1. کاهش تعداد پلههاي تعرفه و شفاف سازي و ساده سازي قبوض به صورتيکه مصرف کننده به راحتي بتواند محاسبه کند.
2. تعيين الگوي مصرف در قبوض به نحوي که براي عامه مردم قابل تحمل باشد.
3. اخذ تعرفه بدون يارانه تنها به ميزاني که مصرف کننده بيش از الگو مصرف کرده است.
در همين رابطه مدير شبکه تحليلگران تکنولوژي ايران با تحسين اقدامهاي اصلي در نظر گرفته شده در هدفمند کردن يارانه برق و آب خانگي خاطر نشان کرد که بر اساس پژوهشي که شبکه مذکور بر اساس دادههاي واقعي مشترکين شهر تهران در سال 87 انجام داده است ميتوان وعده روي زمين مانده حضرت امام خميني(ره) در مورد رايگان بودن برق و آب براي محرومن و مستضعفان جامعه را محقق ساخت.
وي محور اصلي اين پژوهش را تعيين الگوي مصرف و اتخاذ تعرفههاي تشويقي براي مصرف کمتر از الگو و اتخاذ تعرفههاي مالياتي براي ميزان مصرف بيشتر از الگوي مصرف دانست و افزود اين سياست منطبق بر فرمايشات مقام معظم رهبري در نوروز سال 88 ـ سال اصلاح الگوي مصرف ـ در حرم مطهر امام رضا(ع) است.
دکتر صاحبکار اضافه کرد اجراي اين مدل نهتنها بار رواني در بحث تورم ندارد بلکه باعث افزايش رضايت عمومي و ايجاد فضاي مثبت در جامعه ميشود.
وي يادآور شد با توجه به اين نکته که اکثر مشترکين پرمصرف برق خانگي را دهکهاي درآمدي بالا شکل ميدهند و همچنين الگوي رايگان از 150 کيلو وات ساعت به 100 کيلو وات ساعت در سال پنجم مييابد، اختصاص الگوي کم مصرف به صورت رايگان به همه مشترکين، در عمل دهکهاي درآمدي 1 و 2 را شامل خواهد شد و عملاً مستضعفان و محرومان جامعه از برق رايگان بهرهمند خواهند شد.
بر اساس اين پژوهش که در اختيار رجانيوز قرار گرفته است، سه گام اصلي زير بهمنظور هدفمند کردن يارانه برق خانگي در نظر گرفته شده است:
1ـ تعيين الگوي مصرف و اصلاح تدريجي آن:
الگوي مصرف در شهر تهران براي ماههاي تابستان 300 کيلو وات ساعت و براي ماههاي غير تابستانkwh 200 است و به تدريج پس از 5 سال الگوي مصرف در ماههاي تابستان به kwh240 و در ماههاي غير تابستان به kwh160 کاهش پيدا ميکند.
2ـ اتخاذ سياست تشويقي براي مصرف کمترِ از الگوي مصرف:
در سال اول تا 150 کيلووات ساعت در ماه به صورتِ رايگان براي تمامي مشترکين در نظر گرفته ميشود و به تدريج پس از 5 سال بهkwh 100 کاهش مييابد.
از 150 کيلووات ساعت تا الگوي مصرف به قيمت برق يارانهاي 10 تومان به ازاي هر کيلووات ساعت دريافت ميشود که به تدريج پس از 5 سال به 50 تومان ميرسد.
3ـ اخذ تعرفههاي انرژيهاي تجديدپذير (سبز) براي مصارف مازاد بر الگوي مصرف:
در سال اول از 100 تومان شروع و به تدريج پس از 5 سال به 180 تومان افزايش مييابد. جدولِ (1)
همانطور که مشاهده ميشود، اجراي اين مدل نهتنها بار رواني در بحث تورم ندارد بلکه باعث افزايش رضايت عمومي و ايجاد فضاي مثبت در جامعه ميشود. در فصل تابستان هزينههاي پرداختي برق نسبت به غير تابستان بهتر است که به تفضيل در گزارش اصلي آمده است.
* با اجراي اين سياست طي 5 سال، نهتنها 29 ميليارد و 500 ميليون تومان يارانه پرداختي ماهان? دولت بابت برق بدون ايجاد انتظار تورمي در جامعه حذف ميشود بلکه دولت به طور متوسط ماهانه معادلِ 545 ميليون تومان درآمد بهدست ميآورد.