پیکر محمود جوادی‌پور نقاش نوگرای ایران،‌صبح امروز با حضور جمعی از هنرمندان و استادان هنرهای تجسمی ایران از مقابل موزه هنرهای معاصر تهران به سمت قطعه هنرمندان بهشت‌ زهرا (س) بدرقه شد.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، مراسم بدرقه پیکر نقاش نوگرای ایران در فضای باز موزه هنرهای معاصر تهران در حالی برگزار شد که جمع کثیری از هنرمندان مختلف در عرصه هنرهای تجسمی و مسئولان هنری کشور حضور داشتند.

 

* هنر ایران یکی از بزرگترین هنرمندان قرن اخیرش را از دست داد

احسان آقایی سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران در آغاز این مراسم در سخنان کوتاهی درباره این هنرمند فقید گفت: هنر ایران یکی از بزرگترین هنرمندان یک قرن اخیر خود را از دست داده است و این گواه 70 سال عمر هنری محمود جوادی‌پور است.

آقایی اضافه کرد: استاد جوادی‌پور در نقاشی معاصر ایران،‌چاپ دستی، تصویرگری، نقاشی‌خط، گرافیک و ... تلاش‌های ارزنده‌ای داشته است ولی آن چه او را متفاوت از دیگران می‌کند، تلاش او در دو عرصه تولید آثار هنری و آموزش است. همان طور که می‌دانید حضور او در دانشگاه تهران موجب راه‌اندازی رشته گرافیک در دانشگاه تهران شد و در زمینه نقاشی نیز حضور او و دیگر دوستانش موج نو هنر ایران را به دنبال داشت.

سرپرست موزه هنرهای معاصر تهران تأکید کرد: جوادی‌پور جایگاه فراتری در هنر ایران دارد و او به آن چه که استحقاق او بود، نرسید. حضورش در برنامه‌ها و مراسم‌های مختلف موزه هنرهای معاصر تهران موجب دلگرمی و انرژی مضاعف بود.

آقایی در خاتمه به آخرین اثر محمود جوادی‌پور اشاره کرد وگفت: آخرین تابلو او یک اثر نقاشی‌خط با شعری از خیام نیشابوری با این مضمون است که : جامی است که عقل آفرین می‌زندش/ صد بوسه زمهر بر جبین می‌زندش/ استاد ازل بین که چنین جام لطیف/ می‌سازد و باز بر زمین می‌زندش.

ابراهیم جعفری هنرمند نقاش و از دوستان محمود جوادی‌‌پور نیز در سخنان کوتاهی درباره او گفت: کلاس درس او جایی است برای آزادی‌ها و افزایش احساسات هنرمند و من به این احساس در کلاس‌های ایشان می‌رسیدم.

وی با اشاره به خاطراتی که با جوادی‌پور داشته است شعری را در رثای او خواند.

 

* قدردانی از هنرمندان در زمان حیاتشان

 

حمید شاه‌آبادی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز که در این مراسم حضور داشت ضمن تسلیت به جامعه هنری و خانواده این هنرمند در سخنانی درباره محمود جوادی‌پور گفت: جوادی‌پور چهره فرهیخته‌ای است که زندگی او برای همه جوانان هنرمند درسی است. او تا 92 سالگی حضورش در عرصه هنری شاداب و پرتوان بود و روزهای آخر عمرش مداوم در کارگاه هنری خود حضور فعال داشت و در عمل خود به نسل جدید هنر و راه و رسم هنرمندی می‌آموخت.

وی افزود: یک سال و اندی پیش در موزه هنرهای معاصر تهران بزرگداشتی برای این هنرمند برگزار شد و گمان نمی‌کردیم که به این زودی در همین محفل شاهد مراسم درگذشت و یادبود او باشیم.

شاه‌آبادی تأکید کرد: جوادی‌پور هنرمند نقاش نوگرای ایران و صاحب سبک خاص خود بود و فرهیختگان بسیاری نزد او تربیت شدند،‌ما هم امیدواریم که در زمان حیات دیگر هنرمندان پیشرو و تأثیرگذار قدردان آن‌هایی باشیم که نامشان باعث اعتلای هنر ایران و افتخار این سرزمین بوده است.

شاه‌آبادی در خاتمه درگذشت محمود جوادی‌پور را صدمه‌ای بزرگ برای هنر ایران عنوان کرد.

 

* آثار جوادی‌پور سراسر شفقت و انسانیت است

آیدین آغداشلو هنرمند نقاش و کارشناس آثار هنری در بخش دیگری از این مراسم پشت تریبون قرار گرفت و درباره محمود جوادی‌پور گفت: همیشه گفته‌ام که در مراسم‌های سوگواری و یادبود رسم است که از فضائل و صفات حمیده عزیز از دست رفته صحبت کنیم و یا حتی غلو کنیم اما درباره محمود جوادی‌پور چنین امری لازم نیست.

وی افزود: برای من در طول عمر طولانی‌ام کمتر موردی بوده است که شخصیتی چنین مشفق، مهربان، بزرگوار و سلامت را از نزدیک دیده و شناخته باشم،‌لازم نیست صفاتی پیدا کنیم که در باب حاصل عمر او و امثالش بحث کنیم.

آغداشلو ادامه داد: جوادی‌پور برای من وجود عزیزی بود که هر بار دیدمش تعظیم کردم و خواستم دستش را ببوسم و حق اوست که همه شاگردانش دستش را ببوسند.

وی با بیان این که در حق هنرمندان پیشگام و تأثیرگذار کم کاری شده است گفت: منتقدان هنری ما در قید قیل و قال حال هستند در حالی که باید بنویسند، تحقیق کنند و از خود باقی گذارند.

آغداشلو به شعر خیام که در آخرین اثر محمود جوادی‌پور آمده است اشاره کرد و گفت: آدم‌های بسیاری از این آمدن و رفتن‌ها سودهایی حاصل کرده‌اند که تعیین میزان این سودها برای جامعه باید به دست اهل آن سپرده شود و آن‌ها به درستی آن را انجام دهند.

آیدین آغداشلو گفت: محمود جوادی‌پور نقش عمده‌ای در هنر معاصر ایران داشته است و او در زمانی کار کرد که معنای کارش برای مردم قابل درک نبود و جوادی‌پور و دیگر هم‌دوره‌ای‌های او نه تنها در این زمانه کار هنری کردند بلکه اقدام به تأسیس و راه‌اندازی گالری هم کردند و در عمر طولانی و پربار خود ثمراتی به طور غیر مستقیم دریافت کرد.

این کارشناس آثار هنری همچنین با بیان این که درباره آثار جوادی‌پور صحبت زیادی نشده است گفت: کیفیت آثار او مورد بررسی قرار نگرفته است و درباره اغلب آثار او که درباره محبت عام نسبت به مردم و جامعه‌اش بود،‌کمتر حرف زده شده است.

آغداشلو،‌آثار جوادی‌پور را در نهایت شفقت و انسانیت دانست و گفت: این معنا در تمامی آثار او موج می‌زند و از نظر من جوادی‌پور یکی از انسان‌ترین و شریف‌ترین کسانی بود که در زندگی‌ام شناختم، هیچ گاه سخنی در رد دیگری از او نشنیدم و برخورداری از  عمری طولانی  همراه با چنین حراست از شرافت و انسانیت امر نادری است و من امیدوارم که ثمره وجود او در جامعه هنری ما شناخته شود و ما هم در ایام سالخوردگی بدون بغض،‌کینه و سخت‌گیری به خود و دیگران نام شریف از خود به یادگار بگذاریم.

دعایی مدیر مسئول روزنامه اطلاعات نیز در این مراسم حضور داشت که در سخنانی گفت: از تعابیر زیبایی که برای استاد جوادی‌پور به کار رفت لذت بردم و غبطه خوردم به این زندگی پربار و پر برکت ایشان، کسی که در عمر طولانی خود کسی را نیازرده و از احسان دریغ نکرده است و حالا در مراسم درگذشت او چنین به زیبایی از او یاد می‌شود.

او تصریح کرد: در روایت داریم که اگر کسی در آخرین لحظات حیاتش جمعی از او به نیکی و زیبایی سخن بگویند،‌خداوند به شهادت آن یارانش گواهی می‌دهد و چه گواراست که چنین زیبا از این هنرمند یاد می‌شود.

 

* احمد اسفندیاری دوست نزدیک جوادی‌پور را دریابیم

عباس مشهدی‌زاده هنرمند نقاش نیز درباره محمود جوادی‌پور گفت: جوادی‌پور کرمانی بود همان طور که استاد صنعتی کرمانی بود و این نشان می‌دهد که کرمان خطه فرهنگسازی است.

وی با اشاره به دیگر هنرمندان در قید حیات گفت: از مهربانی‌های او همین را اشاره کنم که همه ما تقریباً از احمد اسفندیاری دیگر نقاش نوگرای ایران بی‌خبریم و این جوادی‌پور بود که مرتب به دیدارش می‌رفت و خاطرم هست که حدود دو هفته قبل با من تماس گرفت و از رفتنش به آلمان گفت و این که بعد از بازگشت با من کار مهمی دارد که تصور می‌کنم درباره احمد اسفندیاری بود.

مشهدی‌زاده گفت: ما هنرمند نازنینی را از دست دادیم ولی اکنون با مهرتان به احمد اسفندیاری توجه کنید که حالا رنجور در خانه نشسته است.

مشهدی‌زاده با تأکید بر صحت سخنان آیدین آغداشلو درباره جوادی‌پور گفت: همه سخنان آ‌یدین آغداشلو امضای من را نیز به همراه دارد و درباره این استاد گرانقدر می‌توانم بگویم که جوادی‌پور نسیم دوست‌داشتنی فصل بهار بود که در دشت هنرمان می‌وزید و ما آن را از دست دادیم.

 

* حمایت از هنرمندان پیشکسوت پیش از رفتنشان

سیدعباس عظیمی مدیر عامل مؤسسه حمایت از هنرمندان پیشکسوت نیز در این مراسم گفت: از دست دادن استاد جوادی‌پور ضایعه بزرگی برای جامعه هنری ماست و او نیز همچون دیگر هنرمندان پیشکسوت سرمایه‌های معنوی کشور ما محسوب می‌شوند که تلاش ما حفظ شأن و مقام آن‌هاست.

عظیمی با اشاره به مؤسسه حمایت از هنرمندان پیشکسوت گفت: این حق همه هنرمندان پیشکسوت ایران است که مؤسسه‌ای برای حمایت از آن‌ها وجود داشته باشد همان طور که در کل دنیا مرسوم است و به امورات آن‌ها رسیدگی شود.

وی افزود: با نهادهای خصوصی و دولتی بسیاری رایزنی کردیم برای آن که بتوانیم حق مطلب را در حق هنرمندان پیشکسوت ادا کنیم، این مؤسسه نیاز به حمایت و تعامل فکری همه نهادهای خصوصی و دولتی دارد و امیدواریم که با کمک خود هنرمندان بتوانیم به همه آن‌ها در بخش‌های مختلف هنر کشور از جمله تئاتر،‌موسیقی، هنرهای تجسمی و ....کمک کنیم.

مدیرعامل مؤسسه حمایت از هنرمندان پیشکسوت در خاتمه ابراز امیدواری کرد تا پیش از آن که با هنرمندان پیشکسوت خداحافظی کنیم،‌بتوانیم به آن‌ها سلام کنیم.

محمدحسین حلیمی هنرمند نقاش و مجسمه‌ساز نیز لحظاتی درباره فضائل و نیکی‌های شخصیتی و هنری محمود جوادی‌پور سخن گفت.

منصوریان مدیر عامل مؤسسه خیریه حمایت از بیماران توان‌یاب نیز آخرین سخنران این مراسم بود که به فعالیت‌های خیرخواهانه جوادی‌پور اشاره کرد و گفت: استاد جوادی‌پور تعدادی از آثارشان را به مؤسسه ما هدیه کرده‌اند تا صرف مایحتاج کودکان نیازمند و بیماران ایدز شود.

در پایان این مراسم، نماز میت به امامت محمود دعایی اقامه شد و سپس پیکر محمود  جوادی‌پور به همراه دوستدارانش به سمت قطعه هنرمندان بهشت‌ زهرا (س) بدرقه شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس