سي امين سالگرد آغاز دفاع مقدس در حالي آغاز مي شود که قرار است امسال دوباره جشنواره فيلم دفاع مقدس دوباره احيا شود اما دست هاي نهادهاي فرهنگي کشور از اثري سينمايي شاخص در اين زمينه خالي است.

به گزارش خبرنگار فرهنگي مشرق، امسال در حالي دوباره جشنواره فيلم دفاع مقدس دوباره احيا مي شود که وارد دهه چهارم دفاع مقدس مي شويم. يعني دقيقا سي سال از آغاز جنگ تحميلي و شروع دفاع مقدس مي گذرد. حادثه اي که کيفيت آن، آن را به يکي از مهم ترين حوادث تاثيرگذار در هويت ايران معاصر تبديل کرد.
يکي از طولاني ترين جنگ هاي قرن در حالي آغاز و انجام يافت که يک ملت با دست خالي در برابر رژيمي نظامي و تا بن دندان مسلح که از طرف همه قدرت هاي زمان خودش مورد حمايت بود قرار گرفت و مقاومت کرد و عقب ننشست. با اين وصف اگر به کارنامه سينما در قبال اين حادثه نگاهي کنيم مي توان نمره قابل قبولي به آن داد؛ نمره اي در حد و اندازه اتفاقي که در سي سال قبل افتاده است.
هشت سال پيش مجله فيلم نظر سنجي انجام داد که طي آن از منتقدين سينمايي خواسته بود تا بيش از ده فيلم برتري را که در سال هاي بعد از انقلاب ديده اند بشمارند، در اين نظرسنجي تقريبا در ده نام اول هيچ خبري از هيچ فيلم ي در ژانر دفاع مقدس ديده نمي شد؛ اگر چه آثار مهمي مانند آژانس شيشه اي و چند فيلم ديگر مي توانستند در اين مجموعه حاضر باشند، فارغ از اينکه اين نظرسنجي از لحاظ کيفيت مي توانست مورد انتقاد قرار بگيرد، نويسنده اين سطور قريب به يک ساعت را با يکي ازمسئولين مجله فيلم به بحث درباره اين ماجرا پرداخت که چرا در ميان اين ده فيلم، هيچ يک از منتقدين نامي از يک اثر قابل توجه دفاع مقدس نياورده اند، آن دوست عزيز جمله اي بر زبان آورد که قابل تامل است. او گفت شما از منتقدين جواني که ذائقه خودشان با کارتون هاي ژاپني در دوران کودکي شکل داده شده توقع نداشته باشيد که فيلم دفاع مقدس را انتخاب کنند." اين جمله هر قدر هم که توجيه گر نباشد مي تواند داراي رگه هايي از حقيقت باشد.
سي سال از آغاز دفاع مقدس گذشته است و هنوز هيچ اثري حماسي درباره هيچ يک از مقاطع اسطوره اي دفاع مقدس ساخته نشده است. نه خرمشهر مانند استالينگراد ديده شده و "والفجر هشت" و فتح فاو آنچنان که "نبرد نرماندي" مورد توجه قرار گرفت. در حالي که ميراث مکتوب موجود نشان مي دهند که اگر نه اين وقايع بيش از وقايع جنگ دوم جهاني پتانسيل دراماتيزه شدن نداشته باشند دست کمي ندارند.
با اين حال تمام آثاري که اين بخش ها از جنگ را دستمايه قرار داده اند يا توجه جدي به اشارات مستقيم سرمايه گذار داشته اند و سفارشي و شعاري از آب درآمده اند و يا کاملا شخصي و حديث نفس از آب درآمده اند.ساخت فيلم دفاع مقدس آن هم به ضرب و زور سرمايه گذاري هاي بيلان کاري که هر نهاد بر اساس گزارش کاري قرار است آخر سال ارائه بدهد نتيجه اش جز آن چيزي نيست که تا به حال ديده ايم و در نهايت هر گاه شعارهايي که بر سر نهادها سايه افکنده اندکي تغيير کند ماجراي فيلم دفاع مقدس هم به شکلي ديگر خواهد شد.
سي امين سال آغاز دفاع مقدس رسيده است در حالي که هيچ يک از نهادهاي متولي کارنامه قابل قبولي براي ارائه ندارند و حتي يک اثر موثر به عنوان کاري چشمگير در ثبت ضبط تاريخ دفاع مقدس محسوب شود در اين سال ارائه نشده، حال کداميک از نهادهاي مسئول پاسخگوي کارنامه خالي شان خواهند بود و آيا اتفاقي رخ خواهد داد؟