به گزارش مشرق، کانال تلگرامی اندیشکده راهبردی تبیین در مطلبی با عنوان جاهطلبیهای ناموفق واشنگتن در غرب آسیا در پاسخ به این پرسش که چرا ایالات متحده با وجود موفقیتهای گذشته در خاورمیانه، در دهههای اخیر این همه شکست را تجربه کرده است، نوشت:
در دوران پس از جنگ جهانی دوم، ایالات متحده سیاست خاورمیانهای مبتنی بر «پیشگیری» را دنبال کرد اما از اواسط دهه ۹۰ میلادی آمریکا سیاست تغییر و بازسازی را دنبال کرده است که دلیل اصلی شکستهای ایالات متحده است.
از جمله اقدامات آمریکا در چارچوب سیاست پیشگیری، محافظت در برابر اختلالات در جریان آزاد نفت، کمک به جلوگیری از تهدیدات علیه اسرائیل و مقابله با چالشهای شوروی و کشورهای همسو در منطقه بود. برای جلوگیری از تهدیدات علیه امنیت اسرائیل، ایالات متحده سیاست «برتری کیفی نظامی» ارتش اسرائیل را در پیش گرفت و در خلیج فارس، واشنگتن به دنبال مداخله در برابر اختلالات جریان نفت با تبدیل ایران به ژاندارم منطقه بود.
در پاسخ به چالشهای اواخر دهه ۷۰ شامل انقلاب ایران و بحران گروگانگیری و تهاجم شوروی به افغانستان، کارتر اعلام کرد که ایالات متحده از تهدیدات قدرتهای خارج از منطقه علیه امنیت انرژی جلوگیری خواهد کرد و ریگان ایالات متحده را متعهد کرد که از میدانهای نفتی خاورمیانه در برابر قدرتهای منطقهای و خارجی دفاع کند. تا اینجا همه چیز پابرجا بود. اما در ماه فوریه ۱۹۹۱، یک نیروی چندملیتی به رهبری ایالات متحده پس از حمله صدام حسین به کویت به عراق حمله کرد و در پایان سال نیز اتحاد جماهیر شوروی فروپاشید.
در اواسط دهه ۱۹۹۰، واشنگتن بدون محدودیت تلاشی بلندپروازانه برای بازسازی جهان را با گسترش ناتو، ترویج شوک درمانی اقتصادی در کشورهای سابقاً کمونیستی و گسترش دموکراسی در سطح جهانی آغاز کرد. جورج بوش بر اساس این ایده که دموکراسی پادزهری برای تروریسم است، تلاشهایی موازی برای بازسازی جامعه عراق و ایجاد کشور فلسطین انجام داد که ناموفق بود. هدف اوباما از توافق برجام نیز تغییر خاورمیانه بود تا حداقل در خلیج فارس، ایران و همسایگانش در منطقه همکاری کنند. بنابراین میتوان این گونه نتیجه گرفت که هر وقت ایالات متحده از قدرت خود برای تغییر منطقه استفاده کرده، شکست خورده است.
بر اساس این نتیجهگیری، نویسنده در پایان توصیه میکند که با توجه به این الگوی شکست دولت بایدن باید از تلاش بلندپروازانه برای اصلاح سیاست آمریکا درباره فلسطین و ایجاد کشور فلسطین اجتناب کند و زمان، انرژی و منابع ایالات متحده بهتر است برای جلوگیری از تهدیدات علیه منافع آمریکا صرف شود تا مذاکراتی که احتمالاً پایان ناپذیر و بینتیجه خواهد بود.*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.