کد خبر 775728
تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۸:۱۸

عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان، اجرای طرح «جذب و ساماندهی کودکان کار و خیابان» که از 15 شهریورماه آغاز شده است را غیرکارشناسی دانست.

 به گزارش مشرق، طاهره پژوهش در خصوص طرح ساماندهی کودکان کار و خیابان که از 15 شهریور ماه توسط سازمان بهزیستی کشور و با همکاری فرمانداری تهران و ... در پایتخت آغاز شده است، گفت: برای اجرای این طرح با هیچ NGO ای هماهنگ نشده‌اند و این طرح  غیرکارشناسی است.

وی در ادامه با بیان اینکه سازمان بهزیستی کشور از سال 84 بارها این طرح را اجرایی کرده و هنوز به نتیجه نرسیده است، افزود: اجرای چنین طرح‌هایی جز آنکه آسیب‌های اجتماعی را گسترده‌تر می‌کند، هیچ نتیجه‌ای در کاهش و کنترل آسیب‌ها ندارد.

این عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان در ادامه با اشاره به آنکه کودکان جمع‌آوری شده در این طرح در مرکز یاسر و بعثت نگهداری می‌شوند،‌ گفت: در بین کودکانی که در مرکز یاسر جمع‌آوری شده‌اند، تعداد زیادی کودک ایرانی وجود دارد که پدر و مادر آنها با شناسنامه پشت در مرکز  مانده‌اند، این در حالیست که در میان کودکان دستگیر شده، کودکان خارجی (اتباع) که دارای کارت آمایش یا پاسپورت هستند نیز دیده می‌شود.

وی ادامه داد: کودکان افغان به اردوگاه ورامین اعزام شده‌اند که وضعیت آنجا را نمی‌دانیم.

به گفته پژوهش، روز سه‌شنبه 21 شهریور ماه،  131 کودک در جریان این طرح جمع‌آوری شدند و پنجشنبه 23 شهریور ماه نیز 50 کودک دیگر را به این مراکز وارد کردند. از میان کودکانی که جمع‌آوری شده بودند، برخی (اتباع) رد مرز شدند این در حالی است که هم‌اکنون تعداد دقیق کودکان جمع آوری شده در این طرح نداریم.

این عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان با بیان اینکه برخی از این کودکان بار معیشت خانواده‌های خود را به دوش می‌کشند، گفت: طرح خود را به طور مشخص جهت ساماندهی کودکان کار و خیابان به سازمان بهزیستی ارائه کردیم و به آنها گفته‌ایم که همین کودکانی را که دستگیر کرده‌اند را آزاد و طرح بازدید از منزل آنها را در لیست برنامه‌های خود بگذارند.

وی تصریح کرد: همچنین پیشنهاد کردیم 20 تا 30 مددکار در مرکز یاسر استخدام شوند تا هر مددکار 10 تا 15 خانواده را تحت پوشش خود بگیرد و برنامه توانمندسازی آنها را به دقت پیگیری کند.

پژوهش ادامه داد: بهزیستی باید به آن دسته از کودکان کاری که نیازمند آموزش، درمان و ...  هستند، خدمات مود نیاز را ارائه کند تا بتوانیم به این ترتیب کودکان کار را به چرخه زندگی طبیعی باز گردانیم.  این در حالیست که ما هم به عنوان انجمن حمایت از حقوق کودکان حاضر هستیم تمام تجربیات خود را در اختیار آنان قرار دهیم و داوطلبانه همراهی کنیم.

وی افزود:‌ در چنین شرایطی اگر باز هم خانواده‌ای کودک خود را مجبور به کار اجباری کند و یا کودکان با باندی همکاری کنند باید اقدامات لازم جهت انحلال و برخورد با سرباندها و خانواده‌های متخلف صورت بگیرد.

پژوهشی ادامه داد: طی آخرین جلسه در باره این طرح که با مسئولان بهزیستی و فرمانداری در محل مرکز یاسر داشتیم، مطالبه اصلی سازمان‌های مردم نهاد آزادی کودکان بود و به مسئولان متذکر شدیم که مساله کودکان کار معضل پیچیده‌ایست که باید حل ریشه‌ای آن در دستور کار قرار گیرد.

وی در ادامه بخشی از علت وجود کودکان کار در جامعه را ساختارهای غلط اقتصادی، فقر و ساختارهای نامناسب اجتماعی دانست و گفت: طبق آمارهای ارائه شده در جلسه روز گذشته حدود 300 کودک از اول هفته گذشته تاکنون در تهران در جریان این طرح جمع‌آوری شده‌اند که در این میان کودکان افغان به اردوگاه ورامین اعزام و کودکان ایرانی که سن بالاتری دارند به مرکز یاسر و کودکان ایرانی که سن کمتری دارند به مرکز بعثت فرستاده شده‌اند.

این عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان افزود: روز گذشته در پی مطالبات سازمان‌های مردم نهاد، مسئولان عنوان کردند خانواده‌های ایرانی با مراجعه به مراکز یاسر و بعثت و در صورت داشتن اوراق هویتی، می‌توانند کودک خود را از مراکز آزاد کنند؛ سپس برای آنها پرونده مددکاری ایجاد خواهد شد تا مسائل آنها پیگیری شود. باید منتظر بمانیم و ببینیم بهزیستی و سایر دستگاه‌های حاضر در این طرح چه اقداماتی را در عمل به انجام خواهند رساند.

پژوهش گفت: برای حل معضل کودکان کار خیابان وزارت کار باید تکلیف کار ارزان نیروی کار افغان را در کشور مشخص کند.

وی با بیان اینکه مسئولان اجرای این طرح ادعا می‌کنند که برای مبارزه با تکدی‌گری این طرح را آغاز کرده‌اند، گفت: این طرح متوقف نخواهد شد اما به واسطه مطالبات سازمان‌های مردم نهاد قرار شد کارگروهی برای پیگیری وضعیت کودکان جمع‌آوری شده در این طرح با حضور نمایندگان سه سازمان مردم نهاد تشکیل شود.

این عضو انجمن حمایت از حقوق کودکان گفت: چرا مسئولان برای زیباسازی شهرها و پاک کردن چهره معابر از حضور کودکان کار و خیابان اقدام به اجرای چنین طرح‌هایی می‌کنند در حالیکه اجرای چنین طرح‌هایی کودکان را به سمت کارگاه‌های زیرزمینی برده و اقدام به کارهای پرخطر خواهند کرد.

وی با تاکید بر اینکه باید به صورت ریشه‌ای برای کنترل و مهار کار کودک در کشور اقدام کنیم، از بهزیستی خواست تا جزئیات این طرح را منتشر کند تا در راستای  اقدامات بهتر و موثرتر همکاری‌های لازم صورت گیرد.

وی در پایان با تاکید بر اینکه باید از تجربه‌های موفق بهره‌مند شویم، گفت:‌ باید ببینیم در شهری مانند تبریز چه می‌کنند که تکدی‌گری بسیار کم است و مطالعه و بهره‌مندی از این تجربه‌ها را در دستور کار خود قرارد هیم. نمی‌توان این کودکان را از جامعه جدا کرد و باید برای آنها حقوق شهروندی قائل شد.

منبع: ایسنا

برچسب‌ها