به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، تحقیقات جدیدی در دانشگاه UCBS و دانشگاه نیومکزیکو بر روی مردم سیمن از مناطق بولیوی انجام شده که نتایج جالبی در بر داشته است.
در گزارشی که از نتایج این تحقیق حاصل شده، آمده است: بیماریهای قلبی دلیل عمده مرگ و میر در آمریکاست و زندگی بدون تحرک عامل اصلی بروز این بیماریهاست. با این وجود در بین مردم سیمن که جمعیتی در بولیوی در حوزه آمازون هستند، نشانهای از بیماری قلبی وجود ندارد، آنها کلسترول پایینی دارند، چاقی مفرط در بین آنها نادر است و از دخانیات استفاده نمیکنند.
این نتیجه تحقیقات در دانشگاه UC سانتا باربارا و دانشگاه نیومکزیکو است در این تحقیقات شکارچیان و باغداران را مورد مطالعه قرار دادند تا بفهمند دنیای مدرن چه تاثیری بر فعالیت فیزیکی آنها گذاشته است، آیا با این تغییرات که در دنیای مدرن ایجاد شده، چاقی، فشار خون و بیماریهای قلبی افزایش یافته و چگونه میتوان از این یافتهها برای بهتر شدن شرایط بزرگسالان آمریکایی استفاده کرد. این تحقیقات در فوریه 2013 در مجله plus one به چاپ رسید.
طبق گفته مایکل گورون استاد انسانشناسی در دانشگاه UCSB و مدیران تحقیقات، فعالیت فیزیکی یا نبود آن نمیتوانند تنها عاملی باشد که به چاقی مفرط و چربی بدن در بین مردم سیمن مربوط است. با وجود اینکه مردم سیمن زندگی فعالی دارند اما این تنها عامل نبود بیماریهای مزمن در بین آنها نیست. فعالیت فیزیکی زیاد میتواند در رفع بیماریهای قلبی و دیابت مفید باشد اما این جادوی سالم بودن مردم سیمن نیست.
گورون که مدیر بخش علمی انسانشناسی و آمارنگاری است میگوید: مردم بومی سیمن بسیار فعال هستند. بعضیها معتقدند که تنها با فعالیت فیزیکی میتوان سلامت قلبی داشت، آنها میگویند که مردم سیمن به اندازه دوندگان ماراتن فعالیت دارند، ما میزان فعالیت آنها را اندازهگیری کردیم و این ادعا درست نبود.
گورون و گروه تحقیقاتیش میزان فعالیت فیزیکی زنان و مردان سیمن را در طول 24 ساعت اندازهگیری کردند، آنها از شتابسنج، دستگاه اندازهگیری ضربان قلب و دیگر دستگاهها استفاده کردند و دریافتند که با وجود اینکه فعالیت فیزیکی مردم سیمن از متوسط مردم آمریکا بیشتر است، فعالیتشان آنقدر شدید نیست که آنها از مردم پیشرفته جدا کنیم.
گورون میگوید: ما متوجه شدیم که مردم سیمن مانند ورزشکاران آمریکایی فعالیت شدید ندارند، در واقع آنها زمان زیادی را صرف فعالیت فیزیکی شدید نمیکنند اما به جای آن زمان زیادی را صرف فعالیت آرام و متعادل میکنند. در حقیقت میتوان گفت آنها مردم بیفعالیتی نیستند.
همچنین محققین مشکلات مربوط به چاقی مفرط و شاخصهای جرم بدن را اندازهگیری کردند.
گورون میافزاید: یکی از نظرات این است که ما نسبت به قبل کمتر فعالیت میکنیم به همین دلیل چاقتر میشویم اما این نظریه بحثبرانگیز است. افراد هرچقدر چاقتر باشند باید وزن بیشتری را جابهجا کنند و حتی اگر فعالیت کمی داشته باشند باید انرژی بیشتری بررای حرکت مصرف کنند.
آزمایشات تجربی نشان میدهند که حتی زمانی که افراد سعی میکنند تا فعالیت فیزیکیشان را افزایش دهند در مدت 3 ماه وزن آنها تغییر زیادی نمیکند یا اینکه تغییر میکند و دوباره به وزن اولین بازمیگردد. این اتفاق به این دلیل است که با افزایش فعالیت بدنی اشتها نیز افزایش مییابد و حتی ممکن است بیشتر از میزانی که فعالیت بدنی را افزایش دادهایم، غذا را افزایش دهیم و افزایش وزن صورت بگیرد. وقتی شاخص جرم بدن و میزان فعالیت فیزیکی را بررسی میکنیم. متوجه میشویم که هیچ ارتباطی بین آنها وجود ندارد. افراد با شاخص جرم بدن بیشتر نسبت به افراد با شاخص جرم بدن کمتر، فعالیت ندارند.
یافتهها نشان میدهد، این میزان غذای دریافتی است که عامل اصلی چاقی مفرط در دهههای اخیر است، نه فعالیت فیزیکی. یافته مهم دیگر که با بررسی مردم شهرها و روستاها به دست آمده این است که میزان فعالیت فیزیکی به مدرن شدن مربوط نیست.
این یافتهها، با یافتههای دیگری که در جوامع دیگری انجام شده متفاوت است. آنها نشان میدادند که حتی کوچکترین تغییرات اقتصادی و اجتماعی میتواند بر فعالیت فیزیکی، نوع تغذیه و بیماریهای مزمن در بین مردم تاثیر بگذارند.
گورون میگوید: مردم سیمن حتی در بافرهنگترین مناطقش که اسپانیایی صحبت میکنند و دستمزدهای خوبی میگیرند، باز هم در زمین کار میکنند، ماهیگیری میکنند، کارهای سخت و بدنی انجام میدهند، در واقع از نظر فیزیکی فعال هستند و مدرن شدن این روش زندگی آنها را تغییر نداده است. زنان سیمن فعالیتهای سنگین انجام نمیدهند و مدرن شدن تاثیری بر میزان فعالیتشان نگذاشته با این وجود به نظر میرسد متوسط وزن آنها افزایش داشته است. مردان سیمن همیشه فعالتر از زنان این منطقه بودند و کمتر اضافه وزن داشتند بنابراین نمونههای کمی از فشار خون بالا و بیماریهای مزمن قلبی عروقی در بین زنان این منطقه وجود دارد و این مسئله با آنچه در بین جوامع آمریکایی دیده میشود در تناقض است.
تحقیقاتی که در گذشته به بررسی رابطه بین مدرن شدن جوامع و بیماریهای مختلف پرداختهاند، نشان میداد که حتی تغییرات کوچک در مسائل اقتصادی و اجتماعی در سلامتی مردم تاثیرگذار است اما تحقیقات جدید نتایج متفاوتی را در بر دارند.