نگاه بیداری اسلامی و محور مقاومت به صورت ویژه‌ای به سمت اجلاس سران کشورهای غیر متعهد در تهران و نتیجه‌هایی است که به عنوان پیام‌های رسمی و غیر رسمی این اجلاس به جهان ساطع خواهد شد.

گروه سیاسی مشرق ــ میزبانی ایران از اجلاس سران کشورهای غیر متعهد و همچنین تفویذ ریاست این اجلاس از مصر به جمهوری اسلامی ایران در مقطعی صورت گرفته است که بنا به گفته رهبر فرزانه انقلاب اسلامی ایران در مقطع "پیچ تاریخی" قرار داریم.

مقطعی که فرآیند "بیداری اسلامی" و "محور مقاومت" بصورت ویژه به صحنه چالش قدرت‌های استکبار جهانی تبدیل شده‌اند و در عین حال از انقلاب اسلامی ایران نیز به عنوان قلب تپنده این چالش و عامل رقم خوردن نتیجه چالش‌ها به سمت بیداران، مقاومان و مستضعفان جهان یاد می‌شود.

نتیجه طبیعی این مولفه‌ها آنست که نگاه بیداری اسلامی و محور مقاومت به صورت ویژه‌ای به سمت اجلاس سران کشورهای غیر متعهد در تهران و نتیجه‌هایی است که به عنوان پیام‌های رسمی و غیر رسمی این اجلاس به جهان ساطع خواهد شد.

در این میان اما نقش چهره‌ها و فعالان سیاسی ایران از اهمیت بسزایی برخوردار است.

اهمیتی از این باب که تاکید آنها بر ایستایی جمهوری اسلامی ایران بر مواضع انقلابی و اسلامی خود و موضع گیری در این زمینه که ایران اسلامی ذره‌ای از خط مقاومت و حمایت از بیداری در تمام دنیا عقب نشینی نخواهد کرد؛ ملهم و جهت دهنده اصلی به پیام‌هایی است که از اجلاس تهران به سراسر عالم طنین انداز می‌شود.

به هر روی باید دانست که مقامات کشورهایی نظیر قطر، عربستان، کره جنوبی و احیانا مصر و ... به سبب حضور در یک اجلاس مقطعی در تهران هرگز حاضر به عقب نشینی از برخی مواضع خود پیرامون بیداری اسلامی، عدم حمایت از سوریه، تحریم‌های ایران و غیره نخواهند شد.

و یا از سوی دیگر باید به این حقیقت نیز وقوف لازم را داشت که به هر حال "پویا بودن جمهوری اسلامی ایران در فضای دیپلماسی جهان تنها یکی از پیام‌های اجلاس غیر متعهدها در تهران است و نباید در سایه این پیام، سایر مفاهیمی که اجلاس بصورت خواسته یا ناخواسته آنها را صادر خواهد کرد در سایه قرار گیرند.

*"خروج از انزوا" اصلی‌ترین پیام اجلاس تهران نیست!

سعدالله زارعی، کارشناس مسائل استراتژیک در همین زمینه با تاکید بر اینکه پیام اصلی اجلاس تهران این نیست که ایران در انزوا قرار ندارد به خبرنگار مشرق می‌گوید: این سخن به معنای پذیرفتن این مسئله است که ایران قبل از برگزاری اجلاس در انزوا بوده است.



وی با بیان اینکه اساسا در شرایط امروز دنیا نمی‌توان هیچ کشوری را منزوی کرد تصریح می‌کند: مهمترین پیام اجلاس تهران این است که اعضای جنبش عدم تعهد در آستانه یک روند تحولی بزرگ قرار گرفته‌اند. تحولی که حدود 118 کشور عضو جنبش ریاست ایران را می‌پذیرند و این پذیرش نیز نشانه آن است که اکثریت کشورهای جهان در آستانه شکل‌دهی به نظام جدید جهانی منهای کشورهای ابرقدرت هستند.

این کارشناس مسائل استراتژیک ادامه می‌دهد: برگزاری اجلاس تهران و ریاست ایران بر این اجلاس نشانه آشکار بر تغییر مناسبات در جهان است.

زارعی همچنین با اشاره به مسائل روز دنیا اعم از بیداری اسلامی و مسئله "محور مقاومت" بر این نکته تاکید می‌کند که اگر جهان در شرایط پیچ تاریخی قرار نمی‌گرفت ریاست جنبش عدم تعهد به ایران نمی‌رسید.

او می‌گوید: باید پذیرفت که ابتدا یک تغییر نگرش در میان سران کشورها رخ داده و این تغییر نیز در ادامه به رهبری ایران بر اجلاس انجامیده است.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به انتخاب ونزوئلا برای رهبری اجلاس پس از ایران اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: جنبش عدم تعهد با یک فرصت 6 ساله برای تحول روبه‌رو شده و این بسیار تعیین کننده است.

*نمادی از گسترش جبهه مقاومت اسلامی

احمد توکلی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز طی یادداشتی که اخیراً آنرا منتشر کرده است به پیام‌هایی از اجلاس غیر متعهدها در تهران اشاره می‌کند که در کنار بحث استقلال، بصورتی پررنگ مطرح می‌شوند.



او در بخشی از یادداشت خود در این باره می‌نویسد: "
"ریاست جنبش، به دست اولین رییس جمهور انتخابی مردم مسلمان مصر، فردی از جبهه دینداران آن خطه، به جمهوری اسلامی واگذار می‌شود. این هم نمادی است از گسترش جبهه مقاومت اسلامی در برابر صهیونیسم و امپریالیسم. اجلاس شانزدهم جنبش غیر متعهد، پیروزی بزرگی است برای همه آزادیخواهان منطقه که بیداری اسلامی را رقم زده‌اند."

او همچنین می‌نویسد:
"جمهوری اسلامی ایران که پس از سی و دو سال ایستادگی در برابر فشار قدرت های سلطه گر، در اوج تحمیل تحریم های سخت، میزبان این اجلاس است، بهترین شاهد این حقیقت است که عدم تعهد نسبت به سلطه طلبان، جواب می دهد."

به گزارش مشرق، در کنار مفهوم "استقلال" و "ایستادگی" که یکی از پیام‌های اصلی اجلاس تهران محسوب می‌شوند اما مفاهیم دیگری نیز هستند که الحاقات اصلی پیام ایستادگی به شمار می‌روند.
مفاهیمی که الگو بودن جمهوری اسلامی ایران در بیداری اسلامی سبب می‌شود تا بصورت ویژه‌ای از جانب مخاطبان پیام‌های اجلاس تهران دیده و فهمیده شوند.

*استقلال ایران ثمره انقلاب اسلامی و عامل زدوده شدن استبداد داخلی و استعمار خارجی

محمدکاظم انبارلویی، سردبیر روزنامه رسالت در این زمینه به خبرنگار مشرق می‌گوید: پیام اصلی اجلاس سران غیر متعهدها یعنی "استقلال" جمهوری اسلامی ایران تاثیر بسزایی در تبیین سایر پیام‌های اجلاس به مسئله مقاومت و بیداری اسلامی دارد.



او می‌افزاید: در بیداری اسلامی دو مسئله مبارزه با استبداد داخلی و استعمار خارجی مورد توجه است و استقلال امروز ایران این را می‌رساند که ایران اسلامی نخستین کشوری است که 33 سال قبل در مقابل استبداد و استعمار ایستاد و طرح نو درانداخت. این تجربه نشان می‌دهد که درخت استقلال در جمهوری اسلامی ایران میوه داده است و همچنین مانع بازگشت دوباره استبداد شده است. مردم در کشورهای مختلف جهان و بویژه کشورهای مسلمان، این معانی را به خوبی درک می‌کنند.

این فعال سیاسی و رسانه‌ای همچنین با بیان اینکه کشورهایی که در موج بیداری اسلامی قرار دارند تازه در آغاز راه هستند و حتما مورد هجوم دشمنان قرار خواهند گرفت تا گوهر استقلال را رها کنند تاکید می‌کند: برخی کشورها در دنیا سعی کرده‌اند تا برای رسیدن به استقلال مکاتبی همچون سوسیالیسم و کمونیسم را تجربه کنند اما شکست خورده‌اند. جمهوری اسلامی ایران اما نشان داد که راه استقلال "موحّد بودن" است و نسخه‌ای که کشورهای مسلمان می‌توانند برای دستیابی به استقلال به آن توجه کنند نیز عمل به آموزه‌های اسلام است.

انبارلویی در عین حال می‌افزاید: جنبش غیر متعهدها جنبشی مستقل و شامل بیش از دوسوم کشورهای جهان است و لذا طبیعیست که واژه کلیدی که در این اجلاس مورد تاکید قرار می‌گیرد مسئله "استقلال" است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس