ایران افغانستان

یک اندیشکده آمریکایی می‌گوید با خروج آمریکا از افغانستان فاز جدیدی از همکاری منطقه‌ای در حال شکوفایی است که ایران، چین و روسیه در مرکز این تحولات هستند.

سرویس جنگ نرم مشرق - اندیشکده شورای آتلانتیک در گزارشی به بررسی آینده و پیامدهای کشور افغانستان پس از خروج ارتش اشغالگر آمریکا از این کشور پرداخت و نوشت: در پی تصمیم جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، مبنی بر خروج تمام سربازان آمریکایی از افغانستان تا ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۱، که تلاش‌ها برای اجماع در مورد چالش‌های امنیتی مشترک را احیا می‌کند، فاز جدیدی از همکاری منطقه‌ای در حال شکوفایی است. علاوه بر رایزنی آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده با رهبران افغانستان و پاکستان و کنفرانس‌های ماه مارس در مسکو و دوشنبه تاجیکستان، مقامات رسمی اسلام‌آباد، پکن، مسکو و تهران نیز در حال ملاقات یا برنامه‌ریزی برای ملاقات با رهبران طالبان و دولت افغانستان هستند.


مخاطبان گرامی، محتوا و ادعاهای مطرح‌شده در این گزارش، صرفاً جهت تحلیل و بررسی رویکردها و دیدگاه‌های رسانه‌های غربی منتشر شده است و ادعاها و القائات احتمالی این مطالب هرگز مورد تأیید مشرق نیست.


تحلیل اندیشکده شورای آتلانتیک از افغانستان پساآمریکا/ ایران، چین و روسیه چه نقشی در آینده افغانستان خواهند داشت؟

تحولات افغانستان دارای ابعاد متعددی است

در این گزارش آمده است: بدون اجماع ملی درباره یک نقشه راه سیاسی برای این کشور، هیچ راه‌حل پایداری برای جنگ افغانستان وجود ندارد. با این حال، این تلاش‌های منطقه‌ای یک فاز موازی و حیاتی در روند صلح سیاسی هستند، زیرا درگیری در افغانستان دارای ابعاد متعددی است. هر کشور در منطقه منافع خاصی دارد که روی نقش آن کشور در آینده افغانستان تأثیر می‌گذارد.

به طور خاص، روسیه، چین و ایران سود (یا ضرر) زیادی از روند صلح افغانستان می‌کنند. در سال‌های اخیر، آن‌ها به طور مستقیم در سیاست افغانستان دخالت داشته‌اند: هم به طور رسمی، از طریق روابط دیپلماتیک بین دولت‌ها، و هم به طور غیررسمی، از طریق حمایت از جناح‌های سیاسی مختلف. روسیه و ایران از زمان آغاز روند صلح افغانستان در سال ۲۰۱۸ به قدرت‌های منطقه‌ای فعال‌تری در امور افغانستان تبدیل شده‌اند. علاوه بر این، مشارکت چین با این کشورها، افغانستانی را شکل خواهد داد که پس از خروج نیروهای ارتش آمریکا پدیدار خواهد شد.

کشورهای منطقه نگران امنیت خودشان هستند

روسیه در چارچوب سیاست‌های قدرت‌های بزرگ جهانی، به طور مداوم نفوذ خود در آسیای میانه را گسترش داده است. عقب‌نشینی سربازان آمریکایی انگیزه بیشتری به روسیه داده است تا حضور نظامی خود در منطقه را گسترش دهد. دخالت مسکو در روند صلح افغانستان و مشارکت آن در پلتفرم‌های منطقه‌ای -به ویژه از طریق ایالات متحده، روسیه، چین و پاکستان- بیشتر به تهدیدهایی ارتباط دارد که به دلیل ناامنی، افراط‌گرایی مذهبی، تولید مواد مخدر و قاچاق مواد مخدر افغانستان با آن‌ها مواجه است. اکنون نگرانی اصلی روسیه و کشورهای آسیای میانه امنیت خودشان است؛ آن‌ها می‌خواهند مطمئن شوند که شورش یا بی‌ثباتی سیاسی افغانستان پس از خروج سربازان آمریکایی از این کشور، از مرزهای آن‌ها عبور نخواهد کرد. روسیه احتمالاً راه‌هایی برای همکاری با طالبان پیدا خواهد کرد، گروهی که بسیاری انتظار دارند قدرت را در افغانستان جدید (چه به صورت رسمی یا غیررسمی) در اختیار داشته باشد.

تحلیل اندیشکده شورای آتلانتیک از افغانستان پساآمریکا/ ایران، چین و روسیه چه نقشی در آینده افغانستان خواهند داشت؟

عقب‌نشینی ایالات متحده و خلأ قدرت بالقوه‌ای که در این منطقه به وجود می‌آید، به روسیه این امکان را می‌دهد تا یک پایگاه ژئوپلیتیکی در افغانستان تأسیس کند. روسیه به این منظور ایجاد روابط با جناح‌های سیاسی افغانستان را آغاز کرده است. روسیه همچنان خود را به عنوان یک قدرت برتر منطقه‌ای تلقی می‌کند و خروج آمریکا را فرصتی برای احیای نقش خود و گسترش قدرتش از طریق ایجاد اتحاد در منطقه، به ویژه با چین، در نظر می‌گیرد.

پکن و مسکو تمایل دارند واشنگتن را تضعیف کنند

در ادامه این گزارش آمده است: منفعت اصلی پکن که تأمین دستاوردهای اقتصادی است، می‌تواند با استفاده از موقعیت افغانستان به عنوان یک رابط منطقه‌ای در ابتکار کمربند و جاده یا کریدور اقتصادی چین-پاکستان حاصل شود. علاوه بر این، از سال ۲۰۰۷ تاکنون چین به دنبال راه‌هایی برای استخراج ثروت‌های معدنی گسترده افغانستان بوده است، که نیازمند زیرساخت‌های امنیتی و ترابری است. هیچ یک از این‌ها بدون یک افغانستان باثبات امکان‌پذیر نیستند، بنابراین چین همچنان در حال ارزیابی چشم‌انداز سیاسی در افغانستان و دستاوردهایی است که می‌تواند از قرارداد صلح کسب کند.

بر اساس قانون "دشمن دشمن من، دوست من است"، پکن و مسکو تمایل دارند تا واشنگتن را تضعیف کنند. چین و روسیه در حال حاضر بیشتر از اواسط دهه ۱۹۵۰ با یکدیگر هم‌راستا هستند. با تعهد به یک شراکت استراتژیک و همه‌جانبه، این کشورها دسترسی سیاسی خود را از طریق توافق‌های دوجانبه و سه‌جانبه توسعه خواهند داد، اگرچه به خوبی آگاه هستند که از نظر تاریخی، مشارکت بین قدرت‌های بزرگ جهانی برای مدت طولانی دوام نخواهد داشت. فعلاً هم پکن و هم مسکو حضور خود در افغانستان را حفظ خواهند کرد تا از تهدیدات بالقوه‌ای که بی‌ثباتی در این کشور می‌تواند برای امنیت آن‌ها به وجود بیاورد جلوگیری کنند.

تحلیل اندیشکده شورای آتلانتیک از افغانستان پساآمریکا/ ایران، چین و روسیه چه نقشی در آینده افغانستان خواهند داشت؟

لزوم حفظ رابطه با طالبان

این اندیشکده معتقد است: اگرچه این دو کشور نمی‌خواهند یک امارت اسلامی در افغانستان وجود داشته باشد، اما اگر چنین سیستمی منافع آن‌ها را برآورده کند، ممکن است با وجود آن موافقت کنند. این امر مستلزم حفظ رابطه با طالبان است.

ایران نیز که مانند روسیه یکی از تاثیرگذارترین بازیگران افغانستان است، همواره افغانستان را تهدیدی برای امنیت خود قلمداد کرده است، اما همچنین آن را به عنوان فرصتی برای توسعه تجارت و دسترسی به بازارهای افغانستان و آسیای میانه در نظر می‌گیرد. ایران هرگز خواهان حضور طولانی‌مدت آمریکا در افغانستان نبوده و ایالات متحده را با قدرت نرم و سخت هدف قرار داده است. ایران با توافقنامه امنیتی دوجانبه میان افغانستان و ایالات متحده مخالفت کرد، در حالی که از شورشیان ضدآمریکایی حمایت می‌کرد. تهران منافع امنیتی قابل‌توجهی در افغانستان دارد و با اعزام تیپ فاطمیون که در گذشته مبارزان شیعه افغان را استخدام کرده است، با داعش خراسان جنگیده است. ایران تلاش خواهد کرد تا دسترسی خود به بازار افغانستان را حفظ کند، ایدئولوژی شیعه را در آنجا ترویج کند و به تهدیدات فراملی مانند جنگ‌طلبی، قاچاق مواد مخدر و شورش رسیدگی کند.

تحلیل اندیشکده شورای آتلانتیک از افغانستان پساآمریکا/ ایران، چین و روسیه چه نقشی در آینده افغانستان خواهند داشت؟

ایران با استفاده از قدرت نرم، نفوذ خود را در افغانستان گسترش می‌دهد

شورای آتلانتیک در بخش دیگری از گزارش خود نوشت: ایران تمایل دارد بدون سروصدا در افغانستان فعالیت کند و با استفاده از قدرت نرم، نفوذ خود را در این کشور گسترش دهد. با وجود دیدگاه‌های مشترک درباره سربازان آمریکایی، روسیه نمی‌خواهد یک ایران قدرتمند با نفوذ منطقه‌ای آن‌ها مقابله کند. نگرانی دیگر روسیه ایجاد روابط حسنه بین ایالات متحده و ایران است، که می‌تواند نفوذ روسیه را تضعیف کرده و آن را به حاشیه ببرد.

با خروج سربازان آمریکایی، ایران نفوذ مستقیم‌تری در افغانستان خواهد داشت و قصد دارد با ایجاد اتحاد با قدرت‌های منطقه‌ای، به ویژه چین و روسیه، از منافع خود محافظت کند. قرارداد بین ایران و چین که وعده ۴۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری چین در ایران را داده است، دومین مشارکت چین در منطقه پس از همکاری چین با روسیه است. اگرچه روابط چین و ایران در حال گسترش است، اما پکن مراقب خواهد بود تا اجازه ندهد این مشارکت روابطش با کشورهای نفت‌خیز عربی خلیج فارس را به خطر بیندازد.

اگرچه ممکن است معاملات بین قدرت‌های منطقه‌ای در آینده نزدیک تأثیر مستقیمی بر افغانستان نداشته باشد، اما این معاملات در طولانی‌مدت بر پویایی‌های قدرت افغانستان تأثیر خواهند گذاشت، به خصوص با توجه به این که قرارداد چین-ایران شامل تعمیق همکاری‌های نظامی از طریق به اشتراک‌گذاری اطلاعات است. به علاوه، این معاملات در صورت تداوم باعث تقویت همکاری بین چین و ایران خواهند شد، که در اصل با سلطه ایالات متحده در منطقه مخالفت می‌کنند.

تحلیل اندیشکده شورای آتلانتیک از افغانستان پساآمریکا/ ایران، چین و روسیه چه نقشی در آینده افغانستان خواهند داشت؟

منتظر چه اتفاقاتی باشیم؟

توافق دوجانبه چین-ایران و همکاری همه‌جانبه چین-روسیه شرایطی را برای یک همکاری مثلثی در میان سه کشور فراهم می‌کند، که می‌تواند معماری امنیتی منطقه را مشخص کند. چین، روسیه و ایران به احتمال زیاد هرگز به افغانستان حمله نخواهند کرد، اما از آن به عنوان یک میدان نبرد برای رقابت استراتژیک خود با ایالات متحده بهره خواهند برد. علاوه بر این، با آگاهی از اینکه افغانستان با بی‌ثباتی بلندمدت روبرو خواهد شد، این کشورها از آن بیم دارند که عقب‌نشینی آمریکا این منطقه را بی‌ثبات می‌کند و آن‌ها را با تهدیدات فراملی مواجه خواهد کرد.

در چنین شرایطی به منظور حفظ نظم منطقه‌ای، دیپلماسی چندجانبه باید با حضور ایالات متحده در منطقه -نه با ترک آن- ادامه پیدا کند. علاوه بر این، روند صلح باید شامل ایران، روسیه و چین باشد تا بتوانند درباره منافع خود با احزاب سیاسی افغانستان مذاکره کنند و منابع خود را برای پیشبرد صلح و ثبات در افغانستان ارائه دهند. این کار در نهایت منافع اقتصادی و امنیتی همگان را برآورده خواهد کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 41
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 20
  • IR ۰۰:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    16 1
    هر اتفاقی بیفته قطعا از فجایع خفت باری که در این دولت تباه که همه زندگی مردم و دار و ندار کشور را به بستن به هرقیمت با آمریکا گره زد بهتر خواهد بود
    • GB ۱۶:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      2 4
      وقتي بمب گذار انتخاري در حكومت باشه حتما گل و بلبل ميشه
  • سس IR ۰۱:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    21 27
    بابا ما نه آب داریم نه برق نه واکشن نه میشه کاسبی کرد بعد تو از نقش ایران در افغانستان حرف میزنی کی میخواید از خواب خرگوشی بیدار شید بابا ما یه زندگی معمولی میخوایم همین شدیم خسرت دنیا والاخره
    • IR ۱۳:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      13 10
      وقتی نمی خوای درک کنی کنی که امنیت داشتن همسایه تو نتیجه اش میشه امنیت و آرامش خودت و سطح فکرت در حدت شکمت باشه اینجوری نظر میدی
    • IR ۱۵:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      5 14
      اقا یا خانمی که فکر میکنی با دخالت تو کشورهای دیگه یا قدرت بالای نظامی می توان امنیت اوردمطمئن باش قدرت های بزرگ مثل امرکا ، روسیه و حتی چین اجازه نمی دهند که از نظر قدرت نظامی بهجایی برسیم نه از نظر نفوذ اجازه می دهند کشورهایی رو نگاه کن که ارتش قویی ندارند یا اصلا ارتش ندارن ولی با ارامش و صلح زندگی می کنن علت را دریاب (عقل دارن نه زبان)
    • IR ۱۵:۴۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      4 2
      تفکر جاهلانه و واداده قجری امثال شما که چندتا کشور را همه دنیا می دونید و حتی نمی تونید فرق بین قدرت نظامی دفاعی و تهاجمی و رابطه عزت مندانه و ذلیلانه با همسایگان را از هم تشخیص دهید از عوامل اصلی بدبختی ۲۰۰ سال اخیر ایران و مردمش است
    • IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      4 2
      خیلی پرتی که سیاست دوستانه ایران در قبال همسایگانش رو با سیاست اشغالگرانه آمریکا مقایسه می کنی
    • IR ۱۷:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      16 6
      چقدر لیبرال ریخته تو این سایت! به کوری چشم شما لیبرال ها فعلا به منطقه خاورمیانه تسلط داریم و بالاترین قدرت نظامی منطقه رو داریم. این از این. می فرمایید مثل آدم زندگی کنیم و به کسی کار نداشته باشیم!!! خدا رو شکر که مملکت هیچوقت کامل دست شماها نیفتاد که با این عقاید مزخرفتون ( که از امثال بی بی سی گرفتید) کل مملکت رو لیبی کنید. سوریه و لیبی چجوری زندگی کردن مگه که اون بلا رو سرشون آوردن؟ اصلا چرا راه دور میریم. همین مصدق خودمون. مصدق که اتفاقا خواستار رابطه با غرب بود. چیکار کرده بود که با کودتا کنارش زدن؟ درکل من این حرفا رو به توی لیبرال نمیگم به خوانندگان ثالث میگم که فریب امثال تو رو نخورن. به هرحال خیلی درد داره که 8 سال تلاش کردید ایران رو مثل لیبی نابود کنید اما موفق نشدید :)
  • SE ۰۲:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    9 5
    جناح اصلاح طلب (حافظ منافع انگلیس و امریکا) هم برای همین ناراحتن هستن می ترسن منافع انگلیس و امریکا در افغانستان به خطر بیفته وگرنه اصلاح طلبان دلشون به مردم افغانستان نمی سوزه ! الان دولت روحانی را نگاه کنید چه بلایی سر مردم ایران اورده ؟ این جماعت دلسوز مردم افغانستان بشن ؟
  • IR ۰۲:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    14 15
    20 سال امریکا افغانستان را اشغال کرد جز قتل و غارت کار دیگری نکرد با خروج امریکا و ورود چین و سرمایه گذاری چین افغانستان اباد خواهد شد و این به نفع مردم افغانستان است
    • هادي GB ۱۴:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      6 6
      مثل كره شمالي افغانستان آباد خواهد شد در سايه چين و شوروي !
    • IR ۱۸:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      3 8
      از غار بیا بیرون چند دهه است شوری از هم پاشیده
  • mojtaba SE ۰۴:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    12 12
    با انتخاب رئیسی ,مردم ایران به دشمنانش نشون دادند ,که از این بیدها نیستن که اصلا بلرزند و دفن آنارشیستهای بنام اصلاح طلب یا اصولگرا و یا برانداز و یا دگم های به ظاهر مذهبی رو رقم زد و امریکا فهمیده باید از منطقه ما بره .امروز کلا حضور نظامی امریکا,حتی جنبه مترسکی هم نداره برای ابر قدرت ایران...امریکا مرده است و این کشورهای منطقه چاره ای جز رهبری ایران درمنطقه ندارن ضمن اینکه آرزوی روسیه و چین هست ,چون تمام نقاط مرزیشون کم هزینه تر و رو برشد میره.و اقتصاد تجاری منطقه دست ایران است که براحتی می تونه کنترل کنه چون از جنس منطقه است و منطقه رهبریش رو میپذیره..رهبرهای دزد عرب هم کاملا میدونن رفتنی هستند.امروز ایران ابر قدرت است و نق ها و نظرات و در اصل طرح سئوال این اندیشکده ها برای تحقیر سیاست مداران بی عرضه خودشان است که جنگ را به ایران باختن و بشیوه خودشان دارن عزاداری داستان نوش دارو بعد از مرگ سهراب رو قرقره میکنن .چون هنوز تو شوک هستند تمپلیستهای فاشیست و آدم خورهای امریکائی..بایدن کاملا خفه خون گرفته و معطل و گیج مونده مثل کل سنای ذاتا زور گوی امریکا.پاینده ابرقدرت ایران ,مرگ بر آنارشیستهای تسلیم طلب پاینده رهبر عزیزم
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا IR ۰۵:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    2 26
    به نظر من اولین کشوری که باید امارت اسلامی افغانستان را به رسمیت بشناسد جمهوری اسلامی ایران باشد زیرا ما با چنین کاری قدرت و نفوذ و محبوبیتمان را در نزد مردم افغانستان افزایش میدهیم مردم افغانستان از ناتو و حکومت سازش گر با ناتو گله مند اند هدف طالبان مبارزه با ناتو و فرهنگ سکولار است و با شیعیان و ایران هم روابط حسنه ای دارد
  • CA ۰۵:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    4 2
    جواب تایتلتون یک کلمه است: هیچی
  • IR ۰۷:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    8 2
    مشخصه که اندیشکده آمریکایی هم مثل برخی از تحلیلگران داخلی از موتوری جنس میخرن
  • CA ۰۸:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    13 8
    بخش خنده دار مسأله فرار آمریکایی ها از پایگاههای افغانستان هست بدون اینکه اطلاع بدن! به به چه متحدی هست این آمریکا! چنان بخوره تو ملاجشون که چند تا قاره سکندری برند! حالا مدعی جنگ در چند جبهه هستند! فقط جنگ با یکی از کشورهای چین و روسیه میبردش عصر حجر تازه اگه کل ناتو هم بهش کمک کنه! زمان بزن در رویی تموم شده. خوابها و قصه های برده داری فاشیستی لیبرالی در حال آشفته شدن هست! مرگ بر لیبرال . بزودی جنازه لیبرالیسم در زباله دان تاریخ خواهد افتاد.
    • یک افغانستانی IR ۱۴:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      11 1
      ساده هستی که فکر میکنی آمریکا بی خبر و بی سر و صدا از افغانستان دارند سراسیمه فرار میکنند. آمریکا 20 سال در افغانستان بود اگر میخواست با سرعت کم و بتدریج مثلا در طی 5 سال این کشور را ترک میکرد نه اینکه بااین حجم از سرعت و ان هم بی خبر. بنظر میرسد اهداف دیگری در پشت پرده توسط آمریکا و انگلیس برنامه ریزی شده. موارد پنهان و مخفی توافقنامه آمریکا و طالبان در دوحه قطر در حال اجرا شدن است.
  • IR ۰۹:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    8 3
    سوابق فرهنگی دینی در همه ابغاد میتواند همراه خوب وباثباتی برای افغانستان باشد با توجه به همه فراز وفرودها یی که در افغانستان وجود داشته ایران به ملت بردرافغانستان اثبات کرده که دلسوز ملت افغان است نشانه وجود لشکر فاطمیون ومرحوم حاج قاسم که بردرانه باملت افغان بوده وولایت دلسوزانه باملت مظلوم افغان همراهی میکند ارزوی ملت ایران وجود افغانستانی سربلند ودلسوز برای اسلام باشند باشد که چنین باشد انشااله .
  • شهروند شهرستان ارومیه IR ۱۰:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    11 14
    سلام ایران اسلامی آرام آرام امریکا را طبق فرموده رهبر فرزانه انقلاب در حال حذف از منطقه می باشد اما معماران خارجی ریس جمهور ریسی هوادار مقاومت باید اصولی را در راه خدمتگذاری در سنگر وزارت امور خارجه مدنظر خود قرار دهند و کمسیون امنیت ملی و امور خارجه نیز آن را از مدیران سیاست خارجی و امنیتی کشور با نظارت و قاطعیت بخواهد: 1- باید شریان اقتصادی و فرهنگی کشور به وزارت امور خارجه وصل شود با ادغام سازمان توسعه تجارت و سازمان ارتباطات اسلامی در وزارت امورخارجه برای ارتباط بیشتر با دانشگاها و حوزه ها2- معاونت مقاومت در وزارت امورخارجه تشکیل و ارتباط قوی با خبرنگاران داخلی برای ارتباط سازی با مقاومت جهانی شکل بگیرد و بسیج رسانه باید مدیریت این امررا پردازش بکند3- باید نگاه حضور در مدیریت جهانی در وزارت امور خارجه شکل بگیرید و سخنان آیت الله جوادی آملیرا نباید فراموش کرد گفتند که ما باید جهانی فکر کنیم 4- حرکت در گام دوم انقلاب سرلوحه وزارت امرخارجه باشد با مکتب شهید زنده قهرمان جهان ی قاسم سلیمانی در جهت بستر سازی حکومت جهانی امام زنده و فرمانده عدالت گستر جهان5-شبکه جهانی تلویزیونی مقاومت با همکاری صداو سیما و سپاه قدس ایجاد شودو در آینده بیشتر خواهیم گفت انشالله و توکل الله.
  • IR ۱۱:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    14 9
    افغانستان بیاد داخل نقشه ایران، والله برای برای افغان ها هم شرایط زندگی بهتر میشه.
  • IR ۱۱:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    2 1
    ان پارچه روی شانه راست اینها چی هست?
  • هاشم IR ۱۱:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    20 9
    هر جا روسيه و چين پا گذاشتند فقر و بدبختي و فلاكت گسترش مي يابد مثل كره شمالي كه با پشتيباني چين و روسيه به عشق موشك با فقر سر مي كنند.
    • IR ۱۲:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      11 12
      ۱۱:۵۶ اینی که گفتی کاملا برعکسه هرجا امریکا پا بزاره بدبختی اونجاست حرف مفت نزن
    • IR ۱۴:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      3 3
      حرف ۷۰ درصد مردم ایران اون ۳۰ درصد هم بخاطر اینکه جیره و مواجبشان میرسد مجبور به رد حرف شما هستند
    • راد GB ۱۴:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      2 4
      كيم جونگ اون هم با شما هم عقيده هست.
    • IR ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      4 5
      هرجا آمریکا پا گذاشت ناموس ها به حراج رفت ،البته همه با بی غیرتی مشکل ندارند.
  • IR ۱۲:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    7 6
    براتون یه کانون تروریسم به جا می ذاره. میره تو ازبکستان و تاجیکستان مستقر میشه.
    • ناشناس IR ۱۵:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      5 0
      آمریکا همین الان داره پایگاه نیروی هواییش را در که قبلا هم در ازبکستان بود راه میندازه. این پیروزی ظاهری طالبان نتیجه 3 سال مذاکره مستقیم آمریکاییها با طالبان است . معلوم نیست چه خوابی برایمان دیده اند . آدم خنگ و نفهم و هالو کسی است که از یک سوراخ دوبار گزیده میشود .
  • یک افغانستانی هستم IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    14 1
    تحلیل سطح پایینی بود.مقاله شورای آتلانتیک در چندین جا حرف های دو جانبه و دو پهلو زده است.نوشته این کار در نهایت منافع اقتصادی و امنیتی همگان را برآورده خواهد کرد.کدام همگان؟ در حقیقت منافع بازیگران مختلف در افغانستان کاملا با هم در تضاد قرار دارد. جالب هست که از آمریکا تا پاکستان و ترکیه و ایران و هند و روسیه و چین و ... همه پشت پرده با طالبان ارتباط برقرار کرده اند و از طالبان انتظار دارند تا خواسته های مورد نظر انها را برآورده سازد.بنظر میرسد طالبان هم به همه این کشور ها وعده های رنگارنگ میدهد.آیا طالبان می تواند خواسته همه بازیگران را بر طرف سازد ؟ مسلما در جایی اختلافات خود را قطعا نشان خواهد داد ؟ در این میان ایران ( فعلا ) حداقل بر 50 % جمعیت افغانستان که شامل شیعیان و آریایی تباران تاجیک نفوذ خوبی دارد.ایران باید تصمیمی اتخاذ کند تا اقوام متحد اش توسط پشتون های طرفدار طالبان تضعیف نشوند. بهترین راه فدرالی سازی افغانستان هست تا قدرت تنها دست طالبان متمرکز نشود.بهر حال طالبان بشدت با فاطمیون مشکل دارند و این را همه شیعیان در افغانستان می دانند.بزودی مشخص خواهد شد که این ماه عسل وعده های طالبان تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. من بعید میدانم طالبان و دیگر قدرت های پشت پرده ی این گروه بگذارند تا ایران از طریق افغانستان به تاجیکستان و چین متصل شود.همچنین بعلت نزدیکی شدید طالبان به پاکستان به مرور زمان از حجم صادرات 3 و نیم میلیارد دلاری ایران به افغانستان کاسته شده و به حجم نفوذ و بازار پاکستان افزوده خواهد شد.در کل ایران باید بسیار هوشیار باشد تا نفوذ خود را حداقل بر 50% از جمعیت بومی افغانستان به بهای دوستی با طالبانی که پشت پرده با همه کشور ها ارتباط برقرار کرده از دست ندهد. مشرق نیوز لطفا چاپ کنید.
  • IR ۱۳:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    6 0
    باید به مردم افغانستان احترام گذاشت. تو این ۳۰-۴۰ سال خیلی سختی کشیدن و مظلوم واقع شدن. ایران باید بهشون کمک کنه
  • IR ۱۳:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    4 2
    متاسفانه در این تحلیل جایگاه عردوعان فرصت طلب نادیده گرفته شده.ترکیه نفوذ خوبی در انجا انجام داده انهم زیر چشم این سه به قول شما قدرت.
  • GB ۱۴:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    1 7
    زحمت نکشید آمریکا افغانستان رو به ترکیه تحویل داد تموم شد رفت.
  • CA ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    11 3
    چه عکس زیبایی. پوتین و رییسی و شی جین پینگ سه مرد ولایت مدار پاک باز و خدوم و با تقوا
  • علی IR ۱۵:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    9 3
    تنها کشوری که می تواند به روند صلح در افغانستان خیرخواهانه کمک کند ایران است، این دیدگاه به این خاطر نیست که ما ایرانی هستیم، بلکه به این خاطر است که افغانها هم وطن ما و ایرانی هستند، افغانستان جگرگوشه ایران است، نباید بگذاریم بوق های تفرقه انگیز میان ایران و افغانستان تفرقه ایجاد کنند، نباید بگذاریم بوق های تفرقه انگیز بیگانه از صهیونیستی و انگلیسی و آمریکایی و روسی و غیره میان شیعه و سنی سوئ تفاهم و تفرقه ایجاد کند، امروز روزی است که ما باید در موضع برادرانه به جگرگوشه خود افغانستان عزیز توجه کنیم، همه ما مسلمان هستیم، و البته هم زبان و هم فرهنگ.
  • رضا IR ۱۵:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    6 0
    ما باید به این باور برسیم که هیچکدام از قدرتها چه امریکا و چه انگلیس و چه روس و چه چین به دنبال منافع کشورهای خاورمیانه نیستند، آنها به دنبال منافع خودشان هستند اگر گاه به سمت یک کشور و علیه یک کشور دیگر در خاورمیانه موضع می گیرند تنها برای منافع خودشان است، و همیشه هم در بزنگاه ها همه این قدرتها با هم علیه صلح و آبادی خاورمیانه متحد شده اند. افغانستان و عراق و آذربایجان پاره های تن ایران هستندو هیچ کشور و ملتی به اندازه ایران خیرخواه افغانستان نیست، مگر می شود پدر و مادری خیرخواه فرزندانش نباشد. ما باید به روند صلح در افغانستان کمک کنیم ، نباید بگذاریم نقشه بیگانگان در ایجاد تفرقه میان شیعه و سنی اکنون که افغانها مانند همیشه به این نتیجه رسیدند که بیگانگان غم خوار آنها نیستند به صلح لطمه بزند. تنها دکترین ما می باید بیگانه ستیزی افغانها ، خودباوری افغانها باشد. طالبان از نظر فرهنگی پشتون و حنفی هستند، پشتون ها یکی از مردمان دلیر ایرانی هستند، حنفی هم نزدیک ترین مذهب اسلامی به شیعه است، اگر روزی قرار بود آمریکایی ها و صهیونیست ها و انگلیسی ها آنها را به دام گروه های تکفیری ببرند ، وظیفه ماست که با سیاست و با کار فرهنگی طالبان را به هویت اصیل مسلمان بودن و ایرانی بودنشان آگاه کنیم.
  • GB ۱۵:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    1 1
    هئيت طالبان براي بيعت با رهبر مسلمين جهان به تهران امده است قبلا روساي جموري چين و روسيه اطاعت خودشان را اعلام داشته اند با استقرار براداران طالبان در افغانستان حكومت اسلامي بر سراسر منطقه مسلط خواهد شد.
  • یک افغانستانی IR ۱۷:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    4 0
    حقیقتش یک زمانی فکر میکردیم ممکن است با حضور آمریکا در افغانستان امنیت تا حدی برقرار شود هرچند بدبین بودیم ولی هرگز تصور نمیکردیم بعد از بستن پیمان امنیتی با آمریکا، اینگونه پشت ما را خالی کنند!
  • US ۱۸:۴۶ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    2 7
    عزيزان با خروج امريكا از افغانستان سرتاسر منطقه در اختيار جمهوري اسلامي است به زودي حاكم افغانستان و نماينده ولي فقيه از طرف رهبر معظم انقلاب معرفي ميشود.
    • IR ۲۰:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
      5 2
      بوق بوق ایران را آباد کردید کافیه
  • مجتبی از زنجان IR ۲۰:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۴/۱۶
    3 7
    به فکر خودتون باشید ببنید تقسیمات کشوری افغانستان چقدر منطقی هستش خداوکیلی افغانستان بهشته ایران از افغانستان یاد بگیر

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس