کد خبر 1009393
تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۶
شبکه‌ای تروریستی با مدیریت چندگانه؛ «انس حقانی» که بود و چه کرد؟

امروز دولت افغانستان در اقدامی اعلام کرد 3 عضو برجسته‌ شبکه‌ حقانی از جمله «انس حقانی» فرزند رهبر و مؤسس این گروه تروریستی را آزاد می‌کند این در حالی است که روابط این گروه با سرویس‌های امنیتی غربی و منطقه بر کسی پوشیده نیست.

به گزارش مشرق، امروز دولت افغانستان از آزادی  3 عضو برجسته‌ شبکه‌ تروریستی حقانی خبر داد. منابع آگاه تاکید کرده اند که این اقدام به درخواست دولت آمریکا و در قالب مذاکرات این کشور با طالبان برای تبادل اسرا و زندانیان دو طرف صورت گرفته است. این در حالی است که روابط این گروه با سرویس‌های امنیتی غربی و منطقه بر کسی پوشیده نیست.

این 3 عضو برجسته‌ شبکه‌ حقانی از جمله «انس حقانی» فرزند رهبر و مؤسس این گروه تروریستی در ازاء آزادی 2 شهروند آمریکایی در بند طالبان از زندان بگرام آزاد می‌شوند.

بیشتر بخوانید:

چندی پیش منابع نزدیک به طالبان اعلام کردند این گروه در ازای آزادی 2 استاد دانشگاه «آمریکایی – افغانستان» خواهان آزادی ۸۰ زندانی طالبان از جمله «انس حقانی» و «حافظ رشید»، از اعضای برجسته گروه حقانی شده است.

این منابع تأکید کردند که تبادل این زندانیان آغازی برای از سرگیری گفت‌وهای طالبان با آمریکا و نیز آغاز گفت‌وگوهای میان افغان‌ها خواهد شد.

«کوین کینگ»، شهروند استرالیا و «تیموتی ویکس»، شهروند آمریکا، دو تن از شهروندان دانشگاه آمریکایی افغانستان بودند که در سال ۲۰۱۶ از سوی افراد مسلح در کابل ربوده شدند و نزد گروه طالبان نگهداری می‌شدند.

در همین راستا خالی از لطف نیست نگاهی به گروه‌های تروریستی فعال در منطقه از جمله شبکه حقانی و ارتباط این گروه با مقامات آمریکا و برخی کشورهای غربی بیندازیم.

القاعده مادر گروه‌های تروریستی

گروه‌های تروریستی بین‌المللی در کشورهای مختلف دنیا از جمله پاکستان در حال فعالیت هستند.

القاعده ریشه تمام گروه‌های تروریستی فعلی است. گروه‌های افراطی که نشأت گرفته از القاعده هستند با توجه به بستر سازگاری که پاکستان داشت در این کشور نفوذ پیدا کردند.

اتحاد گروه‌های تروریستی در پاکستان تاکنون موجب کشته شدن هزاران نفر از مردم بی‌گناه شده است. با اینکه برخی افراد تصور می‌کنند هماهنگی بین گروه‌های تروریستی فقط یک داستان است اما کارشناسان معتقدند عناصر خارجی نقش مهمی در برقراری ارتباط بین گروه‌های تروریستی مستقر در پاکستان دارند.

«اسامه بن لادن» در دهه 80 گروه تروریستی القاعده را به وجود آورد. این گروه نقش مهمی در برقرار کردن ارتباط بین گروه‌های تروریستی در سراسر جهان دارد. به ظاهر هدف از تشکیل القاعده برپایی نظام خلافت اسلامی است. مبارزه با آمریکا، سرنگونی دولت‌های اسلامی و گسترش نفوذ در کشورهای اسلامی و عربی نیز از دیگر اهداف این گروه تعریف می‌شود.

شبکه حقانی

«شبکه حقانی» در شرق و جنوب شرق افغانستان به ویژه در ولایت «خوست» و «پکتیکا» فعال است. این گروه عملیات‌های زیادی در کابل پایتخت افغانستان انجام داده و حتی تلاش کرد حامد کرزی رئیس‌جمهور این کشور را ترور کند.

شبکه حقانی ارتباط خوبی با طالبان پاکستان و القاعده برقرار کرده و سعی دارد طالبان را در افغانستان به قدرت برساند. این گروه تاکنون حملات زیادی علیه نظامیان خارجی مستقر در افغانستان انجام داده است.

اواخر دوره جهاد افغانستان علیه ارتش سرخ بود که به تدریج اسم گروه یا شبکه حقانی بر سر زبان‌ها افتاد. در آن زمان این شبکه  بخشی از حزب اسلامی به نام شاخه «یونس خالص» بود که در جنوب شرق افغانستان فعالیت می‌کرد.

در دوره مجاهدین و طالبان، شبکه حقانی بیشتر به اسم بنیان‌گذار خود یعنی گروه جلال‌الدین حقانی شناخته می‌شد اما پس از سقوط طالبان، اسم شبکه حقانی برای یک جریان مسلحانه به رهبری جلال‌الدین حقانی و سپس فرزندش سراج‌الدین حقانی تثبیت گردید.

به رغم آن که در حال حاضر شبکه حقانی ساختار و مدیریت جداگانه از طالبان دارد اما هیچ‌گاه از گروه طالبان جدا نبوده است. طالبان نیز همواره شبکه حقانی را زیرمجموعه رهبری این گروه و سران شبکه حقانی نیز خود را تابع رهبر طالبان دانسته‌اند.

این شبکه مرگبارترین حملات را در مناطق مختلف افغانستان به خصوص شهر کابل انجام داده است. بیشتر عملیات‌های شهری شبکه حقانی با استفاده از خودروهای بمب‌گذاری شده و مهاجمان انتحاری صورت گرفته است.

روابط حقانی و آمریکا

البته روابط شبکه حقانی با آمریکایی‌ها همواره تیره نبوده و طرفین در دهه هشتاد میلادی مثل یک متحد در کنار یکدیگر به مقابله با شوروی می‌پرداختند.

گفته می‌شود چارلی ویلسون سناتور جمهوری‌خواه در سال 1987 به شرق افغانستان سفر کرد و چهار روز میهمان جلال‌الدین حقانی بود.

ویلسون یک‌بار جلال الدین حقانی را «تجلی انسانی خوب» نامیده بود.

جلال‌الدین حقانی همچنین از روابط بسیار استثنایی و نزدیک با سیا برخوردار بود که این روابط سیل کمک‌های مالی و تسلیحات از جمله موشک‌های دوش‌پرتاب استینگر را برای جنگجویان حقانی به همراه داشت، موشک‌هایی که ده‌ها بالگرد و هواپیمای شوروی را سرنگون کرد.

پس از سقوط طالبان، جلال‌الدین حقانی، نقش مبارزاتی خود را به فرزندانش به خصوص سراج‌الدین حقانی واگذار کرد. در یک دهه اخیر، اخبار ضدونقیضی از حیات و ممات جلال‌الدین حقانی در رسانه‌ها دست‌به‌دست می‌شود.

دو روز پس از علنی شدن خبر مرگ ملا محمد عمر رهبر سابق طالبان در سال 2015، بی.بی.سی به نقل از یک منبع، گزارش داد که جلال‌الدین حقانی نیز درگذشته است اما ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی طالبان اعلام کرد که جلال‌الدین حقانی، زنده است.

با این‌ وجود هنوز مرگ و زندگی جلال‌الدین حقانی در هاله ابهام قرار دارد.

مولوی جلال‌الدین حقانی، دارای فرزندان فراوانی است که تاکنون چهار فرزند او «عمر»، «محمد»، «بدرالدین» و «نصیرالدین» حقانی کشته شده‌اند.

انس حقانی

«سراج‌الدین حقانی» و «انس حقانی» از دیگر فرزندان جلال‌الدین حقانی هستند که اولی در حال حاضر رهبری شبکه حقانی را به عهده دارد و دومی در کابل زندانی بوده و قرار است مبادله و آزاد شود.

انس حقانی، فرزند جلال‌الدین حقانی و برادر سراج‌الدین حقانی است. انس که به «عبدالله» مشهور است، نیز بارها به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس سفر کرده و برای شبکه خود و طالبان پول گرفته است.

آخرین سفر او در سال 2014 انجام شد. منابع مرتبط با طالبان مثل سایت «امارت» و «ژمن»، مدعی‌اند انس حقانی در 12 اکتبر سال 2014 توسط مأموران اطلاعاتی آمریکا در بحرین دستگیر شد. سپس او را به امارات متحده عربی و بعداً به افغانستان منتقل کردند و به اداره امنیت ملی افغانستان تحویل دادند.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس