به گزارش خبرنگار اجتماعي مشرق، روش ترک تدريجي يکي از روش هاي قديمي براي ترک اعتياد به شمار مي آيد و گاهي براي ساير اعتيادها هم به کار برده مي شود.اما بايد به اين نکته توجه داشت که اين روش قديمي براي مواد مخدر قديمي نيز مي تواند موثر باشد. البته فارغ از اينکه خود فرد معتاد نيز بايد اراده ترک را داشته باشد.
متادون درماني، تجويز گياهان دارويي، آرام بخش ها و... از جمله اين روش هاي دارويي به شمار مي روند که در مواردي نتيجه بخش نيز بوده است. البته اين در حالي است که اکثر معتادان رها شده از دامان اعتياد ، ترک طبيعي را تنها راه جدايي از مخدرها مي دانند.
اما مدتي است بدون نظارت مسوولان مربوطه گونه اي از داروي شيميايي به بهانه ترک دهنده اعتياد به بازار کشور وارد مي شود که خود مخدري مرگ آور است و البته به واسطه رها شدن از دار دنيا باعث رهايي از اعتياد هم مي شود!
نام اين دارو نورچيزک با نام علمي بيو پرو نورفين است که اگر فرد معتاد سهوا نتوانست آن را از داروخانه اي تهيه کند اين ماده به وفور اطراف ميدان انقلاب يافت مي شود.
نورچيزک امپولي تزريقي وريدي است در شيشههايي شبيه آمپول پني سيلين عرضه مي شود. نورچيزک اصلي که در کشورهاي غربي مانند ايالات متحده آمريکا، کانادا و کشورهاي اروپائي به عنواني ترکيب غير مخدر شل کننده عضلاني با پايه فنادرين -آسپيرين عرضه ميشد که ديگر توسط کارخانه سازنده توليد نميشود. آمپول موجود در ايران کاملاً متفاوت بوده و نام نورچيزک نامي جعلي و غير ژنريک براي ماده عرضه شده در ايران ميباشد.
ترکيبات شناخته شده نورجيزک عرضه شده در ايران شامل بوپرنورفين(شبيه مورفين) و کورتون ميباشد.
خطرات
به طور قطع اين ماده به علت اثرات مخدر، تزريق بوپرنورفين اعتياد آور ميباشد.اگرچه تجويز قرصهاي زير زباني حاوي بوپرنورفين زير نظر پزشک در برخي کشورها براي ترک اعتياد صورت ميگيرد اما قرصهاي مذکور هميشه به همراه ترکيبي از نالوکسون تهيه ميشوند که اثر مخدر بوپرنورفين را مهار نموده و تزريق آن به عنوان مخدر را بي اثر مي سازد. از آنجائيکه نالوکسون در نورجيزک پيدا نشده، نورجيزک نه تنها در ترک اعتياد موثر نيست بلکه خود اعتيادآور ميباشد و مصرف بيش از حد يا اوردوز آن مرگآور است.
هيدروکورتيزون ، کورتون يا هورمون کورتيزول مترشحه از غده فوق کليوي ميباشد داراي نقش متابوليکي حساس در بدن ميباشد و ورود آن به سيستم داخلي بدن باعث به هم خوردن تعادل متابوليزم قندها ميشود، چنين اختلالي خود ميتواند موجب چاقي کاذب و در کنار اختلالات کبدي و هورموني منجر به مرگ شود. هيدروکورتيزون همچنين باعث تضعيف سيستم ايمني بدن ميشود و زمينه ساز بروز عفونتهاي فرصت طلب مي تواند باشد.
عفونت ناشي از نورجيزک هم به دليل سرکوب سيستم ايمني بدن به دليل اثرات هورموني و مخدر، هچنين به دليل آلودگي سرنگ ، عدم رعايت بهداشت در هنگام تزريق و استفاده از سرنگ مشترک توسط معتادان(امکان ايجاد هپاتيت و ايدز) و همچنين به علت شرايط غير بهداشتي تهيه و ساخت خود ماده ميباشد. باور بر اين است اين دارو در شرايط غير بهداشتي و داخل ويالهاي استفاده شده پر ميشود. تزريق مستقيم عامل عفونت به داخل بدن ميتواند موجب مرگ سريع گردد.
درمان اعتياد بوسيله دارو سابقه زيادي براي ترک معتادان دارد. اطبا با تجويز اين داروها که اکثرا حاوي مخدرهايي ضعيف شده هستند سعي بر اين دارند تا کم کم از بدن فرد معتاد سموم را بزدايند.