کد خبر 1536055
تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۴۰۲ - ۱۶:۳۵
برای سلامت کلیه ها چه بخوریم ؛ بایدها و نبایدهای حفظ سلامت کلیه | راهکارهایی برای کنترل دیابت و فشار خون

یک رژیم غذایی مناسب کلیه باید سدیم، کلسترول و چربی را محدود کند و در عوض بر میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل، لبنیات کم چرب و گوشت بدون چربی تمرکز کند.

به گزارش مشرق، کریستا ماروشاک، متخصص تغذیه در کلینیک کلیولند ضمن بیان مطلب فوق می‌افزاید: افرادی که قبلا ابتلای آن‌ها به بیماری مزمن کلیوی تشخیص داده شده است، ممکن است نیاز به محدود کردن برخی مواد مغذی دیگر داشته باشند.

ماروشاک می‌گوید: دیابت درمان نشده یا کنترل نشده و فشار خون بالا می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر ایجاد بیماری کلیوی مزمن در طول زمان داشته باشد. این متخصص تغذیه می‌افزاید: یک رژیم غذایی سالم می‌تواند به شما در پیشگیری یا مدیریت بیماری‌هایی مانند دیابت و فشار خون بالا کمک کند، این رژیم غذایی ضمن اینکه به کاهش وزن شما نیز منجر می‌شود، به نوبه خود از سلامت کلیه شما نیز حمایت می‌کند. در این مطلب به ۷ نکته برای ارتقای رژیم غذایی برای حفظ سلامت کلیه‌ها اشاره کرده‌ایم.

بشقاب خود را قسمت کنید

ماروشاک با در نظر گرفتن یک قانون کلی، پیشنهاد می‌کند در هر وعده غذایی از روش «مای پلیت» (My Plate) پیروی کنید: تقریبا نیمی از بشقاب خود را با سبزیجات و میوه‌ها، یک چهارم با پروتئین بدون چربی و یک چهارم دیگر را با غلات کامل پر کنید( روش مای پلیت نکات و منابعی را ارائه می‌دهد که از الگوهای غذایی سالم پشتیبانی می کند).

مصرف نمک خود را محدود کنید

سدیم در انواع خوراکی‌هایی که تصورش را هم نمی‌کنید، به ‌ویژه غذاهای بسته‌بندی‌شده مانند سوپ‌ها و نان‌ها سرازیر می‌شود. محدود کردن مصرف سدیم به کنترل فشار خون کمک می‌کند. ماروشاک می‌گوید: اگر در معرض خطر فشار خون بالا هستید، از یک رژیم کم سدیم و به‌ ویژه برنامه غذایی برای توقف فشار خون بالا پیروی کنید. همچنین این نکات را برای کاهش سدیم مصرفی امتحان کنید:

سفارش غذا از رستوران‌ها را محدود کنید: در بیشتر رستوران‌ها نمک اغلب به غذای شما اضافه می شود و ممکن است به خوراکی‌هایی که در آشپزخانه رستوران‌ها طبخ می‌شود سدیم اضافه کرده باشند. وقتی بیرون غذا می‌خورید، تحقیق کنید. او اضافه می‌کند که گاهی اوقات می‌توانید با جست‌وجو در منویی که در سایت رستوران‌ها موجود است به میزان سدیم موجود در غذاها پی ببرید.

در خانه با غذاهای کامل و فرآوری نشده آشپزی کنید: وقتی در خانه با استفاده از مواد تازه غذا درست می‌کنید، دقیقا میزان سدیم و چربی را در هر لقمه کنترل می‌کنید.

با چاشنی‌ها خلاقیت به خرج دهید: از نمک هنگام آشپزی یا سر میز غذا اجتناب کنید. در عوض، از ادویه‌جات، گیاهان، لیمو و سایر چاشنی‌های بدون سدیم استفاده کنید.

بسته‌های غذا را بررسی کنید. هر غذای آماده‌ای که ۲۰ درصد یا بیشتر از مقدار سدیم توصیه شده روزانه شما را داشته باشد، پر سدیم در نظر گرفته می‌شود. تا جایی که می‌توانید سوپ‌ها، وعده‌های غذایی منجمد و سایر غذاهای بسته بندی شده با برچسب سدیم کاهش یافته یا کم سدیم یا بدون نمک را انتخاب کنید.

غذاهای کنسرو شده را قبل از خوردن بشویید: این کار به حذف سدیم اضافی کمک می‌کند.

مراقب پروتئین باشید

وقتی پروتئین می‌خورید، بدن شما مواد زائدی تولید می‌کند که از طریق کلیه‌ها فیلتر می‌شوند. در حالی که پروتئین بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم است، در حالی که تحقیقات در مورد اثرات یک رژیم غذایی با پروتئین بالا بر سلامت کلی کلیه هنوز در حال تکامل است، در نتایج یک تحقیق انتشار یافته در سال ۲۰۲۰ به این مساله اشاره شد که خوردن پروتئین بیشتر از نیاز بدن ممکن است باعث شود کلیه‌های شما سخت تر کار کنند. اگر مبتلا به بیماری مزمن کلیوی هستید، پزشک شما احتمالا رژیم غذایی با پروتئین کمتر را توصیه می‌کند. ماروشاک می‌گوید: «وجود پروتئین بیش از حد می‌تواند باعث تجمع مواد زائد در خون شود و کلیه‌های شما ممکن است نتوانند آن را حذف کنند.

پروتئین‌های سالم‌تر

چه مبتلا به بیماری مزمن کلیوی باشید یا نه، می‌توانید با انتخاب منابع پروتئین سالم‌تر و توجه به اندازه وعده‌های غذایی به سلامت کلیه خود کمک کنید. منابع خوب پروتئین عبارتند از:

  • گوشت بدون چربی، ماهی یا مرغ بدون پوست (اندازه مناسب در یک وعده ۵۶ تا ۸۵ گرم است)
  • تخم مرغ
  • لبنیات (انداره مناسب ماست و شیر برای هر وعده نصف فنجان است، در حالی که یک سهم پنیر تقریبا به اندازه دو انگشت شست شما با هم است)
  • لوبیا، نخود، عدس و نخود فرنگی (یک سهم نصف فنجانی)
  • آجیل (یک قسمت نصف فنجانی)

انتخاب کربوهیدرات‌های پیچیده به جای کربوهیدرات‌های ساده

کربوهیدرات‌ها منبع اصلی انرژی بدن شما هستند و کربوهیدرات‌ها که به طور طبیعی در غذاهای تازه وجود دارند پر از فیبر هستند تا از سلامت قلب و روده حمایت کرده و سطح قند خون را ثابت نگه دارند. با این حال، کربوهیدرات‌های ساده مانند قندهای اضافه شده در دسرها، نوشیدنی‌های شیرین و بسیاری از غذاهای بسته بندی شده می‌توانند قند خون را افزایش دهند و خطر چاقی، دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی را افزایش دهند. به عنوان بخشی از یک رژیم سالم، باید شیرینی‌ها و غذاهای حاوی قند اضافه شده را محدود کنید. برچسب‌های مواد غذایی را به دقت بررسی کنید. به گفته ماروشاک، قندهای اضافه شده در بسیاری از خوراکی‌های شگفت انگیز مانند ماست میوه‌ای یافت می‌شود. کربوهیدرات سالم‌تر در مواد خوراکی مانند غلات کامل، میوه‌ها، سبزیجات، لوبیا و عدس یافت می‌شود.

محدود کردن چربی‌های اشباع

رژیم‌های غذایی که سرشار از چربی‌های اشباع و ترانس هستند، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهند و آنچه برای قلب شما مضر است برای کلیه‌ها نیز مضر است. سلامت قلب و سلامت کلیه به هم مرتبط هستند، زیرا قلب به طور مداوم خون را در سراسر بدن پمپاژ می‌کند و کلیه‌ها به طور مداوم خون را فیلتر می‌کنند تا مواد زائد و مایعات اضافی را از بدن خارج کنند. دستورالعمل‌های غذایی وزارت کشاورزی آمریکا (USDA) توصیه می‌کند که چربی‌های اشباع شده را به کمتر از ۱۰ درصد از کل کالری روزانه خود محدود کنید.

مشورت با پزشک خود درباره محدود کردن فسفر و پتاسیم

فسفر و پتاسیم مواد معدنی هستند که بدن شما برای فرآیندهای خاصی به آن‌ها نیاز دارد. فسفر به ساخت استخوان‌های قوی کمک می‌کند، در حالی که پتاسیم به تنظیم ضربان قلب کمک می‌کند و باعث می‌شود ماهیچه‌های شما را به درستی کار ‌کند. با این حال، اگر مبتلا به بیماری مزمن کلیه هستید، این مواد معدنی می‌توانند در خون انباشته شوند و مشکلاتی را در سراسر بدن ایجاد کنند. سطوح بالای فسفر می‌تواند کلسیم را از استخوان‌های شما جذب کند، استخوان‌ها را ضعیف و احتمال شکستن آن‌ها را افزایش دهد و ممکن است باعث خارش پوست، درد استخوان و مفاصل شود. ممکن است لازم باشد غذاهای سرشار از فسفر مانند پروتئین حیوانی، لبنیات و نوشابه‌های تیره رنگ را محدود کنید. اگر مطمئن نیستید که آیا باید از مصرف این مواد معدنی پرهیز کنید، حتما نظر پزشک خود را جویا شوید.

با یک متخصص تغذیه صبحت کنید

ایجاد تغییرات در رژیم غذایی می‌تواند سخت باشد. اگر در تلاش هستید که به یک رژیم غذایی سالم پایبند باشید، یک متخصص تغذیه می‌تواند به شما کمک کند تا برنامه غذایی متناسب با نیازهای فردی خود را ایجاد کنید. ماروشاک می‌گوید: مدیریت رژیم غذایی ممکن است سخت به نظر برسد. یک متخصص تغذیه می‌تواند به شما کمک کند تا غذاهایی را انتخاب کنید که با نیازهای غذایی خاص شما مطابقت دارند.

منبع:همشهری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس