کد خبر 95308
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۳۹۰ - ۰۸:۵۲

این روزها که تولیدکنندگان چینی نان بیشتر صنعتگران دنیا را آجر کرده‌اند به نظر می‌رسد صنعت رنگ ایران همچنان در برابر جولان قوطی‌های رنگ چینی در بازار مقاومت می‌کند و به قول معروف حنای چینی‌ها در "بازار رنگ ایران" رنگی ندارد.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، در چنین شرایطی نبود حمایت کافی از تولیدکنندگان ایرانی و بالا بودن هزینه تولید باعث شده تا برخی تولیدکنندگان به واردات فله‌ای رنگ از چین و عرضه آن در بسته‌بندیهای ایرانی اقدام کنند. این اقدام راهی برای بازشدن پای چین به صنعت رنگ ایران خواهد شد و علاوه بر این ممکن است مصرف‌کنندگان را در بازارهای ایرانی و خارجی نسبت به کیفیت رنگهای ایرانی بدبین کند.

تحریم، شرکتهای ایرانی را جایگزین خارجیها کرده است

جواد شایق، یک تولید کننده رنگ در این مورد به فارس گفت: تولید رنگ در ایران در بخش‌های خودرو، ساختمانی، صنعتی و نانو صورت می‌گیرد که در زمینه تولید رنگ‌های صنعتی در حال حاضر با رکود روبرو هستیم.

وی افزود: عمده مصرف رنگ‌های صنعتی و ضد خوردگی در حوزه صنایع بالادستی پتروشیمی است که با توجه به برخی مشکلات در اجرای این طرح‌ها، تولید و عرضه این نوع رنگ‌ها نیز با رکود مواجه شده است.

وی با بیان اینکه شرایط تولید از نظر میزان نقدینگی و میزان درخواست برای تولیدکنندگان مشکل شده است، گفت: از طرفی تحریم‌ها باعث شده پای برخی شرکت‌های خارجی از اجرای طرح‌های صنعتی و نفتی کشور کوتاه شود و در نتیجه شرکت‌های ایرانی جای کار بیشتری پیدا کرده‌اند و این موضوع تولید رنگ‌های صنعتی در ایران را همچنان توجیه پذیر می‌کند.

این تولیدکننده رنگ ادامه داد: در زمینه تولید رنگ‌های ساختمانی وضعیت تولید بهتر است ولی در این زمینه نیز بالا بودن تعداد تولید کنندگان قدری مشکل ساز شده است.

به گفته وی با توجه به اینکه تولید رنگ با سرمایه‌گذاری کم و در یک کارگاه کوچک امکان‌پذیر است در نتیجه تولیدکنندگان زیادی در این صنعت فعال هستند.

وی افزود: با توجه به عرضه رنگ با کیفیت و قیمت‌های پایین و وجود مشتریان، بازار برای فعالان این صنعت فراهم است. در زمینه رنگهای نانو نیز با وجود تبلیغاتی که انجام می‌شود دستاورد قابل توجهی در کشور وجود نداشته است.



نوسان نرخ ارز سفارش‌گذاری را به تأخیر انداخت

این فعال صنعت رنگ در ادامه با اشاره به ضرر ناشی از نوسان نرخ ارز در تولید رنگ در کشور گفت: این نوسانات و همچنین تأخیر در رسیدن مواد اولیه خریداری شده باعث تحویل دیرهنگام رنگ به مشتریان شد.

وی افزود: در پی نوسان نرخ ارز، مواد اولیه با تأخیر حدود یک ماهه به دست تولیدکنندگان ‌رسید و تولیدکنندگان نیز سفارش مشتریان را با 30 روز تأخیر تحویل می دادند که جریمه دیرکرد و نارضایتی مشتریان را به همراه داشت.

دولت در اجرای قانون هدفمندی از صنایع حمایت نکرد

شایق با اشاره به دو برابر شدن قیمت جهانی برخی مواد اولیه طی 15 ماه اخیر گفت: اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها قیمت تمام شده ما را افزایش داده، دولت نیز هیچ حمایتی از ما نکرده است و ما سعی کرده‌ایم با تبدیل نیرو و یا تعدیل قیمت محصولاتمان تا حدی این رشد قیمت تمام شده را پوشش دهیم اما کشش بازار اجازه افزایش بیش از حد قیمت را نمی‌دهد و مجبوریم محصول خود را با قیمت پایین‌تری عرضه کنیم.

وی ادامه داد: طی یکسال اخیر و با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها قیمت تمام شده تولید انواع رنگ بین 15 تا 40 درصد افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه افزایش قیمت فروش رنگ به اندازه افزایش هزینه تولید نبوده است، گفت: این مسئله باعث شده تا حاشیه سود تولید کنندگان کاهش یابد.

بهرام علیزاده، یکی دیگر از فعالان صنعت رنگ نیز در این مورد گفت: با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها هیچ یارانه‌ای به تولیدکنندگان نرسیده و دولت تنها یارانه نقدی را پرداخت کرده است.

احمدی، یکی دیگر از تولیدکنندگان رنگ نیز در این مورد با اشاره به اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها گفت: هزینه حمل و نقل و انرژی افزایش یافته و این مسائل باعث بالا رفتن قیمت تمام شده تولید شده است.

وی افزود: این در حالی استکه در پی نوسان نرخ ارز، تولید‌کنندگان برای خرید و واردات مواد اولیه دست نگه داشته‌ بودند.

ابوالحسنی، یک تولیدکننده رنگ نیز اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها را عاملی برای افزایش قیمت تمام شده تولید کارخانه‌ها و بالا رفتن هزینه سرباز آنها دانست و گفت: دولت وعده داده بود که با اجرای این قانون به صنعتگران وام پرداخت کند در حالیکه وقتی برای دریافت این وام مراجعه کردیم به ما اعلام شد که یکی از پیش شرطهای تخصیص وام، قرار گرفتن کارخانه‌ها در شعاع 3 هزار کیلومتری تهران است در حالیکه در اطراف تهران شهرکهای صنعتی زیادی قرار دارند که داخل این شعاع قرار می‌‌گیرند.

رشد ۲۰ درصدی قیمت تمام شده تولید

علیزاده ادامه داد: حدود 80 درصد مواد اولیه مورد نیاز ما از طریق واردات تامین می‌شود که نوسان نرخ ارز باعث شده مشکلات ما چند برابر شود.در چنین شرایطی رشد قیمت مواد اولیه نیز باعث شده قیمت تمام شده ما افزایش یابد در حالیکه با توجه به کشش بازار امکان فروش تولیداتمان با قیمت بالاتر را نداریم. ما تولیدکننده‌ایم و مجبوریم مشکلات مسیر تولید را تحمل کنیم ولی به این وضع راضی نیستیم و دولت باید از صنایع حمایت کند.

علیزاده عدم تزریق ارز به بازار را عاملی برای گران شدن قیمت دلار عنوان کرد و گفت: دولت با هدف جبران کسری بودجه و پوشش دادن یارانه نقدی اقدام به این کار کرد در حالیکه این مسئله به ضرر تولید کنندگان است.

به گفته وی، قیمت تمام شده تولید رنگ حدود 20 درصد افزایش یافته در حالیکه با توجه به کشش بازار فقط افزایش 5 درصدی قیمت فروش رنگ آن هم در فروش مدت‌دار امکان پذیر است. تولید کنندگان داخلی حدود 90 درصد نیاز بازار کشور را پاسخ می‌دهند.



احمدی، تولید کننده رنگ نساجی نیز در این مورد به فارس گفت: مصرف کنندگان رنگ تولیدی ما اعم از بافنده و رنگ‌رزها گلایه‌مند هستند که مثلاً یک شلوار لی با قیمت 4000 تومان از چین خریداری می‌شود و به قیمت 6 هزار تومان در بندرعباس بدست وارد کنندگان می‌رسد و در تهران نیز با قیمت 11 هزار تومان بدست فروشندگان و یا برخی مصرف کنندگان می‌رسد. در این شرایط کسی تمایلی به تولید محصولات نساجی و یا رنگرزی پارچه ندارد.

وی با بیان اینکه در چنین شرایطی حمایت مناسبی از تولید کنندگان صورت نمی‌گیرد،‌ گفت: اگر تعرفه‌ای مناسب وضع شود و از قاچاق کالا نیز جلوگیری شود، صنعت داخلی رشد خواهد کرد.

این فعال صنعت رنگ ادامه داد: با افزایش نرخ ارز، قیمت تمام شده واردات مواد اولیه افزایش می‌یابد و فقط تولید‌کنندگانی سود می‌کنند که مواد اولیه مصرفی خود را از طریق داخل تأمین کنند.

دمپینگ چینی‌ها در بازارهای صادراتی ایران

وی با بیان اینکه در حال حاضر به طور متوسط 10 درصد از ظرفیت برخی کارخانه‌های تولید‌کننده رنگ کشور فعال است، گفت: در شرایط فعلی دمپینگ محصولات چینی در بازارهای هدف تولید‌کنندگان ایرانی نیز صورت می‌گیرد که به ضرر ما است.

احمدی‌ ادامه داد: برنامه‌ریزی چینی‌ها حتی باعث شکست آلمانی‌ها نیز در برخی موارد شده است.

وی با بیان اینکه برنامه‌ریزی دقیقی در صنایع داخلی وجود ندارد، گفت: شرکتهای پتروشیمی تولید مناسبی در زمینه مواد اولیه نساجی دارند ولی با توجه به نبود برنامه مناسب در صنعت نساجی، این مواد اولیه به خارج از ایران صادر و پس از تبدیل به محصول نساجی مجدداً وارد کشور می‌شود.

واردات رنگ فله از چین و عرضه در بسته‌بندی ایرانی

رسول ابوالحسنی، یک تولید‌‌ کننده دیگر رنگ نیز با اشاره به مشکلات ایجاد شده در زمینه تأمین ارز برای تولیدکنندگان، گفت: واردات مواد اولیه از طریق دریافت حواله‌های ارزی در سال 89 راحت‌تر انجام می‌شد در حالیکه با متشنج شدن بازار ارز، مواد اولیه وارداتی مدتی در گمرک مانده و منتظر تثبیت نرخ ارز بودیم.

به گفته وی، نوسان نرخ ارز باعث کاهش مشتری و افزایش 700 تا هزار تومانی قیمت فروش رنگ تولیدی شد.

وی تصریح کرد: واردات مواد اولیه رنگ با هزینه‌ گمرکی و نرخ ارز بالا صرفه ندارد و به همین دلیل در شرایط فعلی برخی تولید‌کنندگان نسبت به واردات رنگ فله از چین اقدام می‌کنند و آنرا پس از بسته‌بندی در ایران با برند خود به بازار عرضه می‌کنند.

ابوالحسنی با بیان اینکه شرکتهای کوچک نسبت به انجام این کار راغب‌تر هستند، گفت: در حال حاضر 20 تا 30 درصد رنگ موجود در بازار به صورت مستقیم به کشور وارد می‌شود.

این تولید‌کننده رنگ در ادامه با اشاره به پیشرفت موجود در تولید تجهیزات و ماشین‌آلات کارخانه‌های رنگ گفت: این پیشرفت در حالی صورت گرفته که عمده کارخانه‌ها وضعیت تولید مناسبی ندارند و به همین دلیل یا برای نوسازی ماشین آلات خود اقدام نمی‌کنند و یا به واردات ماشین آلات چینی روی می‌آورند.

ایرج ناظمی، یک فروشنده رنگ نیز در این مورد گفت: در حال حاضر تولید‌کنندگان برای جبران کیفیت پایین تولیداتشان محصول خود را با تخفیف 20 درصدی عرضه می‌کنند تا در مقابل آن پول نقد از خریدار دریافت کنند.

وی تصریح کرد: در شرایط فعلی به دلیل پایین بودن کیفیت رنگ ایرانی، فروشندگان بیشتر به واردات و عرضه رنگهای ترکیه‌ای تمایل دارند.

کاهش مصرف رنگ صنعتی

ایرج ناظمی، یک فروشنده رنگ نیز در مورد وضعیت بازار رنگ در کشور به فارس گفت: در حال حاضر نه رنگ تولید داخل بازار خوبی داراست و نه واردات اوضاع مناسبی دارد.

وی افزود: بدلیل رکود موجود در تولید محصولات صنعتی، بازار فروش رنگهای صنعتی با افت همراه است و شرکتهای یخچال‌ساز و اجاق گازسازی‌ها با 20 درصد ظرفیت خود فعال هستند که این مسئله نیاز به رنگ را کاهش داده است.

وی با بیان اینکه کیفیت رنگهای ایرانی در سطح مطلوبی قرار دارد، گفت: قبلا مواد اولیه اصلی تولید رنگ از کشورهای غربی مانند آلمان وارد می‌شد ولی الان برای کاهش قیمت تمام شده تولید، مواد اولیه با کیفیت پایین از چین به کشور وارد می‌شود.

به گفته وی در حال حاضر حدود 10 درصد از نیاز بازار رنگ از طریق واردات تأمین می‌شود و رنگهای ساخته شده چینی به دلیل کیفیت پایین هنوز نتوانسته‌اند در بازار ایران جایگاه خوبی بدست آورند.

 سهم اندک سازندگان ایرانی در تولید تجهیزات مورد نیاز صنعت رنگ

محسن سراج، یکی از تولید‌کنندگان تجهیزات صنعت رنگ نیز با بیان اینکه دانش فنی تولید تجهیزات در کشور وجود دارد ولی حمایت مناسبی از سازندگان تجهیزات صورت نمی‌گیرد، گفت: همین مسئله باعث شده تا تولید‌کنندگان ایرانی سهم زیادی در بازار تجهیزات کارخانه‌های رنگ نداشته باشند. دستگاه‌های پاشش رنگ از جمله تجهیزاتی است که در داخل تولید می‌شود ولی قیمت واردات این نوع تجهیزات پایین‌تر از نوع داخلی است.

وی با اشاره به اجرای قانون هدفمند یارانه‌ها گفت: اجرای این قانون هزینه‌های تولید را افزایش داده است اما اگر بازار مناسبی برای تولید داخل وجود داشته باشد می‌توان به خوبی آنرا پشت سر گذاشت.

سراج با بیان اینکه در شرایط فعلی بازار فروش تجهیزات راکد است، گفت: بی‌ثباتی بازار مالی بزرگترین مشکل تولید‌کنندگان است و ما در موقع فروش نمی‌توانیم به خریداران و چک پرداختی آنها اعتماد کنیم. وقتی نتوانیم پول خود را از خریدار بگیریم مشکلمان چند برابر می‌شود.

این تولیدکننده تجهیزات صنعت رنگ افزود: در شرایط فعلی اروپایی‌ها محصولات خود را با قیمت بالاتری نسبت به چینی‌ها عرضه می‌کنند و همین مسئله باعث گرایش کارخانه‌داران به خرید تجهیزات چینی شده است.

در شرایطی که کشور به سمت صنعتی شدن پیش می‌رود، تأمین رنگ مورد نیاز پروژه‌های اقتصادی از جمله طرحهای صنعتی، عمرانی، نفتی و دریایی نقش مهمی در قیمت تمام شده اجرای این پروژه‌ها خواهد داشت. از این رو حمایت دولت از تولیدکنندگان ایرانی و افزایش سهم آنها در بازار رنگ کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.