به گزارش مشرق ، علی باقری این مطلب را پنجشنبه شب در گفتوگوی ویژه خبری سیما با موضوع ˈبررسی ابعاد دور تازه مذاکرات ایران و 1+5 در آلماتیˈ بیان کرد.
وی با یادآوری مذاکرات انجام شده در طی سال جاری میان ایران و گروه 1+5 ، گفت: در تمام این مذاکرات جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر سه اصل ˈمنطقˈ ، ˈابتکارˈ و ˈاقتدارˈ گام برداشته و به نحوی عمل کرده که تا 1+5 منطق ایران در موضوع هسته ای را بپذیرد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات مسکو، بستهای پیشنهادی در پنج محور به اعضای 1+5 ارایه کرد که برای بررسی این بسته پیشنهادی و رفع ابهام طرف مقابل، نشستی 16 ساعته با حضور کارشناسان دو طرف در استانبول برگزار شد.
وی ادامه داد: بعد از این نشست، جلیلی و کاترین اشتون نیز نشستی را در استانبول برگزارکردند. هدف از این نشست این بود که طرف مقابل با توجیه شدن و رفع ابهام، بتواند گزینهها و پاسخهای واقعبینانهای را به پیشنهادهای ایران بدهد.
باقری خاطرنشان کرد: بعد از مذاکرات مسکو، بیش از 8 ماه زمان برد تا گروه 1+5 بتواند پاسخی به پیشنهادهای ایران ارایه کند. یکی از دلایل این تاخیر از سوی طرف مقابل، بررسی ابعاد پیشنهادهای ایران بود؛ هرچند که برخی عملکردها و اظهارنظرهای آنها ما را به سمت دیگری رهنمون میکند.
وی با اشاره به سخنان چند ماه گذشته ˈجو بایدنˈ معاون رییس جمهوری آمریکا در جمع یهودیان، گفت: این مقام آمریکایی در جمع یهودیان اعلام کرد که در آینده نزدیک تحریمهای فلج کننده علیه ایران اعمال خواهد شد به نحوی که تا چند ماه ضربات ویران کننده اقتصادی بر این کشور وارد خواهد شد که در نتیجه آن، ایران از دستیابی به توانمندی هستهای محروم میشود.
وی ادامه داد: وقتی بعد از سخنان صریح این مقام آمریکایی، تحریمهای شدید مالی و بانکی علیه کشورمان از سوی اروپا و آمریکا اعمال شد، آنها انتظار داشتند که با پاسخ ندادن به پیشنهاد 5 محوری ایران در مسکو، با اعمال فشار و تحریمهای شدیدتر، ایران در خواستههای به حق خود انعطاف به خرج داده و به تقاضای نامشروع آنها تن بدهد.
معاون دبیرکل شورای عالی امنیت ملی افزود: اما با درایت رهبر معظم انقلاب و ملت ایران، نه تنها خواستههای آنها محقق نشد بلکه کشورمان در بخش عملی از جمله در زمینه هستهای به پیشرفتهای مختلفی هم دست یافت.
وی، پیشرفتهای عملی کشور بویژه در بخش هستهای و فضایی، برگزاری جنبش عدم تعهد در کشور و ریاست بر این سازمان بزرگ و حضور پرشور مردم در عرصههای اقتصادی بویژه در راهپیمایی 22 بهمن را از جمله عوامل مهمی برشمرد که اثرات زیادی در کسب نتیجه در مذاکرات آلماتی داشته است.
وی خاطرنشان کرد: این مسایل سبب شد تا طرف مقابل در مذاکرات آلماتی، پاسخهایی به پیشنهادات ارایه شده ایران در مسکو بدهد که به دیدگاههای کشورمان نزدیک باشد.
** سیاست گروه 1+5 در مقابل ایران استفاده از راهبرد ˈفشار در کنار گفتوگوˈ است
باقری با تشریح اقدامات غربیها نسبت به خواستههای به حق جمهوری اسلامی ایران گفت: سیاست آنها استفاده از راهبری دو مسیره یعنی ˈفشار و گفتوگوˈ در کنار هم است. اما آنها به این موضوع پی بردند که در مسیر بنبست قدم برمیدارند و راه تعامل با ایران، همکاری منطقی است.
به گفته وی، پیش از پاسخهای گروه 1+5 به پیشنهادهای ایران در آلماتی، آنها در مذاکرات گذشته به صورت کلی، پیشنهادهایی را ارایه میدادند و رفع تحریمها و خواستههای به حق ایران را در چارچوب اجرای قطعنامههای سازمان ملل علیه کشورمان میدانستند.
معاون دبیرکل شورای عالی امنیت ملی افزود: پیشنهادهای ایران در مسکو سبب شد تا آنها در مذاکرات آلماتی از پاسخهای کلی صرفهنظر کرده و وارد ˈمصادیقˈ شوند. در واقع برخلاف مذاکرات بغداد، پاسخهای آنها درباره پیشنهادهای ایران تا حد زیادی مغایر با حقوق کشورمان در زمینه هستهای نبود.
وی با بیان اینکه پاسخهای گروه 1+5 به پیشنهادهای ایران در مذاکرات آلماتی تامینکننده نظرات کشورمان نخواهد بود، خاطرنشان کرد: برای بررسی ابعاد پاسخهای 1+5 و چگونگی رسیدن به توافق مقرر شد نشست کارشناسی دو طرف در 28 اسفند ماه در استانبول برگزار شود.
** شروط ایران برای رسیدن به توافق با گروه 1+5
باقری ادامه داد: به اعضای گروه 1+5 گفتیم برای رسیدن به توافق باید سه عنصر در مذاکرات تدوین شود.
وی افزود: در ابتدا باید دو طرف یک اصول را در مذاکرات خود بپذیرند. در واقع ضمن داشتن حسن نیت، اقداماتی که ناقض حقوق یکدیگر باشد را انجام ندهند.
معاون دبیرکل شورای عالی امنیت ملی، عنصر مهم دیگر را ˈترسیم افق آینده و حرکت دو طرف براساس آنˈ عنوان کرد و گفت: جمهوری اسلامی ایران چیزی بیشتر از حقوق هستهای خود نمیخواهد و هیچ شرطی را در این زمینه نمیپذیرد.
وی یادآور شد: اساس نگاه ایران ، مخالفت با سلاح های هستهای است که بارها به طور رسمی آن را اعلام و تاکید کرده که طرف مقابل باید به طور رسمی حق غنیسازی ایران را بپذیرد.
باقری، عنصر سوم را ˈگام برداشتن هم وزن و هم جنس دو طرف در مذاکراتˈ بیان و تاکید کرد: ایران و گروه 1+5 باید براساس اقدام متقابل و گام به گام حرکت کنند. از این رو اگر این روند رعایت شود، میتوانیم وارد بحث کارشناسی پاسخهای آنها به پیشنهادات ایران در مسکو شویم.
** ابتکاری که تعجب گروه 1+5 را برانگیخت
این مقام شورای عالی امنیت ملی درباره مذاکرات آلماتی نیز اظهار داشت: وقتی طرف مقابل در روز نخست مذاکرات آلماتی اقدام به ارایه پاسخهایی به پیشنهادهای مطرح شده کشورمان (در مذاکرات مسکو) کرد، در روز دوم گفتوگوها ابتکار طرف ایرانی سبب تعجب آنها شد.
وی افزود: طرف ایرانی در روز دوم مذاکرات، توانست پاسخهای ارایه شده از سوی گروه 1+5 را در قالب پیشنهادهای مسکو، بازآرایی کند.
باقری ادامه داد: منظور از این بازآرایی آن است که نمایندگان ایران در مذاکرات اینگونه طرف مقابل را توجیه کردند که ˈپاسخ گروه 1+5 چگونه میتواند در پازل پیشنهادهای ایران قرار گیرد.ˈ
وی خاطرنشان کرد: این مساله سبب شد تا دستور نشست کارشناسی به منظور رفع ابهامها، در اسفند ماه در استانبول مشخص شود.
وی با یادآوری اینکه گروه مذاکره کننده ایران پیش از دولت نهم در اثر نداشتن اصل ˈمنطق از طریق ابتکار و مبتنی بر اقتدارˈ در برابر خواستههای غرب و آژانس تن به وادادگی داد، افزود: این مساله سبب شد تا در آن دوران از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی 6 قطعنامه علیه کشورمان صادر شود.
معاون دبیرکل شورای عالی امنیت ملی خاطرنشان کرد: اما با تحولی که در دولت نهم و دهم در روند تعامل با طرف غربی رخ داد، جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات خود سه اصل ˈمنطق، ابتکار و اقتدارˈ را سرلوحه قرار داد و تاکید کرد که چیزی بیش از حقوق خود در چارچوب آژانس و معاهده ان.پی.تی نمیخواهد.
وی ادامه داد: پیش از دولت نهم، در مذاکرات ایران و طرف غربی هیچوقت طرح پیشنهادی از سوی کشورمان مطرح نشد و همیشه ابتکار عمل با غرب بود اما از مذاکرات مسکو به این سو، طرف ایرانی ابتکار عمل را در دست گرفت و پیشنهادهای خود را به آنها ارایه کرد تا آنها پاسخگو باشند.
** گروه 1+5 مراقب باشد در دام رژیم صهیونیستی نیافتد
معاون دبیرکل شورای عالی امنیت ملی در ادامه درباره نگرانی رژیم صهیونیستی و گروههای تندرو غربی درباره تعامل گروه 1+5 با ایران در مذاکرات آلماتی نیز گفت: رژیم صهیونیستی همیشه نشان داده که عامل بحران در منطقه و ناقض حقوق و اصول بینالمللی است.
وی افزود: براین اساس این رژیم تلاش خواهد کرد توافق ایران و گروه 1+5 را دچار اختلال کند اما طرف غربی باید هوشمند باشد که در بازیهای این رژیم قرار نگرفته و با هزینه خود، منافع نامشروع رژیم صهیونیستی را فراهم نکند.
کد خبر 197750
تاریخ انتشار: ۱۱ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۲
- ۱ نظر
- چاپ
معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با بیان اینکه پاسخ گروه 1+5 به پیشنهادهای ایران در مذاکرات آلماتی، فضا را برای ایجاد اخلال از سوی رژیم صهیونیستی تنگتر کرده است، گفت: اکنون طرف غربی در آزمون بزرگی قرار دارد که میتواند بخوبی از آن عبور کند.