به گزارش مشرق ، «محمد حلایقه» سخنگوی و رئیس کمسیون روابط خارجی پارلمان اردن در گفتوگو با فارس در اردن اعلام کرد که دولت این کشور اکنون سرگرم اصلاحات از جمله اصلاحات قانون اساسی است و گامهایی برای مبارزه با فساد برداشته است.
حلایقه انقلابهای عربی را فرصتی برای ایجاد اصلاحات در اردن دانست و با اشاره به مخالفت کشورش با هرگونه اقدام علیه سوریه، عواقب آن را برای کل منطقه وخیم دانست و در خصوص استقرار نیروهای آمریکایی در خاک اردن در 10 کیلومتری مرز سوریه ابراز بیاطلاعی کرد.
متن کامل این مصاحبه به شرح ذیل است:
فارس: مطالبات اصلی معارضان اردن چیست؟
حلایقه: من سخنگوی معارضان نیستم. این سوال را باید از خود معارضان پرسید که چه خواستههایی دارند.
فارس: شما در پارلمان بودید. آیا اصلا از خواستههای آنان مطلع نشدید؟
حلایقه: از طریق رسانههایی که شعارهای حرکتهای مختلف را منتشر میکنند [مطلع شدهام] و تلاش برای تکمیل مسیر اصلاح سیاسی و مبارزه با فساد. [اینها برخی خواستههای معارضان است].
فارس: دولت اردن چه گامهایی برای پاسخ دادن به این خواستهها برداشته است؟
حلایقه: پاسخ فقط به خواستههای معارضان نیست اگر درست باشد بگوییم که معارضان وجود دارند. پاسخ به نیاز مرحله کنونی است که با اصلاحات قانون اساسی آغاز شد. به نظر من اینها،اصلاحات بسیار مهم و ریشهای است. که بعد از این صدور بستهای قانونهای اصلاحی و سیاسی آغاز میشود و مجلس امت [پارلمان] قانون دادگاه قانون اساسی را تصویب کرد.
الان قانون هیئت مستقل انتخابات بررسی میشود و منتظر دولت هستیم تا قانون انتخابات و قانون احزاب را برای ما ارسال کند. با این بسته قانون اصلاح سیاسی تکمیل میشود. در خصوص مبارزه با فساد روشن است که ما گامی بلند در پارلمان یا در سطح کشور برداشتیم. مسائل زیادی هست که دولت یا به دستگاه قضایی ارجاع داده یا به پارلمان و بیش از 25 کمیته تحقیق پارلمانی در کنار هیئت [مبارزه با] فساد شکل گرفته است که با جدیت در این خصوص فعالیت میکنند.
فارس: فکر میکنید که قانون احزاب جدید خواستههای مردم را برآورده میکند و آیا مشارکت بالای حزبی در دولتهای آینده را شاهد خواهیم بود همچنین آزادی حزبی و فعالیت [آزادنه] کار سیاسی در اردن؟
حلایقه: فکر میکنم آنچه اسمش را بهار عربی گذاشتهاند فضای گستردهای برای اجرای تغییرات ریشهای در رویکردهای سیاسی ما باز کرده که علاوه بر این اراده سیاسی حقیقی نزد تصمیمسازان اردنی برای تعامل با این فضا وجود دارد. ما قانون احزاب داریم که قانون خوبی است. ولی شاید این مرحله فضا را برای اصلاحات بیشتر با هدف انگیزه دادن به مردم و ایجاد انگیزش در هیئتهای حزبی باز کند و در نتیجه توسعه اقتصادی تحکیم شود. این دیگر به خود احزاب واگذار میشود که باید در صندوقهای رای باشند. پادشاه امسال اعلام انتخابات شورای شهر کرد، همچنین انتخابات پارلمانی. آنگاه سرنوشت در صندوقهای رای رقم میخورد و اینجا دیگر احزاب باید تلاش کنند که فعالیت بیشتری داشته باشند و نمایندگان بیشتری از خود به پارلمان بفرستند.
از راس هرم [قدرت] اردن هم دستور صادر شده است که دولتهای آینده اردن اگر توانستیم [اگر احزاب توانستند] به اکثریت پارلمان برسیم دولتها پارلمانی باشند اما پیشبینی من این است که هیچ شخصی [یا حزبی] نمیتواند در مرحله آتی به اکثریت پارلمان دست پیدا کند و شاید نگاهشان به ائتلاف با دیگر احزاب باشد و البته الان قضاوت کردن زود است.
فارس: در خصوص قانون انتخابات آتی، شکل این قانون چگونه خواهد بود؟ شکل و نمای آن در خلال مشارکت وسیع اقشار مختلف مردم اردن در سهیم شدن در تصمیمگیری سیاسی؟ مهمترین ویژگیهای قانون انتخابات آتی در اردن چیست؟
حلایقه: کمیته گفتوگوی ملی چند پیشنهاد [توصیه] مهم در این چارچوب ارائه دارد. فکر میکنم دولت الان مشغول تهیه پیشنویس قانون انتخابات است. طبیعتا این امر به پارلمان میرود. در آنجا هم نوعی توافق بر سر این قانون است که باید بر اساس قانون 89 و لیست نسبی تعادل جریانهای رایگیری باشد. ما تصور قبلی از رویکردهای دولت نداریم ولی شنیدیم که توصیههای کمیته گفتوگوی ملی را خواهد شنید و من به نظرم اگر این توصیهها بررسی شود انتقالی در نوع خود منحصر به فرد در قانون انتخابات و مشارکت مردم و ایجاد یک پارلمان خوب خواهیم داشت.
مهمتر از قانون انتخابات سیستم انتخاباتی این قانون و شیوه تقسیم حوزههای انتخاباتی و رایگیری است. این اهمیتی به موازات خود قانون دارد اگر نگوییم بیشتر از آن.
فارس: اصلاحاتی هم در قانون مالیات صورت خواهد گرفت؟
حلایقه: من چیزی از دولت در این خصوص نشنیدم.
فارس: به بحث سیاسی بازگردیم. بسیاری از تحلیلگران سیاسی در منطقه معتقدند که اگر حمله نظامی به سوریه بشود، این امر تاثیر منفی بر اردن میگذارد؟
حلایقه: ما موضع ثابت و قاطعانهای علیه دخالت بیگانگان در سوریه داریم و امیدواریم که مسائل داخلی با گفتوگوی داخلی در سوریه حل شود. ما از آنچه در سوریه رخ میدهد و بیگناهان کشته میشوند از این خشونتها و خونها[یی که میریزد] بسیار ناراحت میشویم. اگر حملهای بشود، نمیدانم از طرف چه کسی، نه فقط بر اردن بلکه بر همه منطقه تاثیر منفی میگذارد. هیچ کس دوست ندارد که تجربه عراق یا دخالت بیگانگان تکرار شود. نمیخواهیم خدای نکرده این تجربه تکرار شود. هر دخالتی خارجی در سوریه بر کل منطقه تاثیر منفی میگذارد.
فارس: برخی خبرها حاکی است که برخی از نیروهای آمریکایی که از عراق خارج شدند در منطقه اربد در 10 کیلومتری مرز با سوریه مستقر شدهاند. این اخبار چقدر صحت دارد؟
حلایقه: نمیدانم و چیزی که دال بر صحت این اخبار که در مطبوعات و خبرگزاریها منتشر میشود ندارم ولی فکر نمیکنم صحت داشته باشد.
فارس: آیا اردن با تحریم اقتصادی سوریه موافق است و اگر تحریم صورت بگیرد، اردن چگونه متاثر میشود؟
حلایقه: اردن موضع خود را در خصوص تحریمهای اقتصادی اعلام کرد. ما در خصوص برخی تصمیمهایی که بر مناسبات محکم ما با سوریه تاثیر بگذارد ملاحظاتی داریم. ما در خصوص تحریم، تحریم پروازها و تجارت ملاحظاتی داریم. این ملاحظات در اتحادیه عرب ثبت است. تحریم اقتصادی به مردم سوریه آسیب میزند اما این را نمیخواهیم اما اتحادیه عربی هست و نشست اعراب و این تصمیمها گرفته شد چه بسا اساس گفتوگوی دولت سوریه با معارضان درباره مشکل خشونتها در سوریه بشود.
فارس: با همه تلاشی که اردن برای پیوستن به شورای همکاری خلیج [فارس] کرد، ولی موفق نشد. علت چیست؟
حلایقه: ایده پیوستن اردن به شورای همکاری از کنفرانس رایزنی سران عرب بیرون آمد. یعنی اردن درخواست رسمی نداد و این تمایل را نشست رایزنیها[ی] عرب نشان داد.
فارس: به نظرتان چرا عربستان حمایتش از پیوستن اردن به شورای همکاری را متوقف کرد؟
حلایقه: اولا فکر نمیکنم که کشور برادر، عربستان سعودی حمایتش را متوقف کرده باشد زیرا عربستان سعودی خواسته اعضای شورای همکاری را درک میکند و تمایل آنان را میفهمد و فکر نمیکنم تغییری در موضع حمایتآمیز عربستان از اردن حادث شده باشد.
فارس: طبق توافقنامه [صلح] وادی عربیه، اردن مسئول قدس و مقدسات اسلامی و مسیحی در فلسطین اشغالی است. با توجه به یهودیسازی قدس مقدس، اردن چه اقدامات رسمی انجام داده است؟
حلایقه: اگر تلاشهای اردن را دنبال میکنید توضیح آن نیاز به زمانی طولانی دارد. موضع اردن حمایت از این توافقنامه و حمایت از مقدسات این شهر است. زنجیرهای از اقدامات و فشارهای سیاسی و دیپلماتیکی برای حفظ هویت اسلامی این مقدسات و حفاظت از ساکنان قدس و مسجدالاقصی و حل مشکل وادی المغاربه و تعامل با موضع اسلامی انجام شده است. این امور هر لحظه از جانب اردن در هر ساعت ادامه داشته است. اردن در این مسیر حرکت میکند ولی اجازه بدهید اعلام کنم که حفظ قدس، مقدسات اسلامی مسئولیت اردن نیست و متاسفانه همه کشورهای عربی و اسلامی در این خصوص مسئولند و باید موضع اعراب و جهان اسلام پشتیبان تلاشهای اردن باشد.
سخنگوی پارلمان اردن با بیان اینکه با هرگونه دخالت نظامی و تکرار تجربه لیبی در سوریه مخالفیم، تأکید کرد که حفظ قدس و مقدسات اسلامی مسئولیت اردن نیست درحالیکه طبق توافقنامه وادی عربه اردن مسئول قدس و مقدسات اسلامی در فلسطین است.