کد خبر 853172
تاریخ انتشار: ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۷ - ۱۵:۴۹

نایب رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران گفت: کجای قانون مناطق آزاد واردات کالای ساخته شده عنوان شده است؟

به گزارش مشرق، بهرام شهریاری، با اشاره به اینکه تخلفات بزرگی در مناطق آزاد در حال وقوع است و هیچ نظارتی برای جلوگیری از این تخلفات از سوی دستگاه‌های مربوطه انجام نمی‌شود، اظهار داشت: دو دهه از اجرای قانون و مقررات مناطق ازاد تجاری و صنعتی می‌گذرد اما در طول این مدت هیچ کدام از اهداف مناطق آزاد به صورت کامل اجرایی نشده است.

بیشتر بخوانید:

قاچاق پوشاک چگونه بر بیکاری تاثیر مستقیم دارد؟

وی افزود: در ماده 14 قانون مقررات مناطق آزاد تجاری و صنعتی اعلام شده، "مبادلات بازرگانی مناطق با خارج از کشور پس از ثبت گمرکی از شمول مقررات صادرات و واردات مستثنی هستند و مقررات صدور و ورود کالاها و تشریفات گمرکی در محدوده هر منطقه به تصویب هیئت وزیران می‌رسد" متأسفانه با وجود این قانون به راحتی کالای ساخته شده در این مناطق بدون هیچ نظارتی مورد معامله قرار می‌گیرد. به عنوان نمونه در  قشم به راحتی امکان تردد وجود داشته و افراد می‌توانند بدون کنترل و نظارتی کالاها را وارد مناطق کنند.

نایب رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران با انتقاد از اینکه اصلاً نظارتی در مناطق آزاد برای ورود و خروج کالا وجود ندارد، افزود: در یکی دو مورد حتی محموله‌های 900 تنی در این مناطق گم شده‌اند که این موضوع با سوالات زیادی همراه است.

شهریاری با اشاره به اینکه ورود کالای ساخته شده به مناطق آزاد تخلف محسوب می‌شود، تصریح کرد: امروز صنعت پوشاک با افزایش واردات در حال نابود شدن است. ما نمی‌دانیم دیگر چه اقدامی برای نجات خود انجام دهیم. چرا مسئولین در مناطق آزاد نظارتی ندارند تا به راحتی پوشاک وارد کشور نشود.

وی افزود: در بخش تسهیلات ویژه برای انتقال کالای تولید شده در مناطق آزاد درقانون مقررات مناطق آزاد تجاری و صنعتی اعلام شده "واردات درصدی از کالای تولید شده در مناطق آزاد تجاری و صنعتی موضوع بند «د» تبصره 25 قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران به داخل کشور معادل نسبتی از مجموع ارزش افزوده و مواد و قطعات داخلی به کار رفته، به قیمت کل کالای تولیدی،‌ بدون هرگونه محدودیتی مجاز است و علاوه بر عدم نیاز به ثبت سفارش و گشایش اعتبار، مشمول شرط غیرمجاز و مجاز مشروط نمی‌باشد". همین قانون عاملی شده تا تولیدکنندگان از آن سوء استفاده کرده و به راحتی کالا وارد کشور کنند.

نایب رئیس اتحادیه تولید و صادرات نساجی و پوشاک ایران در ادامه به نحوه واردات مواد اولیه و قطعات از مناطق آزاد اشاره کرد و اظهار داشت: قرار بر این بود "ورود مواد اولیه و قطعات منفصله رأسا توسط واحدهای تولیدی کشور به صورت بدون انتقال ارز، از مناطق آزاد به داخل کشور در چارچوب سقف واردات سالانه هر یک از مناطق مجاز باشد" اما جالب اینجاست که برخی افراد با ایجاد کارخانجات صوری نه تنها کالایی در مناطق آزاد تولید نمی‌کنند بلکه با استفاده از همین قوانین به راحتی محصولات را وارد مناطق آزاد کرده و بعداً در بازار عرضه می‌کنند.

این تولیدکننده پوشاک تصریح کرد: بر اساس آمار در 11 ماهه سال 95 در منطقه ارس ترانزیت واردات 269 میلیون دلار بوده است که از میان این رقم فقط 24 میلیون و 500 هزار دلار کالا از مناطق آزاد ترخیص قانونی شده است. این موضوع نشان می‌دهد ما با رقم 245 میلیون دلار کالایی که مشخص نیست چگونه وارد و از مناطق آزاد ترخیص شده اند روبرو هستیم. جالب اینجاست در همین منطقه ارس،‌ صادرات حاصل از تولید در سال 95  سی و پنج هزار دلار گزارش شده است. 

وی با بیان اینکه در سال 95، 70 میلیون دلار پوشاک از ارس وارد شده که یک میلیون دلار آن به صورت قانونی از منطقه ترخیص شده است گفت: با این حجم واردات پوشاک،‌ صنعت کشور در حال نابودی است.در منطقه قشم نیز ترانزیت واردات 195 میلیون دلار اعلام شده که فقط 16 میلیون دلار کالا به صورت قانونی در این منطقه ترخیص شده و 174 میلیون دلاری کالا از این منطقه غیرقانونی ترخیص شده اند.

شهریاری با اشاره به اینکه با وجود تخلفات بسیار متعدد در مناطق آزاد متاسفانه دولت لایحه‌ای مبنی بر گسترش مناطق آزاد را پیگیری می‌کند اظهار داشت: اگر مناطق آزاد گسترش پیدا کند به طور حتم صنعت پوشاک نابود خواهند شد. نکته قابل توجه اینکه زمانی که آقایان به هدف خود در افزایش مناطق آزاد هنوز دست پیدا نکرده موضوع سهمیه‌بندی واردات پوشاک را در مناطق آزاد مطرح می‌کند. سوال اینجاست اصلا پوشاک نباید وارد کشور شود که شما سهمیه‌بندی می‌کنید. در کجای قانون مناطق آزاد واردات کالای ساخته شده عنوان شده است؟

منبع: تسنیم