به گزارش مشرق به نقل از مهر، امروز سوم خرداد و سالگرد آزادسازی خرمشهر به همت دلاورمردان و زنان سرزمینمان و فرصتی است برای مرور خاطرات به جای مانده از روزهای دفاع هشت ساله که البته شاید خیلی از آنها هنوز به ثبت نرسیده و برای ثبت بخشی از آنها هم دیگر دیر شده باشد.
وقتی صحبت از ادبیات جنگ میشود، شاید خیلیها یادشان برود از کتاب «پوتینهای مریم» یاد کنند، ولی واقعیت این است که این کتاب یکی از سندهای مهم درباره جنگ ایران و عراق به ویژه در خرمشهر است.
این کتاب خاطرات یکى از زنان خرمشهرى به نام مریم امجدی از ایام جنگ عراق با ایران است که چند تفاوت عمده با دیگر کتابهای این حوزه دارد؛ اول اینکه راوی آن یک دختر جوان است و مهمتر اینکه او یک رزمنده بوده است.
راوى که دوران نوجوانى و جوانىاش مصادف با روزهاى جنگ بوده، پس از انقلاب ضمن تحصیل در دبیرستان به عضویت حزب جمهورى اسلامى، جهاد سازندگى و بسیج مستضعفان خرمشهر درآمده و دورههاى امدادگرى و فنون نظامى را آموزش مىبیند. با شروع تهاجم عراق به خرمشهر، او در مشاغل مختلف چون امدادرسانى در بیمارستان دکتر مصدق، نگهدارى از انبار مهمات مسجد جامع خرمشهر خدمت مىکند و در این مدت گاهى نیز به خط مقدم جبهه مىرود.
راوى در این کتاب به نقل خاطراتى از شروع جنگ ایران و عراق و اشغال خرمشهر تا زمان آزادسازى آن (1361/3/3) مىپردازد.
خاطراتى از دوران کودکى، فعالیت گروه خلق عرب در خرمشهر، فعالیت راوى در بخش عمران جهادسازندگى و امدادرسانى به مردم روستاهاى اطراف خرمشهر همچون روستاى «عباره»، درگیرهاى سیاسى با مجاهدین خلق (منافقین) در دبیرستان، صحنههاى دلخراشى از شهادت مردم خرمشهر، نفوذ منافقین در میان نیروهاى سپاه، ملاقات با دکتر چمران در خصوص یک منافق زن، خاطراتىاز آشنایى با یکى از نیروهاى سپاه و ازدواج با وى، خاطراتى از مجروحان عملیات شکست حصر آبادان، فعالیت در بخش تعاون سپاه، شهادت محمد جهانآرا، بازدید از خرمشهر پس از آزادى آن بخشهایی از خاطرات مریم امجدی در این کتاب را دربرمىگیرد.
مریم امجدی از معدود زنان ایرانی است که در دوران جنگ در خط مقدم هم حاضر میشود و بعدها دست به نگارش خاطراتش میزند. او که مهرماه سال 90 از دنیا رفت گرچه به دلیل سابقه حضورش در جبهه شیمیایی شده بود و میبایست نامش در خیل شهیدان ثبت شود ولی به دلیل اینکه در زمان حیاتش علاقهای به ثبت نامش در فهرست جانبازان نداشت پس از فوتش نیز به صورت رسمی پروندهای برای اطلاق عنوان شهید به وی وجود ندارد.