نیز از دیگر رهاوردهای گرمای هوا در برخی استان‌ها بود که با آغاز فصل تابستان به نظر می‌رسد استمرار داشته باشد و همین امر موجب صدور اطلاعیه‌هایی از سوی سازمان‌ها و نهادهای مسئول ازجمله سازمان حفاظت محیط‌زیست شد.

به‌رغم اینکه طی هفته‌های اخیر گرمای هوا در شرق و جنوب کشور رکوردهایی را ثبت کرده بود سازمان هواشناسی از گرم شدن هوا در نیمه غربی کشور هم خبر داده است.

در اطلاعیه‌ای که از سوی این سازمان منتشرشده آمده است: به اطلاع می‌رساند طی روزهای دوشنبه تا پنجشنبه روند تدریجی افزایش دما بین ۴ تا ۷ درجه در استان‌های واقع در جنوب غرب، غرب و شمال غرب پیش‌بینی می‌شود.لذا توصیه می‌شود جهت مدیریت در مصرف بهینه انرژی اقدامات لازم به عمل آید.

همچنین در سه روز آینده به سبب وزش باد شدید همراه با گردوخاک، کاهش دید افقی و کاهش کیفیت هوا در شرق کشور به‌ویژه منطقه زابل پیش‌بینی می‌شود.

وزیر نیرو نیز اواخر خردادماه در اظهار نظری گفته بود که به دلیل افزایش دمای هوا در برخی شهرهای کشور میزان مصرف برق از پیک تابستان گذشته تاکنون، ۱۰ درصد افزایش داشته است.

اصفهان، از حادثه در پالایشگاه تا افت فشار آب

گرمای هوا در استان‌های دیگر هم حوادثی رقم زد. ساعت ۱۱ صبح روز  ۵ تیرماه ۱۳۹۶ براثر گرمای هوا، گوگردهای دپو شده(یکی از محصولات پالایشگاه) در محوطه رو باز، دچار خودسوزی شد که این حادثه تعدادی مصدوم برجای گذاشت.

مسئولان پتروشیمی اصفهان اعلام کردند که براثر اصطکاک لودر با هوای گرم زمین، میزانی از گوگردها آتش می‌گیرد که این حادثه  مصدوم به همراه داشته است.

اما مشکلات ناشی از گرمای هوا در اصفهان تنها به حوادثی ازاین‌دست محدود نشد، سخنگوی شرکت آب و فاضلاب اصفهان گفت: در روزهای با گرمای بالای ۳۷ درجه سانتی‌گراد، افت شدید فشار آب را در اصفهان خواهیم داشت.

سید اکبر بنی طبا اظهار داشت: خط قرمز ما جیره‌بندی آب است و افت شدید فشار آب در روزهایی که دمای هوا بالای ۳۷ درجه سانتی‌گراد است، خواهیم  داشت.

بنی طبا تصریح کرد: اوج مشکلات و کمبود فشار آب از هفته اول تیر تا نیمه مردادماه است و در محدوده ۴۵ روز انجام می‌گیرد.

وی اضافه کرد: در روزهای خیلی گرم افت فشار آب را در تمام سطح شهر اصفهان خواهیم داشت چراکه شبکه آب و فاضلاب هوشمند است.

ایلام؛ استمرار گرمای هوا

در استان ایلام نیز برخی شهرستان‌های مرزی طی دو هفته روزهای گرمی را سپری کردند به‌طوری‌که راهپیمایی روز قدس در این شهرستان‌ها زودتر از سایر نقاط کشور یعنی ۹ و نیم صبح شروع شد.

اما پیش‌بینی‌های هواشناسی نیز از استمرار گرمای هوا در این استان خبر می‌دهد. مطابق اعلام هواشناسی گرمای سوزان در روز چهارشنبه در مناطق گرمسیر استان و ثبت دمای ۵۰ درجه و مناطق سردسیر استان بیش از ۴۰درجه پیش‌بینی‌شده است.

گرمای شدید هوا در حالی استان ایلام را فرامی‌گیرد که مصرف آب در استان افزایش‌یافته است، طبق اعلام مسئولان آب و فاضلاب شهری ایلام از ابتدای امسال تاکنون به نسبت دوره مشابه سال گذشته مصرف آب هفت درصد افزایش‌یافته است.

مسئولان به مردم استان ایلام توصیه کرده‌اند که  در مصرف حامل‌های انرژی صرفه‌جویی و از روشن کردن آتش در جنگل‌ها پرهیز کنند.

بوشهر؛ افزایش چشمگیر مصرف برق

استان بوشهر هم با توجه به اینکه در منطقه گرم و خشک کشور واقع‌شده است در فصل تابستان علاوه بر گرمای شدید هوا، رطوبت نیز در نقاط مختلف این استان افزایش می‌یابد که شرایط طاقت‌فرسایی را ایجاد کرده است.

چند روزی از آغاز فصل تابستان نگذشته اما بیشتر از یک ماه است که گرما و رطوبت فصل تابستان بر استان بوشهر چیره شده است و فضای کاملاً تابستانی را در این استان شاهد هستیم.

کارشناس هواشناسی استان بوشهر  اظهار داشت: در روزهای اخیر گرمای استان بوشهر به‌شدت افزایش‌یافته است و این موضوع را در روزهای آینده نیز شاهد خواهیم بود.

پیام مساعدی اضافه کرد: با استقرار یک الگوی تابستانه در روزهای اخیر در سطح استان، دمای هوا افزایش‌یافته و شاهد وزش بادهای گرم در استان هستیم.

وی ادامه داد: دمای برخی از نقاط استان بوشهر در روزهای اخیر به بیش از ۵۰ درجه سانتی‌گراد رسیده است.

اما با افزایش میزان گرما، استفاده از وسایل سرمایشی نیز در نقاط مختلف استان افزایش‌یافته و این موضوع باعث افزایش چشمگیر مصرف برق استان شده است.

اهالی استان بوشهر برای غلبه بر گرما به‌صورت هم‌زمان از چند کولرگازی استفاده می‌کنند و با توجه به مصرف بالای برق در کولرهای گازی، مصرف برق در استان افزایش چشمگیری یافته است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان بوشهر گفت: متوسط سرانه مصرف برق در سطح کشور دو هزار و ۸۰۰ کیلووات ساعت در سال است و سرانه برق مصرفی در استان بوشهر ۱۰ هزار و ۶۲۹ کیلووات ساعت در سال است.

امرالله پاراد با اشاره به اینکه بوشهری‌ها تقریباً چهار برابر متوسط کشوری برق مصرف می‌کنند، ادامه داد: استان‌های خوزستان، بوشهر و هرمزگان رکورددار مصرف برق در سطح کشور هستند.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان بوشهر بیان کرد: سال گذشته شاهد همکاری ادارات استان بوشهر برای تغییر در ساعت کاری بودیم و این موضوع باعث شد تا مشکلاتمان کاهش یابد.

پاراد ادامه داد: امسال نیز انتظار داریم ساعت کاری ادارات در ماه‌های تیر و مرداد تغییر کند تا شاهد کاهش مصرف برق در ساعت اوج مصرف باشیم که این مهم نیازمند همکاری همه‌جانبه است.

وی زمان پیک بار و اوج مصرف در استان بوشهر را بین ساعت ۱۳ تا ۱۵ عنوان کرد و افزود: اگر از ساعت ۱۳ ادارات تعطیل شود، مشکلی درزمینهٔ تأمین برق نخواهیم داشت.

مدیرکل هواشناسی استان بوشهر هم از تداوم وزش بادهای گرم در سطح استان خبر داده و گفته است: دمای هوای استان بوشهر به بیش از ۵۰ درجه رسید.

خراسان جنوبی، گرمای بی‌سابقه

علیرضا خندان‌رو مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی هم با اشاره به گرمای شدید هوای خراسان جنوبی در چندین روز اخیر بیان کرد: این گرما در طول ۱۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده است.

وی با بیان اینکه طی چند روز گذشته دمای هوای بیرجند و فردوس به ۴۳ درجه سانتی‌گراد رسیده بود، گفت: همچنین شهرستان طبس به  گرمای ۴۸ درجه سانتی‌گراد، قاین ۴۰ درجه سانتی‌گراد و سرایان ۴۴ درجه سانتی‌گراد رسیده بود.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی با بیان اینکه این استان گرمای بی‌سابقه‌ای را به خود دیده است، گفت: این گرما به دلیل هم‌زمانی دو الگو زودتر از موعود  در پایان فصل بهار رخ‌داده است.

اما گرمای هوا در خراسان جنوبی تأثیر خود را بر روند مصرف آب و برق نیز گذاشته است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری خراسان جنوبی با اشاره به گرمای زیاد هوا و مصرف زیاد آب در ایام تابستان، اظهار داشت: برای پایداری جریان آب باید ژنراتورها و برق اضطراری در تأسیسات ایجاد شود.

خوزستان، از کاهش ساعت کاری ادارات تا خسارت به شبکه برق

اما خوزستانی‌ها که معمولاً به گرمای هوا عادت دارند نیز این روزها از افزایش دمای هوا در این استان می‌گویند؛ مشکلی که حتی ساکنان یکی از خوابگاه‌های دخترانه اهواز را به ستوه آورد.

طی هفته گذشته بر اساس اعلام استانداری خوزستان و به علت گرمای شدید در این استان، فعالیت دستگاه‌های دولتی تا ساعت ۱۲ اعلام شد.

این تصمیم در پی افزایش دمای هوا به بیش از ۴۹ درجه سانتی‌گراد و برای رفاه حال شهروندان و صرفه‌جویی در مصرف انرژی گرفته شد تا با پیشنهاد ستاد بحران استان و موافقت استاندار خوزستان ساعت اداری در همه شهرهای استان برای بانک‌ها ، ادارات و دستگاه‌های اجرایی (به‌جز مراکز عملیاتی، خدماتی، امدادی، بهداشتی و درمانی بیمارستان‌ها و مراکز آتش‌نشانی) از روز یکشنبه مورخ ۲۸ خردادماه تا چهارشنبه مورخ ۳۱ خردادماه ساعت ۱۲ اعلام شود.

گرمای هوا در خوزستان حوادث دیگری را نیز به همراه داشت به‌طوری‌که طی هفته‌های گذشته به علت گرمای زیاد و مصرف بالای برق، ترانس‌های بخشی از اهواز آتش گرفتند تا مردم شب را بدون برق و بدون کولر به سر کنند.

 شرکت توزیع نیروی برق اهواز در این خصوص اعلام کرد: براثر افزایش میزان بار شبکه برق در اثر مصرف بیش‌ازاندازه مشترکین در ساعت پیک یا اوج مصرف که در اهواز، شاهد افزایش بیش‌ازپیش مصرف و در نتیجه بالا رفتن بار شبکه شده و این امر موجب آسیب به تجهیزات منصوبه در ایستگاه تغذیه‌کننده مناطقی همچون باهنر، مستغلات، ۱۰۰ دستگاه، ۲۵۴ دستگاه، نبوت، رسالت، ایثار، منازل ترابری، ستایش، صادقیه، منازل راه کربلا، سپیدار، شهروند، فاز ۲، فاز ۵ پاداد، مهدیس شده و خساراتی را به وجود آورد.

اما مدیرکل هواشناسی استان خوزستان از رسیدن دمای برخی شهرهای استان در هفته گذشته به ۵۰ درجه سانتی‌گراد خبر داد.

مدیرکل هواشناسی استان خوزستان عنوان کرد: همچنین به علت شرایط پیش‌آمده، صرفه‌جویی در مصرف آب و برق به‌ویژه در ساعات اوج مصرف، اجتناب از ترددهای غیرضروری در حوالی ظهر تا اوایل غروب برای جلوگیری از گرمازدگی و آبیاری مزارع در اوایل صبح یا اوایل شب به مردم و کشاورزان توصیه می‌شود.

سیستان، گرمای هوا جان گرفت

اما یکی از استان‌هایی که طی هفته‌های اخیر به دنبال گرمای بی‌سابقه هوا با مشکلات جدی مواجه شده استان سیستان و بلوچستان است.

دوم تیرماه سال جاری کارشناس هواشناسی سیستان و بلوچستان گفت: دمای هوا در این روز در زاهدان به حدود ۴۴ درجه رسید که رکورد جدیدی در بیشینه دمای این شهر طی ۶۹ سال گذشته است.

علی ملاشاهی با اشاره به اینکه دمای شهر زاهدان به ۴۳.۴ درجه سانتی‌گراد رسیده است، اظهار داشت: این دما در حالی امروز به ثبت رسید که بیشترین دمای ثبت‌شده در ایستگاه زاهدان در آمار بلندمدت ۴۳ درجه بوده است.

وی گفت: نقشه‌های پیش‌یابی هواشناسی افزایش شیب فشاری را در شرق کشور نشان می‌دهد از همین رو تا پایان هفته در شمال استان به‌ویژه منطقه سیستان تشدید سرعت بادهای ۱۲۰ روزه، خیزش گردوخاک و کاهش دید پیش‌بینی می‌شود.

اما گرمای هوا در سیستان و بلوچستان جان هم گرفت تا طی هفته‌های گذشته رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر از مرگ دو نوجوان براثر گرمای شدید هوا و تشنگی خبر دهد.

محمود رضا ناصح  اظهار داشت: پنج نوجوان اهل روستای «مسکوتان» از توابع شهرستان فنوج که به منطقه «جلگه» و روستای «چاه جنگی خان» رفته بودند، در مسیر برگشت به علت نقص فنی خودرو در مسیر گرفتار می‌شوند.

وی افزود: پس‌ازاین حادثه سه نوجوان حدوداً ۱۳ ساله از این جمع به‌صورت پیاده به‌طرف روستای «مسکوتان» حرکت می‌کنند که متأسفانه در راه برگشت به دلیل گرمای شدید هوا و تشنگی دو نفر از آن‌ها جان خود را از دست می‌دهند.

رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت‌های پزشکی دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر ادامه داد: اما خوشبختانه نفر سوم با کمک اهالی منطقه به مرکز درمانی «مسکوتان» انتقال داده می‌شود.

گرمای هوا در سیستان و بلوچستان مشکلات دیگری نیز در پی داشت که موجب دستور رئیس‌جمهور و سفر وزیر نیرو به این استان نیز شد.

قطعی آب در بسیاری از نقاط شهری استان سیستان و بلوچستان در فصل تابستان موضوع جدیدی نیست اما اوضاع زمانی بغرنج‌تر می‌شود که این قطعی آب به مدت طولانی باشد.

اما ظاهراً به دلایل مختلف در نقاط مختلف استان سیستان و بلوچستان این قطعی آب همچنان ادامه دارد و نکته جالب‌تر اینکه مسئولان نیز هرچه تلاش می‌کنند نتیجه‌ای حاصل نمی‌شود. از همین رو تعدادی از شهروندان سیستان و بلوچستان از شهرهای مختلف در این خصوص گلایه‌های بسیاری را داشتند.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان گرمای هوا و نوسانات در خطوط انتقال برق اختصاصی تصفیه‌خانه آب را از دلایل قطعی آب طی هفته‌های گذشته اعلام کرد.

کرمان، دمای هوا ۶۰ درجه‌ای شد

در استان کرمان نیز گرمای هوا مشکلات متعددی را به وجود آورده است به‌طوری‌که حتی گرمای هوا باعث شد نماز عید فطر در استان کرمان نیم ساعت زودتر از سال‌های گذشته برگزار شود.

در ابتدای هفته جاری افزایش بی‌سابقه دمای هوا در شرق استان کرمان موجب افزایش موارد گرمازدگی شد به‌طوری‌که تنها در ریگان ده‌ها نفر روانه مراکز درمانی شدند و حالت آماده‌باش به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ شد.

این روزها دمای شهرستان‌های جنوبی و شرقی استان کرمان به‌صورت بی‌سابقه‌ای افزایش داشته است که موجب بروز مشکلات متعدد برای مردم شده است.

داستان تغییر اقلیم گسترده در استان کرمان در پهنه شرقی و جنوبی تشدید شده است درحالی‌که نخستین روزهای تابستان را سپری می‌کنیم گزارش‌های محلی از نزدیک شدن درجه دمای هوا به ۶۰ درجه حکایت دارد و مسئولان محلی دمای این روزهای برخی از شهرستان‌های کرمان را نزدیک به ۵۶ درجه اعلام کرده‌اند.

افزایش دمای هوا موجب صدمه جدی به محصولات کشاورزی شده است و درصد تبخیر منابع آبی منطقه نیز افزایش چشمگیر یافته است بطوریکه در جنوب کرمان پیش‌بینی شده است باتلاق بین‌المللی جازموریان طی دو ماه آینده با خشکی کامل مواجه می‌شود.

اما در شرق استان کرمان که یکی از محروم‌ترین مناطق استان کرمان محسوب می‌شود و کمترین برخورداری از زیرساخت‌ها و خدمات را در مقایسه با سایر مناطق استان و حتی کشور دارد افزایش گرمای هوا به همراه افزایش طوفان‌های شن و ریزگردها زندگی مردم را مختل کرده است.

طبق پیش‌بینی هواشناسی ریگان طی روزهای پیش رو نیز با رویه افزایش دما و وزش بادهای شدید مواجه خواهد بود که همین امر موجب تشدید پدیده ریزگردها خواهد شد.

طی روزهای گذشته در حالی به گفته فرماندار ریگان دمای هوا به ۵۶ درجه رسیده است که مردم محلی به‌خصوص در روستاهای دورافتاده دمای هوا را نزدیک ۶۰ درجه اعلام می‌کنند.

فرماندار ریگان اظهار داشت: طی سال جاری شاهد افزایش نسبی متوسط دمای هوا در این شهرستان هستیم این در حالی است که ریزگردها نیز بارها شهر را فراگرفته‌اند.

وی با اشاره به آماده‌باش در شهرستان برای اتخاذ تدابیر لازم برای مقابله با تبعات افزایش دمای هوا و ریزگردها گفت: به همه نیروهای بهداشتی و درمانی و مراکز موجود در شهرستان اعلام آماده‌باش شده است.

وی ادامه داد: افزایش دمای هوا منجر به افزایش استفاده از وسایل سرمایشی در شهرستان شده که همین امر افت ولتاژ برق و کاهش فشار آب به دنبال داشته است.

یک شهروند ریگانی هم بیان کرد: اکثر مردم ریگان در سال‌های اخیر دچار بیماری‌های تنفسی شده‌اند، در حالت عادی هم در این هوای گرم نمی‌توان نفس کشید، حالا آسمان هم سیاه و تیره شده و بر روی زمین خاک می‌بارد.

گرمای هوای یزد در رقابت با اهواز

گرچه با گرم شدن کره زمین، پدیده گرما ظاهراً دیگر منحصر به استان‌های کویری نظیر یزد نیست و تقریباً همه نقاط کشور گرمای طاقت‌فرسا را تحمل می‌کنند، اما گرمای خشک یزد و تابش مستقیم نور خورشید، داغی این منطقه را دوچندان کرده است.

روزهای بلند و طولانی، گرمای هوا، تابش شدید نور خورشید که سیم‌کشی داخل خودروهای پارک شده در خیابان‌ها را ذوب می‌کند. گرچه با گرم شدن کره زمین، پدیده گرما ظاهراً دیگر منحصر به استان‌های کویری نظیر یزد نیست و تقریباً همه نقاط کشور گرمای طاقت‌فرسا را تحمل می‌کنند، اما گرمای خشک یزد و تابش مستقیم نور خورشید، داغی این منطقه را دوچندان کرده است.

مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان یزد گفت: همه‌ساله بیشترین میزان مصرف برق از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهریورماه به دلیل استفاده از سیستم سرمایشی افزوده می‌شود و در استان یزد اوج این مصرف در ماه‌های تیر و مرداد است.

این مسئول یادآور شد: آمارها نشان می‌دهد میزان مصرف برق استان یزد نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۴ درصد رشد داشته است.

وی با بیان اینکه هر یک درجه افزایش دما، حدود ۵۰۰ تا ۸۰۰ مگاوات به پیک بار کشور می‌افزاید، خاطرنشان کرد: شهروندان با پرهیز از مصرف لوازم پرمصرف در ساعات یاد شده و انتقال آن به ساعات اولیه صبح، نقش قابل‌توجهی را در کاهش مصرف می‌توانند داشته باشند.

صحتی استفاده از دور کند کولرهای آبی و بهره‌گیری از ترموستات در کنترل آن را توصیه کرد و گفت: سیستم‌های سرمایشی حدود ۳۰ درصد از کل مصرف برق کشور را شامل می‌شود.

منبع: مهر