کد خبر 97755
تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۳۹۰ - ۱۰:۳۲

غلامحسین اسماعیلی رئیس سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور دستاوردهای این سازمان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی را تشریح کرد.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، غلامحسین اسماعیلی رئیس سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور درباره دستاوردهای این سازمان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اظهار داشت: انقلاب اسلامی ایران در تمام ابعاد زندگی اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه تحولات گسترده‌ای ایجاد کرد.

محور اصلی انقلاب، اسلامی شدن مقررات بود

وی ادامه داد: بخشی از این تحولات، در حوزه مسائل قضایی و به تبع آن زندانبانی، تغییر نگرش و رویکرد رخ داده است. زیرا محور اصلی انقلاب و خواست عمومی مردم و رهبری نهضت، اسلامی شدن احکام و مقررات حاکم بر جامعه بود.

بیشتر متولیان قوه‌قضاییه زندان‌های رژیم طاغوت و مشکلات آن را درک کردند

اسماعیلی گفت: از آنجا که متولیان امور در قوه‌قضاییه و سازمان زندان‌ها در برهه بعد از پیروزی انقلاب در زمره کسانی بودند که شناخت عمیق نسبت به اسلام داشته و علاوه بر آن اکثر آنها زندان‌های رژیم طاغوت و مشکلات را درک کرده بودند.

رویکرد تنبیهی زندانبانی رژیم طاغوت، بعد از انقلاب به رویکرد اصلاحی تبدیل شد

وی افزود: در ابتدای امر به اصلاح امور اهتمام کرده و مجموعه زندان‌ها هم از نظر ساختار و جایگاه و هم از نظر اهداف و برنامه‌های زندانبانی متحول شد، در نتیجه زندان‌ها از مجموعه شهربانی منفک و زیرمجموعه قوه‌قضاییه قرار گرفت و رویکرد تنبیهی برای مجرمان به رویکرد اصلاح و تربیت مبدل شد.

تأسیس مراکز آموزش عالی در زندان‌های بزرگ

اسماعیلی خاطرنشان کرد: براساس این نگاه طبیعتا تحولات بسیار عمیقی در حوزه نظری و عملی در زندان‌ها پس از انقلاب اسلامی به وجود آمده است. در حوزه آموزشی، اشتغال، حرفه‌آموزی فعالیت‌های زیادی برای زندانیان انجام شده است چراکه حتی الان در برخی از زندان‌های بزرگ مراکز آموزش عالی تإسیس شده است که زندانی می‌تواند در داخل زندان تحصیلات خود را ادامه دهد. علاوه بر این زندانیان می‌توانند مانند سایر افراد درکنکور دانشگاه‌ها شرکت و ادامه تحصیل دهند.

وی ادامه داد: به عنوان مثال در سال گذشته در کلاس‌های آموزش و پرورش 8 هزار و 100 نفر، کاردانش 15 هزار و 370 نفر و تعداد کثیری در کلاس‌های مهارت‌های اساس زندگی آموزش‌های مذهبی و عقیدتی که اکثر زندانیان در آن شرکت کرده‌اند و تلاش شده است بدینوسیله در فرایند اصلاح و تربیت قرار گیرند.

اسماعیلی با بیان اینکه در سایر حوزه‌ها نیز اقدامات گسترده‌ای شکل گرفته است گفت: در طبقه‌بندی زندانیان تحول عمیق ایجاد شده است و در زمینه استفاده از صنعت انفورماتیک سازمان زندان‌ها جزو سازمان‌های پیشرو است.

کارکنان تحصیلکرده زندان‌ها قبل از انقلاب کمتر از انگشتان دست/ در حال حاضر بیش از 95 درصد

رئیس سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور با اشاره به ارتقای سطح علمی کارکنان زندان‌ها بعد از انقلاب اظهار داشت: در حوزه منابع انسانی، قبل از انقلاب کارکنان دارای تحصیلات عالیه نداشتیم یا اگر هم بودند، در حد تعداد انگشتان یک دست در زندان‌ها بیشتر نبودند ولی در حال حاضر 95 درصد کارکنان سازمان زندان دارای تحصیلات دانشگاهی هستند و همین امر توانسته در حوزه‌های مختلف برای سازمان دستاوردهایی را به ارمغان بیاورد.

فضای داخلی زندان‌ها از خوابگاه‌های دانشجویی بهتر است

وی با بیان اینکه در مجموع به هر حوزه‌ عملکردی که نگاه کنیم دستاوردهای خوبی را می‌توانیم ببینیم گفت: در فعالیت‌های عمرانی و بهسازی زندان‌ها تحولات بسیار خوب و چشمگیری صورت گرفته است و میتوان گفت فضای داخل زندان‌ها از خوابگاه‌های دانشجویی ما بهتر شده است.

اسماعیلی درباره اقدامات انجام شده در راستای کاهش جمعیت کیفری زندان‌ها گفت: یکی از سیاست‌های مورد تأیید نظام مقدس جمهوری اسلامی سیاست کاهش جمعیت کیفری است که در سنوات قبل در سازمان، ستادی به همین نام تشکیل شده است.

وی افزود: این ستاد در حوزه حبس‌زدایی از قوانین، آموزش قضات و فرهنگ‌سازی برای کاهش صدور حکم حبس و اینکه قضات زندان را به عنوان آخرین راه‌حل انتخاب کنند فعالیت می‌کند که افزایش و هدفمند کردن مرخصی زندانیان به مناسبت‌های مختلف و استفاده از آزادی مشروط از زمره اقداماتی است که در جهت کاهش جمعیت کیفری پس از پیروزی انقلاب برداشته شده است.

رئیس سازمان زندان‌ها به اقدامات انجام شده برای جلوگیری از بازگشت مجدد زندانیان اشاره کرد و گفت: تمام هم و غم سازمان این است که بتواند به فرد زندانی، حرفه‌ای آموزش دهد که پس از آزادی بتواند با انتخاب شغلی مناسب به زندگی عادی خویش ادامه دهد.

اسماعیلی گفت: تأسیس مراکز مراقبت بعد از خروج از دیگر اقداماتی است که برای جلوگیری از بازگشت مجدد زندانیان می‌توان به آن اشاره کرد که با پرداخت وام و مشاوره و راهنمایی زمینه حضور سالم زندانی به جامعه و عدم بازگشت او را فراهم می‌کند ولی برای جلوگیری از بازگشت مجدد زندانی باید تمام نهادها و دستگاه‌های حمایتی به میدان بیایند و از زندانی و خانواده او که به نوعی آسیب دیده‌اند پشتیبانی کنند.

روان‌درمانی توحیدی برای اصلاح رفتارهای خشن متهمان

وی درباره اقداماتی که برای کاهش رفتارهای پرخطر و خشن زندانیان انجام شده است گفت: یکی از برنامه‌های گسترده سازمان بحث روان درمانی و روان‌درمانی توحیدی است و مفهوم آن، این است که با استفاده از روانشاسان و کارشناسان دینی، برنامه‌های مختلفی برای کاهش آسیب و جلوگیری و کاهش رفتارهای خشن زندانیان در زندان‌ها به مرحله اجرا در می‌آید.

اصلی‌ترین مشکل؛ عدم تناسب فضای موجود با جمعیت کیفری و ناکافی بودن بودجه

رئیس سازمان زندان‌ها در پایان درباره مشکلات اصلی پیش‌روی سازمان زندان‌ها در راه رسیدن به اهداف خاطرنشان کرد: عدم تناسب فضاهای موجود با جمعیت کیفری زندان‌ها و ناکافی بودن بودجه و اعتبارات در جهت اجرای مأموریت‌های قانونی سازمان، از مهم‌ترین چالش‌های فراروی سازمان هستند که امیدواریم با مساعدت دولت رفع شود.