به گزارش مشرق به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت اطلاعات، برای این مقصود، هر شخص باید برای افزایش ایمنی خود، قواعد مربوط به امنیت فردی را بیاموزد. آشنایی هر یک از ما با برخی اقدامات خود حفاظتی، اولین گام برای دفاع و حفاظت شخصی در مقابل خطرات غیرقابل پیشبینی است.
توصیههای حفاظتی در محل سکونت و کار:
1- هرگز نسبت به آنچه که در اطراف شما رخ میدهد، بیاعتنا نباشید.
2- هرگز نسبت به حضور نیروهای خدماتی در محیط زندگی به صورت ناخواسته بیتفاوت نباشید.
همواره نسبت به حضور بیموقع، طولانی مدت و خارج از برنامه افرادی با پوشش نیروی خدماتی شهرداری، کارگران سیار و ... در کوچه و خیابان خود حساس باشید. دشمن ممکن است از طریق ارسال نیروهای خدماتی و... نسبت به شناسایی و آسیب رساندن به شما یا نزدیکانتان اقدام نماید.
3- هرگز فرزندان خردسالتان را حتی لحظهای در کوچه یا ورودی منزل برای بازی یا هر دلیل دیگر، تنها نگذارید.
کوچکترین فرصت میتواند احتمال آسیب رساندن افراد شیاد و آدمربا را به شما افزایش دهد.
4- هرگز افراد دوره گرد و ناشناس نظیر کارگر، فروشنده سیار و ... با منظورهای مختلف به منزل خود راه ندهید.
دشمن به منظور جمعآوری اطلاعات با پوششهای مختلف کارگری، در اطراف محیط زندگی شما حضور پیدا کرده تا با این پوشش به داخل منزل شما ورود نماید.
5- هرگز نسبت به پارک طولانی مدت اتومبیلهای متفرقه در اطراف محیط کار یا زندگی خود بیتفاوت نباشید.
اتومبیلهایی که به صورت طولانی و نامعلومی در اطراف محل کار شما پارک شده باشند، میتوانند متعلق به یک گروه متخلف، سارق یا حتی جنایتکار باشد.
6- هرگز کلیدهای محل کار، منزل، خودرو و سایر اماکن خود را در اختیار افرادی که اطمینان قطعی از او ندارید، قرار ندهید (حتی نزدیکترین افراد).
قرار دادن کلید در اختیار دیگران حتی برای یک لحظه امکان قالب گیری و ساخت کلید یدکی را برای آنها فراهم میسازد.
7- هرگز جهت تعویض یا تعمیر قفلهای محیط زندگی و کار خود، از افراد متفرقه استفاده ننمائید.
استفاده از افراد متفرقه جهت تعمیر قفلهای یک محیط میتواند عواقب جبرانناپذیری در پی داشته باشد؛ زیرا اینگونه افراد مهارت خاصی در باز کردن قفلها داشته و به راحتی میتوانند نمونههایی از کلیدها برای خود تهیه نمایند. تعویض مغزی داخل قفل کار چندان پیچیده ای نیست، سعی نمایید خودتان آن را تعویض نموده و یا به افراد مطمئن بسپارید.
8- هرگز محیط کار و زندگی خود را بدون اطمینان از قفل بودن دربها، رها نکنید.
9 -هرگز از وسایل ایمنی محیط زندگی و کار خود غافل نشوید.
همیشه نسبت به سیستمهای ایمنی منزل و محیط کار خود مانند (سیستمهای اطفای حریق، سنسورها، راههای اضطراری و .... ) توجه داشته باشید تا خدای ناکرده دچار عواقب آن نگردید.
توصیههای حفاظتی در رابطه با همسایگان:
یکی از روشهای ساده و بسیار خوب برای افزایش امنیت، برقراری روابط حسنه با همسایگان است. اغلب گفته میشود حصار خوب همسایگان خوب میسازد، ولی این شامل همه حقایق نیست؛ زیرا، همسایگان خوب حصارهای خوبی هستند. افرادی که شما را میشناسند احتمالاً وضعیت غیرعادی شما را نیز تشخیص میدهند و به کمکتان میآیند. به طور مثال اگر بدانند شما در مسافرت به سر میبرید، با شنیدن صدای مشکوک از منزلتان کنجکاوی نموده، با شما و یا با پلیس تماس خواهند گرفت. همسایگان ما معمولاً خودروهایی که در جلوی خانۀمان و یا در کوچه مقابل پارک مینمایند، یا حتی خودروهای برخی از میهمانان و بستگان ما را که به منزل ما تردد دارند، میشناسند. آنها با شناختی که از وضعیت ما دارند، میتوانند نگهبان خوب و مطمئنی برای اماکن ما باشند؛ بنابراین توصیههای زیر را مد نظر قرار دهید:
1- هرگز روابط خود با همسایگان را تخریب ننمایید. حتی اگر همسایهای به شما آزار میرساند، هرگز با او تندی و درگیری فیزیکی ایجاد نکنید. برای حل هر مشکل راههای متختلفی وجود دارد. شما دقت کنید تا بهترین یا کمضررترین راه را برای حل مشکل خود با همسایه انتخاب نمایید.
2- اگر به صداقت و امانتداری همسایهای که قصد دارید او را از سفر خود مطلع نمایید، تردید دارید. هرگز مقصد نهایی و زمان دقیق برگشت خود را آشکار ننمایید. به گونهای که هر روز تصور کند، به منزل برخواهید گشت. همسایهها به سرعت به عدم حضور شما پی میبرند، ولی با این وجود، چنانچه شما اطلاعاتی در اختیار آنها قرار ندهید، از زمان برگشت شما چیزی نخواهند فهمید.
3- - هرگز در مواقعی که قصد سفر طولانی مدت دارید و روابط شما با همسایگان مطلوب نیست، هیچ یک از آنها را از طولانی بودن سفر خود، مطلع ننمایید. حتی در مواقعی که فقط با برخی یا یکی از همسایهها، روابط خوبی ندارید، ترجیحاً برای احتیاط در برابر کنجکاوی او و جلوگیری از آسیب احتمالی، فقط اطلاعات ضروری را درباره علت عدم حضور خود، در اختیار همسایه ذی صلاح قرار دهید.
توصیههای حفاظتی در برخوردهای اجتماعی و حضور دیگران:
1- هرگز به افرادی که از پیشینه و اصل و نسبش اطلاع دقیقی ندارید، اعتماد نکنید.
2- هرگز به کسانی که بدون دلیل منطقی به شما ابراز علاقه میکنند، به ویژه غریبهها اعتماد نکنید.
3- اگر با افراد ناشناس قرار ملاقات دارید هرگز با او در مکانهای ناآشنا و خصوصی دیدار نکنید؛ زیرا افراد معمولاً در ملاء عام کمتر مورد حمله واقع میشوند.
4- هرگز دیگران را از اهداف کاری خود مطلع نکنید.
در صورتی که نیازی به اطلاع دیگران از اهداف کاری نباشد، هرگز اهداف و مراحل کار خود را برای دیگران بازگو نکنید. اطلاع دیگران از اسرار و اهداف کاری شما معمولاً باعث مشکلات لاینحلی خواهد شد که شما را به شدت پشیمان خواهد کرد.
5- هرگز نسبت به کنجکاوی دیگران در امور کاری خود بیتفاوت نباشید.
کنجکاوی دیگران در امور کاری شما ممکن است موجب دردسرهایی گردد. برخی افراد سودجو پس از اخذ اطلاعات لازم، اقدام به غصب عنوان شغلی و جایگاه اداری شما نموده و با نام شما از اعتماد مردم سوءاستفاده نموده و تحت عنوان حل مشکل اداری آنها، اقدام به کلاهبرداری نماید.
6- هرگز نسبت به اطلاع دیگران از مسائل کاری خود بی تفاوت نباشید.
در صورتی که متوجه شدهاید دیگران از مسائل محرمانه کاری شما مطلع شدهاند، آن را جدی بگیرید. زیرا ممکن است به نحوی به اطلاعات شما دسترسی یافته یا اطلاعات شما به سرقت رفته باشد.
7-هرگز نسبت به رفتار غیرعادی دیگران (سردی یا گرمی) نسبت به خود، بیتفاوت نباشید.
برخوردهای سرد میتواند حاکی از کدورتی باشد که قادر به بیان آن نیست یا شرایط مناسبی برای آشکار کردن آن فراهم نشده است. این کدورت تدریجاً مبدل به دشمنی خواهد شد؛ لذا قبل از اینکه بذر کینه و نفرت رشد نماید، سعی کنید از بیربط بودن رفتار غیرعادی دیگران نسبت به خود مطمئن شوید. گرمی و ابراز عطوفت غیرعادی نیز ممکن است ناشی از شکل گیری یک توطئه یا هدفی شوم باشد و ... .
8- هرگز در پی برقراری ارتباط با اتباع بیگانه و اعضای سفارتخانهها نباشید.
هرگونه ارتباط با اتباع بیگانه بدون اطلاع مسوولین چه در داخل و چه در خارج از کشور، ممکن است شما را اسیر دست اجانب و سرویسهای بیگانه نماید.
9- هرگز از وسایل ارتباطی اهدایی از سوی افراد استفاده نکنید.
یکی از بهترین روشهای دسترسی به اطلاعات شخصی یا ورود به حریم خصوصی افراد، اهدای وسایل ارتباطی مانند: دستگاه تلفن، نمابر، مودم، پرینتر، دستگاه کپی، گوشی موبایل و ... میباشد.
10- هرگز قفلهای رمزدار خود را در حضور دیگران باز نکنید.
هر قدر سرعت عمل شما در باز کردن قفلهای رمزدار بالا باشد، باز هم نمیتوان اطمینان داد که ذهن افراد حاضر نمیتواند آن را به خاطر بسپارد. افراد تیزهوش با یکبار نگاه کردن به نحوه باز کردن قفلهای رمزدار، میتوانند آن را به خاطر بسپارند.
11- هرگز در هنگام باز کردن قفلهای رمزدار، رمز قفلها را به زبان نیاورید.
بعضی افراد طبق عادت هنگام بازکردن قفلهای رمزدار رمزها را به زبان میآورند. این کار میتواند مخاطرات جدی برای آنها در برداشته باشد؛ زیرا در صورتی که افرادی در محیط حضور داشته باشند، به راحتی از اعداد رمز مطلع گردد.
12- هرگز در مکانهای عمومی، باز، ساکت و پابت با بستگان، دوستان و همکاران به بحث و گفتوگو نپردازید.
با توجه به متصور بودن دقت و توجه غریبهها به سخنان شما، هرگونه بحث و گفتوگو در این مکانها عواقب جبرانناپذیری خواهد داشت؛ لذا در صورت نیاز و ضرورت بحث به گفتوگو در این اماکن، حتماً در حال حرکت و آهستهتر صحبت کنید.
13- هرگز نیازمندیهای شخصی خود را نزد افراد غیرمطمئن بازگو نکنید.
بازگو کردن نیازهای شخصی نزد دیگران ارائه نقطه ضعفی از سوی شماست که غریبهها میتوانند از این نقطه ضعف سوءاستفاده کرده شما را مدیون خود نموده تا در مواقع نیاز از شما بهره کشی نمایند.
14- هرگز از اعداد مشخص مانند ( شماره تلفن،تاریخ تولد، شماره ماشین، سال تولد و ...) به عنوان رمز قفلهای رمزدار خود استفاده ننمایید.
معمولاً افراد به منظور سهولت در به خاطر سپردن رمزها از شمارههای شناخته شده استفاده میکنند. این امر کمک زیادی به افرادی میکند که میخواهند قفلهای رمزدار را باز کنند. پیشنهاد میشود رمز قفلهای خود را هر از گاهی تعویض نمایید تا امنیت قفلها بیشتر گردد.
15- هرگز رمز قفلهای خود را در جایی یادداشت نکنید.
بعضی از افراد به خاطر عدم اطمینان به حافظه خود رمزهای خود را یادداشت کرده و در جایی نگهداری میکنند. این کار ضریب اطمینان و حفاظت شما را به شدت کاهش میدهد؛ زیرا ممکن است این رمز بر حسب اتفاق در اختیار دیگران قرار گیرد.
16- هرگز به امید انجام معاملات پرسود، سرمایهگذاری در بورسهای خارجی و شرکتهای اقتصادی و ... ، پول خود را در اختیار حتی صمیمیترین دوست خود قرار ندهید.
چه بسا ممکن است دوست صمیمی شما به اشتباه خود واقف نبوده و مغلوب نیرنگ افراد شیاد و گروه های گلدکوئیستی شده باشد.
17- هرگز از به خاطر سپردن شماره تلفنهای ضروری غفلت نکنید.
همواره سعی کنید شماره تلفنهای ضروری خود را مانند (شماره تلفن روابط عمومی وزارت اطلاعات، فوریتهای پلیسی، اورژانس، آتش نشانی و ....) را به خاطر سپرده تا در مواقعی که دچار مشکل شده یا مورد نیازتان شد، به آنها دسترسی داشته باشید.
18- هرگز آمادگی جسمانی خود را از دست ندهید.
کسب آمادگی جسمانی علاوه بر سلامتی و نشاط، شما را در خطرات احتمالی یاری رسانده و در بعضی مواقع جان شما را از بعضی تهدیدات حفظ مینماید.
19- هرگز از مسائل عقیدتی غافل نشوید.
هیچگاه از ارتباط با خداوند غافل نشده و در کلیه امور از او یاری بجوئید. زیرا زندگی دنیوی بسیار پرپیچ و خم و مخاطره آمیز بوده و تنها او میتواند شما را در این راه یاری نماید.
توصیههای حفاظتی درخصوص خودرو:
تروریست نمیتواند بدون دسترسی به خودروی شما، بمب یا مواد منفجره را در آن کار بگذارد. به همین دلیل اتخاذ اقدامات حفاظتی در مورد سرقت خودروی شما در جاهایی که احتمال دارد هدف حمله تروریستی قرار بگیرید، کاملاً ضروری است؛ لذا به توصیههای ذیل توجه کنید:
1- همواره حتی اگر قصد دارید فقط لحظاتی خودروی خود را ترک کنید (برای خرید یا ...) شیشههایش را بالا کشیده و درب آن را قفل کنید. در صورت امکان، ماشین را به هنگام شب در خیابان رها نکنید.
2-چنان چه در محیطی ناامن و پرخطر قرار داشته یا سکونت دارید، درب باک را قفل کرده و درب لوله اگزوز را با سرپوشی ببندید. بدین ترتیب قراردادن مواد منفجره در خودروی شما مشکلتر میشود. نگذارید کسی در نبود شما به صندوق عقب ماشین دسترسی پیدا کند.
3- وقتی خودرو را در محوطهای باز پارک میکنید، قبل از خروج از ماشین، مراقب افراد مشکوک حاضر در محل و چشم هایی که شما را میپایند، باشید. در صورت مشاهده افراد مشکوک با ماشین از محل دور شوید.
4-وقتی ماشین را در محوطهای نامن پارک کرده و سپس به طرف ماشین برگشتهاید، ابتدا دور ماشین قدم زده و قبل از سوار شدن، اطراف آن را به دقت بررسی کنید. در مناطق پر خطر، شاید بد نباشد در جستجوی هر ردپایی از سیم یا نوار غیرعادی، زیر ماشین را خوب بگردید.
5- هرگاه متوجه حمله علیه خود شدهاید، باید بدون در اختیار داشتنِ زمان کافی برای سنجش تمامی پیامدهای احتمالی، تصمیمی لحظهای بگیرید. لذا برای تسریع تصمیمگیری در این زمینه، میتوانید از قبل در ذهن خود مشخص کنید که تحت شرایط مختلف و احتمالی، چه واکنشی خواهید داشت.
6- هرگز در هنگام حوادث رانندگی، خود را با طرف مقابل درگیر نکنید.
چنانچه حادثه در مناطق ناامن یا غریب برایتان رخ داده است، از پذیرفتن هرگونه پیشنهاد توسط طرف مقابل امتناع کرده و سعی کنید موضوع را توسط کارشناسان راهنمایی و رانندگی حل کنید. زیرا ممکن است پیشنهادهایی از قبیل تعمیر اتومبیل توسط طرف مقابل، اخذ آدرس منزل و مدارک شناسایی، شماره تلفن و غیره از طرف مقابل درخواست گردد. شما باید هشیارانه به این موضوعات توجه داشته باشید.
4-هرگز در هنگام رانندگی نسبت به اتومبیلهای پشت سر خود بیتفاوت نباشید.
هر فرد، ممکن است در معرض سوء قصد افراد ناباب واقع گردد؛ بنابراین، هوشیاری در هنگام رانندگی میتواند شما را از این موضوع مطلع کند. به خصوص اگر در ساعات مشخصی به محیط کار خود رفته یا آن جا را ترک میکنید.
توصیه های حفاظتی در نگهداری اسناد و مدارک شخصی:
1- هرگز نسبت به حمل وسایل و اسناد و مدارک شخصی خود از محیط زندگی و کار بیتفاوت نباشید.
برخی افراد در جیب، کیف و دیگر وسایل شخصی خود اسناد و مدارک یا کاغذهای یادداشت و ... قرار داده و به همراه خود حمل میکنند. این کار موجب میگردد افراد دیگر به طور تصادفی به این اسناد دسترسی پیدا کنند.
2- هرگز در محیطهای متفرقه کیف اسناد و مدارک را از خود جدا نکنید.
بعضاً مشاهده میگردد، برخی افراد کیف و اسناد و مدارک خود را در محیط کار دیگران گذاشته و برای کارهای متفرقه، مانند رفتن برای رفع حاجت و غیره محیط را ترک میکنند. در بعضی مواقع فراموش میکنند که وسایل خود را از اطاق دیگران بردارند؛ لذا هرگز اسناد و مدارک خود را در هیچ شرایطی از خود جدا نکنید تا دچار عواقب بعدی آن نگردید.
3- هرگز در مواقع غیرضروری اسناد و مدارک را به همراه خود حمل نکنید.
بعضی افراد عادت به حمل اسناد و مدارک غیرضروری داشته و گاهی اوقات آنها را در داخل اتومبیل گذاشته و به خرید یا کارهای متفرقه میروند. به همراه داشتن اسناد و مدارک همیشه مسوولیت افراد را نسبت به حامل آنها سنگینتر نموده و خطرات سرقت برای آنها متصور است؛ لذا پیشنهاد میگردد، هر روز کیف اسناد و مدارک خود را بازدید کرده و مدارک اضافی را از آن خارج نمائید.
توصیه های حفاظتی در استفاده از تلفن:
1- هرگز تلفن همراه خود را در اختیار دیگران قرار ندهید.
سیم کارت تلفن همراه به راحتی قابل کپیبرداری بوده و دیگری به راحتی میتواند از سیمکارت و همچنین اطلاعات ذخیره شده در آن (شمارههای ذخیره شده، پیغامها، قرارها و ... ) کپیبرداری نماید.
از آنجا که اطلاعات ذخیره شده در دستگاه تلفن همراه، بخشی در حافظه دستگاه قرار میگیرد، باید همواره هنگام تعویض و فروش یا تعمیر گوشی تلفن همراه، اطلاعات ذخیره شده در حافظه گوشی را پاک نمایید.
2- هرگز از تلفن همراه افراد ناشناس برای برقراری ارتباط خود استفاده نکنید.
در بعضی مواقع ممکن است شما نیاز فوری به برقراری تماس تلفنی داشته ولی چون دستگاه تلفن خود را در اختیار نداشته یا امکان تماس با آن وجود ندارد، ممکن است از تلفن همراه دیگران استفاده کنید. از آنجا که شماره تماس در حافظه تلفن همراه او ثبت میگردد؛ لذا از تلفنهای عمومی مخابرات استفاده کنید، یا از تلفن همراه افراد مطمئن، کسبههای ثابت و ... استفاده نموده و حتیالمقدور پس از تماس، شماره را حذف نمایید.
3- هرگز به مکالمات تلفنی افراد ناشناس اعتماد نکنید.
یکی از سریعترین و ارزانترین روشهای جمعآوری اطلاعات تخلیه تلفنی است که برخی افراد با تقلید صدا، غصب عنوان مراکز دولتی و موجه، پوششهای شغلی مختلف و ترفندهای بسیار جالبی اقدام به کسب اطلاعات از دیگران مینمایند. مواظب باشید، حتی برخی افراد حرفهای نیز ممکن است فریب خورده و ناخواسته اطلاعات ارزشمندی را در اختیار تماس گیرنده قرار دهد.
4- هرگز منوی «بلوتوث» تلفن همراه را در حالت فعال قرار ندهید.
یکی از امکانات انتقال اطلاعات به صورت بیسیم استفاده سیستم «بلوتوث» میباشد. گوشیهای جدید تلفن همراه دارای این قابلیت بوده و از این طریق اطلاعات خود را مبادله میکنند. در صورت فعال بودن این قابلیت در تلفن همراه، افراد ناشناس تا فاصله 50 متری از شما میتوانند از اطلاعات دستگاه تلفن همراه شما بهرهبرداری کرده یا با ارسال ویروس گوشی شما را دچار مشکل کنند.
5- هرگز از تلفنهای بیسیم در ارتباطات تلفنی استفاده نکنید.
فرکانس تلفنهای بیسیمی اغلب توسط رادیو موج FM–SW-AM و کانالهای تلویزیونی قابل دریافت میباشند؛ بنابراین، دیگران به ویژه همسایهها به راحتی میتوانند، مکالمات تلفنی شما را شنود کنند. به همین خاطر، هیچگاه سعی در استفاده بیسیمی نداشته باشید. در صورت لزوم، مطالب سری و مهم خود را از این طریق رد و بدل نکنید.
6- هرگز شماره تلفن دوستان، آشنایان و همکاران خود را بر روی کاغذ باطله، روزنامه، پشت جعبه دستمال کاغذی و موارد مشابه یادداشت ننمائید.
بارها مشاهده میشود که افراد هنگام مکالمات تلفنی شماره تلفن دیگران را بر روی روزنامه نوشته، نسبت به آن بیتوجه میباشند. این در حالی است که در صورت خارج شدن روزنامههای باطله، اینگونه اطلاعات نیز خارج میگردد.
توصیههای حفاظتی در استفاده از رایانهها:
1- هرگز از رایانه خود به ویژه در محل کار، بدون رمز عبور (پسورد) استفاده نکنید.
همیشه برای رایانه خود رمز عبور تعیین کرده و آن را طوری تنظیم نمائید که در صورت عدم استفاده از آن به مدت (حداکثر) پنج دقیقه از شما اسم عبور درخواست نماید. این کار مانعی برای دسترسی دیگران به رایانه شما خواهد بود و تا حدودی امنیت سیستم شما را افزایش میدهد.
2- هرگز از رمز عبور ساده و مشخص استفاده نکنید.
سعی کنید رمز عبورهای سیستم خود را پیچیده و غیرقابل پیشبینی انتخاب کنید. انتخاب رمز عبور با کارکترهای زیاد، با حروف و اعداد، حروف کوچک و بزرگ و یا انتخاب آن به زبان دیگر، میتواند امنیت سیستم شما را افزایش دهد.
3- هرگز اطلاعات محرمانه خود را در فایلهای آشکار و سهل الوصول قرار ندهید.
فایلهای محرمانه خود را میتوانید به صورت پنهان و در زیر مجموعه فایلهای سیستمی یا زیر مجموعه سایر برنامههای نصبی سیستم قرار دهید تا به راحتی در اختیار افراد بیگانه قرار نگیرد. در غیر این صورت، احتمال دسترسی راحت به اینگونه فایلها همواره متصور است.
4- هرگز از کامپیوتری که دارای اطلاعات محرمانه و با اطلاعات خصوصی است، برای متصل شدن به اینترنت استفاده نکنید.
همیشه در هنگام متصل شدن به اینترنت خطر سرقت اطلاعات، تخریب اطلاعات به صورت جدی وجود داشته و در صورت بیتفاوتی به این مطلب خطرات جبرانناپذیری سیستم و اطلاعات شما را تهدید میکند.
5- هرگز کامپیوتر خود را که حاوی اطلاعات محرمانه یا خصوصی است، جهت تعمیر به افراد متفرقه و ناشناس ندهید.
حتماً نسبت به تعمیرکار کامپیوتر خود اطمینان حاصل نموده و سعی کنید شخصاً هنگام تعمیر حضور داشته باشید.
6- هرگز قطعات آسیب دیده سیستم کامپیوتر خود را (مانند: هارد، فلاپی، سی دی و ... ) دور نیاندازید.
حتما اینگونه لوازم از کار افتاده را منهدم کرده و امکان بهرهبرداری مجدد را از آنها بگیرید. اغلب کامپیوترهای مستعمل و از رده خارج شده دارای اطلاعات ارزشمندی است که در هنگام تعویض یا فروش بر اثر سهلانگاری در سیستمها باقی مانده است. همچنین امکان بازیافت اطلاعات از حافظههای پاک شده سیستم وجود داشته و صرف پاک کردن یا فرمت کردن سیستم نمیتوان از پاک شدن صددرصد آنها اطمینان داشت؛ بنابراین بعضی از افراد تصور میکنند با پاک کردن هاردهای مستعمل تمام اطلاعات آنها از بین رفته و میتوانند آنها را دور ریخته یا به فروش برسانند.
7- هرگز به تماسهای تلفنی از طریق اینترنت اعتماد نداشته باشید.
امروز اغلب تلفنهای خارج از کشور توسط تماسهای تلفنی اینترنتی صورت میگیرد که کارتهای خدماتی آنها در همه جا قابل دسترس میباشد. از آنجا که شرکتهای خدمات اینترنت (آی- اس- پی) و کشورهای سرویس دهنده (بک بن) توانایی استراق سمع تمامی مکالمات تلفنی را دارند، استفاده از این ارتباطات نیز ناامن و غیرمطمئن میباشد.
8- هرگز از مشخصات اصلی خود در محیط اینترنت استفاده نکنید.
در هنگام حضور افراد در خارج از کشور یکی از راههای به دست آوردن اطلاعات از آنها، مراجعه به فضای اینترنت میباشد. در صورتی که مشخصات شما در یک سایت یا ایمیل یا .... مشاهده گردد. اطلاعات با ارزشی نسبت به شما میتواند به دست آید.
9- هرگز از کامپیوتر مخصوص اینترنت برای کارهای متفرقه استفاده ننمائید.
در نظر داشته باشید که مودم، پرینتر، اسکنر و بعضی از اجزای داخلی کامپیوتر «آی- پی» پذیر بوده و میتواند اطلاعات خود را به آدرس برنامهریزی شده از طریق اینترنت ارسال کنند؛ بنابراین ممکن است نامهای که تایپ کرده و پرینت گرفتهاید و حتی از کامپیوتر خود را که پاک کردهاید، بعد از آنکه به اینترنت متصل میشوید، به آدرس برنامهریزی شده ارسال گشته بدون آنکه شما از آن مطلع گردید.
10- هرگز نسبت به محافظت و نگهداری نسخه ذخیره اطلاعات (backup ) بیتفاوت نباشید.
معمولاً به خاطر محافظت از اطلاعات و پیشگیری از تخریب آنها اقدام به تهیه نسخههای ذخیره مینمایند. حفاظت و نگهداری این نسخهها حتی از اطلاعاتی که در سیستمها نگهداری میشوند با اهمیتتر میباشد؛ زیرا این اطلاعات به صورت آماده و بدون دردسر میباشند. سهلانگاری در نگهداری از این نسخههای ذخیره بعضاً معضلات جبرانناپذیری در بر خواهد داشت.
12- هرگز در مواقع غیرضروری سیستم خود را به شبکه اینترنت متصل ننمائید.
اغلب در ارتباطات لیزلاین و شبکهای، ارتباط اینترنتی به صورت پیوسته و شبانهروزی است. اما با توجه به تهدیداتی که از این طریق برای سیستم شما متصور است، در مواقعی که نیازی به ارتباط با اینترنت ندارید، آن را قطع نمائید تا از گزند هکرها و جاسوسان اینترنتی و عوامل بیگانه در امان باشید. هکرها توانائی فعالسازی میکروفن و دوربین (وب کم) شما را بدون توافق با شما را دارند؛ لذا با توجه به متصل بودن بیمورد و طولانیمدت سیستم شما به اینترنت اینگونه خطرات همواره متصور است.
13-هرگز نسبت به تهیه نسخه ذخیره از اطلاعات درون رایانه خود مسامحه نکنید.
رایانهها ابزار قابل اطمینانی نیستند و همواره احتمال صدمه دیدن آنها متصور است؛ لذا همیشه سعی کنید از اطلاعات داخل سیستم خود یک نسخه ذخیره داشته باشید تا در صورت بروز هرگونه اختلالی اطلاعات شما در اختیارتان باشد.
14- هرگز به موارد شناخته نشده در اینترنت پاسخ ندهید.
ایمیلهای ناشناخته یکی از موارد بوده که هرگز نباید آنها را گشود، زیرا در مواردی با گشودن ایمیل یا یک تصویر اینترنتی تروجانی از این طریق وارد سیستم شما گشته و مراحل کار جاسوسی و نفوذ به سیستم شما را آغاز مینماید یا پنجرههایی که در خلال کار با اینترنت به صورت ناخواسته ظاهر گشته یا درخواستهای اشتراک در سایت، شما را ترغیب به دادن نام کاربر و نام عبور مینماید که از این طریق اطلاعات مربوط به رمز عبور شما را در اختیار گرفته و از آن بهرهبرداری کنند.
توصیههای حفاظتی در رابطه با مسافرت:
خطر در گوشه و کنار دنیا وجود دارد اما ماهیت و شدت آن در هر کشور یا منطقه متفاوت است.
صرف نظر از جایی که میروید شما باید در رابطه با مسافرت خود اقدامات اساسی خاصی را انجام دهید. سطح این اقدام بستگی به مقصد دقیق شما دارد. مع الوصف، برای مسافرت به توصیههای ذیل توجه کنید:
1- هرگز بدون آشنایی کافی از مقصد و مسیری که برای سفر انتخاب می کنید، به مسافرت نروید. قبل از سفر درباره پاسخ سوالات زیر تحقیق کنید.
الف. آیا برای سفر به مقصد مورد نظر هشدار خاصی به لحاظ امنیتی، سیل، آتشسوزی، زلزله، برف و بوران و ... داده شده است یا خیر؟
امروزه، با گسترش امکانات ارتباطی، فنی و ماهوارهای، به راحتی میتوان از وضعیت راه ها، آب و هوا، حوادث طبیعی خطرناک مثل وقوع سیل و طوفان و ... مطلع شد. حصول اطمینان از ایمنی راهها و مسیری که باید طی کنیم. همچنین به همراه داشتن تجهیزات مورد نیاز سفر، ما را در برابر آسیبهای احتمالی محفوظ نگاه میدارد.
ب. امنیت جادهای در چه ساعاتی از شب یا روز کاهش مییابد؟
ج. چه امکانات جادهای برای حوادث احتمالی وجود دارد؟
د. کدام نقطه از مسیری که طی خواهید کرد، برای اطراق و استراحت بین راهی مناسب و امنتر است؟
کدام منطقه از مسیر سفر، آب آشامیدنی لولهکشی شده دارند و در کدامیک باید از بطریهای آب استفاده کرد؟.
ه. چه رستوران هایی را برای صرف غذا باید انتخاب کرد؟
و. مصرف چه غذای بین راهی مناسبتر است؟
2- در صورت تمایل به صرف غذا در رستورانها هرگز سالاد (به ویژه در رستورانهای ناشناس)، میوههای پوست نکنده و آشامیدنیهای همراه با یخ را میل نکنید.
3-هرگز پولها و اشیاء ارزشمند خود را در یک کیف یا یک ظرف قرار ندهید.
سعی کنید قبل از سفر، وضعیت فرهنگی و اقتصادی ساکنین مناطقی که در مسیرتان قرار خواهند گرفت، اطلاعات لازم را بدست بیاورید. محتویات کیف شما شاید معادل ماهها حقوق افرادی باشد که در مناطق فقیرنشین زندگی میکنند. معمولاً مسافران پول نقد و اموال ارزشمندتری نسبت به افراد بومی دارند؛ لذا ممکن است به راحتی هدف دستبرد یا حمله افراد ناشناس قرار بگیرید. به ویژه آن که بومیها، مناطق امن و ناامن را میشناسند. عدم آشنایی با افراد و محیط یا محدودهای که تردد میکنید، مطمئناً احتمال آسیبپذیری را افزایش میدهد.
4- هرگز از مردم رهگذر در خیابان آدرس نپرسید. سعی کنید افسر پلیس یا مسوولی را پیدا کنید.
با این کار یک فرد غریبه را از مقصد خود مطلع میکنید. نقشهای تهیه نموده و از کسانی کمک بگیرید که احتمال بیشتری دارد به شما کمک کند. برای انتخاب بهترین و ایمن ترین مسیر، همیشه از افراد موجه مثل مأمورین راهنمایی و رانندگی و یا افرادی که شناسایی آن ها آسان است، مثل رانندگان تاکسی، مغازه دارها و ... سوال نمایید. در موارد خاص، وقتی فرد مطمئنی را برای اخذ راهنمایی نیافتید، سعی نمایید در پرسش خود مقصد نهایی خود را بیان نکنید بلکه در شهرهای بین راهی بر اساس نقشهای که در اختیار دارید، آدرس نزدیکترین شهر بعدی مسیر خود را بپرسید تا دیگران از مقصد نهایی شما مطلع نگردند.
5- در مسافرت، هرگز اسناد خود را درون هتلها جا نگذارید.
در مسافرتهای به ویژه مسافرتهای خارج از کشور سعی کنید هیچگونه اسناد و مدارکی به همراه خود به داخل هتلها نبرید و در صورت نیاز هرگز آنها را در داخل هتل جا نگذارید؛ زیرا افراد غریبه میتوانند در غیاب شما با پوشش نظافت به داخل اطاقهای هتل رفته و به اسناد شما دسترسی پیدا کنند.
توصیههای حفاظتی درخصوص اقلام پستی:
1-هرگز اقلام پستی و نامههای مشکوک و غیرقابل انتظار را از کسی دریافت نکنید. حتماً اعضای خانواده و کارکنان خانه شما باید از پذیرش هرگونه بستهای در منزل اجتناب کنند. (اگر دارای شغل دیگری نیز هستید) در محل کار خود نیز اطمینان یابید که کارکنان دفتری نحوه برخورد با نامهها یا بستههای مشکوک را میدانند، به ویژه وقتی در خارج از کشور حضور دارید، با حساسیت بیشتری به این بستهها توجه کنید.
2- بسته یا نامه مشکوک را هیچگاه نباید لمس و جابه جا کرد. وجود چنین اقلامی را فوراً به مقامات امنیتی اطلاع داده و افراد را از آن دور کنید. هرگونه جابهجایی به ویژه برش نوار دور بسته، بستها، یا هرگونه بستهبندی روی بسته مشکوک، چه بسا موجب انفجارِ ابزار گردد.
3- هرگز بسته یا نامه مشکوک را باز نکرده و یا در آب قرار ندهید زیرا شاید موجب انفجار آن گردد.
سایر توصیههای حفاظتی:
1-در صورت مشاهده افراد مشکوک، تروریست و خرابکار مراتب را به مراکز امنیتی به ویژه ستاد خبری وزارت اطلاعات به شماره 113، اطلاع دهید.
2- چنانچه دارای دوربین عکاسی یا گوشی تلفن همراه دوربیندار هستید، حتی المقدور از آنها و متعلقاتشان، از جمله خودرو و ... تصویربرداری نمایید.
3- در صورت امکان بدون اینکه ایجاد حساسیت کنید، آن ها را تعقیب و آدرس محل استقرار آنها را کشف نمایید.
4- چنان چه شئی مشکوکی را به خودروی دیگران چسبانده یا در مکانی رها نمودهاند، به آن نزدیک نشده، بلافاصله به افراد مسوول اطلاع دهید.
5- هرگز به افرادی که خود را مأمور وزارت اطلاعات معرفی نموده و در مراکز غیررسمی با شما قرار ملاقات میگذارند، اعتماد نکنید و بلافاصله به ستاد خبری وزات اطلاعات به شماره 113 اطلاع دهید.
6- هرگز در ارزیابیهای خود به ظاهر افراد اکتفا نکنید، افراد شیاد هرگز چهره واقعی خود را به شما نشان نخواهند داد.
گرچه امنیت تضمین شدنی نیست ولی به طور خارقالعادهای قابل افزایش است. همه دستگاههای امنیتی کشور از جمله کارکنان وزارت اطلاعات، برای حفظ امنیت ملی، به طور شبانهروزی در حال تلاش هستند. اما این میسر نخواهد شد مگر این که هر یک از شهروندان عزیز ایرانی، نسبت به امنیت خود و سایر همنوعان احساس مسوولیت و تلاش نمایند.