به گزارش مشرق به نقل از فارس، سرزمین ایران طی تاریخ تمدن پنج هزار ساله خود همواره با فراز و نشیبهای زیادی مواجه بوده است و بهعلت ثروت فراوان ایران قدرتهای دیگر همواره چشم طمع به آن اندوختهاند، اما رشادت مردان غیور پارسی بیشتر متجاوزان را از عمل خود پشیمان کرده است.
نمونههای سرافکندگی متجاوزان و تعظیم آنان در مقابل شیرمردان ایران بر بسیاری از کتیبههای موجود از جمله کتیبه بیستون و طاقبستان نقش بسته است.
در برهههایی از زمان بهعلت عدم کفایت پادشاهان، ایران زمین شاهد استیلای بیگانگان بوده و یک نمونه آن پیکره سنگی هرکول یکی از خدایان محبوب یونان باستان در کنار شاهراه شرقی - غربی جاده ابریشم در محوطه تاریخی بیستون است.
این تندیس مردی قوی هیکل با موها و ریش مجعد را نشان میدهد که بر روی پوست شیری با سکویی به عرض 2 متر و بیست سانتیمتر بر روی پهلوی چپ بهصورت نیم خیز قرار دارد در حالیکه پیالهای در دست چپ و دست راست را بر روی پای راست نهاده است.
در پشت تندیس کتیبهای به زبان یونانی و درخت زیتونی که کماندان و تیردانی به آن آویزان است و گرز مخروطی شکل گرهداری که برجستگی نمایانی دارد، موجود می است.
این پیکره در سال 1337 در حین احداث جاده کرمانشاه - همدان توسط کارگران از زیر خاک بیرون کشیده شد و قدمت این اثر به تاریخ 153 قبل از میلاد همزمان با سلطنت مهرداد اشکانی بر میگردد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار فارس در کرمانشاه گفت: بعد از حمله اسکندر مقدونی به ایران که منجر به سقوط پادشاهی هخامنشیان شد، فرهنگ بومی و اصیل ایرانی در سایه فرهنگ یونانی قرار گرفت که در زمان سلوکیان و پارتیان این تاثیر بسیار چشمگیر بوده است، زیرا سلوکیان خود را دوستدار و از نژاد یونانیان میدانستند.
جلیل رحیمی ادامه داد: از این باب در تفکرات مختلف هرکول نماد قدرت یونانیان است و این نماد به مردم ابران نیز تسری نمود.
مسئول روابط عمومی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه نیز اظهار داشت: منطقه تاریخی بیستون که در قدیم به وجه تسمیه بغستان به معنی جایگاه خدا شناخته میشد، از جایگاه مذهبی خاصی در ادوار تاریخ برخوردار بوده است، از اینرو مجموعهای از آثار تاریخی چه پیش از اسلام و چه بعد از اسلام در بیستون داریم که در تمامی ادوار بهصورت گاهنگاری ثبت شده است.
احمدینصر بیان داشت: بعد از کتیبه داریوش که از آن بهعنوان بیلبورد تبلیغاتی پادشاهان ایران یاد میشود و اهمیت شاهراه بیستون که پل ارتباط بین شرق و غرب بود هرکول را با زاویهبندی مناسب و رو به دریاچه و جاده بهعنوان ناظر بر این مسیر تعبیه کردهاند که میتوانسته با نگاهش این مسیر و مجموعه بیستون را قدرتمندانه حفظ کند. وی با بیان اینکه تندیس هرکول سالانه شاهد حضور گردشگران زیادی از اقصی نقاط داخل و خارج از کشور ماست، گفت: این آثار تاریخی موجب اشتغال و درآمدزایی برای اهالی بومی منطقه شده است.
یکی از اهالی بومی و ساکن این منطقه درباره مجسمه هرکول گفت: این تندیس از زمان کشف تاکنون دچار اندک تغییراتی شده و در سالهای قبل سر مجسمه مفقود شد ولی بعد از یافتن سر در نزدیکیهای اثر به علت صدمات وارده مورد ترمیم و بازسازی قرار گرفت و دوباره به شکل اول بازگشت.
لزوم حفظ و پاسداری از آثار تاریخی هر کشور که پیشینه آنرا نشان میدهد بر هیچ کسی پوشیده نیست. مجسمه هرکول با وجود گذشت زمان و عوامل طبیعی، مانند برف و باران و تعرض قاچاقچیان آثار باستانی، سر جای خود باقی مانده و این وظیفه مردم و مسئولان است که با نگاه دلسوزانه در راستای بقای آن همکاری لازم را بهعمل بیاورند.