کد خبر 23843
تاریخ انتشار: ۲۱ دی ۱۳۸۹ - ۱۲:۴۸

يمن همان کشورى است که سند منتشر شده ويکى‌ليکس را در مورد ايران تکذيب نکرد و اين سند يکى از عجيب ترين اسناد ضد ايرانى ويکى‌ليکس بود. بنابر اين سند، مقام‌هاى آمريکايي از اينکه رييس جمهور يمن يک هواپيماي جاسوسي آمريکايي را که در حال جمع آوري اطلاعات نظامي از ارتش يمن ساقط شده بود، ايراني عنوان کرد، دچار حيرت شده بودند.
به گزارش مشرق، ديپلماسى ايرانى نوشت: پيش از اين در مطلبى که تحت عنوان "سفرهاى ويژه نماينده ويژه" نوشته و منتشر کرديم، کوشيديم از خلال گزارشى که دفتر نماينده ويژه رييس‌جمهور يا دفتر ريس سازمان ميراث فرهنگى در اختيار رسانه‌ها گذاشته بود، نکته‌هايى درباره سفرهاى اخير او به چند کشور عربى برداشت کنيم. به هر شکل در شرايطى که اراده‌اى براى اطلاع‌رسانى شفاف و دقيق از جانب مسئولان و به‌ويژه نمايندگان ويژه وجود ندارد، جز از راه‌هاى اين چنينى نمى‌توان به حقايق امر دست يافت.

او در گزارش سفرى که در گفت‌وگو با العالم ارائه کرده و در اختيار ايسنا گذاشته بود، آورده بود که "قصد داريم از شرايطى که در حال حاضر داريم چندين گام فراتر برويم." ما نيز نوشتيم که به‌نظر مى‌رسد سفرهاى دوره‌اى او و مشايى سرآغاز سفرهاى مهمى باشد براى برون رفت از انزواى منطقه‌اى و شکستن حصرى که غرب در منطقه براى ايران ايجاد کرده است.

همچنين سفرهاى بقايى بعد از سلسله اسنادى که سايت ويکى‌ليکس درباره ايران – به خصوص از نگاه يمن - منتشر کرد، معناى خاص خود را به ذهن مى رساند. نوشتيم پيامى که از پيام هاى ويژه اين نماينده ويژه دريافت مى شود، هم به احياى روابط ايران و اعراب بازمى گردد و هم به سوءتفاهم هاى ايجاد شده بعد از افشاگرى‌هاى ويکى‌ليکس.

بقايى در آن مصاحبه گفته بود: "آقاى احمدى‌نژاد پيامى براى على عبدالله صالح رييس‌جمهور يمن آماده کرده بودند که من حامل آن پيام بودم و در سفرى که با برخورد گرم و خوب دولت يمن مواجه شد، با وزير خارجه و وزير گردشگرى و چند تن از وزيران و مسئولان به‌ويژه نخست وزير و خود رييس‌جمهور يمن ملاقات کرديم و به اين جمع‌بندى رسيديم که بايد فصل جديدى در روابط ميان دو کشور باز کنيم. در حال حاضر اميدواريم که ميزبان هياتى از يمن در ايران باشيم و همين ارتباطات خواهد توانست روابط دو کشور را از فضايى که اخيرا شکل گرفته بود، خارج کند."

حالا مجله پارسه (نشريه داخلى سازمان ميراث فرهنگى) در شماره 274 خود روايتى تازه را از اين سفر منتشر کرده و دست بر قضا نکاتى گفتنى را بازگو کرده است.

در بخشى از اين گزارش به نقل از معاون رييس جمهور (بقايى) درباره سفرش به يمن آمده است: "اين سفر نشانگر ارزش و اهميت يمن براى ايران است و ما براى برگزارى کميسيون مشترک دو کشور در تهران به عنوان گامى جدى در توسعه روابط اعلام آمادگى مى کنيم."

و بلافاصاله مى‌خوانيم: "بقايى با دعوت رسمى از وزير امور خارجه و ديگر مقامات يمن براى سفر به تهران گفت: از مهم ترين مباحثى که مى‌توان در کميسيون مشترک دو کشور مطرح کرد سرمايه‌گذارى گسترده در منطقه آزاد عدن و مناطق آزاد تجارى ايران در خليج فارس و نيز مسير تزانزيت کارا (احتمالا منظور کالاست) از قشم و کيش به عدن است."

در جاى ديگرى از اين گزارش مى خوانيم: "بقايى با بيان اينکه جاى يمن در اجلاس اخير شوراى اجرايى unwto در ايران خالى بود، آمادگى کشورمان را براى ارائه کمک‌هاى جدى به گردشگران و حمايت از اين کشور در سازمان‌هاى بين‌المللى گردشگرى اعلام کرد."

اين نکات تازه از يکسو بيانگر وسعت اختيارات اين نماينده ويژه در امتيازدهى به طرف‌هاى مذاکره کننده و از سوى ديگر نشان دهنده عزم ايران براى ايجاد تحول در رابطه با دولت‌هايى ضد ايرانى چون يمن است.

يمن همان کشورى است که سند منتشر شده ويکى‌ليکس را در مورد ايران تکذيب نکرد و اين سند يکى از عجيب ترين اسناد ضد ايرانى ويکى‌ليکس بود. بنابر اين سند، مقام‌هاى آمريکايي از اينکه رييس جمهور يمن يک هواپيماي جاسوسي آمريکايي را که در حال جمع آوري اطلاعات نظامي از ارتش يمن ساقط شده بود، ايراني عنوان کرد، دچار حيرت شده بودند.

گزارش ارسالي سفارت آمريکا به واشنگتن در دوم آوريل ???? مى گويد: افسران ارتش يمن روز ?? ماه مارس، يک هواپيماي شناسايي بدون سرنشين آمريکايي (اسکن ايگل) را که آب به ساحل اقيانوس هند در استان حضرالموت آورده بود، پيدا کردند. دفتر رياست‌جمهوري بلافاصله به سفارت آمريکا اعتراض کرد و خواستار توضيح شد. و يک روز پس از اعتراض دفتر رياست جمهوري يمن، سفارت امريکا در گفتگو با علي عبدالله صالح تاييد کرد که اين هواپيمايى شناسايي متعلق به امريکا بوده است. يک روز بعد رسانه‌هاي يمني اعلام کردند که اين کشور يک هواپيماي جاسوسي ايران را سرنگون کرده است.

نکات بازگفته فوق و ساير سخنانى که پيشتر درباره سفر يمن و مصر از حميد بقايى شنيده بوديم، در نوع خود جالب توجه است. اينکه يمن براى ايران چقدر مهم و باارزش است، اينکه بناست ايران ميزبان کميسيون مشترک دو کشور باشد، اينکه از وزير خارجه و برخى مقام‌هاى يمنى (شايد براساس پيام ويژه احمدى‌نژاد) دعوت رسمى شده است، ايران آماده کمک هاى جدى به گردشگران يمنى است و از اين کشور براى سرمايه گذارى در منطقه آزاد ايران در خليج فارس دعوت مى‌کند، اينها نکاتى است که در گزارش مختصر مجله کوچک و چند برگى داخلى سازمان ميراث فرهنگى آمده است. بدون شک محتواى کامل مذاکرات و پيشنهادات بسيار بيش از اينها و بسيار خواندنى‌تر از اينهاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس