کد خبر 121365
تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۴:۵۷

در نخستین انتخابات آزاد مصر پس از 3دهه حاکمیت دیکتاتوری حسنی مبارک رئیس جمهور مخلوع مصر، 13 نامزد با یکدیگر در حال رقابت هستند که در این سلسله گزارشهایی به مواضع و اهداف و برنامه های آنها اشاره می شود.

به گزارش مشرق به نقل از مهر، نخستین انتخابات ریاست جمهوری مصر پس از انقلاب 25 ژانویه و سقوط رژیم دیکتاتوری حسنی مبارک 23 و 24 می (سوم و چهارم خرداد) برگزار خواهد شد.

در این انتخابات 13 نامزد با گرایش های سیاسی مختلف شرکت دارند که در این سلسله گزارشهایی به چکیده ای از مواضع، برنامه ها و اهداف آنها در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری مصر اشاره می شود.

بنا بر اعلام تحلیلگران، انتخابات ریاست جمهوری مصر به احتمال بسیار زیاد به دور دوم کشیده خواهد شد و در صورتی که به دور دوم کشیده شود در 16 و 17 ژوئن (27 و 28 خرداد) برگزار خواهد شد.

بنا بر اعلام بیانیه کمیته عالی مستقل انتخابات ریاست جمهوری مصر تبلیغات انتخاباتی از 31 آوریل (11 اردیبهشت) آغاز شده و 21 می (اول خرداد) به پایان می رسد.

مهمترین نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مصر عبارتند از:

"عمرو موسی": وی یکی از مهمترین نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مصر به شمار می رود که در دوره دیکتاتوری حسنی مبارک وزیر خارجه بوده است و دبیر کلی اتحادیه عرب از دیگر سمت های مهم  وی محسوب می شود.

وی از سوی شماری از جریان های لیبرال از جمله حزب الوفد حمایت می شود و همچنین بسیاری از عناصر رژیم دیکتاتوری حسنی مبارک و تجار و شخصیت های اقتصادی نیز از جمله طرفداران وی هستند.

موسی در سال 1936 میلادی در قاهره دنیا آمد و دوران طفولیت خود را در استان های الغربیه و القلیوبیه سپری کرد. وی مشهورترین وزیر خارجه مصر است که در سال 1991 تصدی وزارت خارجه را برعهده گرفت.


عمرو موسی نمایندگی مصر در سازمان ملل متحد و سفیر قاهره در برخی کشورهای عربی را نیز در کارنامه سیاسی خود دارد. وی شخصیتی کاریزما محسوب می شود و به خطابه های سیاسی تاثیرگذار در مصر شهرت دارد.

یکی از دلایل شهرت عمرو موسی مواضع وی در قبال قضیه فلسطین و انتقادات وی از سیاست های رژیم صهیونیستی است. عمرو موسی پس از شعله ورشدن انقلاب 25 ژانویه مصر به میدان التحریر محل اعتراضات مردمی مصر آمد و صراحتا تصمیم خود را برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری مصر اعلام کرد که این موضوع خشم حسنی مبارک دیکتاتور سابق مصر را برانگیخت.

وی بر این باور بود "جمال مبارک" پسر حسنی مبارک توانایی اداره کشور را دارد که این امر خشم مردم انقلابی مصر را برانگیخته بود. لذا عمرو موسی برای جبران این موضوع در جمع معترضین میدان التحریر حاضر شده بود و به انتقاد از رژیم مبارک پرداخت و تصمیم خود را برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری مصر اعلام کرد.

اوایل انقلاب مصر، جوانان انقلابی اسنادی را در مقر وزارت امنیت ملی به دست آوردند که نشان می داد عمرو موسی از طرف حسنی مبارک مامور شده بود برای آرام کردن انقلابیون در میدان التحریر قاهره حضور پیدا کند.

به عقیده برخی منتقدان موسی، اگر حمایت حسنی مبارک نبود عمرو موسی نمی توانست دبیرکل اتحادیه عرب و وزیر خارجه مصر شود. علاوه براین وی با زندگی مرفه و اشرافی خود نمی تواند اغلب مردم مصر که زیر خط فقر قرار دارند و درآمدی کمتر از 2 دلار در روز دارند را درک کند.

اهداف و برنامه ها:

جذب سرمایه های خارجی و ایجاد مناطق صنعتی جدید و ویژه در مناطق مرزی صحرای سینا و مناطق محروم و توسعه کانال سوئز از جمله برنامه های عمرو موسی پس از تصدی ریاست جمهوری است.

سیاست خارجی:

عمرو موسی از روابط بسیار حسنه ای با برخی سران کشورهای دنیا برخوردار است و صراحتا بر ضرورت از سرگیری فوری روابط میان ایران و مصر تاکید دارد و در این زمینه در سال 1996 و زمانی که وزیر خارجه وقت مصر بود علیرغم ناخرسندی حسنی مبارک برای از سرگیری روابط با ایران تلاش می کرد.

در صورتی که عمرو موسی پیروز انتخابات ریاست جمهوری مصر شود "محمد البرادعی" از شخصیت های مهم مصری نخست وزیر و یا وزیر خارجه کابینه این کشور خواهد بود.

"عبدالمنعم ابوالفتوح عبدالهادی":

وی دومین نامزد برجسته انتخابات ریاست جمهوری مصر و یکی از رهبران اسلامی میانه رو و از اعضای سابق اخوان المسلمین مصر به شمار می رود.

ابوالفتوح در سال 1951 در قاهره به دنیا آمد. وی دبیرکل اتحادیه پزشکان عرب و رئیس بیمارستان های  انجمن پزشکی اسلامی وابسته به اخوان المسلمین در دهه 70 میلادی بود.

وی به روشنفکری در میان اعضای اخوان المسلمین شهرت دارد و از جسورترین و منتقدترین مخالفان دولت به شمار می رود و در واقع از نسل جدید اخوان المسلمین محسوب می شود و در میان جریان های انقلابی مصر و نیز جریان سلفی دارای محبوبیت بسیاری است.

ابوالفتوح در سال 1981 به دلیل مواضع خود در قبال معاهده کمپ دیوید در دوره انور سادات بازداشت شد و در سال 1991 به مدت 5 سال زندانی شد.


وی در سال 2009 نیز به خاطر عضویت در گروه اخوان المسلمین و مخالفت با رژیم حسنی مبارک مدتی را در بازداشت بسر برد. ابوالفتوح بارها اعلام کرده است هیچ وابستگی به گروه اخوان المسلمین ندارد و افکار وی مبتنی بر جمع لیبرال ها و چپگراها است.

از نظر آراء و افکار اجتماعی نیز وی هیچ مخالفتی با آزادی های فردی ندارد و معتقد است مردم منشاء و منبع قانون اساسی در مصر هستند.

ابوالفتوح مورد حمایت افراد برجسته جریانهای سیاسی و اسلامی مصری از جمله "وائل غنیم"، "فهمی هویدی"، "کمال الهلباوی"، "یوسف القرضاوی"، "نادر السید"، "محمد عبدالمنعم قطب"، "احمد ابوهیبه"، "بلال فضل"، "تمیم البرغوثی"،"حمزه نمره"، "خالد سعید"، "خالد منصور"، "رباب المهدی"، "زیاد علی"، "سامر عطاالله"،"سیف الین عبدالفتاح"، "شریف دوس"، "عبدالرحمان یوسف"، "عمرو سلامه"، "عمر عبدالکافی"، "محمد حبیب"، "مختار نوح"، "مصطفی النجار"، "منی مکرم عبید"، "وائل فخرانی"، "احمد صلاح عبدالقادر" و "یاسمین الخیام" است.

در صورتی که ابوالفتوح پیروز انتخابات باشد "اسامه العریان" از رهبران اخوان المسلمین و محمد البرادعی از شخصیت های مهم و محبوب مصری کاندیدای نخست وزیری و وزیر خارجه خواهند بود. همچنین ممکن است عمرو موسی نیز یکی از اعضای کابینه ابوالفتوح باشد.

برنامه ها و سیاست خارجی

ابوالفتوح دارای برنامه های گسترده ای در سطح داخلی است اما سیاست خارجی وی چندان واضح و شفاف نیست اما نزدیکان وی اعلام کرده اند ابوالفتوح خواهان ازسرگیری روابط مصر و ایران بر اساس اصول اقتصادی است. از سوی دیگر وی اعلام کرده است که هرگز رژیم صهیونیستی را به رسمیت نخواهد شناخت.

"محمد المرسی":

وی نامزد حزب آزادی و عدالت شاخه سیاسی اخوان المسلمین است که سومین نامزد برجسته در انتخابات ریاست جمهوری مصر به شمار می رود.

مرسی رئیس حزب آزادی و عدالت، عضو سابق دفتر ارشاد اخوان المسلمین و یکی از رهبران سیاسی این گروه و نماینده سابق پارلمان در سال های 2000 تا 2005 است.

وی سال 1951 در خانواده ای متوسط و روستایی در استان الشرقیه به دنیا آمد. پدر وی کشاورز و مادرش خانه دار بود.  محمد مرسی فارغ التحصیل رشته مهندسی فلزات از دانشگاه قاهره است و پس از آن از دانشگاه کالیفرنیا مدرک دکترا گرفت.


وی در سال 2006 زندانی شد و پس از آن در منزلش به اقامت اجباری محکوم شد. مرسی همچنین در ژانویه سال 2011 پس از آغاز انقلاب مردم مصر برای مدتی بازداشت شد.

شورای مشورتی اخوان المسلمین در 30 آوریل 2011 محمد مرسی را به عنوان رئیس حزب تازه تاسیس آزادی و عدالت برگزید.

بنا بر اعلام تحلیلگران، یکی از مهمترین نقاط ضعف محمد مرسی این است که وی همچون عمرو موسی و ابوالفتوح دارای شخصیتی کاریزما نیست اما اگر انتخابات به دور دوم کشیده شود و وی رقیب یکی از دو  نفر ابوالفتوح و عمرو موسی باشد شانس بسیاری برای پیروزی و کسب اکثریت آراء به ویژه در مناطق روستایی و حاشیه ای خواهد داشت.

پیش بینی می شود با پیروزی محمد مرسی در این انتخابات، اسامه العریان وزیر خارجه و "نجاح ابراهیم" از شخصیت های مطرح اخوانی ها کاندیدای نخست وزیری خواهد شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس