کد خبر 76251
تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۰ - ۰۹:۰۹

نتايج يک پژوهش حاکيست: آواي قرآن کريم درصد اشباع اکسيژن در نوزادان نارس را افزايش و تعداد تنفس و ضربان قلب را در اين گروه از نوزادان کاهش مي‌دهد.

به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از ايسنا، با توجه به اهميت استفاده از صوت به ‌عنوان يکي از روش‌هاي حمايتي در نوزادان نارس و محدوديت بررسي‌هاي انجام‌ شده، مطالعه‌اي با هدف بررسي عوامل مؤثر بر پاسخ فيزيولوژيک نوزادان نارس به آواي قرآن کريم توسط نرگس اسکندري انجام شد.

در اين کارآزمايي باليني براي 60 نوزاد نارس بستري در بخش مراقبت‌هاي ويژه، آواي قرآن کريم شامل آيات 7 تا 23 سوره يوسف به‌ مدت 20 دقيقه با بلندي صداي 50 تا 60 دسي‌بل با استفاده از گوشي پخش ‌شد، سپس نوزادان از نظر 3 متغير وابسته (تعداد ضربان قلب، تنفس و درصد اشباع اکسيژن شرياني) بررسي شدند. پاسخ‌هاي فيزيولوژيک نوزادان از 10 دقيقه قبل تا 10 دقيقه بعد از اتمام مداخله، به‌ طور مداوم توسط مانيتور کنترل و از مقادير ثبت‌ شده بلافاصله قبل از مداخله و دقايق 10 ، 20 و 30 بعد از شروع مداخله، جهت مقايسه استفاده شد.

همچنين سن جنيني نوزاد، وزن نوزاد در بدو تولد و در روز مداخله، نمره آپگار، نوع زايمان، جنسيت نوزاد پس از تولد، به‌ عنوان عوامل زمينه‌اي مؤثر بر پاسخ‌هاي فيزيولوژيک نوزادان بررسي شد. تجزيه و تحليل اطلاعات گردآوري‌ شده با استفاده از آزمون‌هاي آماري تي‌ مستقل، آناليز واريانس با تکرار و رگرسيون خطي صورت گرفت.

يافته‌ها نشان داد: بر طبق آزمون آناليز واريانس با تکرار، در گروه آواي قرآن کريم در طول مداخله و 10 دقيقه بعد از پايان آن، درصد اشباع اکسيژن، روند افزايشي و تعداد ضربان قلب و تنفس، روند کاهشي داشت. هيچ‌ يک از عوامل زمينه‌اي مورد بررسي، بر اشباع اکسيژن ‌شرياني تأثير معني‌داري نداشت.

با افزايش سن جنيني و وزن نوزاد در بدو تولد و حين مداخله، تعداد تنفس نوزادان در دقيقه 30 (10 دقيقه پس از پايان مداخله) کاهش آماري معني‌داري يافت. تعداد تنفس و ضربان قلب در پايان مداخله و تعداد تنفس 10 دقيقه پس از اتمام مداخله در نوزادان پسر نسبت به نوزادان دختر کمتر بود. عواملي مانند سن نوزاد، نمره آپگار و نوع زايمان بر پاسخ نوزادان به آواي قرآن کريم تأثيري نداشت.

نتايج حاصل، بيانگر تأثير مداوم و پايدار آواي قرآن کريم بر درصد اشباع اکسيژن، تعداد تنفس و ضربان قلب نوزادان نارس تا 10 دقيقه بعد از اتمام مداخله است که با در نظر گرفتن عواملي از جمله سن جنيني و وزن نوزاد مي‌توان به بيشترين تأثير حاصل از مداخله با اين آواي عرفاني دست يافت.