کد خبر 812565
تاریخ انتشار: ۳ دی ۱۳۹۶ - ۰۴:۳۰

تعدیل مواضع برخی مسئولان کشورمان در مقابل اروپایی‌ها باعث شده اظهارات ضدایرانی مقامات کشورهای عضو اتحادیه اروپا روندی تصاعدی به خود بگیرد.

به گزارش مشرق، تعدیل مواضع برخی مسئولان کشورمان در مقابل اروپایی‌ها باعث شده اظهارات ضدایرانی مقامات کشورهای عضو اتحادیه اروپا روندی تصاعدی به خود بگیرد، به طوری که پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ در امریکا می‌توان مصادیق و گزاره‌های فراوانی را در تأیید چنین مسئله‌ای عنوان کرد. 

بعد از آنکه دونالد ترامپ در امریکا به عنوان رئیس‌جمهور کار خود را آغاز کرد و تصمیمات ضدایرانی را که نقض فاحش متن و روح برجام بود اتخاذ نمود، دولت تدبیر و امید برای حفظ و نگهداری میراث خود در عرصه سیاست خارجه ترجیح داد به جای مقابله با اقدامات ضدایرانی طرف غربی با بهره‌گیری از تاکتیک‌های حقوقی، دست نیاز را به سوی اروپایی‌ها دراز و با لابی‌های پنهانی و آشکار از آنها بخواهد طرف امریکایی را متقاعد کنند برای حفظ توافق هسته ای، رفتار خود را تغییر دهد. 

فارغ از اینکه در مذاکرات محرمانه دستگاه دیپلماسی کشور با کشورهای اروپایی چه گذشته، آنچه مهم می‌نماید این مسئله است که دشمنی‌های اروپایی‌ها که سابقه‌ای به درازای تاریخ روابط میان ایران و کشورهای اروپایی دارد طی یک سال اخیر و به دلیل دریافت این پیام که «دولت ایران به شدت نیازمند حفظ برجام است و برای به دست آوردن این هدف هر اقدامی را انجام می‌دهد» منجر به آن شد که اکثر مقامات بلندپایه کشورهای اروپایی و حتی فدریکا موگرینی مواضع سخت و هزینه‌آوری را علیه جمهوری اسلامی ایران اتخاذ نماید، به عنوان نمونه فدریکا موگرینی چالشی‌ترین سخنان خود بعد از امضای برجام را به زبان می‌آورد و با به چالش کشاندن طرف مذاکره کننده ایرانی، تفسیری یک جانبه و بسیار موسع از بخشی از مقدمه برجام را ارائه می‌دهد که با تفسیر امریکا و کشورهای اروپایی یکی است و بر اساس آن ایران ملزم به انجام مذاکرات مجدد در سایر حوزه‌های مورد مناقشه با غرب است و چنانچه این هدف رنگ تحقق به خود نگیرد، طرف مقابل می‌تواند ایران را در مسیر پرچالشی قرار دهد که حتی به راحتی علیه جمهوری اسلامی ایران قطعنامه‌های ذیل فصل هفتمی صادر کند. 

  

تعاون امریکا - اروپا علیه ایران

در حالی سخنگوی کاخ سفید در یک نشست خبری در ادامه اظهارات خصمانه مقامات امریکایی از شورای امنیت خواست ایران را به دلیل آنچه که نقض‌های متعدد قطعنامه‌های شورای امنیت دانست، مسئول بدانند که نخست وزیر انگلیس نیز در گفت‌وگوی تلفنی با «محمد بن سلمان» ولیعهد و وزیر دفاع عربستان ضمن حمایت از حمله عربستان به یمن از جامعه جهانی می‌خواهد با اقدامات مخل امنیت بین‌المللی ایران مقابله کند. 

نخست وزیر انگلیس پیش از این نیز در نشست سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مواضع مشابهی را علیه کشورمان اتخاذ کرده بود: «ما باید همچنان به مقابله با دولت‌هایی که نفوذ آنها بی‌ثباتی منطقه را مشتعل می‌کند، ادامه دهیم... بنابراین می‌خواهم به شما اطمینان دهم من به وضوح تهدیدی را که ایران متوجه منطقه خلیج فارس و در بُعدی وسیع‌تر، متوجه خاورمیانه می‌کند، مشاهده می‌کنم.» وی همچنین در گفت‌وگو با شبکه «العربیه» بار دیگر ادعاهایی مشابه را مطرح می‌کند: «چشمان ما در مورد ایران کاملاً باز است و من هم همین نگرانی‌ها را در مورد فعالیت‌های مخرب ایران دارم. ایران در چندین بخش از منطقه مشارکتی مخرب دارد.»

نخست وزیر انگلیس ادامه می‌دهد: «تصور می‌کنم مهم است که همچنان فعالیت‌های مخرب ایران در دیگر حوزه‌ها را هم به چالش بکشیم. این همان کاری است که ما به عنوان انگلستان در حال انجام آن هستیم اما در عین حال این هم مهم است که ما با کشورهای خلیج فارس همکاری کنیم تا از تأمین امنیت آنها اطمینان یابیم، به این منظور ما در اینجا حضور نظامی فیزیکی داریم که به نظر من حائز اهمیت است.» 

  

متهم کردن ایران بلافاصله پس از بازگشت از تهران

جالب اینجاست که وزیر خارجه انگلیس بلافاصله پس از بازگشت از ایران در جلسه پارلمان این کشور حاضر شده و ایران را به نقش مخرب در منطقه متهم می‌کند؛ جانسون در جلسه پارلمان بیان می‌کند: « پارلمان انگلیس از نقش مخرب ایران در درگیری‌های سراسر منطقه، از جمله در سوریه و یمن آگاه است... رایزنی‌های ما [با مقام‌های ایران] در خصوص این موضوعات، صریح و سازنده بود... در آنجا، با صراحت درباره مسائلی که کشورهایمان با یکدیگر اختلاف دارند صحبت کردم، اما مذاکراتمان سازنده بود.» این در حالی بود که حسن روحانی در دیدار نخست وزیر انگلستان با استقبال از حمایت قاطع اتحادیه اروپا و لندن از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تأکید می‌کند: ایران آماده توسعه روابط خود با انگلستان است!

شبیه همین موضع را بارها مقامات ارشد قوه مجریه کشورمان در قبال نقش اروپا و اتحادیه این قاره در دوران پسا برجام ابراز کرده‌اند. 

نیویورک تایمز در گزارشی که اخیراً منتشر کرده است در رابطه با تقسیم کار امریکا و اتحادیه اروپا نوشت: «در حالی که امریکا در حال عقب نشینی از خاورمیانه است، فرانسه اکنون جای آن را در خاورمیانه می‌گیرد. ترامپ فقط به فکر تحکیم قدرت اسرائیل و زدن ایران است. تصمیم ترامپ برای به رسمیت شناختن بیت المقدس به پایتختی اسرائیل و توئیت‌های او علیه مسلمانان و به موازات آن کاهش بودجه وزارت امور خارجه امریکا همگی دلالت می‌کنند که دیپلماسی این کشور در حال عقب‌نشینی است.»

این روزنامه در ادامه می‌نویسد: «تمایز رویکرد مکرون با ترامپ در خاورمیانه این است که فرانسه شخصاً در صحنه حضور دارد و حضورش استراتژیک است. مداخله مکرون و فروکش کردن مسئله سعدحریری نمونه‌ای از این تمایز است.»همانطور که اشاره شد مصادیق و مؤلفه‌های بسیاری را می‌توان ذکر کرد که نشان می‌دهد مواضع ضدایرانی اروپایی‌ها درباره ایران طی ماه‌های اخیر به شدت افزایش داشته است آن هم در حالی که طرف ایرانی همچنان نسبت به نقش اروپایی‌ها در دوران پسابرجام اعلام رضایت کرده و حامیان جریان غربگرا در داخل تلاش داشته‌اند از ضرورت تکیه دادن دولت به اروپا در عرصه سیاست خارجه و به ویژه برجام سخن به میان بیاورند. 

   

سانسور دشمنی‌های اروپا در رسانه‌های خاص

روزنامه‌های وابسته به جریان غرب‌باور طی روزهای اخیر اصل مسئله افزایش دشمنی اروپا با ایران را به حاشیه تبدیل کرده و خواهان توسعه روابط یکجانبه با اروپا می‌شوند، به عنوان نمونه روزنامه آرمان‌امروز بدون توجه به گستاخی مقامات انگلیس می‌نویسد: «انگلیس یکی از طرف‌های توافق هسته‌ای ایران با کشورهای ۱+۵ بوده و هست. پس از شکل‌گیری برجام، این کشور به شکل کامل از آن حمایت کرده است، حتی پس از حضور ترامپ و مخالفت‌های او با برجام، این کشور اروپایی همراه دو کشور دیگر یعنی فرانسه و آلمان بر حفظ و ادامه آن تأکید کرده‌اند.» 

این روزنامه مدعی اصلاح‌طلبی ادامه می‌دهد: «ایران به این نکته اشراف داشته است که نوع برخورد و تأکید بر مواضع مشترک از دو جنبه مهم است؛ اول اینکه دستاوردهای چنین سفری را بالا برده و دیدار طرف انگلیسی از تهران را امیدوارکننده جلوه دهد و از سویی باعث شود دیگر وزرا و رهبران سیاسی اروپایی نیز به‌دنبال این سفر موفق راهی تهران شوند تا هم به گسترش روابط خود با بازیگر مهم خاورمیانه بپردازند و هم در راستای تحولات منطقه‌ای، هماهنگی‌های لازم را با کشور متعادل و آینده‌دار منطقه انجام دهند.»

به عنوان یکی دیگر از آخرین نمونه‌ها می‌توان به اظهارات یکی از کارشناسان در گفت‌وگو با سایت خبرآنلاین در این باره اشاره کرده، آنجا که وی بدون توجه به افزایش دشمنی‌ها توسط اروپا در ماه‌های اخیر تلاش می‌کند دست به فرافکنی زده و اینگونه القا کند که اروپایی‌ها در بسیاری از امور مربوط به ایران با امریکا مخالفند: «اروپا در خصوص ایران منافع خود را دنبال می‌کند، گاهی با امریکا همسو  و گاهی مخالف هستند» این در حالی است که تمام رویکرد و رویه‌های امریکا را اروپایی‌ها دنبال کرده و تنها با یک بخش ناچیز از سیاست‌های ضدایرانی امریکا مخالفند و آن این مسئله است که دولت ترامپ نباید عدم پایبندی ایران به توافق هسته‌ای را قید کند چراکه منافع اقتصادی گسترده آنها به خطر خواهد افتاد.

آنچه مهم می‌نماید این مسئله است که کوتاه آمدن در برابر امریکا دستاوردی جز افزایش تحریم و تهدید برای کشور نداشته و متأسفانه همین اشتباه را دولت در قبال اروپایی‌ها انجام داده و احساس نیاز ایران به اروپا منجر به توسعه گستاخی‌ها و تهدیدات علیه جمهوری اسلامی ایران شده و ادامه روند کنونی هزینه‌های فراوانی را با خود به دنبال خواهد داشت.

منبع: روزنامه جوان