این روزها بازارسهام 44 ساله کشور بار دیگر مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته و با رشد قیمت ها و شاخص ، نگاه های بسیاری را به سوی خود کشانده است. دراین میان بسیاری از غیر بورسی ها از خود و دیگران می پرسند چه اتقاق یا اتفاقاتی رخ داده که بورس با چنین تغییر جهتی روبرو شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی مشرق ، بازار سهام کشور درحالی عمر 44 ساله خود را سپری می کند که به جز دو ماه اول سال را که با ثبت رکوردهای جدید و میانگین بازدهی 12 درصدی پشت سر گذاشت، در باقی ماه ها زیان های کوچک و بزرگی را به سرمایه گذاران تازه کار و قدیمی وارد کرد. به طوریکه سرمایه 3 میلیارد تومانی یک سهامدار جدید در پایان تیرماه با 800 میلیون تومان کاهش روبرو شد.

این وضعیت و سیر نزولی قیمت ها و شاخص بورس تا همین چند وقت پیش ادامه داشت اما طی یک ماه اخیر ، آمار و ارقام و متغیرهای بورس از رونق نسبی بازار سهام و زنده شدن امیدها برای جبران زیان ها و کسب بازدهی معقول از این بازار پرریسک حکایت دارند. دراین میان بسیاری از مردم عادی و غیر بورسی ها و حتی مسئولان ها از خود و دیگران می پرسند چه اتقاق یا اتفاقاتی رخ داده که بورس با چنین تغییر جهتی روبرو شده است.

براساس این گزارش، بررسی ها ازعوامل موثر بر بازار سهام نشان می دهد علاوه بر اثر نوسان نرخ ارز بر روی شرکت های صادر کننده محصولات مانند پتروشیمی ها و فولادمبارکه ، ملی مس و غیره و رشد سودآوری این گروه به دلیل کسب سود ناشی از فروش ارز به نرخ آزاد، موضوع افزایش نرخ سود بانکی به بیش از 21 درصد هم مزید برعلتی برای سیر صعودی شاخص بورس شده است.

چرا که درپی تصویب سه شنبه گذشته شواری پول و اعتبارمبنی برافزایش نرخ سود بانکی، سهام 10 بانک حاضر دربورس و چند بانک دیگر در فرابورس با هجوم سرمایه گذاران برای خرید روبرو شده و این گروه یکی از پایه های اصلی رشد شاخص در چند روز اخیر بودند. این درحالی است که 10 بانک دولتی و خصوصی حاضر دربورس به تنهایی 21 درصد از ارزش روز 127 هزار میلیارد تومانی بازار سهام را در اختیار دارند و نوسان این گروه در افت و خیز شاخص و سایر متغیرها تعیین کننده است.

در این میان هنوز نظر رئیس جمهور در این رابطه اعلام نشده اما در صورت مخالفت احمدی نژاد با تصمیم اخیر شورای پول واعتبار، باید منتظر جو روانی منفی بر روی سهام بانک ها برای چند روز بود . اما اگر احمدی نژاد رای به افزایش نرخ سود بانکی بدهد سهام بانک ها دربورس باز هم با اقبال دیگری روبرو خواهد شد.

از سوی دیگر برخورد انتظامی با دلالان ارز و تصمیم بانک مرکزی به کنترل نوسان ارز از یک سو و عدم فروش نقدی سکه در بانک ملی و نبود فرصت سرمایه گذاری و کسب سود در خرید و فروش سکه و همچنین سکه از سوی دیگر، موجب شده تا بخشی از سرمایه های سرگردان و پس اندازهای مردم متوجه بازار سهامی شود که در آن به رغم قبول ریسک ، حق انتخاب بالا و متنوعی برای سرمایه گذاران وجود داشته و حداقل بگیر و ببندهای بازار ارز و عدم فروش سکه نقدی به چشم نمی خورد.

در کناراین عوامل ، مسائلی مانند انتشار گزارش عملکرد 9 ماهه شرکت ها و پوشش مناسب سودهای پیش بینی شده، برنامه عرضه اولیه سهام شرکت های جدید درآینده، رشد سنتی قیمت های جهانی محصولات در روزهای سال میلادی جدید و اثر آن بر روی گروه های معدنی ، فولادی ، پتروشیمی و غیره ، ورود سرمایه های تازه به بورس و سایر عوامل مانند عقب نشینی اتحادیه اروپا در تحریم نفتی ایران، همگی زمینه ساز ترسیم سیر صعودی قیمت سهام شرکت های آینده دار بورس و جهش شاخص بازار شده و این متغیر مهم در عرض 6 روز کاری اخیر از حدود 24 هزار واحد به بیش از 25 هزار و 900 واحد رسانده اند.