در صورت موافقت سازمان يونسکو با مدارک ارسالي اين ميراث معنوي تا پايان سال در فهرست ميراث جهاني قرار ميگيرد.
به گزارش مشرق? شبکه ايران نوشت: سيدعظيم موسوي مسئول ثبت جهاني پرونده تعزيه، زمان اعلام شده از سوي يونسکو براي بررسي پرونده ثبت مهمترين نمايش آئيني ايران در فهرست ميراث جهاني را از مهر تا اسفند سال جاري عنوان کرد و گفت: در صورت موافقت سازمان يونسکو با مدارک ارسالي ما اين ميراث معنوي تا پايان سال در فهرست ميراث جهاني قرار ميگيرد.
اولين اقدامات صورت گرفته براي ثبت جهاني تعزيه در فهرست ميراث جهاني از سال 1384 آغاز شد که در آن زمان مدارک ارسالي به يونسکو به دليل برخي از نواقص مورد تأييد قرار نگرفت و بازگردانده شد.
آغاز راه ثبت جهاني تعزيه
موسوي يکي از اقدامات مؤثر براي ثبت جهاني اين هنر نمايشي را ثبت ملي آن عنوان کرد و گفت: يکي از اشکالات وارده از سوي يونسکو به اين پرونده عدم ثبت ملي آن در کشورمان بود. خوشبختانه با تلاش سازمان ميراث فرهنگي و در پي نشستهاي متعدد در مرکز هنرهاي نمايشي اين نمايش آئيني مذهبي حدود 6 ماه قبل به ثبت ملي رسيد.
مهمترين نتيجه ثبت جهاني اين هنر نمايشي
داوود فتحعليبيگي، کارشناس نمايشهاي سنتي آئيني وارد شدن تعزيه به چرخه آموزشي براي جلوگيري از فراموش شدن و حفاظت از آسيبهاي وارده به آن را مهمترين نتيجه ثبت جهاني اين هنر نمايشي دانست و گفت: در تمام نقاط دنيا بخصوص آسيا و در کشورهايي از جمله چين و روسيه جايگاه والايي براي نمايشهاي آئيني سنتي خود قائل هستند، بهطوري که هم آن را از گزند فراموشي حفظ ميکنند و هم با تأسيس مراکز آموزشي در راه آموزش اين هنرها به نسلهاي بعد ميکوشند.
پيشينه تعزيه در کشور ايران به سالهاي دور يعني دوران صفويه باز ميگردد و در اين چند قرن مخاطبان زيادي را جذب خود کرده است.
کشور مدعي ثبت اين ميراث ملي
سيدعظيم موسوي نيز حفظ اين ميراث ملي را در شرايطي که کشوري چون ترکيه مدعي ثبت آن به نام کشور خود بوده است، بسيار ضروري ميداند و ميگويد: از حدود 3 ماه پيش مسئوليت ثبت اين پرونده به عهده من گذاشته شد و ما تمام تلاشمان را براي ساخت فيلمي 10دقيقهاي براي به تصوير کشيدن تعزيه که يکي از شرطهاي ثبت جهاني آن بود، آغاز کرديم. در اين مدت کوتاه آماري از تعداد گروههاي تعزيه و اسامي آنها در کل کشور گرفتيم و با آشنايي نحوه اجرا و تکنيکهاي خاص هر کدام از اين گروهها، اين فيلم را تهيه کرديم.
بنابر اين گزارش، اين فيلم تمام نشانهها و قراردادهاي تعزيه را در خود دارد و مکان اجرا، انتخاب رنگها، نوع رجزخواني، نوع کلام آوازي، نقش موسيقي و ارتباط آن با تصوير در هنگام اجرا را دربر ميگيرد. همچنين توجه و نوع استقبال مردم از تعزيه نيز يکي ديگر از مواردي است که در اين فيلم 10 دقيقهاي و در قالب مستند به تصوير کشيده شده است.
جايگاه مناسب تعزيه در ميان مردم
احمد عزيزي که حدود 20 سال معينالبکاي گروه تعزيه حضرت سيدالشهدا(ع) بوده، ثبت ملي و جهاني اين هنر را کمک بزرگي به حفظ و گسترش آن ميداند و به «ايران» ميگويد: تعزيه به عنوان هنري که از سالها پيش واقعه عاشورا و جنگهاي صدر اسلام را به تصوير کشيده، از جايگاه خوبي در بين مردم کشور برخوردار است. در صورت موفقيت ايران در ثبت جهاني اين ميراث ملي فرصتي براي آشنايي جهانيان با اين هنر آئيني نمايشي پيدا خواهيم کرد و در ضمن در خود کشور نيز از حمايتهاي بيشتري برخوردار ميشويم.
موسوي، مسئول ثبت جهاني تعزيه در يونسکو درباره ارسال مدارک مورد نظر به اين سازمان ميگويد: اسفند سال گذشته آخرين مهلت ارسال مدارک به سازمان يونسکو بود که خوشبختانه ما يک ماه زودتر از اتمام زمان تعيين شده اين مدارک را ارسال کرديم. در صورتي که موفق به ارسال مدارک در مهلت مقرر نميشديم، زمان بررسي پرونده تعزيه به 10 سال آينده موکول ميشد.
گفتني است که در کنار اين فيلم 10 دقيقهاي حدود 40 صفحه شامل اطلاعات و سؤالاتي پيرامون تعزيه نيز براي ثبت جهاني از سوي يونسکو در نظر گرفته شده بود که پاسخ به تمام سؤالات مورد نظر نيز به همراه فيلم مستند تعزيه به يونسکو ارسال شده است.