کد خبر 753917
تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۴

نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، ابعاد پشت پرده پروژه گاپ ترکیه و خطرات آن برای منطقه را تشریح و تاکید کرد: مجلس این مسئله را با جدیت دنبال خواهد کرد.

به گزارش مشرق، محمدمهدی برومندی با اشاره به جلسه اخیر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و کمیته «امنیت آب» این کمیسیون درباره ابعاد پروژه «گاپ» ترکیه، اظهار داشت: در این نشست با حضور مسئولان وزارت امور خارجه، وزارت اطلاعات، وزارت نیرو، سازمان حفاظت محیط‌زیست و مرکز پژوهش‌های مجلس، این پروژه ترکیه را بررسی کردیم و وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های مختلف، گزارش‌های کارشناسی خود را ارائه کردند.

وی افزود: تاکنون پیگیری‌هایی در این رابطه صورت گرفته و برخی از دستگاه‌ها نیز بر اساس گزارش‌هایی که قبلاً وزارت اطلاعات تهیه کرده و به مراجع ذیصلاح ارائه داده است، مأمور شده بودند که مسائلی را پیگیری کنند.

نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: در جلسه کمیسیون امنیت ملی نیز بعد از اینکه طرح مسئله شد و ابعاد آن مورد بررسی قرار گرفت، قرار شد ابتدا گزارش کار دستگاه‌هایی را که پیش از این بر اساس گزارش وزارت اطلاعات موظف به انجام اقداماتی شده بودند، دریافت کنیم.

برومندی با تأکید بر اینکه بررسی ابعاد این پروژه در کمیسیون و در ارتباط با دستگاه‌ها ادامه خواهد داشت، گفت: در نشستی هم که با آقای ظریف در وزارت امور خارجه داشتیم، مسئله پروژه «گاپ» را مطرح کردیم؛ ظاهراً در این خصوص وزارتخانه‌های امور خارجه و نیرو هر دو فعال هستند و کار در دست پیگیری است.

وی با اشاره به نتایج نشست‌های تشکیل شده تاکنون، خاطرنشان کرد: تأکید شده است که مذاکراتی با کشورهای همسایه به ویژه ترکیه و نیز با عراق و سوریه که مشکلات آنها در پی پروژه گاپ خیلی بیشتر از ما خواهد بود، انجام شود.

عضو کمیته امنیت آب کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: این موضوع باید با جدیت پیگیری شود و این پیگیری هم باید در مجامع بین‌المللی و بر اساس کنوانسیون‌های حقوق بین‌الملل باشد و هم باید در داخل تمهیداتی برای مقابله با این پروژه اندیشیده شود و وزارتخانه‌های مختلف ما تأثیرات این پروژه ترکیه را بر مناطق مختلف ایران رصد و ارزیابی کنند و در پاسخ به آن، طرح‌های جایگزین داشته باشند.

خطر خشکسالی برای ایران، عراق و سوریه با احداث ۲۲ سد در ترکیه

برومندی با تأکید بر اینکه باید گزینه‌های مختلف را در این رابطه تحلیل و بررسی کنیم، اظهار داشت: در قالب پروژه گاپ ۲۲ سد بر روی رودخانه‌های دجله و فرات در منطقه آناتولی شرقی در حال احداث است که این پروژه، یک پروژه مهم و راهبردی برای امنیت زیست محیطی منطقه است که در صورت بهره‌برداری، علاوه بر خشکسالی وسیع در عراق و سوریه، نوار غربی ایران هم به شدت درگیر خشکسالی می‌شود و خطر ریزگردها به کل کشورمان تسری می‌یابد.

وی افزود: مباحث زیادی در خصوص این پروژه مطرح است؛ حتی بانک جهانی هم به دلیل مشکلاتی که این پروژه برای منطقه ایجاد می کند، در این پروژه سرمایه‌گذاری نکرده و سرمایه‌گذار اصلی این پروژه، رژیم صهیونیستی است؛ به گونه‌ای که از میان حدود ۸۰ پیمانکار قوی این پروژه، بین ۵۰ تا ۶۰‌ پیمانکار متعلق به رژیم صهیونیستی هستند.

نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: با توجه به همین ترکیب، می‌توان گفت که این پروژه یک پروژه صهیونیستی برای منطقه است، بنابراین همه ارکان نظام باید این مسئله را دنبال کنند.

منبع: مهر