کد خبر 9846
تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۳۸۹ - ۱۶:۴۲

مدير موسسه گفتگوي ديني از اشتباه برخي رسانه ها در پوشش اخبار مربوط به جريانات موجود در مصر و الازهر انتقاد کرد و به بيان تفاوت اساسي بين جبهه علماي الازهر و دانشگاه الازهر پرداخت.

به گزارش مشرق به نقل از مرکز خبر حوزه متن نوشتار حجت الاسلام غريب رضا در اين باره به اين شرح است:

شايد اين خبر بسياري را شگفت زده کرد. چگونه ممکن است شيخ الازهر چنين موضعي بگيرد؟

بسيار بعيد بود عالمي فرهيخته و دانشمندي ملتزم به وحدت اسلامي چون دکتر احمد الطيب چنين سخناني را مطرح کند. شيخ الازهر کسي است که بارها در موضع گيريهاي رسمي و مصاحبه هاي خود از شيعيان در برابر تهاجم وهابيت دفاع کرده است. به گفته خود کتاب هاي شهيد صدر را مطالعه کرده است و مواضع عاقلانه و وحدت گرايانه او اميد جديدي را نسبت به احياي نقش و جايگاه وحدت آفرين الازهر به وجود آورده است. با اين حال در چندروز گذشته خبري در رسانه هاي عربي و فارسي به سرعت منتشر گرديد که بسيار شگفت برانگيز بود. در اين خبر به نقل از شيخ الازهر عنوان شده بود که تا مزار ابولؤلؤ را تخريب نشود، حاضر به گفتگو با ايران نخواهيم بود!

*«جبهه علماي الازهر»، الازهر نيست!

تعجب به جا بود. اين بار هم کم دقتي رسانه اي باعث شد واژه ها و نام هاي مشابه رهزن اطلاع رساني صحيح شود و موضع گيري گروهي تندرو به حساب دانشگاه الازهر و شيخ الازهر گذاشته شود.

به نظر مي رسد بعد از طرح ديدگاه ها و مواضع تقريبي شيخ الازهر و تلطيف فضاي مذهبي، به ويژه فضاي وحدت گرايانه اي که بعد از فتواي مقام معظم رهبري در تحريم اهانت به همسران پيامبر به وجود آمد، تفرقه گرايان لازم ديده اند با تحريف واقعيت ها و شايعه پراکني، شيريني وحدت اسلامي را تلخ کرده فضاي بي اعتمادي را نسبت به پيشروان تقريب مذاهب حاکم نمايند. برخي رسانه ها نيز بدون بررسي و تحقيق اخبار جهت دار منتشر شده در رسانه هاي عربي را ترجمه و در فضاي داخل منتشر کردند.

* انتشار سخنان رئيس جبهه علماي الازهر به جاي شيخ الازهر

داستان از اين قرار بود که آقاي دکتر «محمد البري» رئيس جبهه علماي الازهر در موضع گيري تندي، گفتگو با ايران را مشروط به ويران کردن مزار ابولؤلؤ کرده بود. بسياري گمان کردند، شخص نامبرده نماينده رسمي دانشگاه الازهر است و به همين جهت اين موضع گيري به نام شيخ الازهر در رسانه ها منتشر گرديد. اين در حالي است که اساسا ميان مشيخة‌الازهر(سازمان مديريتي دانشگاه الازهر) و «جبهه علماي الازهر» اختلاف نظر شديد وجود داشته، بلکه درگيري هاي تندي اتفاق افتاده است.

* سابقه جبهه علماي الازهر و مواضع منفي عليه ايران

هر چند سابقه تشکيل جبهه علماي الازهر به عنوان مجموعه اي غير دولتي به سالها پيش بر مي گردد ولي اين گروه به دليل اعتراض شديدي که نسبت به فتواها و شيوه مديريت شيخ سابق الازهر دکتر طنطاوي مطرح مي کردند، در سال هاي اخير به عنوان گروهي منتقد و معارض مشيخة‌الازهر شناخته شده اند.

البته وسعت نظر و شمولگرايي شيخ جديد الازهر باعث شده مقداري روابط تيره و سرد جبهه با مشيخة بهبود يابد ولي هنوز گسل عميقي ميان ديدگاه ها و گرايش هاي اين دو وجود دارد. به عنوان نمونه مي توان موضعگيري جبهه الازهر را با استقبال شيخ الازهر از فتواي اخير حضرت آيت‌الله خامنه اي مقايسه نمود.

در حقيقت گروه نامبرده گرايش هاي سلفي داشته و از نظر سياسي عليه مواضع جمهوري اسلامي موضع گيري مي کند و در يک کلام دانسته يا ندانسته به ابزاري در راستاي ايران هراسي رسانه اي تبديل شده است.

* مواضع تفرقه گرايانه نسبت به شيعيان

برخلاف رويه و تلاش شيخ الازهر در ايجاد وحدت ملي و هم گرايي و گفتگو با اديان و مذاهب مختلف، در فهرست بيانيه‌ها و مواضع جبهه علماي الازهر مواضع تفرقه گرايانه نسبت به مسيحيان، شيعيان و روشنفکران ديني در مصر وجود دارد.

* ظرافت هاي خبري در عرصه بين الملل

خلاصه سخن اين که رسانه ها در عرصه بين الملل بايد با وسعت نظر و دقت بيشتر عمل کنند و به آثار و پيامدهاي اطلاع رساني نسنجيده و غيرحرفه اي بيشتر توجه کنند تا ناخواسته آتش فتنه مذهبي را شعله ورتر نکرده و به آساني مواضع دو شخص يا دو گروه کاملا متفاوت را پاي ديگري ننويسند!