به گزارش سرویس فرهنگی مشرق به نقل از فارس، هفتمین دوره نمایشگاه کتاب ریاض از سهشنبه گذشته در حالی برگزار شده است که به گزارش برخی منابع خبری از جمله خبرگزاری شعر و ادب عربی سال جاری با سالهای گذشته تفاوت اندکی داشته است.
سالهای گذشته «محتسبها» که به گفته پلیس دینی عربستان یا همان «هیئت امر به معروف و نهی از منکر» ربطی به آنها نبودند، با حضور در این نمایشگاه با بررسی کتابها آنها را از نمایشگاه جمع میکردند.
* آزادی ورود همزمان زنان و مردان به نمایشگاه کتاب ریاض
همچنین در سالهای گذشته زمان حضور مردان و زنان در نمایشگاه معین بود اما امسال هیچ محدودیتی در این زمینه لحاظ نشده است.
پیش از آغاز این جشنواره، شیخ عبداللطیف آلالشیخ رئیس هیئت امر به معروف عربستان سعودی گفته بود: خرید و فروش در نمایشگاه کتاب برای زنان و مردان در یک وقت آزاد است البته به شرط آنکه منکری رخ ندهد.
وی همچنین افزوده بود: ماموران هیئت امر به معروف هیچ کتابی را جمع آوری نمیکنند مگر آنکه دو وزارت فرهنگ و اطلاعرسانی دستوری در این باره صادر کرده باشند.
* تحریم نمایشگاه کتاب ریاض از سوی مفتیان وهابی
اما با انتشار این خبر مفتیان وهابی چون «شیخ عبدالرحمن البراک» نمایشگاه امسال ریاض را «سنت سیئه» خواندهاند و خواستار تحریم آن شدهاند و خواستار هشیاری نمایشگاه ریاض درباره فتنه کتابها و فتنه زنان شد.
همچنین ناشران و مسئولان غرفهها نامههای الکترونیکی مجهولالهویهای دریافت کردهاند که از آنها خواسته شده از مشارکت در نمایشگاه کتاب ریاض دوری جویند.
ناشران نیز از این تصمیم دولت سعودی خوشحال شده بودند و گفته بودند که بانوان نویسنده را برای حضور در این نمایشگاه دعوت کردهاند.
* ممنوعیت حضور زنان فروشنده در غرفههای نمایشگاه ریاض
اما با همه این احوال روز گذشته قانون جدیدی در نمایشگاه کتاب ریاض وضع شد که از فروشندگی زنان در غرفههای این نمایشگاه بهویژه در بخش کودکان ممانعت به عمل آورده است.
این اقدام موجب شکایت بسیاری از غرفهداران و ناشران شده است و گفتهاند کودکان با زنان فروشنده بیشتر از مردان همراهی میکنند.
اما مسئولان نمایشگاه گفتهاند: نمایشگاه کتاب فروشگاهی چون باقی فروشگاههای موجود در عربستان است و زنان نمیتوانند چون اماکن دیگر در این نمایشگاه نیز فروشندگی کنند.
این اتفاق با تعجب بسیاری از ناشران عرب از کشورهای دیگر منجر شده است و گفتهاند چه اشکالی دارد که زنان که سخن کودکان را بهتر میفهمند کتابها را به فروش برسانند.
نمایشگاه بینالمللی کتاب ریاض که در ده روز برگزار میشود مورد توجه تلویزیون این کشور قرار گرفته و برنامههای پخش مستقیم، فعالیتهای فرهنگی و مصاحبه با مسئولان و ادبا و پخش فیلمهای مستند و اخبار متنوع از نمایشگاه را دنبال میکند.